Dr. Tóth Tamás VÁLLALATI PÉNZÜGYEK I.. Dr. Tóth Tamás Vállalati pénzügyek I. 2 NPV -Az NPV az üzleti ötletek determinisztikus értéke. -Minden a várakozások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Állóeszköz-gazdálkodás
Advertisements

Rózsa Andrea – Csorba László
Ingatlanbefektetések elemzése
beruházásfinanszírozás
Befektetési döntések 6. Szeminárium
FINANSZÍROZÁSI DÖNTÉSEK
Vállalati pénzügyek alapjai
Műszaki ellenőrképzés
A példák cash-flow számítására :
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A diákat készítette: Matthew Will
Költségelemzés, költséggazdálkodás
Beruházási döntések meghozatalának folyamata
Vállalati pénzügyi döntések alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Kérdések a ZH-hoz.
Pénzügyi-számviteli mutatók
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Készítette: Kiss Gabriella IE8FTD
Gazdasági informatika II. 2006/2007. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév II. félév.
Mérleg, eredménykimutatás, cash flow
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Kérdések a második zh-hoz
9.Szeminárium – Tőkeköltség Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
A diákat készítette: Matthew Will
Vállalati pénzügyek I. Miért vezet a nettó jelenérték jobb befektetési döntésekhez, mint más kritériumok? Felhasznált irodalom: Brealy- Myers:
Pénzügyi elemzés Tóth Veronika
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%? A) F 3 = 7000$ B)
Az elemzés és tervezés módszertana
VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Irwin/McGraw Hill.
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
Alapsokaság (populáció)
Alapfogalmak.
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Valószínűségszámítás II.
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
Az annuitás Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás
III. További finanszírozási alternatívák
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
A tananyag a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja és a Polányi Károly Alapítvány támogatásával készült Beruházási projektek értékelése Gazdasági.
Vállalati pénzügyek alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói. 1. Likviditási mutatók Arányszámok, amelyek a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel való fedezettségét.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár –árfolyamkockázat kiküszöbölése.
Dr. Tóth Tamás VÁLLALATI PÉNZÜGYEK I.. Dr. Tóth Tamás Vállalati pénzügyek I. 2 NPV -Az NPV az üzleti ötletek determinisztikus értéke. -Minden a várakozások.
A beruházások kockázata Beruházási döntések folyamata ♦ Tőkeköltségvetés- a pénzáramok meghatározása ♦ Megfelelő módszer kiválasztása a pénzáramok értékeléséhez.
BME Üzleti gazdaságtan konzultáció - szigorlat Andor György.
A PV MÓDSZER. APV módszer (I.)  DCF alapú értékelés  Valamilyen jövőbeli pénzáramok diszkontálása valamilyen tőkeköltséggel → érték  Többféle DCF módszer.
FCF(E) összefoglaló példa (I.)
Vállalati pénzügyek II.
ECONOMSOL a Kis- és Középvállalkozások kontrolling szolgáltatója
Tisztelt Hallgatók! Az alábbi példamegoldások segítségével felkészülhetnek a 15 pontos vizsgafeladatra, ahol azt kell majd bizonyítaniuk, hogy a vállalati.
Származtatott termékek és reálopciók
Tisztelt Hallgatók! Az alábbi példamegoldások segítségével felkészülhetnek a vizsgafeladatra, ahol azt kell majd bizonyítaniuk, hogy a vállalati pénzügyek.
Származtatott termékek és reálopciók
Származtatott termékek és reálopciók
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
Üzleti projektek a CAPM tükrében (I.)
VÁLLALATI PÉNZÜGYEK I. Dr. Tóth Tamás.
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Származtatott termékek és reálopciók
VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez?
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%?
Előadás másolata:

Dr. Tóth Tamás VÁLLALATI PÉNZÜGYEK I.

Dr. Tóth Tamás Vállalati pénzügyek I. 2 NPV -Az NPV az üzleti ötletek determinisztikus értéke. -Minden a várakozások szerint alakul, azaz E(F n ) = F n. -Az NPV valójában sztochasztikus változó. -Amelynek a várható értéke a determinisztikus NPV.

