Migráció hatása a közbiztonságra III. Győri Nemzetközi Vagyonvédelmi Konferencia 2015.11.12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Ötvös Zsolt 13DK. Oktober.6.án indultunk 6-an Németországba gyakorlatra Márton Zsuzsanna tanárnővel. Hosszú út után megérkeztünk észak-németországba.
Advertisements

EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐPIAC A SAJTÓBAN ( )
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Dr. Tihanyi Miklós r. őrnagy..
Az életminőség mérése Kelemen Rita
A Magyarországon született, kísérő nélküli kiskorúak
Kardos Sándor István r. alezredes ORFK Humánigazgatási Szolgálat
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
1. ábra Hajdú-Bihar megye közbiztonságának helyzetéről, valamint a határőrizet rendjéről Debrecen március számú ábra.
A közrend és közbiztonság helyzete, a Komárom - Esztergom Megyei Rendőr - főkapitányság évi tevékenysége.
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
Kisebbségszociológiai alapismeretek
Mikor gyóntam utoljára?. Milyen gyakran szoktam áldozni?
Nemzetközi migráció az Európai Unióban
FoglalkoztaTárs - Társ a foglalkoztatásban Október 24. Észak-alföldi regionális szakmai műhelymunka A KézenFogva Alapítvány megjegyzései a kerekasztal.
Vándorlásról összehasonlító tükörben. Folyamat vagy szám? Melegh Attila, Központi Statisztikai Hivatal SEEMIG projektvezető.
1. A fogyasztói társadalmak átalakulása az utóbbi fél évszázadban.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
A BŰNÖZÉS KIHÍVÁSAI Dr. Bencze József országos rendőrfőkapitány
AzÉletigéje március „Az én eledelem az, hogy annak akaratát tegyem, aki engem küldött, és hogy elvégezzem művét.” (Jn 4, 34)
Amiről szégyenlősen nem beszélünk korrupció és árverseny Korrupció, kiváltó okok, következmények és azok hatása a kereskedő és az importőr piacára. A felhozott.
Német Ferenc Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara.
Mezőkövesd etnikai összetételének változásának vizsgálata
Az orvos szabálysértési felelőssége
DECEMBER 3. A FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA A másság elfogadása
Megpályázható tevékenységek BM/4747-1/2012. sz
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Az AQUAPOL együttműködési hálózatot 2003-ban, az Európai Unió támogatásával hozták létre Hollandia, Belgium és Németország.
" Valami érthetetlen kapcsolat van a barátság és a csillag között.
Szalayné Sándor Erzsébet Egyetemi docens, intézetigazgató PTE ÁJK Európa Központ június 24.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
Turizmus gazdaságtan 3..
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
Koncepciók, dimenziók az integráció kutatásában
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
Személyi szabadságot korlátozó intézkedések
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
Menekültügyi trendek 2005 és 2010 között Kihívások és a joggyakorlat válaszai Európai Migrációs Hálózat november 8. dr. Tüske Rita.
Készült Európai Migrációs Hálózat Nemzeti Ülésére
Önálló és rendőrrel közös polgárőri tevékenység és ehhez kapcsolódó rendőri karjelzések ismertetése +
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
MIGRÁCIÓS SZAKIRÁNY Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Kormányszóvivői tájékoztató Tájékoztató a Népesedési Kormánybizottság munkájáról.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
Gyorsulás, lassulás. Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
- A Magyarországon észlelt áldozatok eljárásjogi helyzete
Migráció és nemzetközi jog
Civil és állami partnerek együttműködése a kísérő nélküli kiskorúak érdekében SUBTITLE.
Bűnmegelőzési módszerek a növekvő migráció tükrében Kiss Tibor rendőr főhadnagy Győri Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
1990. február 22-én tette közzé az Európa Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ez a nap azóta is számos országban – óta Magyarországon.
Alapvető fogalmak és tények a bevándorlás megértéséhez
TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG SZÓBELI KIEGÉSZÍTÉS
Helyzetjelentés a menekültkérdésről:
Beszámoló a BRFK XXII. kerületi Rendőrkapitányság évi munkájáról
A BŰNÜGYI HELYZET ÉRTÉKELÉSE
Kompetenciák 1. Joghatóság
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
Migráció és a struktúrális diszkrimináció kapcsolata
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
Kik vagyunk A Babagenetika mozgalom egy személyes történeten alapuló
Előadás másolata:

