A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Egészségtudatos táplálkozás
Táplálkozási alapfogalmak
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Aktív, egészséges életmód
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
„Ez az icike-picike mind megette!”
Egészséges környezet - egészséges gyermek
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Általános táplálkozás
Paleolit táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Gyermekkori sajátosságok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Mese a tejről.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A helyes táplálkozás.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Az ember táplálkozása.
Táplálékok , tápanyagok
Táplálkozási ismeretek II.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Tápanyagok.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
Táplálkozási alapfogalmak
Aktív, egészséges életmód
Egyed alatti szerveződési szintek
Testi - lelki egyensúly
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Prof. dr. Szkenderovity Horvát Teréz BIO-ÉLELMISZEREKKEL AZ EGÉSZSÉGÉRT.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Az emberi test és a víz Készítette: 5.a.
10. rész :Táplálékunk összetevői
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT

Táplálkozás feladatai, lépései, fehérje dús táplálékok Energianyerés Felépítés Lépései: Táplálék felvétele Táplálék emésztése Tápanyagok felszívása Salakanyag leadása Fehérje dús táplálékok: Állati (teljes értékű fehérje) táplálékok: Növényi (nem teljes értékű fehérje) táplálékok: Arány: fele-fele

Szénhidrát dús, zsír dús táplálékok Szénhidrátok: Keményítő burgonya, gabonafélék. elsődleges E források Rostok zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek magjai bélmozgások, székletképzés Monoszacharidok: Gyümölcsökben, a finomított cukrot kerülni kell Élvezeti rész Zsírok: 2/3 növényi olaj; hidegen sajtolt 1/3 állati zsír Túl sok zsír: elhízás, érelmeszesedés, magas vérnyomás

Vitaminok, ásványi sók Vitaminok: Ásványi anyagok: Víz: Zsírban oldódó (DEAK) vitaminok: olajos magvak, színes zöldségek Vízben oldódó (B típusú) vitaminok: gyümölcs, zöldség tej, hüvelyesek Ásványi anyagok: Ne sózz! Magas vérnyomás alakulhat ki. Víz: napi 2,5 liter Ne igyunk alkoholos, szénsavas, cukrozott italokat! Helyette: csapvíz, ásványvíz

Élelmiszerpiramis, napi táplálkozási ritmus Milyen arányban fogyasszuk az egyes élelmiszereket? Mennyiségi alapon: Legnagyobb mennyiségben bevitt anyagok: gabona, gyümölcs, zöldség Közepes: hús és tejtermékek Legkevesebb: zsírok, édességek Energiatartalom alapján: (Függ az életmódtól!) Szénhidrátok: 50-60%; a cukor (monoszacharidok) a teljes energiaszükséglet 10% lehet csak.. Zsírszerű anyagok: 30%. Fehérjék: 13-15% Hízás, fogyás: a bevitt és szükséges energia arányától függ Napi táplálkozási ritmus: sokszor (5X), keveset Reggeli 20% Tízórai: 15% Ebéd: 30% Uzsonna: 15% Vacsora: 20%