1 Gázkészülékek égéstermék- elvezetése 1. Gravitációs, nyitott berendezések Vízellátás, csatornázás, gázellátás 2011. november 23.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közművek elhelyezése közterületen, közmű keresztezések, házi bekötések
Advertisements

HŐSZÜKSÉGLETSZÁMÍTÁS
Borsodi Kéményseprő Kft.
Hőtechnikai alapok A hővándorlás iránya:
HALÁSZ GYÖRGYNÉ PhD DE MFK Épületgépészeti Tanszék
Berendezések, beépített bútorok ábrázolása
Csík Zoltán Elektrikus T
Hővisszanyerős szellőztetés
Build Up Skills Hungary
Új jogszabályok a kéményseprő-ipari közszolgáltatás vonatkozásában
Mértékadó igénybevételek számítása
KÉMÉNY.
2010. május 6. Kertész Károly http/ 1 Emissziómérések-1 Mérési terv.
KÉMÉNYSEPRŐ-IPARI KÖZSZOLGÁLTATÁS megújult jogszabályi háttere:
Vízelvezetés. Megoldások, tervezendő műtárgyak. Részletrajzok.
Kamarai fórum (Pécs, november 12.) Leikauf Tibor
Szerkessz háromszöget, ha adott három oldala!
Készítette: Ambrózi Gergely Konzulens: Dr. Lajos Tamás
A földfelszín domborzata
A nedves levegő és állapotváltozásai
Elemei, tulajdonságaik és felosztásuk
A háromszögek nevezetes vonalai
KÖZMŰVEK, KERESZTEZÉSEK
Cseppleválasztás Cseppméret szerinti csoportosítás: (Jordan,Hodson)
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Gépi hő- és füstelvezetés
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához október 8. Dobogókő Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
Különleges épületek villámvédelme, villámvédelmi felülvizsgálat
2009. december 3. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató
BETONSZERKEZETEK TERVEZÉSE, Dr. Majorosné dr. Lublóy Éva
NYITOTT SZÓRÓFEJES VÍZZEL OLTÓ BERENDEZÉSEK
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához november 13. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
Hellászi lakáskultúra
Épületgépészet 2000 II. kötet. Épületgépészet K. 2001
TSZVSZ nemzetközi tűzvédelmi konferencia Hajdúszoboszló május 27. A homlokzati tűzterjedés szabványos minősítő vizsgálata és fejlesztésének irányai.
Háromszög nevezetes vonalai, körei
| © Robert Bosch GmbH reserves all rights even in the event of industrial property rights. We reserve all rights of disposal such as copying and passing.
A háromszög Torricelli-pontja
előadó: Varga Tamás MO csoportvezető
Levegő szerepe és működése
Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E.
Időjárási és éghajlati elemek:
Az új OTSZ-ről Kiürítés
Közművek elhelyezése közterületen, közmű keresztezések, házi bekötések
Tüzeléstechnika Gázfogyasztó készülékek mikroklímában
Hellászi lakáskultúra
Magasépítési acélszerkezetek - szélteher -
ÁRAMLÁSTANI MÉRÉSTECHNIKA
2010. május 6. Kertész Károly http/ 1 Emissziómérések-1 Mérési terv.
Tüzeléstechnika A keletkezett füstgáz
Csővezetékek.
Villamos leválasztók.
KÜLSŐ ÉGÉSI LEVEGŐS KANDALLÓK ÉGÉSTERÉNEK SZERKEZETI FELÉPÍTÉSE
A norma szerinti villámvédelem - Tűzvédelmi követelmények -
2 A GÁZCSATLAKOZÓ VEZETÉKEK ÉS FOGYASZTÓI BERENDEZÉSEK LÉTESÍTÉSI ÉS ÜZEMELTETÉSI MŰSZAKI-BIZTONSÁGI SZABÁLYZATTAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK Új előírások az.
Cz. OttóKÉMÉNYEK Épsz. 1. ea.1 ÉPÜLETSZERKEZETTAN 1 KÉMÉNYEK - FÜSTGÁZELVEZETŐ BERENDEZÉSEK összeállította: dr. Czeglédi Ottó.
«PATKÁNYETETŐ LÁDA» 1. 2 cm 26.5 cm 19 cm 11,5 TARTALMAZ: -1 KULCS -1 HOSSZÚ PÁLCA -2 RÖVID PÁLCA SZTENDERD ® Súly: 430 g.
Kazánház gázellátása Vízellátás, csatornázás, gázellátás II március 19.
BEVEZETÉS AZ ÉPÜLETSZERKEZETTANBA ELŐADÓ: FARSANG ATTILA TÁRGYFELELŐS
falhűtés tengervízklímakonvektoros hűtés medencevíz fűtés.
Villámvédelem A várható veszély nagyságát kifejező csoportosítás A várható veszély nagyságának sok össze- tevője van, mint pl. a villámcsapás.
Az Eurocode 1 EN 1991 Eurocode 1: A tervezés alapjai és a tartószerkezeteket érő hatások.
TRIGONOMETRIA.
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
HŐ- ÉS ÁRAMLÁSTECHNIKA I.
Üvegszerkezetek teherbírása
Áramlástani alapok évfolyam
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Az ablakok és ajtók megfelelőség igazolása
A kéményseprőipari tevékenység szerepe a megfelelő tüzelés megvalósulásában és a kéménytüzek kialakulásának okai szeptember 12.
Előadás másolata:

