A magyar gazdaság fejlődési irányai Széchenyi István Egyetem doktori iskola 2016. március 11. Bod Péter Ákos, az MTA doktora, a Budapesti Corvinus Egyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Nemzetgazdaságunk aktuális kérdései – európai összefüggésben 2012 Harkány 2012 március 2 Bod Péter Ákos Egyetemi tanár
A gazdasági fejlettség mutatói
A személyek szabad áramlásának közpolitikai elemzése
Elméleti és gazdaságpolitikai tanulságok és teendők – öt évvel a krízis után Treasury Klub konferencia Budapest, május 29. Bod Péter Ákos
Ismétlés, rendszerezés
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
A területi együttműködés külgazdasági és Kárpát-medencei vetületei
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Fordulatok Európában és a magyar gazdaságban Lillafüred, 2013 október 24 Bod Péter Ákos
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
Akkor és most – Az EU-hoz kapcsolódó üzleti várakozások hazánkban Petz Raymund GKI Gazdaságkutató Zrt.
Egészségügy, magánegészségügy, biztosításügy makrogazdasági szempontjai Prof. Dr. Bod Péter Ákos, tanszékvezető egyetemi tanár Gazdaságpolitikai Tanszék,
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
1 A MAGYAR GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGE ÉS BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐI Chikán Attila a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének egyetemi tanára,
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Valuch Tibor: Átmenetben(?) A magyar társadalom a rendszerváltás után
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Áttekintés a gazdaság állapotáról Prof. Bod Péter Ákos Budapest, március 27.
Versenyképesség MTA-MEH projekt Vértes András.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Nemzetgazdasági Minisztérium A kormányzat külgazdaság-politikája, tervek az adósságteher kezelésére és az exportvezérelt gazdasági növekedés beindítására.
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
Csak bér és költség – avagy befektetés a jövőbe? SZEF Akadémia december 5. Bod Péter Ákos, az MTA doktora, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Dr.Grúber Károly:Egy fontos stratégiai háromszög (EU-Kína-Oroszország) az eurázsiai geopolitikai térben SZE, Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola,
SZTE Gazdaságtudományi Kar Differenciált integráció – kiútkeresés az Európai Unió válságából Budapesti Corvinus Egyetem április 29. Farkas Beáta.
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Magyar versenyképesség 2017
„Út a munkához” program tapasztalatai
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
II. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. Marinovich Endre .
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Európai Uniós ismeretek
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Kempinski Hotel s Január 25.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Gazdaságpolitika 4. ea..
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Aktuális gazdasági irányvonalak Szlovákiában
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

A magyar gazdaság fejlődési irányai Széchenyi István Egyetem doktori iskola március 11. Bod Péter Ákos, az MTA doktora, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára

Piacgazdaság, kapitalizmus, szabadpiac – fogalmak, gyorsan változó tartalommal Rendszerváltozás (tranzíció ): unilineáris töltetű szakszó tájt sűrűn mondták: TINA (There is no alternative). De ez sosem igaz, lásd az európai piacgazdaságokat („Variaties of Capitalism”): rajnai, angolszász, skandináv, mediterrán, rendszerváltó (dependens). Megkülönbözető elem a szolgáltató (pénzügyi) szektor aránya, a társadalmi érdekegyeztetés rendje, az állami újraelosztás terjedelme, értékrend (‚low trust’, ‚high trust’) ill. paternalizmusra és populizmusra való hajlam foka. Saját út, „harmadik út”, „nemzeti kapitalizmusok” versus a „globális falu” tézise Fejlődési pálya és pályafüggőség (path dependence) – a múlt hatása sosem teljes, de mindig jelen van, ám vannak irányváltások, változatok. Ilyen 1989/1990-ben a ‘szociális piacgazdaság’ magyarországi koncepciója (Antall-kormány), vagy később a New Labour-ra emlékeztető modernizációs irányzat.

Szuverén Magyarország („trianoni”) – ellenséges közegben, szűk politikai mozgástérrel

Korlátosan szuverén Magyar Népköztársaság – keleti kötődéssel

Magyar Köztársaság Európában: ismét szuverén, igen nyitott és liberalizált gazdasággal, integrációs keretben

Dilemmák az európai periférián - és a magyar eset üzenete: válságos időben megnő a (nemzet)állami aktivitás – ez nem magyar sajátosság Ahol elakad a konvergencia, ott néha dacreakciók lépnek fel (pl. s PIGS-országoknál 2010 után). Magyarország: a lakosság (nagyobb) fele sikertelennek érzi az elmúlt negyedszázadot. Szlovákia, Lengyelország szintén, holott… Túlzott privatizáció 1990-es évtizedben? Talán igen. De a megkésett „visszamagyarítás”, re-polonizálás konfliktust gerjeszt az EU-ban: a hazai üzleti kör (legyen KKV, de főleg az „oligarchák”) támogatásának politikája ütközik az integrált Európa szabályrendszerével A BRIC-országok gazdasági növekedési sikerei2010 körül sokakra hatottak: „jobb az irányított demokrácia, le kell válni a hanyatló Nyugatról”.

