A Tolna Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány által közvetített Kombinált Mikrohitel, Új Széchenyi Hitel és Mikrohitel konstrukciók bemutatása Manhalt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Advertisements

HUNGÁRIA Takarék tavaszi agrár fórum sorozat.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Balatonalmádi március 08.. Új Széchenyi Hitel Program Pályázati dokumentációt figyelni.
JEREMIE Program Magyarországon
GOP /M KMOP /M Gazdaságfejlesztési Operatív Program Közép-Magyarországi Operatív Program Mikrovállalkozások fejlesztése.
2007. április 24. BG Finance Zrt. Meizl József.
Kombinált Mikrohitel Program. Kombinált mikrohitel - közvetítői pályázat • Együttesen igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes mikrohitel,
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Balassagyarmat, június 24. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési.
„ T ő lünk függ minden, csak akarjuk!” Széchenyi István Forrás: MAG Zrt.
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Humánerőforrás fejlesztés az Ú j Sz échenyi T ervben Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Leggyakoribb hibák a KMH pályázatokban
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
Támogatási kérelem Jogszabályi háttér:  Támogatási kérelem benyújtási id ő szak: június 15. – július 15. között. A kérelmeket elektronikus.
Vállalkozási ismeretek
BG Finance Zrt. Moskovits Pál április 24..
Hitelek, akár évi 4,5 %-ért, az Új Széchenyi Hitel Program keretében
1. Az RFH csoport bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Támogatási kérelem Jogszabályi háttér:  Támogatási kérelem benyújtási id ő szak: június 15. – július 15. között. A kérelmeket postai.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
partnerség a K&H – tól Új Magyarország Programok Pályázatok
Vállalati tanácsadás - sikeres pályázók, sikeres pályázat a Közép-Dunántúlon.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Vállalkozási ismeretek
Veszprém április 29.. A vállalkozásfejlesztés Célunk: elsősorban a megyében működő vállalkozások tevékenységének szellemi és pénzügyi segítése.
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
Rimóc, október 28. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési Iroda.
GOP /A Mikro- és kisvállalkozások technológia fejlesztése.
Aktuális pályázati lehetőségek (2009. május 5.) Takács Gábor Prospera Europe Tanácsadó Kft.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Veszprém november 10.. A vállalkozásfejlesztés Célunk: elsősorban a megyében működő vállalkozások tevékenységének szellemi és pénzügyi segítése.
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
Pályázatok 2011 Vas Megye és Szombathely Város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványa Babós Csaba, ügyvezető igazgató.
Vállalkozói mikrohitelek
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
ÉMOP – Üzleti infrastruktúra fejlesztése. Keretösszeg: „1” részcél: Ipari Parkok millió Ft „2” részcél: Ipari területek millió Ft „3” részcél:
A Vidék fejlesztésének lehetőségei a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP Keretében) Előadó: Veres Marianna Pályázat és Projektmenedzser.
Tájékoztató fórum TÁMOP Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban Kecskemét június 25.
2013. Június 26. Békéscsaba Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Vállalkozások támogatási lehetőségei 2011-ben Gl ó sz é s T á rsa Kft.
Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. A szervezet a 68/2011 (IV.28) Korm. rendelet alapján, az európai uniós források hatékony felhasználását segítő térítésmentes.
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére III. (hitelkonstrukciók, finanszírozási lehetőségek) Széchenyi Kártya, Tőke Unió Program, Pályázati lehetőségek.
SZÉCHENYI KÁRTYA PROGRAM ÚJDONSÁGOK ÉS HITELEK UNIÓS PÁLYÁZATOKHOZ SZÉP ZOLTÁN fejlesztési igazgató KAVOSZ Zrt.
KAVOSZ Zrt – az MKIK és VOSZ létrehozta a KAVOSZ Zrt-t Feladatai:  Szakmai irányítás  Több mint 200 regisztráló iroda koordinálása  Ügyfelek.
Kombinált Mikrohitel A Mikrovállalkozások fejlesztéséért.
Mindent a Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogramról Beruházás, eszközbeszerzés, haszongépjármű vásárlás 0%-os.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
MIKRO- ÉS KISVÁLLALKOZÁSOK TECHNOLÓGIA FEJLESZTÉSE A növekedési potenciállal rendelkezõ mikro- és kisvállalkozások jövedelemtermelõ képességének növelése.
MIKROHITEL A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 1992-ben kezdte meg működését annak érdekében, hogy segítse a megye mikro- és kisvállalkozásainak.
VÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSA - GINOP KERETÉBEN Nagykanizsa, SZÉCHENYI PROGRAMIRODA NONPROFIT KFT.
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
TÁMOP pályázati lehetőségek a szak-és a felnőttképzés területén - 2
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
Mazsu Gergely ügyvezető igazgató
Fejlessze vállalkozását pályázati források segítségével!
Fejlessze vállalkozását pályázati források segítségével!
12 ezer milliárd forintos keret
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
AZ FVSZ ŐSZI SZAKMAI NAPJA,
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
K+F+I Tevékenységek fejlesztése Debrecen,
Előadás másolata:

