Gének kifejeződésének vizsgálata pontyivadékokban különböző takarmányok alkalmazásának hatására Jakabné Sándor Zsuzsanna, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Advertisements

 oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják  molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot tartalmaznak  egy karbonilcsoportból és.
Az A vércsoport.
Öko-ni és Trifender mikrobiológiai készítmények gyakorlati alkalmazása a Sclerotinia elleni védekezésben Dr. Bohár Gyula BIOVÉD 2005 Kft.
Különböző kereskedelmi forgalomban lévő baktérium alapú biotrágyák hatása a mezőgazdasági növények foszfor (P) felvételére, csírázására, gyökér növekedésére.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
2010. május 6. Kertész Károly http/ 1 Emissziómérések-1 Mérési terv.
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
KÜLÖNBÖZŐ BIOTRÁGYÁK ÖSSZEHASONLÍTÓ NÖVÉNYFIZIOLÓGIAI VIZSGÁLATA
Szintetikus mosószerek Eutrofizáció
Felszíni és felszín alatti víz monitoring
A Csukáséri főcsatorna állapotfelmérése különös tekintettel a szennyvizekkel bekerülő tápanyagok hatására Dr.Fekete Endre ATIKÖVIZIG,Szeged.
Az intergénikus régiók és a genom architektúrájának kapcsolata Craig E Nelson, Bradley M Hersh és Sean B Carrol (Genome Biology 2004, 5:R25) Bihari Péter.
Genome2D: bakteriális transzkriptóma megjelenítését szolgáló eszköz (szoftver) Csernetics Árpád Bioinformatika SZIT ápr. 18.
Molekuláris genetika Falus András.
A táplálásterápia különleges esetei
Zsírsavak szintézise: bevezető
Az intermedier anyagcsere alapjai 3.
Az intermedier anyagcsere alapjai 5.
2009. november 26. Transzgének expressziós profiljának felvétele Transzgének expressziós profiljának felvétele Kukoricabogár- és herbicid-rezisztens növények.
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Az angolperje cink- és kadmiumfelvételének vizsgálata kistenyészedényes kísérletben Szabó Szilárd – Hangyel László – Ágoston Csaba Debreceni Egyetem Tájvédelmi.
A „különleges” mangalica Vetmail konferencia 2006.
Arabidopsis thaliana tip120 inszerciós mutáns jellemzése
Arabidopsis thaliana tip120/cand1 T-DNS inszerciós mutáns jellemzése.
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
Madárürülék fürdővíz-szennyező hatásának vizsgálata
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
BROKINNOVOUCHER Szeged, November 10.
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
Tömeggyarapodás hasonlóságelemzése Melyik tápanyag összeállítás lenne a legmegfelelőbb sertések számára, minél nagyobb tömeggyarapodás elérése céljából.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Takarmányok zsírtartalma
A lipidek táplálkozási jelentősége
A szervezet energiaforgalma
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Őszi búza vetőmagok összehasonlító elemzésének leírása Kanyó András.
2010. május 6. Kertész Károly http/ 1 Emissziómérések-1 Mérési terv.
A szervezet energiaforgalma
Génexpressziós chipek mérési eredményeinek biklaszter analízise.
Takarmányok zsírtartalma
Fehérjeszekvenálás Mikronalalitikai kurzus fehérjeszekvenálás.
Halgazdálkodási Tanszék XXXIX. Halászati Tudományos Tanácskozás május NAIK Halászati Kutatóintézet Szarvas EGYES GAZDASÁGILAG FONTOS HALFAJOK.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.
PUREX Phase-3 Program. PUREX Phase-3 Mottó: „Legyél kívül és belül mindig tiszta, Ez a hosszú, egészséges élet titka!” (Ősi indiai mondás) (Ősi indiai.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
A hőmérséklet ivararányt befolyásoló hatása csapó sügéren (Perca fluviatilis) Balikó Tímea¹, Demeter Krisztián¹, ² Merth János¹, Marton Csaba¹, Bene Szabolcs¹.
Halgazdálkodási Tanszék Aflatoxint tartalmazó abraktakarmány hatásainak vizsgálata a pontynevelés során Balog Attila Vadgazda mérnök (Msc) Konzulensek:
SIMON ZSÓFIA, MILTÉNYI ZSÓFIA, MAGYARI FERENC, BARNA SÁNDOR 1, KENYERES ANNA, JÓNA ÁDÁM, ILLÉS ÁRPÁD DEKK BELGYÓGYÁSZATI INTÉZET, HEMATOLÓGIA TANSZÉK,
Dr. Tokár-Szadai Ágnes Adjunktus Miskolci Egyetem, Gazdálkodástani Intézet VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. (ISBN.
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Szántóföldi melléktermékek értéke Dr. Tóth Zoltán egyetemi docens Pannon Egyetem Georgikon Kar Növénytermesztéstani és Talajtani Tanszék.
KÜLÖNBÖZŐ INTENZÍV TAVI HARCSANEVELÉSI TECHNOLÓGIÁK ÖSSZEHASONLÍTÓ VIZSGÁLATA Szarvas Nagy Z. 1,2, Havasi M. 1, Gál D. 1, Hancz Cs. 2 1 Halászati.
Márk Ágnes, Barna Gábor, Csomor Judit, Kriston Csilla, Matolcsy András
Felépítő folyamatok kiegészítés
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Készítette: Tremmel Máté
A szervezet energiaforgalma
Takarmányok zsírtartalma
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Gének kifejeződésének vizsgálata pontyivadékokban különböző takarmányok alkalmazásának hatására Jakabné Sándor Zsuzsanna, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Percze Vanda, Rónyai András, HAKI Dankó István, Aranykárász Bt. Puskás László, Avidin Kft. HAKI NAPOK, Szarvas, május