Migráció hatása a közbiztonságra III. Győri Nemzetközi Vagyonvédelmi Konferencia

Alapfogalmak meghatározása 1698/2013. (X. 4.) Korm. határozat a Migrációs Stratégia és az azon alapuló, az Európai Unió által a ciklusban létrehozásra kerülő Menekültügyi és Migrációs Alaphoz kapcsolódó hétéves stratégiáról Migráció A stratégia migráció alatt a magyar állampolgársággal nem rendelkező személyek (külföldiek) Magyarországra utazását és tartózkodását érti. A beutazás módja szerint megkülönböztetünk engedéllyel (legálisan), avagy engedély nélkül vagy meg nem engedett módon (illegálisan) beutazó vagy tartózkodó személyek;

Közbiztonság A közbiztonság nem más, mint amit a szó jelent: a „köz” biztonsága, vagyis az állampolgárok mindenkori közbiztonság érzete, amely általában szubjektív, ugyanakkor ezt a szubjektivitást jellemzően a közbiztonságérzetet befolyásoló objektív események és állapotok határozzák meg. A közlekedésbiztonság a közbiztonság része. Alapfogalmak meghatározása

Migráció és közbiztonság kapcsolata Illegális migráns okozza Tulajdon elleni cselekmények Testi épség elleni cselekmények Garázdaság Köztisztaság elleni cselekmények Rendzavarás Csendháborítás Közlekedés rendje megzavarása Illegális migráns szenvedi el Közvetlen hatás

Közvetett hatás Közterületre vezényelhető rendőri létszám csökkenése Rendkívül magas költségek, melyek más területekről történő elvonással is járhatnak Szervezett bűnözés erősödése (embercsempészésből származó jövedelmek) akár „bandaháborúkhoz” is vezethet. Munkaerőpiac átalakulása

NÉMETORSZÁGBAN A MENEDÉKKÉRŐK NAGYJÁBÓL 10 SZÁZALÉKA KÖVET EL BŰNCSELEKMÉNYEKET - MONDTA A BŰNÜGYI RENDŐRSÉG (KRIMINALPOLIZEI) SZAKSZERVEZETÉNEK (BUND DEUTSCHER KRIMINALBEAMTER - BDK) ELNÖKE A DIE WELTNEK. ANDRÉ SCHULZ A NÉMET LAP HÉTFŐI SZÁMÁBAN MEGJELENT INTERJÚBAN ARRA A KÉRDÉSRE, HOGY A 10 SZÁZALÉK SOK VAGY KEVÉS, AZT MONDTA: FIGYELEMBE KELL VENNI, HOGY NAGYON SOK "FIATALEMBER JÖN IDE A KILÁTÁSTALANSÁGBÓL, ÉS KILÁTÁSTALAN HELYZETBE KERÜL", EZ AZ ÉLETHELYZET PEDIG A BŰNELKÖVETŐVÉ VÁLÁS "KOCKÁZATI TÉNYEZŐJE". "TELJESEN NORMÁLIS, HOGY ENNEK A CSOPORTNAK EGY RÉSZE BŰNELKÖVETŐVÉ VÁLIK. A NÉMETEKKEL HASONLÓ HELYZETBEN UGYANEZ TÖRTÉNNE. A VALLÁS ÉS A SZÁRMAZÁS EBBEN ALÁRENDELT SZEREPET JÁTSZIK" - MONDTA A BDK ELNÖKE. Külföldi tapasztalatok

Megyénkben elfogott migránsok évben október hó 31-ig 8301 fő került előállításra, míg ugyanezen időszakáig 1264 fővel szemben intézkedtünk.

