Programozási nyelvek Általános és speciális. Általános célú programozási nyelvek  olyan programozási nyelvek, amiket széleskörűen fel lehet használni.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerver oldali programozás
Advertisements

Adatbázis gyakorlat 1. Szerző: Varga Zsuzsanna ELTE-IK (2004) Budapest
Számítógépes operációs rendszerek
Készítette: Bátori Béla 12.k
A szoftverek.
Piacképes programozói tudás a középiskolában
3. A programozás eszközei, programozás-technikai alapismeretek
Irodai és rendszer fájltípusok
5. GYAKORLAT SQL CREATE TABLE, aktualizálás. S QL Structured Query Language A relációs adatbáziskezelés szabványos nyelve Nem algoritmikus, de beépíthető.
Az operációs rendszer.
Programozás.
Weben publikált térképek a földrajzi kutatásokban Ádám Eszter Geográfus MSc hallgató.
Programozási nyelvek.
Amit a HTML-ről érdemes tudni
A szoftver.
Informatika matematika speciális tagozat - tematika évfolyam -
Ember László Irfanview, GIMP, OpenOffice, VLC, FreeCommander, Firefox, Thunderbird, Mplayer, Safari, Opera.
Informatikai alapismeretek
Az operációs rendszerek
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
Felső tagozatosok programozás oktatása
Microsoft szoftverek a szakképzésben
Adatbázis-kezelés Papp-Varga Zsuzsanna. Elérhetőségek    as.
Szombathely Dinamikus WEB programozás: PHP és JSP.
Elektronikus levelezés
Google earth és a térinformatika kapcsolata
Programozás alapismeretek
A programozás alapjai A számítógép számára a feladat meghatá- rozását programozásnak nevezzük. Ha a processzor utasításait használjuk a feladat meghatározásához,
A PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) nyílt forráskódú, számítógépes szkriptnyelv, legfőbb felhasználási területe a dinamikus weboldalak készítése. Emiatt.
JavaScript a gyakorlatban. 1.Gyakorlat Mi a JavaScript?  A JavaScript nem Java! JavaScript futtatása JavaScript beillesztése XHTML-be Változók kezelése.
XHTML 1. óra. Miért térjünk át HTML-ről XHTML- re? HTML-szabványban tartalom és forma összemosódott HTML 4.0 szabványban stíluslapok használatát javasolták.
1.4. Fordítás, szerkesztés, az objektumkönyvtár használata.
WEB 2.0. Amiről szó lesz… Web átalakulóban, a WEB 2.0 –Újszerű weboldalak… –Első a tartalom! –A felhasználók hatalomátvétele?! –A Web mint platform –
Adatbázis-kezelés JAG,
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
Alkalmazói programok Integrált felhasználói rendszerek Számítómunkahelyen szükséges felhasználói programokat egy csomagban, modulokban tartalmazza; az.
Visual Basic 2008 Express Edition
Komoróczy Tamás 1 Java programozási nyelv A nyelv alapjai.
A szoftver, szoftvertípusok
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
Microsoft Office. A szövegszerkesztők segítségével igényesen kialakított dokumentum készítésére van lehetőség. A számítógépes szövegszerkesztés számtalan.
Szoftverek.
A Windows Server 2003 termékcsalád A Windows Server 2003 termékcsaládnak 4 tagja van: Windows Server 2003, Standard Edition Windows Server 2003, Enterprise.
Bevezetés az Office programozásába
Készítette: Derecskei Nikolett
2. Operációs rendszerek.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Assoc. Prof. Ján Gunčaga, PhD. Faculty of Education Catholic University in Ružomberok Nyílt forráskódú szoftverek és IKT az oktatásban.
Bevezetés Adatbázisok használata. Mi is az adatbázis? Az adatbázisok ma már az élet számos területén alapvető fontossággal bírnak (Google, Amazon, Flickr,
SZOFTVEREK (programok)
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
kialakulása, fejlődése, generációk
Programok készítése és futtatása. Integrált fejlesztői környezet (IDE) tartalmaz:  szövegszerkesztőt a program forráskódjának szerkesztésére,  fordítóprogramot.
Kiss Balázs Geográfus MSc/I. évf..  Hazánkban leginkább használt levelezőrendszerek  Üzleti levelezőrendszerek  Thunderbird  Gmail  Apple Mail 
Készítette: Kiss András
Számítógépes alapismeretek
kialakulása, fejlődése, generációk
Adatstruktúrák Algoritmusok Objektumok
Programozási nyelvek Programozási alapismeretek
Hogyan írhatunk játékprogramokat?
Compiler illetve interpreter nyelvek
Internet és kommunikáció
MySQL története, részei, felhasználhatóság, PHPMyAdmin
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Előadás másolata:

