Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Roma kultúra
A roma gasztronómia Híres romák TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában
Cigány főzési & sütési módszerek Bogrács: A nomád életmód vele járója a szabadtéri főzés. Ki hitte volna, hogy a cigányok voltak a bogrács feltalálói?! TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában
Spórtető: Szintén a szabadtéri ételkészítés hajdani módszere a spórtető, melyet aztán a magyarok, na meg egyre többen a világban átvettek és átvesznek. Gondoljunk csak a tárcsára, sütőlemezekre, sütőlapokra. Ezeknek a cigány spórtető volt az elődje. TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában
Sütés agyagban és sárban Megint egy nagyon leleményes sütési módszer az agyagban sütés. A kibelezett állatot belül jól besózzák, befűszerezik, majd agyagos-sáros fűbe hempergetik. Némi szikkadás után mehet a parázsba, ahol néhányszor megforgatják a sütés alatt. Most már csak egy nagyobb követ kell hozzávágni és ketté is törik a remekmű. Gőzölög és illatozik a szárnyas, vagy a hal, ami a zárt térben, egészséges módon sült. TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában
A cigánykenyér: A cigányok kenyérsütési módszereinél feltétlenül meg kell említenünk a Vakarcsot, vakarót, amelyet a tűzhely lapján sütnek kovásztalan kenyértésztából. TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Recept: 0,5 kg liszt 25 dkg liszt a formázáshoz 3 kk. szódabikarbóna 2 kk. só 1 dl víz
Híres cigányok ételei Horváth Pista a híres cigánynóta énekes műve a Legényfogó káposztaleves TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában
Az egyetlen igazán cigány sütemény a székesfehérvári cigányprímás és a kisasszony nagy titkos szerelmének emlékére kreált Rigó Jancsi. TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Hozzávalók 6 tojás 6 evőkanál cukor 6 dkg liszt 3 evőkanál kakaópor 5 evőkanál baracklekvár 20 dkg csokoládé 2 evőkanál Rama A krémhez 1 evőkanál zselatinpor 5 dl tejszín 6 evőkanál kakaópor 6 evőkanál porcukor
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Te ismered őket? HÍRES ROMA SZEMÉLYEK
KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!