A reál GDP alakulása 1990 = 100%

Csak illúzió a felzárkózás?

Az egy főre jutó személyes fogyasztás relatív trendje elgondolkoztatja az elemzőt – és a befektetőket is EU15=100 vásárlóerő-paritáson

A magyar külgazdasági nyitottság rekord-méretű export a GDP százalékában

A magyar kiviteli többlet, a tőkemérleg többlete brutális mértékű

A as ciklus nettó befizetői és kedvezményezettjei a GDP százalékában, az időszak átlagában

Nincs szükségünk generális újraiparosításra Az ipar részaránya a GDP előállításában, n. év.

Ami jó minálunk, meg ami nem a) német cégek elégedettsége az infrastruktúrával, b) a gazdaságpolitika kiszámíthatóságával. Forrás: DUIH

A munkaerő képzettsége (balra) rendben, a jogbiztonság kevésbé (jobbra)

Elégedettség a közbeszerzéssel és a jogbiztonsággal

A magyar bér valóban olcsó

A magyar állam a kisgömböc

Az Orbán-kormány nem-szokványos gazdaságpolitikája 1 Ami korrekciós jellegű, és várható volt Patrióta gazdaságpolitika meghirdetése és követése: a hazai szereplők előnyben részesítése; a kulcsszektorokban a hazai részarány növelése Neo-weberiánus államfelfogás Aktív kormány, jogszabályi-adminisztratív eljárások alkalmazása, a korporatív elemek visszaszorítása Középosztályt preferáló adópolitika

Az Orbán-kormány nem-szokványos gazdaságpolitikája - 2 Ami túlmegy a korrekción Késői („sohanapján”) euró-átvétel (eltérően az 1. OV-kormány szándékától) Hit a társasági adóemeléssel ellentételezett személyi jövedelemadó további csökkentésének gazdaságserkentő hatásában A tulajdoni átrendezés vált a tényleges első számú preferenciává - a névlegesen első számúval /növekedés/ szemben. Komoly átváltás (trade off) a tulajdonszerzés és a nemzetgazdasági növekedés között Újraiparosítás: feldolgozóipar, energetika preferálása a szolgáltató- szektorral szemben. A bankszektor diszpreferálásában keveredik a gazdasági patriotizmus, a bankárellenes korszellem megragadása és a korábbi marxista gazdaságkép hatása A verbális Európa-szkepticizmust tényleges „keleti nyitás” követi

A versenygazdaság-ellenes kormánypolitika valós társadalmi támogatottra támaszkodhatott 2010-ben

A magyar társadalom értékrendje közel áll a balkáni- ortodox világéhoz Tárki, 2009

No 1. kockázati tényező: migráció A tartósan külföldön dolgozók aránya az ország aktív munkaerő-állományából

Ez is növekedési kockázati tényező: a humántőke hazai termelésének lanyhulása A felsőoktatásban részvevők száma V5, 1998=100

Nyilvánvaló kockázati tényező: az uniós források 2x7 éve átmeneti (egyszeri) fejlemény életünkben

Növekedés? Növekedés, de… Az európai nemzeti érdekek összecsapása komoly középtávú veszélyekkel jár a kis, nyitott nemzetgazdaságokra. Jön a „negyedik ipari forradalom” – mi lesz a közepesen fejlett országokkal (közepes technológiai szintű céggel, „átlagos” tudású emberrel). Munkaerőmozgás: be- és kivándorlás. Következményei igen jelentősek lehetnek; „függvényszakadások” is lehetségesek. A globális kockázatok hirtelen megnőhetnek idén: árfolyamok, kamatok meglódulása; geopolitikai feszültségek és az integráció belső-külső köreinek újrarendeződése (brit kilépés, tömbösödés). A BRICS-országok ütemvesztése fékezi a világgazdasági dinamikát. Olajexportőr országok társadalmi-gazdasági krízise és/vagy militarizálódása.

Itt tartunk most A magyar társadalom másoknál nagyobb arányban vesztesként érzi magát az új rendszerben. A perifériás kapitalizmus nem vonzó; a gazdasági teljesítmény hosszabb távon közepes – nem elég ahhoz, hogy legitimációt adjon Korrupció, normasértés – túlságosan kontinuus a magyar átalakulás. Tartós megoldatlan társadalmi gondok: térségi, társadalmi különbségek, felzárkózási teljesítmény gyengesége, paternalizmus. Az irányított (illiberális) államhoz túl nyitott hazánk, elnyúló pangás állhat be. Kivándorlás: modernizációs lehetőség, de ugyanakkora esélyt ad a folyamatos lecsúszásra