programozási nyelvek Általános és speciális

Általános célú programozási nyelvek  olyan programozási nyelvek, amiket széleskörűen fel lehet használni szoftverek írására  nem tartalmaznak olyan nyelvi konstrukciókat, amik egy-egy szakterület igényeinek kielégítésére szolgálnak

Általános - Assembly  sok változata használatos processzorok programozására  a gyártók készítik el és használják  MOS-6510, Motorola 68xxx, Z80, IBM System/360

Általános - BASIC  1980-as években gyakran a számítógéppel egybeépítve adták a BASIC értelmezőt  Sok változat, géptől függően  a DOS operációs rendszer újabb verzióiba beépítették a Qbasic nevű BASIC változatot  A Microsoft 1991-ben kiadta a Visual Basicet: hatékony és egyszerűen használható Windows fejlesztőeszköz.  Visual Basic for Applications (VBA) a Microsoft Office programcsomag makrónyelve  Visual Basic Script a Windows operációs rendszer scriptnyelve  Több speciális célú Basic-változat létezik, például mikrovezérlők programozására vagy játékfejlesztésre.

Általános - C  strukturált  szabványos: minden platformon van fordítóprogramja, a kód a forrásprogram szintjén hordozható  a C-program rendkívül hatékony gépi kódra fordul le.  1973: a C nyelv elég hatékonnyá vált, így a UNIX rendszermag legnagyobb részét újraírták C-ben.  a C a UNIX világban ma is népszerű  1980-as években: C nyelv kiegészítve objektumorientált lehetőségekkel -> C++, ez ma a legelterjedtebb programozási nyelv a Microsoft Windows operációs rendszereken.

Általános – C#  A Microsoft.NET keretrendszerhez készült első programozási nyelv  1999: C++ alapú, a Javahoz nagyon hasonló  egyensúly a programozó nyelvi szabadsága és a gyors alkalmazásfejlesztés lehetősége között  rengeteg hivatalosan kiadott bővítmény létezik hozzá, amelyek a kódolást könnyebbé teszik

Általános – Java  A Java nyelv a szintaxisát főleg a C és a C++ nyelvektől örökölte, viszont sokkal egyszerűbb objektummodellel rendelkezik, mint a C++.  Fejlesztés szempontjai:  objektumorientáltság  függetlenség az operációs rendszertől, amelyen fut (többé-kevésbé)  olyan kódokat és könyvtárakat tartalmazzon, amelyek elősegítik a hálózati programozást  távoli gépeken is képes legyen biztonságosan futni  A Java alkalmazásokat jellemzően bájtkód formátumra alakítják, de közvetlenül natív (gépi) kód is készíthető Java forráskódból.  A bájtkód futtatása a Java virtuális géppel történik, ami vagy interpretálja a bájtkódot, vagy natív gépi kódot készít belőle, és azt futtatja az adott operációs rendszeren.

Általános – JavaScript  A JavaScript programozási nyelv egy objektumalapú, szkriptnyelv, amelyet weboldalakon elterjedten használnak.  A JavaScript kód vagy a html fájlban vagy külön (jellemzően.js kiterjesztésű) szövegfájlban van. Ezek a fájlok tetszőleges szövegszerkesztő programmal szerkeszthetőek.  A futási környezet jellemzően egy webböngésző (JavaScript-motorja).

Általános – PHP  A PHP általános szerveroldali szkriptnyelv dinamikus weblapok készítésére.  Az első szkriptnyelvek egyike, amely külső fájl használata helyett HTML oldalba ágyazható. A kódot a webszerver PHP feldolgozómodulja értelmezi, ezzel dinamikus weboldalakat hozva létre.  A kódok végezhetnek :  adatbázis-lekérdezéseket,  létrehozhatnak képeket,  fájlokat olvashatnak és írhatnak,  kapcsolatot létesíthetnek távoli kiszolgálókkal.

