Ő rségi Ő rségi szokások, a gasztronómia jegyében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Advertisements

Készítette:Dobák Lídia
HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK
NAPTÁR Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját.
Serpenyős Vendéglő Rezi György
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Alap Termékek.
Házi tartósítási eljárások
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
Angol – amerikai projekt hét
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Palacsinta Palacsinta. Hozzávalók: 20 db palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 1-2 kanál tej, 3 kanál porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 dl tejföl.
Gyermekkori sajátosságok
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Az ókori sumér étkezési szokások
Reformtáplálkozás.
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Húspótlók, főzelékfeltétek
A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”. A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Gombák.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Ételkészítési ismeretek
Fogadó étel vörös lencse krémleves 1 fej vöröshagyma kockára vágva ¾ csésze vörös lencsét külön megfőzve 1 szál fehérrépa ¼ holdra vágva.
Lengyelország.
A helyes táplálkozás.
Őriszentpéter 2010 Földrajz.
SAJTFONDÜK HŰTÖTT KÉSZÉTELEK otthoni feldolgozására
A slambuc receptje.
Testi - lelki egyensúly
Mézeskalács készítése
Testünk építőkövei – a vitaminok
Német étkezési szokások
Őrségi Nemzeti Park.
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
VEND VIDÉK ÉS HOZZÁ TARTOZÓ ÉTELEK.. Vendvidéki Vend vidéki„Nosztalgia”
Karácsony – sok ember kedvenc ünnepe. Jobban belemélyedve ebbe a szóba melegség és szeretet tölti el az embereket. Szinte érezzük a házban szállingózó.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
„Helyi ízek, helyi értékek” gasztrokulturális kapcsolatok a magyar- horvát határvidéken Dr. Szabó Géza- Endrédi Melinda Baranya Megyei Falusi Turizmus.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!
Egészségtudatos gasztronómia
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Mi készül? gulyásleves.
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Iskolánk alapításának 30. évfordulója alkalmából a diákönkormányzat
Budapest 19. Étkeztetés a Kispesti iskolákban
Előadás másolata:

Ő rségi Ő rségi szokások, a gasztronómia jegyében

Ő rségi Nemzeti Park Ő rségi Ő rségi Nemzeti Park, amely magába foglalja az Ő rséget Ő rséget, a Vendvidéket, a Rába folyó völgyét és Szentgyörgyvölgy környékét. A területen védett növény és állatfajok, gyepek és vizes él ő helyek találhatók. A térség Magyarország lepkefajokban leggazdagabb területe.

Az Ő rség a mai Magyarország egyik legszebb tája, amelynek turisztika vonzereje folyamatosan növekszik. Az Ő rség hazánk különleges, folyók és patakok által formált erd ő s dombvidéke, amelyet a bennük siet ő patakok tesznek tagoltabbá. Az Ő rség a mai Magyarország egyik legszebb tája, amelynek turisztika vonzereje folyamatosan növekszik. Az Ő rség hazánk különleges, folyók és patakok által formált erd ő s dombvidéke, amelyet a bennük siet ő patakok tesznek tagoltabbá.

Ő riszentpéter A település az Ő rség dombjain terül el. Kelet felé végigfolyik rajta a Zala folyó, amely innen mintegy 10 kilométerre ered. A város szeres elrendezés ű, kilenc szerb ő l áll. A központi magot a Zala folyó déli partjánlév ő Városszer és Baksaszer, valamint az északi oldalon fekv ő Álszer adja.. A település az Ő rség dombjain terül el. Kelet felé végigfolyik rajta a Zala folyó, amely innen mintegy 10 kilométerre ered. A város szeres elrendezés ű, kilenc szerb ő l áll. A központi magot a Zala folyó déli partjánlév ő Városszer és Baksaszer, valamint az északi oldalon fekv ő Álszer adja.. F ő rendezvénye a hagyományszer ű en, minden év június utolsó hétvégéjén megrendezésre kerül ő népm ű vészeti és kirakodó vásár, az Ő rségi Vásár. Egyéb rendezvények: Virágzás Napjai Pünkösdkor, "Hétrétorság" augusztusban, "Természetesen, Ő rség" szeptemberben és az " Ő rségi Tökfesztivál" októberben. Jelent ő sek továbbá az ett ő l nyugatra fekv ő Kovácsszer, Siskaszer, Temp- lomszer,Keser ű szer és Galambszer F ő rendezvénye a hagyományszer ű en, minden év június utolsó hétvégéjén megrendezésre kerül ő népm ű vészeti és kirakodó vásár, az Ő rségi Vásár. Egyéb rendezvények: Virágzás Napjai Pünkösdkor, "Hétrétorság" augusztusban, "Természetesen, Ő rség" szeptemberben és az " Ő rségi Tökfesztivál" októberben. Jelent ő sek továbbá az ett ő l nyugatra fekv ő Kovácsszer, Siskaszer, Temp- lomszer,Keser ű szer és Galambszer