A Tolna Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány által közvetített Kombinált Mikrohitel, Új Széchenyi Hitel és Mikrohitel konstrukciók bemutatása Manhalt Dóra Tolna Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány „Azokból a kövekb ő l, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcs ő t építhetünk” Széchenyi István

Pályázhatnak Jogi személyiség ű gazdasági társaságok Jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok SZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók Egyéni ügyvédek SZJA hatálya alá nem tartozó egyéni vállalkozó és egyéni ügyvéd(EVA) Szövetkezetek A pályázati kiírásra kizárólag olyan mikrovállalkozásnak min ő sül ő vállalkozások pályázhatnak, amelyek által tervezett projekt megvalósítása (azaz a Támogatás felhasználása) a Magyar Köztársaság területén, a Közép-Magyarországi Régión kívül elhelyezked ő - nem vidékies településen fekv ő - székhelyén, telephelyén vagy fióktelepén kerül sor (az ingatlan fekvése, illetve a beszerzett eszköz aktiválási helye szerint) – pl: Gyönk, Simontornya, Tamási, Bóly, Dombóvár, Hajós, Kalocsa, Mohács, Pécsvárad, Sárbogárd, Solt, Baja, Bátaszék, Bonyhád, Dunaföldvár, Nagymányok, Paks, Pécs, Szekszárd, Tolna stb GOP /M

További követelmények mikrovállalkozás, ha -az átlagos statisztikai létszám maximum 9 f ő Nem min ő sül nehéz helyzetben lév ő vállalkozásnak Lehet induló vállalkozás is A projekt megvalósulási helyszíne szerepel a településlistában A vállalkozás nem áll cs ő d, felszámolás, végrehajtás stb. alatt

Miben újdonság ez a konstrukció? A mikrovállalkozások fejlesztését államilag csökkentett kamatszint ű és könnyített elbírálású hitellel és ehhez kombinált vissza nem térítend ő támogatással segíti Kezd ő mikrovállalkozások is pályázhatnak Ingatlan vásárlására is igényelhet ő a konstrukció A pályázónak a korábbi évekhez képest kevesebb vállalást kell tennie A minimálisan szükséges öner ő a projekt összköltségvetésének 10%-a GOP /M

Nem nyújtható támogatás Azon pályázók vagy a pályázó partner illetve kapcsolt vállalkozása részére akik az alábbi pályázati kiírások keretében az adott naptári évben már nyújtottak be pályázatot GOP /A GOP /B GOP /M GOP Agrár vállalkozások részére Szállítóeszköz megvásárlására a közúti szállítási ágazatban turisztikai attrakció és szálláshely fejlesztése Adminisztratív korlátozások és kockázati szempontok alapján kizárt pályázók (cs ő d-, felszámolás-, lejárt köztartozás, rendezetlen munkaügyi kapcsolatok, saját t ő ke negatív, NAV/APEH által indított végrehajtás van folyamatban stb) GOP /M

Nem támogatható projektek A Közvetít ő különösen nem helyezhet ki hitelt az alábbi célú felhasználásra: - a Kedvezményezett által visszaigényelhet ő általános forgalmi adó finanszírozására; - fennálló hitel finanszírozására; - üzletrész, részvény, illetve más társasági részesedés vásárlására; - m ű szaki eszközöknek, berendezéseknek, immateriális javaknak, szoftvereknek, és ingatlanoknak a Kedvezményezett partner és/vagy kapcsolt vállalkozásaitól való beszerzésére; - a hitelkérelem, illetve a pályázat benyújtásának idején már megkezdett projekt finanszírozására; GOP /M

Kötelező vállalások A pályázónak vállalnia kell, hogy a projekt befejezését közvetlenül követ ő 2 üzleti év személyi jelleg ű ráfordításainak összege eléri az elnyert vissza nem térítend ő támogatás összegének 50%-t. Példa: 2012 évben megvalósított projekt esetén, amennyiben a projekt pl 4 millió Ft vissza nem térítend ő támogatást tartalmaz, a Kedvezményezettnek 2013 és 2014 évben összesen 2 millió forint személyi jelleg ű ráfordítást kell vállalni. A fenti vállalás teljesülését a projekt befejezési évét közvetlenül követ ő 2. üzleti év végét követ ő en kerülnek ellen ő rzésre. A pályázónak vállalnia kell, hogy a támogatott beruházással létrehozott termel ő kapacitásokat, információs technológiai fejlesztéseket, ingatlant a projekt befejezését követ ő 3. év végéig az adott régióban fenntartja és üzemelteti. A megvásárolt ingatlant nem lehet eladni, bérbe adni, megterhelni. GOP /M

