Kádas István 2015 A kísérő nélküli kiskorúak ellátásának gyakorlata — Fót.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

Nevelőszülői gondoskodás a fővárosban
„Vár állott, most kőhalom…”
Elfogadlak Alapítvány
 Felkészítések  Szakmai műhelyek  Módszerteni szakmai kiadványok összeállítása elkészítése  „Szín-Tér” klub-éjszakai-ping-pong  Készszégfejlesztő.
A Szily TISZK közösségfejlesztési szolgáltatása /2009/ Bemutatkozás a tagiskoláknak Fejlesztő pedagógusi szakszolgáltatás Iskolapszichológusi szakszolgáltatás.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
1 A gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszer helye és szerepe a fővárosi oktatás rendszerében Fővárosi Pedagógiai Napok Modellváltás a fővárosi intézményrendszerben.
Gyermekvédelmi alapellátás
Kis csoport szeptember
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
Mentuszné dr. Terék Irén HMSZGYH Eger hivatalvezető október 18.
A Németh László Angol Testnevelés Tagozatos Általános Iskola
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Árpád Fejedelem Általános Iskola
A bentlakásos intézmény, mint „Otthon”
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
NEMZETI SZOCIÁLPOLITIKAI KONCEPCIÓ 2011
1 A gyermekvédelmi szakellátás fővárosi sajátosságai és fejlesztési szükségletei „A gyermekvédelmi szakellátás fejlesztése Budapesten” Fővárosi Gyermekvédelmi.
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
TÁMOP b-14/ „határokon túl-ha/tár”
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Előadó: Dr. Nagy Erzsébet Debrecen, január 29.
Befogadás-elbocsátás SZMM Zalaegerszegi Gyermekotthona.
A menekült gyermekek alapjogi helyzete Magyarországon
Ökoiskola? Károlyi a régióban. Gyermekvédelem EGYÜTT A DROG ELLEN Az egész iskolát átfogó program: - szülők - tanárok - diákok részére előadásokat szerveztünk.
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
Jó gyakorlatok egy somogyi faluban
1 Gyermekvédelmi képzések a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.
Jogszabályi változások a gyermekvédelemben Országos Gyermekvédelmi Konferencia Székesfehérvár november 18. dr. Lantai Csilla főosztályvezető Gyermekvédelmi.
Aga Gyermekotthon. ....Kezdetek 1961-ben létesült a kezdetben csak alsó tagozatos gyermekekkel foglalkozó Aga utcai Gyermekotthon. Később felsőbb tagozatos.
 Nógrádmarcal Nógrád megyében, Balassagyarmattól 10 km-re található zsák település  A Cserhát hegység északi nyúlványának szélén, az Ipoly völgyének.
Civil és állami partnerek együttműködése a kísérő nélküli kiskorúak érdekében SUBTITLE.
tanév. Munkaközösségünk tagjai: 19 fő - névváltozás és átalakulás új tagok: Hriczóné Csizmadia Judit Tóth Eszter - Gyermekfelügyelők.
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
Esélyteremtés az iskolarendszerben hátrányos helyzetű fiatalok számára Schön Brigitta.
Gyermek- és ifjúsági addiktológia a napi gyakorlatban, a fejlesztés lehetséges útjai Arany Zoltán SZKTT ESZI Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum.
A hódmezővásárhelyi gyermekotthon szakmai alapjai BEVEZETŐ.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
DARUS a gyermekekért.
Bornemisza Óvoda
Mi a cserkészet? Szülőknek 1.
Migráció és gyermekvédelem
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
„SZÜLŐI KLUB” – DÉLUTÁNI FOGLALKOZÁSOK
NAPIREND, KÁRPÁTALJA Határtalanul utazás.
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
DARUS a gyermekekért.
Tájékoztató a Győri tanoda-klubról a toborzó önkéntes munkára s 2018
Tájékoztató a csillagfény tanodáról toborzó Győr, Széchenyi Egyetem február 07. efop
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
tenisz foci strand ping-pong lovaglás
Előadás másolata:

Kádas István 2015 A kísérő nélküli kiskorúak ellátásának gyakorlata — Fót

Magyarországi eljárásrend Az évi XXXI. törvény napjával hatálya alá vonta a kísérő nélküli kiskorú menedékkérőket. Eljárások: - idegenrendészeti - menekültügyi - gyermekvédelmi

Károlyi István Gyermekközpont augusztus - Károlyi István Gyermekközpont Fenntartói kijelölés alapján befogadja a Magyarország területén tartózkodó kísérő nélküli (menekült) kiskorút és biztosítja a gyermekvédelmi szakellátását. - Négy éve működik - mint nemzetközi gyermekmentő, gyermekvédő programot végrehajtó - a KNK Gyermekotthon, ahol olyan gyerekeket fogadunk, akik hozzátartozó nélkül érkeztek hazánkba.

Károlyi István Gyermekközpont A kísérő nélküli kiskorúak elhelyezésére a Gyermekközpontban 34 férőhely került kialakításra. Az egykor több száz férőhelyes intézményben azonban számos, gyermekotthoni egység található, és amikor a helyzet úgy kívánta, ott is helyeztünk el kísérő nélküli kiskorúakat.