Az Ő rség Táplálkozási Rendje Az Ő rség kisparasztgazdaságaiban a múltban és a jelenben is télen a napi háromszori, nyáron meg a négyszeri, s ő t ötszöri étkezés az általános. Azaz a fokozódó munka több élelmet követel. Fontos tehát az élelmiszer mennyisége alkalmi elosztása. Mindez természetesen a mindennapi táplálkozásra vonatkozik, ami az ételváltozatokat tekintve bizony elég egyhangú. Az Ő rség kisparasztgazdaságaiban a múltban és a jelenben is télen a napi háromszori, nyáron meg a négyszeri, s ő t ötszöri étkezés az általános. Azaz a fokozódó munka több élelmet követel. Fontos tehát az élelmiszer mennyisége alkalmi elosztása. Mindez természetesen a mindennapi táplálkozásra vonatkozik, ami az ételváltozatokat tekintve bizony elég egyhangú. Ezt az egyhangúságot törik meg a közösségi munkaalkalmak, (a kaszálás, kapálás, aratás, cséplés, disznóölés stb.), amikor többet és jobbat f ő zni gazdasági és hagyományos parancs. Ezt az egyhangúságot törik meg a közösségi munkaalkalmak, (a kaszálás, kapálás, aratás, cséplés, disznóölés stb.), amikor többet és jobbat f ő zni gazdasági és hagyományos parancs.

Gondolatok néhány ő rségi szokás eredetér ő l Gondolatok néhány ő rségi szokás eredetér ő l Ha az ember az Ő rségi népi táplálkozást felületesen szemléli, ha csupán látogatóként tér be egy házba, vagy alkalmi étkezésre hivatalos, megállapíthatja: igencsak csökkent a választék, de igencsak felugrott a húsfogyasztás. Szóval, ha betér az ember valahova, a mélyh ű t ő ládából el ő kerülnek a húscsomagok és alig telik el egy óra, az asztalon már ott piroslik a rántott hús vagy ott g ő zölög a pörkölt. Ugyanez a men ű szokásos keresztel ő kön, lakodalmakon és halotti torokon is. Lakodalmakon ez a kétféle étel kiegészült még fasírozottal, baromfival, esetleg hurkával is. Ha az ember az Ő rségi népi táplálkozást felületesen szemléli, ha csupán látogatóként tér be egy házba, vagy alkalmi étkezésre hivatalos, megállapíthatja: igencsak csökkent a választék, de igencsak felugrott a húsfogyasztás. Szóval, ha betér az ember valahova, a mélyh ű t ő ládából el ő kerülnek a húscsomagok és alig telik el egy óra, az asztalon már ott piroslik a rántott hús vagy ott g ő zölög a pörkölt. Ugyanez a men ű szokásos keresztel ő kön, lakodalmakon és halotti torokon is. Lakodalmakon ez a kétféle étel kiegészült még fasírozottal, baromfival, esetleg hurkával is.

Őrségi vargányás leves Hozzávalók Hozzávalók kis hagyma dkg árpagyöngy (gersli) dkg vargánya gomba ek. olaj (vagy zsír) kk. őrölt pirospaprika -só -só Elkészítés: Ahagymát apróra vágtam és olajon üvegesre pároltam. Megszórtam paprikával, hozzáadtam az átöblített árpagyöngyöt és felöntöttem 1 liter vízzel. Megsóztam. Amikor a gersli puhára főtt ( fél óra biztos kell neki), csak akkor adtam hozzá a feldarabolt gombát, mivel ez utóbbi 5 perc alatt megpuhul.

Avargánya élettani hatásai: Az ízletes vargánya (Boletus edulis) feszes ruganyos húsú és kellemes, kifejezetten nemes és finom ízű erdei gomba, ennek köszönheti másik nevét: úri gombának is hívják. Illata kissé a friss dióra emlékeztet...A gombák tömegüket nagyrészt - csaknem 90 százalékban - a bennük lévő víznek köszönhetik. Ez az oka, hogy előszeretettel ajánlják fogyókúrás ételeknek, és hogy elkészítésükkor oly hamar és oly kicsire fonnyad a lábasban.

