2013. Jogalap Római Szerződés (1957) 237. cikk szerint „Bármely európai állam kérheti felvételét a Közösségbe. Maastrichti Szerződés (1992 írták alá,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
PIC number – szükséges bármilyen Erasmus + pályázathoz PKE:
Advertisements

A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
A NATO és a Varsói Szerződés
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
EU HISTÓRIA EU HISTÓRIA Támogatónk: Támogatónk: Készült az „EU-learning” program keretében.
Európai Unió.
Európai Unió.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Csatlakozás az Európai Unióhoz
Európai Unió Valahol Európában…...
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az Európai Unió és Magyarország
Az Európai Unió.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
©2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit Európai Parlament 2007 Visits and Seminars Unit DG INFORMATION EUROPEAN PARLIAMENT.
Készítette: Szabó Erwin Matematika BSC
Az Európai Unió története
Az európai integráció története
Magyar diákok külföldön. Miért? Kaland? Állás? Referencia?
Az Európai Unió Előcsatlakozási Támogatási Eszköze „Bármely olyan európai állam kérheti felvételét az Unióba, amely tiszteletben tartja a 2. cikkben említett.
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
EU II..
Webes változat, animáció nélkül !!!
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
EU és Magyarország 2. előadás Társulástól a csatlakozásig.
Európai Gazdasági és Szociális Bizottság. Mi az Európai Unió (EU)? 28 tagállam 508 millió lakos Tagjelölt országok: Izland, Törökország, Szerbia, Macedónia.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
TÖRÖKORSZÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ Készítette: Harcsa Henrietta.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
2011. évi magyar EU elnökség január 1. – június 30.
Európai ismeretek Tavaszi félév.
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
Az Európai Unió.
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Munkavállalás az Európai Unióban
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
DUNA STRATÉGIA … Szilvássy István, Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége Nagymegyer, október 19.
V alidáció/elismerés a nagyvilágban és Európában Mi ez? Mire való? Milyen megoldások léteznek?
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Szabadkereskedelmi társulások
A Kelet-Közép-európai országok és az EU Persa Virág Földrajz BSc III. évfolyam Európa regionális társadalomföldrajza Gy.
Az Európai Unió bővítése Markovics Alexandra Földrajz Bsc 3. évfolyam
Áttekintés a mozgóképes tartalomfogyasztás átalakulásáról Magyarországon és a CEE régióban.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Az európai integráció története
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Európai Uniós ismeretek
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Az Európai Unió 28. tagállama: Horvátország
Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI
33. EURÓPA FELOSZTÁSA.
ösztöndíj-tájékoztató
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Campus Mundi ösztöndíjak
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

2013

Jogalap Római Szerződés (1957) 237. cikk szerint „Bármely európai állam kérheti felvételét a Közösségbe. Maastrichti Szerződés (1992 írták alá, november 1-én lépett hatályba) F. pont: valamennyi tagállam „kormányzati rendszere demokratikus elveken alapul”. Lisszaboni Szerződés (aláírták december 13., hatályos december 1. óta) Módosított 49. cikk: „Bármely olyan európai állam kérheti felvételét az Unióba, amely tiszteletben tartja a 2. cikkben említett értékeket, és elkötelezett azok érvényesítése mellett.”

Értékek „Az Unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok – ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait – tiszteletben tartásának értékein alapul. Ezek az értékek közösek a tagállamokban, a pluralizmus, a megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás, valamint a nők és a férfiak közötti egyenlőség társadalmában.”

Koppenhágai kritériumok A közép- és kelet-európai országok csatlakozási kérelmei nyomán az Európai Tanács 1993-ban integrációs feltételeket határozott meg: A csatlakozásig a demokráciát, a jogállamiságot és az emberi jogokat, továbbá a kisebbségek tiszteletben tartását és védelmét szavatoló stabil intézményekkel kell rendelkezniük; működő piacgazdasággal kell rendelkezniük, és meg kell tudniuk birkózni az Unión belül érvényesülő verseny nyomásával és piaci erőkkel; képesnek kell lenniük a tagsággal járó kötelezettségek vállalására, köztük az Unió céljainak támogatására. Olyan közigazgatással kell rendelkezniük, amely képes az EU jogának gyakorlati alkalmazására és kezelésére.

A csatlakozási folyamat A csatlakozási tárgyalásokat a tagjelölt és az EU folytatja kormányközi konferenciák keretében (IGC). A tárgyalási folyamat különböző szakaszainak lezárásáról a tagállamok konszenzussal döntenek. A csatlakozási tárgyalások lezárást követően az Európai Parlament a képviselők abszolút többségének kedvező szavazatával járul hozzá a csatlakozáshoz. A csatlakozási szerződést mind a csatlakozó országnak, mind valamennyi tagállamnak meg kell erősíteni (ratifikáció).

Bővítési körök (1/2) Belgium, NSZK, Franciaország, Olaszország, Luxemburg és Hollandia – az Európai Szén- és Acélközösség alapítói 1951-ben 1973: Dánia, Írország, Egyesült Királyság 1981: Görögország 1986: Spanyolország és Portugália 1995: Ausztria, Finnország és Svédország

Bővítési körök (2/2) 2004: Ciprus, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia 2007: Románia és Bulgária

Európai perspektíva és annak hiánya Az Európai Unió két politikai eszközrendszerrel fordul szomszédai felé Európai perspektíva - bővítés – (Stabilizációs és) Társulási Megállapodások Szomszédságpolitika

Stabilizációs és Társulási Megállapodások Az Európai Unió meghatározza a tagság feltételeit, s kijelöli az oda vezető út főbb állomásait. Intézményes kapcsolatok az Európai Unióval a csatlakozás, mint végcél szem előtt tartásával.