A konstrukció részletei Támogatás összege Vissza nem térítend ő támogatás összege : minimum 1 millió Ft maximum 10 millió Ft Visszatérítend ő támogatás összege: minimum 1 millió Ft maximum 10 millió Ft Támogatás mértéke A vissza nem térítend ő támogatás mértéke maximum a projekt értékének 45%-a lehet (de max 10 millió Ft) A visszatérítend ő támogatás mértéke maximum a projekt értékének 60%-a lehet (max 10 millió Ft) A vissza nem térítend ő támogatás összege nem haladhatja meg a visszatérítend ő támogatás összegét Példa GOP /M

Támogatható tevékenységek Eszközbeszerzés (olyan technológiai fejlesztést eredményez ő új eszközök beszerzése amelyek szerepelnek a VTSZ listán, egyenként minimum nettó Ft értékben) Infrastrukturális és ingatlan beruházás - telken belüli infrastruktúra építése, fejlesztése - ingatlan építése, b ő vítése, fejlesztése, átalakítása - ingatlanvásárlás Információs technológia fejlesztés (új hardver és szoftver) nettó Ft/db feletti GOP /M

Visszatérítendő támogatás kondíciói Kamat7,9% Futamid ő a hitel maximális futamideje 120 hónap Türelmi id ő maximum 24 hónap Megvalósításmaximum 12 hónap Elvárt Saját Er ő a projekt teljes költségének minimum 10%-a Bírálati Díj hónapnál hosszabb futamidő esetén ,- Ft hónapnál rövidebb futamidő esetén a szerződött hitelösszeg 3 %-a, de maximum ,- Ft Fedezet ingatlan, készpénz, t ő kevédett befektetési jegyek, állampapírok, bankgarancia A hitelszerz ő dést minden esetben közjegyz ő i okiratba foglaljuk, melynek költségeit a Kedvezményezett viseli GOP /M

Pályázhatok? Mikrovállalkozás vagyok? Igen Városias településen van a székhelyem/telephelyem? Igen Nem vagyok mez ő gazdasági vállalkozó? Igaz Gépet, ingatlant, irodatechnikát vásárolnék? Igen Rendelkezem a szükséges 10% öner ő vel? Igen Rendelkezem a szükséges fedezettel? Igen Teljesíteni tudom a kötelez ő vállalásokat? Igen Megfelelek az adminisztratív és gazdálkodási feltételeknek? Igen PÁLYÁZHATOK! GOP /M

Beadandó dokumentumok Pályázati dokumentáció: -Projekt adatlap (CD + nyilatkozat) -Hitelkérelem -Csatolandó dokumentumok (jogi státusz, jóváhagyott éves beszámoló, árajánlat, ingatlanvásárlás esetén adásvételi el ő szerz ő dés/szándéknyilatkozat, aláírási címpéldány, saját forrás igazolása, építési engedély, építési tervdokumentáció, hitel fedezetét képez ő ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapja, adó- és értékbizonyítvány, APEH/NAV igazolás stb) A HITELKÉRELEM ESETÉN HIÁNYPÓTLÁSRA !!! Amennyiben a pályázat nem elszámolható költséget is tartalmaz, csökkentett támogatás odaítélésére is van lehet ő ség GOP /M

Pályázat benyújtása A komplett dokumentáció „személyesen” nyújtható be a Tolna Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány irodájában (7100 Szekszárd, Garay tér 16.) - benyújtásnak ez a dátum min ő sül (ezt követ ő en saját felel ő sségre a projekt megkezdhet ő ) Az Alapítványhoz április 01-t ő l december 31-ig lehet benyújtani a pályázatokat Rendelkezésre álló forrás: vissza nem térítend ő támogatás keretösszege között 15 milliárd Ft visszatérítend ő támogatás keretösszege között 20 milliárd Ft El ő leg igénylésére nincs lehet ő ség, a támogatás teljes egészében utófinanszírozású! Az Alapítvány az egész ország területér ő l tud pályázatokat befogadni. GOP /M