1 Gázkészülékek égéstermék- elvezetése 1. Gravitációs, nyitott berendezések Vízellátás, csatornázás, gázellátás november 23.

2 Az égéstermék-elvezető berendezések csoportosítása

3 Osztályozás és jelölés (MSZ EN 1443) Hőmérsékleti osztályok Nyomásosztályok A kondenzátummal szembeni ellenállás osztályai Korrózióállósági osztályok A koromégéssel szembeni ellenállás osztályai Az égéstermék-elvezető berendezések hőmérsékleti osztályai

4 Nyomásosztályok Jelölések: Huzat vagy szívás hatása alatt álló égéstermék-elvezető berendezések esetén N1 N2 Túlnyomásos égéstermék-elvezető berendezések esetén P1 P2 Nagynyomású égéstermék-elvezető berendezések esetén H1 H2 A nyomásosztályokat, valamint hozzájuk tartozó vizsgálati nyomásokat a szabvány 5. táblázata tartalmazza.

5 A kondenzátummal szembeni ellenállás osztályai: W olyan égéstermék-elvezető berendezések esetén, amelyeket tervszerűen nedves üzemmódban üzemeltetnek, D olyan égéstermék-elvezető berendezések esetén, amelyeket tervszerűen száraz üzemmódban üzemeltetnek. A koromégéssel szembeni ellenállás osztályai: O koromégésnek nem ellenálló égéstermék-elvezető berendezések G koromégésnek ellenálló égéstermék-elvezető berendezések

6 Az égéstermék-elvezető berendezés jelölésének például a következő adatokat kell tartalmaznia: Égéstermék-elvezető berendezés EN T400 P1 W 1 Gxx A megfelelő szabvány száma Hőmérsékleti osztály Nyomásosztály: N, P vagy H Kondenzátummal szembeni ellenállás osztálya Korrózióval szembeni ellenállás osztálya Koromégéssel szembeni ellenállás osztálya G vagy O az éghető építőanyagoktól való távolságtartás megadásával

7 Példa az égéstermék-elvezető berendezés jelölésére

8 Gravitációs, nyitott égéstermék-elvezető berendezések Egyedi kémény (MSZ :1985)Egycsatornás gyűjtőkémény

9 Mellékaknás gyűjtőkémény

10 Gravitációs, nyitott berendezések - szerkezeti kialakítás Épített kémény (MSZ :1985) Szerelt kémény

11 Az égéstermék-elvezető berendezés fő részei és kialakítása az MSZ EN 1443 szerint

12 A gravitációs kéményrendszerek kiakítása Nem rendszer jellegű égéstermék-elvezető berendezés (custom-built chimney) Falazott kémény Falazott bélelt kémény A béléscsövezés szükségességének okai Harmatponti hőmérséklet Harmatpont-vándorlás Kémény-állagromlás A béléscsövezés anyagai: Fém anyagok Szilikát anyagok Műgyanta anyagú „Jenga kémény” (Chappon M.)

