A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT
Táplálkozás feladatai, lépései, fehérje dús táplálékok Energianyerés Felépítés Lépései: Táplálék felvétele Táplálék emésztése Tápanyagok felszívása Salakanyag leadása Fehérje dús táplálékok: Állati (teljes értékű fehérje) táplálékok: Növényi (nem teljes értékű fehérje) táplálékok: Arány: fele-fele
Szénhidrát dús, zsír dús táplálékok Szénhidrátok: Keményítő burgonya, gabonafélék. elsődleges E források Rostok zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek magjai bélmozgások, székletképzés Monoszacharidok: Gyümölcsökben, a finomított cukrot kerülni kell Élvezeti rész Zsírok: 2/3 növényi olaj; hidegen sajtolt 1/3 állati zsír Túl sok zsír: elhízás, érelmeszesedés, magas vérnyomás
Vitaminok, ásványi sók Vitaminok: Ásványi anyagok: Víz: Zsírban oldódó (DEAK) vitaminok: olajos magvak, színes zöldségek Vízben oldódó (B típusú) vitaminok: gyümölcs, zöldség tej, hüvelyesek Ásványi anyagok: Ne sózz! Magas vérnyomás alakulhat ki. Víz: napi 2,5 liter Ne igyunk alkoholos, szénsavas, cukrozott italokat! Helyette: csapvíz, ásványvíz
Élelmiszerpiramis, napi táplálkozási ritmus Milyen arányban fogyasszuk az egyes élelmiszereket? Mennyiségi alapon: Legnagyobb mennyiségben bevitt anyagok: gabona, gyümölcs, zöldség Közepes: hús és tejtermékek Legkevesebb: zsírok, édességek Energiatartalom alapján: (Függ az életmódtól!) Szénhidrátok: 50-60%; a cukor (monoszacharidok) a teljes energiaszükséglet 10% lehet csak.. Zsírszerű anyagok: 30%. Fehérjék: 13-15% Hízás, fogyás: a bevitt és szükséges energia arányától függ Napi táplálkozási ritmus: sokszor (5X), keveset Reggeli 20% Tízórai: 15% Ebéd: 30% Uzsonna: 15% Vacsora: 20%