Új Széchenyi Hitel Támogatásban részesíthet ő Kedvezményezettek: -Minden devizabelföldinek min ő sül ő, a Magyar Köztársaság területén székhellyel, illetve az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és a Magyar Köztársaság (Közép- magyarországi Régión kívül) területén fiókteleppel rendelkez ő Mikro- és Kisvállalkozás az alábbi Projektekhez használhatók fel: - gépek, berendezések, egyéb tárgyi-eszközök, illetve immateriális javak beszerzésének és egyéb Beruházások finanszírozása; - meglév ő üzleti tulajdon vagy bérelt infrastruktúra b ő vítése és/vagy fejlesztése; és/vagy - gazdasági tevékenység elindításához, Tevékenységb ő vítéshez, vagy Beruházáshoz kapcsolódó finanszírozások, ideértve az e feltételeknek megfelel ő Forgóeszköz-beszerzések finanszírozását is. GOP /11

A hitel kondíciói Hitel maximális összege: - forgóeszközhitel esetén 6 millió Ft - beruházási hitel esetén 10 millió Ft Maximális futamid ő : - forgóeszközhitel esetén max 36 hónap - beruházási hitel esetén max. 120 hónap Türelmi id ő : - forgóeszközhitel esetén maximum 2 hónap - beruházási hitel esetén maximum 24 hónap Hitel éves kamata 7,5% Elvárt Saját Er ő a projekt teljes költségének minimum 20%-a (forgóeszköz hitel esetében nincs öner ő re vonatkozó elvárás) Bírálati Díj Ft/hitelszerz ő dés Fedezet ingatlan, készpénz, t ő kevédett befektetési jegyek, állampapírok, bankgarancia A hitelszerz ő dést minden esetben közjegyz ő i okiratba foglaljuk, melynek költségeit a Kedvezményezett viseli GOP /11

Nem támogatható projektek - a Kedvezményezett által visszaigényelhet ő általános forgalmi adó finanszírozására; - fennálló hitel finanszírozására; - üzletrész, részvény, illetve más társasági részesedés vásárlására; - m ű szaki eszközöknek, berendezéseknek, immateriális javaknak, szoftvereknek, és ingatlanoknak a Kedvezményezett partner és/vagy kapcsolt vállalkozásaitól való beszerzésére; - Szállítóeszköz megvásárlására a közúti szállítási ágazatban GOP /11

Hitelkérelem benyújtása A komplett dokumentáció „személyesen” nyújtható be a Tolna Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány irodájában (7100 Szekszárd, Garay tér 16.) ezt követ ő en saját felel ő sségre a projekt megkezdhet ő Az Alapítványhoz április 01-t ő l folyamatosan lehet benyújtani a hitelkérelmeket Rendelkezésre álló forrás: 48,595 milliárd Ft Mindkét konstrukció keretében nyújtott támogatás „csekély összeg ű támogatásnak min ő sül” (de minimis) GOP /11

Mikrohitel Mikrovállalkozások igényelhetik: max. 9 f ő s létszámmal A hitelek célja: hitel célja gépek, berendezések, eszközök és más beruházások finanszírozása, a már meglév ő üzleti tulajdon vagy bérelt infrastruktúra b ő vítése és/vagy fejlesztése, illetve a beruházáshoz kapcsolódó forgóeszközök biztosítása. Lehet ő ség van csak forgóeszközhitel felvételére is. A hitel összege: A hitelösszeg nem haladhatja meg a forintot. A hitel futamideje: A hitel futamideje beruházási hitel esetén maximum 8 évig terjedhet. Forgóeszköz hitel esetén maximum 3 év.

Mikrohitel Saját er ő : nem lehet kevesebb, mint az igényelt hitel összegének 20 százaléka. A hitel felhasználásának határideje: A hitelt a hiteligénylés jóváhagyásától számított két hónapon belül fel kell használni. Türelmi id ő : A törlesztés megkezdése el ő tti türelmi id ő nem lehet több, mint hat hónap. A kamattörlesztésre nem adható türelmi id ő. Biztosíték: A hitel biztosíték ellenében kerül folyósításra. Ingatlan fedezet nyújtása szükséges. Kamat: A hitel kamata fix 4,9 %. A kamat havonta fizetend ő. Hitelkérelmi nyomtatvány a oldalról tölthet ő le.

Elérhet ő ségeink: Tolna Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 7100 Szekszárd, Garay tér 16. Tel: 74/ Fax: 74/ Ügyfélfogadás: hétf ő n és szerdán 8:30-15:30 A konstrukciókkal kapcsolatosan b ő vebb felvilágosításért keresse Szakácsné Kovács Ritát vagy Glöcknerné Sz ű cs Adélt. Köszönöm a figyelmet!