13 A gravitációs kéményrendszerek kiakítása Rendszer jellegű égéstermék-elvezető berendezés (system chimney) Épített (szilikát alapanyagú) kémény SCHIEDEL LEIER stb. Fém anyagú szerelt égéstermék-elvezető berendezés MSZ EN , 2

14 Az égéstermék-áramlásbiztosító kialakítása

15 Az égéstermék-áramlásbiztosító feladata  A szél szívó hatása esetén a helyiségből szív levegőt, nem a gázkészüléken keresztül  Ha az égéstermék-levegő keverék az égéstermék- elvezető berendezésben torlódik, az égéstermék a helyiség légterébe áramlik (rövid ideig tartó hatás)  Visszaáramlás esetén az égéstermék-levegő keveréket a helyiség légterébe vezeti (rövid ideig tartó hatás)

16 További feladat: az égéstermék harmatponti hőmérséklet csökkentése

17 Kitorkolló idomdarabok Az MSZ EN szerinti nyitott tetejű kitorkolló idomok: Szűkített keresztmetszetű kitorkolló idomdarabok:

18 Kitorkollás-módosító szerkezetek Meidinger-tárcsa

19 Egy különleges Meidinger-tárcsa:

20 A kitorkollást érő kedvezőtlen környezeti hatások

21 A kitorkollás védelme a kedvezőtlen környezeti hatásoktól az MSZ szerint „Kéménykúp”

22 Az égéstermék-elvezető berendezés kitorkolásánál akkor kell feltételezni, hogy a szomszédos épületek befolyásolják a működését, ha –az égéstermék-elvezető berendezés kitorkolásának vízszintes távolsága (L) a szomszédos épülettől kisebb, mint 15 m és –az épület az égéstermék-elvezető berendezés kitorkolásától nézve vízszintesen 30°-nál nagyobb szög alatt látszik (  szög), és –az épület legfelső éle az égéstermék-elvezető berendezés kitorkolásától nézve függőlegesen 10°-nál nagyobb szög alatt látszik (  szög)

23 A kitorkollás védelme az MSZ EN „C melléklete” szerint: „A szomszédos épületek hatása az égéstermék-elvezető rendszer kitorkollására”

24 A szomszédos épületek hatása az égéstermék- elvezető berendezés kitorkollására: „Az égéstermék-elvezető berendezés kitorkollását akkor kell a szélnyomás szempontjából kedvezőtlen kialakításúnak tekinteni, ha a tetőgerinc feletti kiemelkedése 0,4 m-nél kevesebb  1 , és ha az égéstermék-elvezető berendezés kitorkollásától a tető síkjával való metszéspontig haladó képzeletbeli vízszintes vonal hosszúsága 2,3 m-nél kevesebb  2 , és a kitorkollás a következőképpen helyezkedik el: - a tető lejtése 40° –nál nagyobb  3.1.  vagy - a tető lejtése 25° –nál nagyobb, ha az égési levegő beszívó nyílás és az égéstermék-elvezető berendezés kitorkollása a tetőgerinc két különböző oldalán helyezkedik el és a tetőgerinctől mért vízszintes távolság 1,0 méternél nagyobb  3.2. . MEGJEGYZÉSSzélnyomás szempontjából csak akkor kedvezőtlen a kialakítás, ha a három feltétel egyidejűleg fennáll! Tehát  1 ,  2  és a  3.1.  vagy  3.2. .

25 A szomszédos épületek hatása az égéstermék- elvezető berendezés kitorkollására:

26 A kitorkollás védelme az MSZ EN szerint Jelmagyarázat 1 A kitorkollás elhelyezése ablakok és magas tetőn kialakított nyílászárók szomszédságában. 2 Tiltott zóna. 3 Ezek a falak ugyanannak vagy a szomszédos épületnek a falai is lehetnek. 4 A lejjebb fekvő lapostető kiterjedésének határa vagy 10 m a nagyobb szerkezettől. 5 A szomszédos magasépület teteje