Dr. Tóth Tamás 3 VII. B ERUHÁZÁSOK EGYEDI KOCKÁZATAI Hatékony portfolió β és NPV. A teljes vagy az egyedi kockázatok érdektelenek. A „kockázat üzlet” mégis elképesztő ütemben fejlődik. Bónuszok, a vállalati teljesítmény mérése, az adók, a hitelképesség megítélése vagy éppen a csőd bekövetkezése is vállalati szinten mért eseményekhez kötődik. Így a projektek pénzáramainak teljes kockázata és a projektek közötti kapcsolat, korreláció is számít. Pl. a menedzsment igyekszik kiszűrni és fedezni azokat a kockázatokat, amelyek a vállalati fizetőképességet fenyegetik. Törekszenek az eleve alacsonyabb kockázatú, „jól tervezhető” projektek megvalósítására, illetve igyekeznek olyan projekteket megvalósítani, amelyek egymás kockázatait a vállalaton belül diverzifikálják. 117 Vállalati pénzügyek I.

Dr. Tóth Tamás 4 Módszer A teljes kockázatot alkotó komponensek azonosítása és azok jelentőségének felmérése. Kockázatfedezés – akár az összes kockázat megszüntethető. Ezek az eszközök költségesek. A projektkockázatok jelentős része már a vállalati projektportfólióban rendelkezik természetes fedezettel. Esernyő-napernyő üzletág A devizakockázatok a konszolidált vállalati portfólióban sokszor természetes módon diverzifikálódnak. Pazarlás? Kiszűrhetők az érzékeny komponensek, módosíthatók a tervek (pl. volumen vs. marketing). 117 Vállalati pénzügyek I.

Dr. Tóth Tamás 5 VII.1. É RZÉKENYSÉGVIZSGÁLAT ÉS GAZDASÁGI PROFITKÜSZÖB SZÁMÍTÁS Hogyan változik az NPV (vagy valamilyen más mutató) egy-egy paraméter %-os változásakor? Ceteris paribus Szerteágazó hatások – de korreláció nélkül A jelentősebb kockázati elemek kiválasztása. Projektszerkezet optimalizálása A projekt függvényekre épülő NPV modelljében egy-egy változó értékét megváltoztatjuk és a kapott NPV értékeket ábrázoljuk. 118 Vállalati pénzügyek I.

Dr. Tóth Tamás 6 NPV (mFt) $ %10%20%-10%-20% eladási ár eladási volumen marketing anyagköltség bérköltség gazdasági profitküszöb gazdasági fedezeti pont Vállalati pénzügyek I.

Dr. Tóth Tamás 7 Gazdasági profitküszöb Célérték keresés. A sűrűségfüggvény ismeretében megadható annak az esélye, hogy a változó ez alá csökkenjen. Kockázati komponens – kockázati kitettség – komparatív előnyök 119 Vállalati pénzügyek I.

Dr. Tóth Tamás 8 NPV $ %10%20%-10%-20% 119 eladási volumen gazdasági fedezeti pont Vállalati pénzügyek I.

Dr. Tóth Tamás 9 VII.2. S ZCENÁRIÓANALÍZIS Jellegzetes, jól azonosítható jövőképek, „forgatókönyvek”. A projekt végtelen számú kimenetelét néhány jellegzetesre egyszerűsítjük. Szcenárió: az alapadatok egy jellegzetes kombinációja. „Forgatókönyvek nettó jelenértéke”. Valószínűségekkel súlyozva maga az NPV. 120 Vállalati pénzügyek I.

Dr. Tóth Tamás 10 P ÉLDA - SZCENÁRIÓANALÍZIS Egy vállalat új terméket kíván piacra dobni és a termék előállítására egy új üzemet hozna létre. A felmérések alapján a termék sikerét illetően három jellegzetes szcenárió képzelhető el: A termék sikertelen lesz, rövid időn belül az üzemet be kell zárni. Ennek valószínűsége 30%. A termék a szokásos életciklust járja be, az üzemre 5 évig lesz szükség. Ennek valószínűsége 50%. A termék kirobbanó sikerű lesz, akár 10 évig is szükség lesz az üzemre. Ennek valószínűsége 20%. 120 Vállalati pénzügyek I.

Dr. Tóth Tamás 11 P ÉLDA - SZCENÁRIÓANALÍZIS Az üzem megvalósítására azonban többféle lehetőség is kínálkozik: A szükséges üzemi épületet saját beruházásban építjük fel, amit bármikor értékesíthetünk. Az üzemi épületet egy drágább konstrukcióban béreljük, viszont bármikor felbonthatjuk a szerződést. Az üzemi épületet kedvezőbb áron 5 évre lekötve béreljük, ingyenes opcióval további 5 év lekötésére. Az üzemi épületet erősen nyomott áron 10 évre lekötve béreljük. Melyik üzemmegvalósítási változat a kedvezőbb? 120 Vállalati pénzügyek I.