Migránssal érintett jogsértések Az idei évben összesen 117 büntetőeljárást indítottunk embercsempészés miatt. Ez a szám közel kétszerese az elmúlt évben indított eljárásoknak (70 ügy). Egyre többször fordul elő az, hogy a megállított gépkocsi sofőrje elmenekül a helyszínről. Amíg az elmúlt évben 6-, az idei évben 11 ilyen esetet tapasztaltunk. 16 bűncselekményt, és 10 szabálysértést követtek el migránsok.

Alacsony hatás Magyarország TRANZIT ország (csak annyi időt töltöttek Magyarországon, amíg átvonultak) Azok követtek el jogsértést, akik huzamosabb időt töltöttek el itt.

Mit tegyünk, ha migránssal találkozunk Minden esetben a rendőrség az illetékes ilyen ügyben, tehát a legcélszerűbb, ha azonnal értesítik őket. Mindenképpen közöljék a pontos helyet valamint a becsült létszámot. A külföldiek más etnikai, vallási környezetben élnek mások a szokásaik, olyan dolgokra érzékenyek, amire az európai emberek általában nem. Fontos, hogy fizikai kontaktust (érintés, kéznyújtás, meglökés) ne kezdeményezzenek velük szemben. (Természetesen, ha ő nyújtja, a kezét fogadjuk el). Az illegális migránsok zöme muszlim vallású. A nőkkel különösen távolságtartóan viselkedjünk. A gyerekeket ne válasszuk el a szüleiktől. Hidegben, vagy esőben -ha igénylik- próbálják őket száraz, esetleg meleg helyre kísérni. A muszlimok csak olyan ételt fogadnak el, amiről biztosan látszik, hogy nem sertéshúsból készül. Ha megkínálják, őket valamivel az legyen csak bontatlan ásványvíz, péksütemény, csokoládé. Az ismeretlen hústartalmú ételt úgyis eldobják. Ne éreztessék velük, hogy lenézik, undorodnak tőle, vagy nem tisztelik. Udvariasan (figyelve a hangnemre) kell velük szemben fellépni. Sokszor heteken át nem tudnak mosdani, fürödni, ez őket is zavarja. Általában nem agresszívak, viszont sokszor nagyon fáradtak, ezért feszültebbek. Vallásukra szintén nagyon érzékenyek. Ha van náluk vallási könyv, vagy tárgy semmiképpen ne vegyék el, ne is érintsék. Olyan szavakat, amelyeket értenek (Mohammed, Allah, Akhbar, terrorista, bomba… stb.) egymás közötti beszélgetésekben ne használjanak, és ne nevetgéljenek, mert azt gondolhatják, ők, vagy a hitük van gúny alatt. Ha békésen viselkednek, tereljék őket egy olyan helyre, ahol nem zavarják a közlekedést, a helyiek életét, és ott várják meg a rendőröket. Ha észlelhető, hogy etnikailag, vallásilag vegyes a csoport igyekezzenek a csoportokat elkülöníteni egymástól. (Persze nem minden áron). Ha nem állnak meg és nem figyelnek a polgárőrre, nagyobb távolságról kísérjék őket, ha járműbe szállnak, jegyezzék meg a rendszámot, vagy bármely más azonosítót, a távozás irányát, idejét. Ha a külföldiek kommunikációt kezdeményeznek, próbálják meg megtudni honnan jönnek, hova tartanak, milyen nemzetiségűek, ez majd a rendőrséget segíti a munkájában. Összefoglalva: Első dolog a rendőrség értesítése legyen. Lehetőleg ne kezdeményezzenek a külföldiekkel szemben semmit, ha a külföldi kezdeményez, azt udvariasan fogadják. Jegyezzenek meg minél több adatot a viselkedésükről, mozgásukról, céljaikról, nemzetiségükről, vallásukról, ezeket az információkat a rendőrségnek adják át. A kiérkező rendőrök munkáját segítsék.

Köszönöm a figyelmet !