Kísérő Nélküli Kiskorúk Gyermekotthona Betöltött férőhelyek: évben :178 fő fordult meg az otthonban – az otthon fő napi létszámmal működött évben : 290 fő fordult meg az otthonban – az otthon fő napi létszámmal működött évben :1072 fő fordult meg az otthonban – az otthon fő – – napi létszámmal működött évben november 15-ig: 2390 fő fordult meg az otthonban – az otthon fő (314 fő) –– napi létszámmal működött.

A célcsoport speciális sajátosságai Motiváció: jólét reménye, nem akart a tálibok oldalán harcolni vagy ennek elutasítása miatt meghalni. Úti cél: nem hazánkba akartak eljutni, hanem Németországba vagy más nyugat-európai országokba.

A célcsoport speciális sajátosságai - Ugyanolyan elbánásban részesül, mint egy hasonló helyzetű magyar, vagy az unió más területéről származó gyermek. - A kezeléshez nem elegendőek a magyar gyermekvédelmi ellátás által nyújtott teljes körű ellátás feltételei.

A célcsoport speciális sajátosságai súlyos identitás krízis halmozott veszteségélmény nyelvi nehézségek jelentős tanulmányi lemaradás / az iskolázottság teljes hiánya eltérő szocializációból származó sajátos szokások

A célcsoport speciális sajátosságai Egymásra utalt közösség: nincs törzsi háború, nincs szembenállás. Elhelyezés: nem kerülnek egy szobába a származási országban egymással szembenálló népcsoportokból származók. terápiás környezet, hozzáértő és nyelveket beszélő szakemberek. Konfliktusok: - általában a játékon, a focin vesznek össze, ha összekapnak. - a vallási vagy etnikai alap nem jellemző.

A célcsoport speciális sajátosságai Élelmezés: vallási előírásokra tekintettel. Vallásgyakorlat: a keresztény gyerekek a helyi katolikus templomba járnak, a muzulmánok pedig – mivel Budapesten tanulnak – minden péntek délután az irányzatuknak (síita, szunnita) megfelelő mecsetben imádkoznak. Ünnepek: figyelemmel vagyunk az ünnepeikre, viszont az otthonban a magyar kultúra hagyományos ünnepeit is együtt ünnepeljük.

A KNK Gyermekotthon bemutatása Otthonvezető: Roszík Zsófia „Aki egy árvának a fejét megsimogatja, egy fénysugarat fog kapni a feltámadás napján minden hajszálért, amelyhez keze ért.” /Korán/

Kísérő Nélküli Kiskorúak Gyermekotthona

Az otthon három csoportból áll Befogadó csoport – 10 fő 1-es csoport 12 fő 2-es csoport 12 fő A nevelők, gyermekfelügyelők mellett ápolónő, fejlesztőpedagógus, pszichológus, orvos van jelen a csoport hétköznapjaiban

Kísérő Nélküli Kiskorúak Gyermekotthona Csoport 1 Csoport 2

Heti terv október 26 – november 01. HÉTFŐKEDDSZERDACSÜTÖRTÖKPÉNTEKSZOMBATVASÁRNAP ébresztő reggeli Akik nem járnak iskolába, részükre 8:00-13:00 óra között belső oktatás, terápiás foglalkoztatás, valamint felzárkóztatás történik. ébresztő reggeli – Általános tájékoztatás (H.E.) Játékos nyelvtanulás (O.D.) Nyelvi feladatok (S.L.) Fejlesztő foglalkozás (S. L. ) Magyar nyelv tanulás (jezs.) Imára készülés, mecsetbe utazás Közös nagytakarítás Kultúr – integrációs foglalkozás (jezs.) – iskolába indulás ebéd – Kultúr – integrációs foglalkozás (K.E.) Házi ping- pong bajnokság (A.A.) Fejlesztő kreatív foglalkozás (L.M.) Halloween-i tökfaragás (B.T.) Szabad program Közös dobolás (A. E.) Evezés (M.B.) – Séta a parkban vacsora – Foci edzés (S.I.) Társas, kártya, egyéni szabadidő Playstation egyéni szabadidő Társas, kártya, egyéni szabadidő Playstation egyéni szabadidő Társas, kártya, egyéni szabadidő Filmklub (O.D.) Villanyoltás

Kísérő Nélküli Kiskorúak Gyermekotthona Imaterem Tanulószoba

Nemzetközi Ifjúsági Ház Nyolc számítógép internetezéshez/kapcsolattartáshoz, egy biliárd asztal, 2 csocsó asztal, ping-pong asztal, zeneszoba, hi-fi torony – az intézmény többi gyerekével közösen használják, minden hétköznap délutáni nyitvatartással Művelődés Háza - Íjászklub - Mozi terem

Sport Krikett Evezés

Kreatív foglalkozás

Zene, tánc

Közös főzés, ünneplés (Ramadán, Nowruz, Menekült Nap, stb.)

Szabadidő

Köszönöm a figyelmet! Roszík Zsófia Székesfehérvár