Célkitűzések Növényi összetevőket tartalmazó takarmány (alacsony Lc-PUFA tartalommal) hosszú távú hatásának vizsgálata a ponty növekedésére, testösszetételére és a zsírsavanyagcserére. PUFA bioszintézis tanulmányozása a különböző korosztályos halaknál. A növényi alkotókban lévő prekurzorok átalakításának hatásfoka ?? αLNA → EPA→DHA LA →ARA A természetes produkció, mint „zsírsavforrás”, mennyire elegendő a ponty tavi nevelése során szükséges esszenciális tápanyag vagy az áruhal húsminőségének biztosításához?

Esszenciális zsírsav igény Madarak, emlősökédesvízi halak tengeri halak n-6/n-3 ratio=5:11:1 1:5 Génexpressziós vizsgálatok célja: lipidanyagcserével, immunfolyamatokkal és oxidatív stresszel kapcsolatos gének expressziós vizsgálata, amely a különböző tápok által kifejtett hatást tudja kimutatni, szeretnénk olyan génmarkereket azonosítani, amelyek kapcsolatba hozhatók a halak táplálék feldolgozásával, zsírsav összetételével, takarmányok hatásosságával.

Kísérleti elrendezés Aranykárász Bt. közreműködésével 4000 db/ha egy nyaras ponty ivadék 1700m 2 tavakba Kezelések: FM, PM, CT Fehérje %= 30 % n-3/n-6= 0.5 FM táp: 14% Halliszt, 2% Halolaj. PM táp: 0 % Halliszt, 0% Halolaj, Lenolaj 2 %, CT táp: Búza, Fehérje %= 10 % Induló súlyok : 66.1 g (FM), 59.5 g (VM), 53.5 g (CT) Napi takarmányadag: % (MBW%: kg 0.8 ), trágyázás 3x, 150 kg/alkalmanként Kísérleti idő 223 nap.