27 Jelö- lés Az égéstermék-elvezető berendezés kitorkollásának helye Az égéstermék-elvezető berendezés kitorkollásának előírt mérete Gáz tüzelőanyag Túlnyomásos berendezés aMagasság magastető gerince felett, a tetőgerinc közelében a ≥ 0,4 [m] a1Magasság szalmatetős magastető gerince felett, a tetőgerinc közelében a ≥ 0,6 [m]a ≥ 0,8 [m] a2Magasság a tető felett, szomszédos magasabb épületek vagy épületrészek esetén 0,6 [m] bMagasság lapostetők, vagy zárt mellvédek felett b ≥ 0,6 [m]0,4 [m] γA tető hajlásszöge Megj.: A tetőt laposnak kell tekinteni, ha γ≤20 [ o ] és magastetőnek, ha γ>20 [ o ]. cA legkisebb vízszintes távolság a magas-tetőtől c ≥ 1,5 [m]c ≥ 1,4 [m] c1Magastető nem éghető tetőfelületére merőlegesen mért legkisebb távolság 1,0 [m]0,4 [m] c2 ahol L Magasság magastető felett a tetőgerinctől mért távolság 0,4 [m] ha L < 8,0 [m] 0,4 [m] ha L< 8,0 [m]

28 A gravitációs, nyitott égéstermék-elvezető berendezések méretezése Munkapont számítás A számítás elve

29 Az égéstermék-elvezető berendezés munkapontja

30 A méretezést leíró egyenletek: Áramlásbiztosítóval kialakított gázfogyasztó készülékeknél:

31 1. lépés: szakaszokra bontás

32 2. lépés: sztöchiometriai számítások

33 További lépések: – A környezeti feltételek bevitele – A tüzelőberendezés adatok bevitele – A szakaszadatok bevitele – A számítások elvégzése: Áramlástani méretezés Hőtechnikai méretezés: Méretezés kondenzációra

34 MAGYAR SZABVÁNY MSZ EN Égéstermék-elvezető berendezések. Hő- és áramlás-technikai méretezési eljárás 1. rész: Égéstermék-elvezető berendezések egy tüzelőberendezés- sel Chimneys – Thermal and fluid dynamic calculation methods Part 1: Chimneys serving one appliance MAGYAR SZABVÁNY MSZ EN Égéstermék-elvezető berendezések. Hő- és áramlástechnikai méretezési eljárás 2. rész: Égéstermék-elvezető berendezések több tüzelőberendezés- csatlakozással Chimneys – Thermal and fluid dynamic calculation methods Part 2: Chimneys serving more than one heating appliance A szabvány szerint a következő feltételek teljesülését kell igazolni:

35 P Z - az égéstermék-elvezető berendezés függőleges szakaszának égéstermék bevezetésénél fellépő huzat, P H - az égéstermék-elvezető berendezés elméleti huzata, P R - az égéstermék-elvezető berendezés függőleges szakaszának áramlási ellenállása, P L - a szélnyomás, P W - a tüzelőberendezés üzeméhez szükséges legkisebb huzat-igény, P FV - az összekötő elem tényleges áramlási ellenállása, P B - a levegő bevezetés tényleges áramlási ellenállása, P Ze - az égéstermék-elvezető berendezés függőleges szakaszának égéstermék bevezetési pontján szükséges huzat. Nyomásfeltételek P Z = P H - P R - P L ≥ P W + P FV + P B = P Ze Pa P Z ≥ P B Pa

36 Hőmérsékleti feltétel: T iob ≥ T g K ahol: T iob - a belső falfelület állandósult hőmérsékletviszonyok mellett, a kitorkolásnál számított hőmérséklete, K; T g - a belső falfelület határhőmérséklete, K.

37 Szélnyomás (P L ) MSZ 845:2010 „Ha az égéstermék-elvezető berendezés kitorkollása a szélnyomás szempontjából kedvezőtlen kialakítású, a szélnyomás értékét beépített területen 25 Pa, nem beépített, vagy tópart, folyópart, illetve nagy kiterjedésű sík terület (pl.: Balaton, Alföld, Kisalföld) területeken 40 Pa értékre kell felvenni.” P Z = P H - P R - 25 ≥ P W + P FV + P B = P Ze Pa