Általános – Swift  A Swift egy magasszintű, általános célú, többparadigmás rendszer- és alkalmazásprogramozási nyelv, amelyet az Apple cég fejleszt.  elsősorban az iOS, OS X, watchOS és tvOS platformokra való alkalmazásfejlesztés  Fejlesztés 2010 óta, első megjelenés: 2014., szabadszoftver 2015 óta.  A nyelv fejlődését jelentős részben befolyásolta a kialakuló fejlesztői közösség.  Előnye és hátránya is a folyamatos, gyors változás.

Általános – COBOL  Általános célú, magas szintű programozási nyelv (1959-től)  Struktúrált programozás  2002: kiegészítés objektumorientált programozást támogató elemekkel  Cél: üzleti- és pénzügyi alkalmazások fejlesztése

Speciális nyelvek  Szakterület-specifikus nyelv olyan programozási nyelv vagy leírónyelv, amit egy bizonyos szakterület, probléma-felvetési vagy -megoldási technika számára hoztak létre

Adatbázis-kezelés – SQL  Structured Query Language (strukturált lekérdezőnyelv) relációs adatbázis-kezelők lekérdezési nyelve.  számos SQL nyelvjárás létezik:  alapvető utasításokat közel egyformán valósítják meg  a később beépült nyelvi elemek körében nagyon nagy az eltérés  nyelvi elemek 4 csoportja:  adatdefiníciós (Data Definition Language, DDL),  adatkezelési (Data Manipulation Language, DML),  lekérdező (QUERY Language - QL)  adatvezérlő (Data Control Language, DCL)

Oktatás – LOGO, Scratch  A számítástechnika gyermekekkel való megismertetésére és az alap számítástechnikai elvek tanítására használják.  LOGO  Teknőcgrafika (automata elvű)  Listakezelő (funkcionális)   Imagine (automata elvű)  Játékok készítése  Scratch  (Neumann-elvű)  Animációk, játékok készítése

Internet – HTML  Szöveges állományokban található meg olyan számítógépeken, melyek az internethez kapcsolódnak. Ezek az állományok tartalmazzák azokat a szimbólumokat, amelyek a megjelenítő programnak leírják, hogyan is kell megjeleníteni illetve feldolgozni az adott állomány tartalmát.  Megjelenítő program lehet  webböngésző,  aural böngésző (felolvassa a megjelenítendő szöveget),  braille olvasó (konvertálja a szöveget braille "formátumba")  levelező program (pl.: Mozilla Thunderbird, Microsoft Outlook,…)  egyéb eszközök (pl.: mobiltelefon)

Internet – XML  általános célú leíró nyelv, speciális célú leíró nyelvek létrehozására  különböző adattípusok leírására képes  Az elsődleges célja strukturált szöveg és információ megosztása az Interneten keresztül.

Elektronika – Verilog, VHDL  Áramkörök leírására szolgáló, szakterület-specifikus hardverleíró nyelvek.  A félvezetőgyárak is ezeken a nyelveken írják le az áramkör működését.  Az áramkörleíró nyelv az áramkör egyes elemi részeinek összeköttetését definiálja, tehát nem elemi utasítások végrehajtását valósítja meg, hanem (statikus) áramköri összeköttetést definiál.

Statisztika – R  Statisztikai szoftvercsomag számításokhoz és ábrázoláshoz  az R forráskódja szabadon hozzáférhető a GNU GPL-ben biztosított jogok szerint  lefordított bináris csomagokat Windows, Macintosh és sokféle Unix operációs rendszerhez adnak közre

Matematika – Mathematica  Matematikai programcsomag számításokhoz és ábrázoláshoz  Működési elve: kifejezés-átíráson alapul, de  a funkcionális programozás (leghatékonyabb),  a listakezelés,  a mintaillesztés és  a procedurális programozás egyaránt megvalósítható benne  A Mathematica rendszer három fő részből áll:  a C nyelven írt mag végzi a tényleges számításokat, az utasítások értelmezését,  Az eredményeket a felhasználói felület közli.  A harmadik fő részt a csomagok (tulajdonképpen programkönyvtárak) alkotják; ezek a Mathematica nyelvén írt kiegészítő programok.