Anyag és módszer ParaméterElemzések Mintavétel ideje Minták NövekedésTömeg, testhosszhavontaEgész hal BiokémiaiZsírsav összetétel Beltartalmi vizsgálatok Szezon közepén és végén Vörös és fehér izom, filé, máj, kopoltyú Egész test Molekuláris (génkifejeződés) Zsírsav anyagcsere és az antioxidáns rendszer, immunrendszer, stressz paraméterek Szezon közepén, július Vér, kopoltyú

AVIDIN Kft. közreműködésével A nagy áteresztő-képességű génexpressziós analízishez Biotrove Inc. által kifejlesztett nanokapilláris QRT-PCR technológiát alkalmaztunk. A platform összesen 56 gén aktivitását képes párhuzamosan nyomonkövetni. Főbb lépések: RNS tisztítása, RNS mennyiségének ellenőrzése Nanodrop spektrofotométerrel, tisztított RNS minőségének meghatározása, cDNS átírás Biotrove nanokapilláris QRT-PCR chip futtatása A genomikai panel 3 háztartási gént tartalmaz kontrollként, és egyenként 53 gén expresszióját követi nyomon, mely a különböző szövetekre jellemző hatás következtében represszálódik, vagy indukálódik. Anyag és módszer

Zsírsav anyagcseréhez kapcsolható gének Stressz folyamatokhoz kapcsolható gének Antioxidáns rendszerhez kötődő gének Immunrendszer működéséhez kapcsolható gének

Testösszetétel eredmények

Eredmények – Filé zsírsavtartalma Két nyaras pontyfilé zsírsavprofilja szignifikáns eltérést mutat a kezelések között EPA+DHA deponálás LC-PUFA szintézis látható a növényi olajos csoportnál a b c a b c Telített zsírsavak hasonló mennyiségben Monoén zsírsavak a CT csoportnál

Májminták zsírsav profilja Magas DHA tartalom a nyári kontroll mintákban - a természetes táplálék hatására?? zsírsavtartalom magasabb az őszi mintáknál a tápos csoportoknál, különösen a PM mintáknál

Génexpressziós eredmények Összesen 40 gén adott pozitív qPCR reakciót Összesen 24 olyan gént találtunk, amely bármelyik minta- összehasonlításban változást mutatott. Ezek közül 10 gén esetében csak egy minta-összehasonlításban volt változás. Számos gén aktivitása eltérően változott a vérben és a kopoltyúban ugyanolyan kezelés hatására, Markerként is felfogható géneket találtunk a különböző kezelésekkel kapcsolatban.

Génexpressziós eredmények A növényes táppal etetett csoportnál a vérben az ELF1A és EST3076 géneknél detektáltunk pozitív kifejeződést a kontroll csoport szintjéhez képest, de repressziót találtunk a kopoltyúban. Kopoltyú minták zsírsav profilja CDS2 gén kifejeződése nem változott egyik csoportnál sem, szemben a FADSD6-al, mely a növényi csoportnál emelt kifejeződést okozott

Génexpressziós eredmények UCP2 génje mind a vérben, mind a kopoltyúban indukciót mutatott a növényi olajjal etetett mintában mind a kontroll, mind a halolajjal etetett mintákhoz képest. UCP2 ( uncoupling protein ) a szabadgyök képződés visszaszorításában vesz részt, vagyis gyengíti az oxidációt a mitokondriumban. GPX1A (glutathione peroxidase 1a) kopoltyúmintákban mutatott szupressziót a halolajos csoporthoz képest csökkent kifejeződést detektáltunk az oxidációs folyamatokban szerepet játszó GLRX2 (glutaredoxin 2) génben is.

Összefoglalás Elzsírosodás látható a 2. szezon végére a búzán nevelt pontyok esetében. Jóval kedvezőbb a növényi tápos csoport filé zsírsav összetétele, mely LcPUFA szintézisre utal. Természetes produkció hatása látható a zsírsavanyagcsere folyamatoknál. A zsírsavanyagcserét leíró gének kifejeződései korrelációban vannak az egyes szövetek zsírsavtartalmával. Pl. ELF1A indukciója a növényi csoport esetében az LNA EPA DHA elongációra utal, vagy a FADSD6 indukciója LA LNA deszaturációra

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!