A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Advertisements

Fehér Miklós Dombóvár, május 12.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Törökbálint város környezeti GIS alkalmazásainak megvalósítása
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Baranya Megyei Önkormányzat
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
HAS Research Centre for Economic and Regional Studies Dráva régió egységes fejlesztési keretterve DUPLO IPA HU-HR 1101/2.1.4/0014 Suvák Andrea projektvezető,
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
ROP 3.1.2Tájékoztató 1 Regionális Fejlesztés Operatív Program intézkedés 2. komponens A területfejlesztésben érintett intézmények valamint a civil.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG LEADER Program a sikeres magyar vidékért Közösség, Összefogás, Tudás.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
A „Nógrád megyei TISZK infrastrukturális fejlesztése” TIOP-3.1.1/08/ című projekt célja Dénes Anita ERFA projekt menedzser.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
A nemzeti hálózat ma 1887 működő végpont 1430 kiképzett eTanácsadó 19 megyei központ.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Szektorok közötti együttműködések
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
2008. március 12. KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS Dr. Gáspár László kutató professzor Út- és Hídügyi Tagozat.
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
A szerkezetfejlesztés résztvevői körének létrehozása – márkaépítés és városkommunikáció a vonzó városrészekért XX. Országos Főépítészi Konferencia Miskolc,
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Nyílt forráskódú megoldások lehetőségei a Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszerben (TeIR-ben) Juhász Géza Péter, VÁTI Magyar Regionális.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
TÁMOP B TELEP-PROGRAMOK ELNÉPTELENEDŐ FALVAK LANGERNÉ VICTOR KATALIN.
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
KEHOP azonosítószámú, „Veszprém Megyei Klímastratégia” című projekt bemutatása Takács Balázs Veszprém, április 25.
TOP vas megyei aktualitásai
Szpi működése 2011-ben létrejött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. a Promei Nonprofit Kft. jogutódjaként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tulajdonosi.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
NYITÓ KONFERENCIA Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
Napirendek Megnyitó Együttműködési megállapodás megvitatása, elfogadása Irányító Csoport megválasztása, Irányító Csoport elnökének megválasztása Egyebek.
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ PAKS ÁPRILIS 24. TOLNA MEGYEI ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLY

A paksi bővítés jelentősége a várható bekerülési költsége alapján A közötti fejlesztési ciklusban 10 ezer 500 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik Magyarországra európai uniós forrásokból Tolna megyébe érkező dedikált eu-s forrás hazai társfinanszírozással együtt 40 milliárd forint A paksi bővítés bekerülési költsége között Tolna megyébe érkező európai uniós dedikált forrás 100-szorosa, Magyarországra érkező összes eu-s forrás egyharmada

A paksi bővítés a megyei tervezés tükrében a tervezés elejétől kiemelt együttműködés, a bővítéssel kapcsolatos információk folyamatos nyomon követése valamennyi megyei területfejlesztési dokumentumban kiemelt beruházásként szerepel Paks 5, Paks 6 megépítése Forrásokat rendelünk a kapcsolódó fejlesztésekhez (Tolna Megyei Integrált Területi Program)

Atomerőmű, hőerőmű, napelem-park, szélerőmű, biogáz üzem? A Mátrai Hőerőmű – a bal felső sarokban egy napelem-park látványterve

Alaperőműnek atomerőmű A képen balra fent látható annak a 15 megawattos fotovoltaikus naperőműnek a látványterve, ami Magyarország legnagyobb napelem-parkja lesz, valamikor jövőre. A 950 MW beépített kapacitással rendelkező, Magyarország elektromos energia-termelésének 20%-át adó hőerőmű (Paks után a második legnagyobb erőmű az országban) elsősorban a környéken külszíni fejtéssel bányászott lignitet égeti el és alakítja a keletkező hőt elektromos árammá.

Kapcsolódási pontok, együttműködés 1.Társadalmi elfogadás, lakossági kommunikáció Az atomerőmű bővítést kísérő kommunikáció: a bővítés sikerének alapvető feltétele a projekt mögötti közbizalom megteremtése és fenntartása. A bővítés előkészítése, majd megvalósítása során is rendkívül fontos a nyilvánosság, illetve a nyílt, őszinte tájékoztatás. Az atomerőmű bővítése közügy, annak mindenki érintettje.

Kapcsolódási pontok, együttműködés 2. Gazdaságszervezési feladatok, regionális és térségi kapcsolati rendszer kiépítése és működtetése Az új blokkok paksi telephelyen történő építése és hosszú távú üzemeltetése feltételezi és megköveteli a körülötte lévő társadalmi gazdasági térség befogadó, együttműködő támogatását. Elvárás, hogy az új nukleáris létesítmény a kölcsönös térségi előnyök és az egyenrangú partnerség elvén jöjjön létre. Ezért fontos feladat a térségi kapcsolati rendszer és lehetőség felmérése, elemzése és annak előkészítése, hogy a majdani beruházót befogadják, másrészt a térségi szereplők (önkormányzatok, vállalkozások, intézmények, civil szervezetek) érdekeltségüknek megfelelően aktívan, teljesítményalapúan tudjanak részt venni, közreműködni a folyamatban és a bővítés számukra is biztosítsa a fejlődés lehetőségét.

Kapcsolódási pontok, együttműködés A Tolna Megyei Önkormányzat a rendelkezésére álló eszközökkel elő kívánja segíteni: A paksi bővítésben a tolna megyei vállalkozások és munkavállalók minél nagyobb arányú részvételét az előkészítésben, a kivitelezésben és az üzemeltetésben; A fejlesztés során a települési önkormányzatoknál jelentkező fejlesztési igények megvalósítását (elsősorban: közszolgáltatások, humánerőforrás biztosítása, helyi gazdaságfejlesztésekhez szükséges alapinfrastruktúra vonatkozásában)

Kapcsolódási pontok, együttműködés Új beruházások, fejlesztések előtérbe kerülése: – élelmiszeripar, feldolgozóipar (tartósítóipar) – helyi termékek, rövid ellátási láncok térségi összefogása – megyei szintre emelt, koordinált turizmusfejlesztés – fejlesztések, kiemelt megyei fejlesztések központi kommunikációja – fejlesztésbe, üzemeltetésbe bekapcsolódó vállalkozói együttműködések, klaszterek létrehozása

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET Naszvadi Balázs területfejlesztési osztályvezető Tel: 74/ Fax: 74/ Mobil: 20/