Csatlakozó ország

Horvátország Stabilizációs és Társulási Megállapodás Tagjelölt Csatlakozási tárgyalások október 3. Lezárás: a magyar elnökség idején, június 30. Csatlakozási szerződés aláírása: december 9. Ratifikációs időszak – Németország, Hollandia, Belgium és Dánia hiányzik. (Magyarország, Szlovákia után másodikként február 13-án erősítette meg a csatlakozási szerződést.) Tag: július 1.

Tagjelöltek - tárgyalók

Izland Tagjelölti kérelmét 2009-ben nyújtotta be Demokratikus hagyományokkal és szoros EU kapcsolatokkal rendelkező ország. (Európai Gazdasági Övezet, Schengen) Az EU joganyag jórészét alkalmazzák. Csatlakozási tárgyalások 2010 nyarán indultak.

Törökország (2/1) Hosszú, szoros kapcsolat az európai integrációval: 1959 – Törökország társult státuszért folyamodik a az Európai Gazdasági Közösséghez(EEC) – Társulási Megállapodás (Ankara Agreement) aláírása Vámunió 1999 – tagjelölt október 3. - megindultak a csatlakozási tárgyalások

Törökország (2/2) Csatlakozási tárgyalások: A 35 tárgyalási fejezetből 13-at nyitottak meg és egy lezárására került sor. A Bizottság az Új Pozitív Menetrend életre hívásával kívánt lendületet adni a közel három éve lelassult csatlakozási folyamatnak.

Montenegró 2008: Montenegró benyújtja csatlakozási kérelmét. 2009: A vízumliberalizációs megállapodás hatályba lép. 2010: Stabilizációs és Társulási Megállapodás 2010: Tagjelöltség 2012: Megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások: új megközelítés (jogállami kérdések a figyelem központjában már a tárgyalási folyamat legelejétől).

Tagjelöltek – tárgyalási időpontra várnak

Macedónia (FYROM) 2001: Stabilizációs és Társulási Megállapodás aláírása 2005: Tagjelölti státusz, de nincs döntés a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről. 2009: Vízumliberalizáció Bizottság országjelentései: 2009 óta minden évben javaslat a csatlakozási tárgyalások megnyitására, de a Tanács nem jutott megállapodásra a kérdésben. Bizottsági kezdeményezés az integrációs lendület fenntartására: magas szintű csatlakozási párbeszéd. A névvita Görögországgal akadályozza a tárgyaláskezdést. (A Tanácsban a döntések a bővítési folyamatról konszenzussal születnek.)

Szerbia 2009: Vízumliberalizáció 2009: EU csatlakozási kérelem benyújtása 2012: Tagjelölti státusz Konkrét feltételek a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez: belső reformfolyamat előmozdítása, kapcsolatok tartós és látványos fejlesztése Koszovóval (Belgrád-Pristina párbeszéd).

Potenciális tagjelöltek

Albánia 2009: Stabilizációs és Társulási Megállapodás 2010: Vízumliberalizáció 2009: Csatlakozási kérelem benyújtása A Tanács az elmúlt években feladatlistát állított össze a tagjelölti státusz elnyeréséhez. Választások júniusban: a jogállamiság tesztje

Bosznia-Hercegovina 2008: Stabilizációs és Társulási Megállapodás aláírása 2010: Vízumliberalizáció Kevés kézzelfogható eredmény: testreszabott programok igénye

Koszovó Az EU 2008-ban európai perspektívát kínált Koszovó számára. Vízumliberalizációs tárgyalások folynak a Bizottsággal. 2012: A Bizottság megvalósíthatósági tanulmányt jelentetett meg a Stabilizációs és Társulási Megállapodás (STM) megkötéséről. A tagállamok döntenek az STM megkötését célzó tárgyalások megkezdéséről – várhatóan 2013 júniusában.

Kihívások Gazdasági válság – az Unió figyelme saját belső megoldandó feladati felé irányul; a bővítési országok reformelkötelezettsége a gazdasági nehézségek hatására csökken(het). Jogállamiság(korrupció, szervezett bűnözés) Kétoldalú nyitott kérdések a nyugat-balkáni térségben (határ- és névprobléma) Regionális együttműködés (Koszovó státusza)

Támogatási eszközök Vízummentes utazás Szigorú feltételesség a felkészülési folyamatban – szoros kapcsolat a Bizottsággal A civil társadalmat és annak szervezeteit szorosan be kell vonni a csatlakozási folyamatba. Pénzügyi támogatás(IPA: előcsatlakozási támogatási eszköz – 2013 végéig 11.5 milliárd, – 10.5 milliárd €) Hatékonyabb kommunikáció a tagállamok és csatlakozók közvéleményével – alapvető fontosságú.

Összefoglalva a bővítésről Az Európai Unió egyik legsikeresebb politikai eszköze: erősíti a szomszédsági kapcsolatokat, Európa globális befolyását és hozzájárul a béke és a stabilitás megőrzéséhez. Fő keret a (stabilizációs és) társulási folyamat. Iránya: Nyugat-Balkán, Törökország, Izland. A teljes jogú tagsághoz szükséges felkészülés érdekében elvégzett munka mennyiségét és minőségét az EU tagjelölti státusszal ismeri el: a tagjelölt a Tanács döntése esetén megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat. A 2013 tavaszi pillanatkép: „csatlakozó ország” a július 1-jén az EU 28-dik tagállamává váló Horvátország. Az EU tagjelöltjei a tárgyalásokat folytató Törökország, Izland és Montenegró, valamint a tárgyalások megkezdésére váró Macedónia és Szerbia. A Bizottság minden év őszén bővítési csomagot mutat be a Tanácsnak: stratégia, valamint a tagjelölt és a potenciális tagjelölt országok értékelése