A gombák nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjéket és kitinrostokat. Hogy hogyan jön ide a rovarvilág páncéljából ismert anyag? A gomba sejtfalát a növényi cellulóz-sejtfalhoz hasonlóan egy poliszaharid, kitin alkotja, amiben a poliszacharid- láncot nem szőlőcukor, hanem N-acetil-glükózamin egységek alkotják. A kitin miatt számít nehéz ételnek a gomba, és időzik sokat a gyomorban. E rostok az ember számára emészthetetlenek, ezért a növényi rostokhoz hasonló ballasztanyagokként viselkednek. Tápértékük számunkra nincs, viszont serkentik a bélműködést. A vargányával megevett kalóriaérték nagy víztartalmának és emészthetetlen kitinjének köszönhetően elég csekély, 100 gramm friss vargánya mintegy 35 kalóriát tartalmaz, a szárított 620-at. A friss vargánya nagyjából harmadannyi energiát hordoz, mint a burgonya, hatod annyit, mint a kenyér és a sovány marhahús. A vargánya mintegy 5 g szénhidrátot, 3-5 g fehérjét és mindössze 0,4 g zsírt tartalmaz.

Töltött káposzta Töltött káposzta dkg filézett pulyka fels ő comb - 30 dkg füstölt pulykacomb kicsontozva - 50dkg savanyú káposzta - 20 db savanyú káposzta levél - 2 közepes fej vöröshagyma - 2 gerezd fokhagyma - 1 bögre barna rizs - só - feketebors - pirospaprika ő rlemény

A savanyú káposztát hideg vízben mossuk át. A káposztalevelekr ő l vágjuk le a vastagabb ereket. A felét tegyük a lábos aljára egyenletesen elosztva.2. Daráljuk le a húsokat a hagymával és a fokhagymával, majd adjuk hozzá a rizst, a tojást, és ízlés szerint sóval,borssal,pirospaprikával f ű szerezzük. A masszát arányosan elosztva gyúrjunk kis gombócokat és helyezzük ő ket a káposztalevelekre. A hosszanti széleket hajtsuk a húsra, majd alulról tekerjük fel a leveleket. Az így elkészített „csomagocskákat” helyezzük a lábosba, a többi káposztára. Szórjuk rá a maradék savanyú káposztát, öntsük fel vízzel és fed ő alatt, lassú t ű zön, f ő zzük puhára. Közben többször rázogassuk meg a lábost, keverni nem szabad! A savanyú káposztát hideg vízben mossuk át. A káposztalevelekr ő l vágjuk le a vastagabb ereket. A felét tegyük a lábos aljára egyenletesen elosztva.2. Daráljuk le a húsokat a hagymával és a fokhagymával, majd adjuk hozzá a rizst, a tojást, és ízlés szerint sóval,borssal,pirospaprikával f ű szerezzük. A masszát arányosan elosztva gyúrjunk kis gombócokat és helyezzük ő ket a káposztalevelekre. A hosszanti széleket hajtsuk a húsra, majd alulról tekerjük fel a leveleket. Az így elkészített „csomagocskákat” helyezzük a lábosba, a többi káposztára. Szórjuk rá a maradék savanyú káposztát, öntsük fel vízzel és fed ő alatt, lassú t ű zön, f ő zzük puhára. Közben többször rázogassuk meg a lábost, keverni nem szabad!

Tipp: alacsony Tipp: alacsony zsírtartalmú tejföllel meglocsolva isteni magyaros ételt tálalhatunk az asztalra, és méghozzá egészséges is.

Kukoricadara puding Avizet felforraljuk, állandó keverés mellett hozzáadjuk a kukoricadarát. Kb. 5 percig főzzük. Tűzről levéve hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a margarint, majd duzzadni hagyjuk a darát. Egy pudingformát kikenünk margarinnal, beletesszük a masszát, és 5 percre forró sütőbe tesszük. Sütőből kivéve óvatosan egy tányérra borítjuk a pudingot. Gyümölcslekvárral, gyümölcspéppel vagy gyümölcsöntettel tálaljuk.

Ezt az édességet egy éves kor alatt is adhatjuk a babának, hiszen nem tartalmaz allergizáló hatású tejet vagy gabonafélét. Ha gyümölcspürét adunk hozzá, a pudingból kihagyhatjuk a cukrot. A család többi tagjának is finom desszert.

Készítették: Horváth Kata Horváth Kata Szalai Nikoletta Szalai Nikoletta Kovács Márk Kovács Márk