Dr. Tóth Tamás 12 P ÉLDA - SZCENÁRIÓANALÍZIS 120 S1S2S3 A555 5 B C D %50%20% Változatok Szcenáriók valószínűségei Súlyozott NPV Szcenáriók Vállalati pénzügyek I.

Dr. Tóth Tamás 13 VII.3. S ZIMULÁCIÓ Mélyebb gazdasági elemzéseknél a pénzáramok sztochasztikus meghatározására építünk. Ilyenkor nem várható pénzáramlásokból kalkulált várható értelmezésű gazdasági mutatókat kívánunk meghatározni, hanem végig megtartjuk a sztochasztikus formát. 1. Az egyes pénzáramlás-tényezőket valószínűségi változó formában becsüljük. 2. Számítógépes szimulációval nagyszámú lehetséges gazdasági mutató-értéket (pl. NPV-t vagy IRR-t) számoltatunk. 3. Az egyes mutató-eredmények gyakoriságaival közelítjük a mutató sűrűségfüggvényét. 121 Vállalati pénzügyek I.

Dr. Tóth Tamás 14 A következőt tesszük tehát: NPV=f(…)... véletlen véletlen NPV-k NPV f(x) Vállalati pénzügyek I.

Dr. Tóth Tamás 15 Ráadásul az egyes valószínűségi változók kapcsolatban is vannak egymással (korrelálnak). Célunk az, hogy ezekből a szakértői véleményekből „szűrjünk ki” gazdasági mutatókat. Valószínűség fogalma „80%, hogy esni fog.” (Az előrejelzésre vonatkozik.) Időjárás egyszeri, de a „jóslat” rendszeres, így van valószínűsége is. Vállalati pénzügyek I.

Dr. Tóth Tamás 16 Monte-Carlo szimuláció Neumann János Számítógép logika Önmagukat újraalkotó automaták Kvantummechanika, halmazelmélet Numerikus meteorológia Gyors turbulens áramlások Manhattan projekt Pszeudo-véletlenszámgenerátorok Intel: ellenálláson fellépő termikus zaj VII.3.1. S ZÁMÍTÓGÉPES SZIMULÁCIÓ ALAPJAI Vállalati pénzügyek I.

Dr. Tóth Tamás 17 Döntő fontosságú mozzanat Időigényes A becslőknek nem ez a „foglalkozásuk”, tehát a helyes becslési eljárás megválasztása kulcskérdés: a módszer „korrekt”, de nehezen érthető, vagy érthető, de pontatlan. A „relatív gyakoriság” jó kiindulás. sűrűségfüggvények folyamatos sűrűségfüggvények diszkrét rang VII.3.2. A Z EGYES TÉNYEZŐK SZUBJEKTÍV BECSLÉSE Vállalati pénzügyek I.

Dr. Tóth Tamás 18 Sűrűségfüggvény-táblák Vállalati pénzügyek I.

Dr. Tóth Tamás Vállalati pénzügyek I. 19 Paraméterek megadása

Dr. Tóth Tamás Vállalati pénzügyek I. 20 A feltételes valószínűség összefüggése alapján VII.3.3. K ORRELÁCIÓS KAPCSOLATOK SZUBJEKTÍV BECSLÉSE 125 Például: Mekkorára becsülné a db-ot (Y), ha tudja, hogy az ár (X) 1500$? E(X) = 1000 $, E(Y) = 1100, σ(X )= 129, σ(Y) = 2138 E(Y|X=1500) = 500

Dr. Tóth Tamás Vállalati pénzügyek I. 21 Becslések számának csökkentése: Az éves pénzáramok egyes tényezői között időben állandónak szokás tekinteni a korrelációkat. Ugyanazon változó éves értékei között ugyanolyan auto- korrelációt szokás figyelembe venni

Dr. Tóth Tamás Vállalati pénzügyek I. 22 S ÉTAHAJÓ PROJEKT M ONTE -C ARLO SZIMULÁCIÓVAL Érdemes lenne-e megvásárolni egy 30 utas szállítására alkalmas hajót, hogy azt városnéző hajóként üzemeltessük? A hajó ma 15 mFt + áfa, 5 év múlva 10 mFt + áfát ér (egy 5 évvel idősebb hajó ára ma ennyi). A Petőfi hídtól a Rómaifürdőig szerveznénk körutakat, hétvégenként áprilistól októberig. A jegyár 3 eFt + áfa. Az üzemeltetési költségek (kvázi-fix költségek): éves szinten a gázolaj 4 mFt + áfa, a kikötőbérleti díj 500 eFt + áfa, az éves karbantartási díj 500 eFt + áfa, marketing 700 eFt + áfa. Munkabérek adókkal: 3 mFt (5 fő személyzet, kapitánnyal, idegenvezetővel együtt). Vállalkozásunk egyébként nyereséges. HIA: 2%

Dr. Tóth Tamás Vállalati pénzügyek I Látogató / körút (db) április15 május20 június26 július28 augusztus29 szeptember20 október15

Dr. Tóth Tamás Vállalati pénzügyek I Bevételek (havi 8 nap, napi 3 út) Beruházások (vételár / piaci maradványérték) Anyagköltség (üzemanyag, karbant., kikötőbérlet, marketing) Bérköltség Költségként viselkedő vállalati adók- 106 Társasági adó előtti pénzáramok

Dr. Tóth Tamás Vállalati pénzügyek I Adóalap növelő tételek Adóalap csökkentő tételek Értékcsökkenés reálértéken Társasági adóalap Társasági adó (20%) Szabad pénzáramok társasági adó után NPV

Dr. Tóth Tamás Vállalati pénzügyek I. 26 A negatív társasági adó hatásokat az egyébként pozitív vállalati adóalap miatt ténylegesen is realizálni tudjuk. A projekt nettó jelenértéke pozitív. Szeretnénk azonban azt is tudni, hogy a projekt mekkora eséllyel válik negatív nettó jelenértékűvé? (Mekkora az esélye, hogy a projekt átlagos belső megtérülési rátája alacsonyabb lesz a projekt tőkeköltségénél?) A kérdés megválaszolásához szimulációt futtatunk le, amely során az NPV (vagy IRR) változó sűrűségfüggvényét állítjuk elő. 127

Dr. Tóth Tamás Vállalati pénzügyek I. 27 Tudjuk, hogy tetszőleges (folytonos) sűrűségfüggvényre igaz: Ha a valószínűségi változó eloszlását az f(x) sűrűségfüggvénnyel jellemezzük, akkor annak a valószínűsége, hogy a valószínűségi változó a és b közötti értéket vesz fel: 127

Dr. Tóth Tamás Vállalati pénzügyek I. 28 Megfelelő segédprogrammal a szimulációt lefuttatva és az intervallum határokat (-∞ és 0) beállítva a fenti számítás eredményét könnyedén megkapjuk, ami esetünkben ~21%. 128

Dr. Tóth Tamás Vállalati pénzügyek I. 29 A projekt mekkora eséllyel állít elő 2,5 mFt elkölthető cash flow-t az első évben, ugyanis a társaság hosszúlejáratú hitele éves törlesztő- részletének biztos kifizetéséhez ebből a projektből ebben az évben legalább ekkora összegre lesz majd szükség? Az adófizetési határidők miatt a 2014-es társasági adó (megtakarítás) lesz ténylegesen elérhető 2015-ben. Ezt az adóösszeget vonjuk le (adjuk hozzá) a 2015-ös működési pénzáramokhoz. Az így képzett összeg sűrűségfüggvényét állítjuk elő. 128

Dr. Tóth Tamás Vállalati pénzügyek I. 30 A projekt az első évben legalább 2,5 mFt összeget 37% eséllyel állít elő. A hiányzó összeg ebben az évben más módon biztosítható (pl. rövid lejáratú hitellel)? Ha nem, le kell mondanunk az egyébként értékteremtő beruházásról. 128

V IZSGA - R ÉSZIDŐS SZAKOKON - Beugró kérdések Jegyzet, lábjegyzetek nélkül (30 pont) Elmélet (13 kidolgozott tételből) 1 tétel (20 pont) 1 „gondolkodtató” kérdés (15 pont) Feladatok: 1 „ujjgyakorlat” (15 pont) 1 nagyobb példa (20 pont) Dr. Tóth Tamás Vállalati pénzügyek I. 31