A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a 2012-2016 közötti időszakra Miskolc, 2012. november 29. Bihall.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Advertisements

A Kormány intézkedései és tervei
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Henter Ágnes Sárvár, március 30.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Javaslat Borsod-Abaúj-Zemplén megye középtávú gazdaságfejlesztési stratégiája kialakítására (tervezet)
A kereskedelmi és iparkamarák gazdaságszervező szerepének változása Pekó László.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
1Magyar Közgazdasági Társaság Előadó: Magyari László Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, november 6. A MAGYAR NEMZETGAZDASÁGI.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
TÁMOP-3.4.4/B-08/1  Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében regionális tehetségsegítő hálózat, a tehetségsegítés terén szakmai együttműködési rendszer kialakítása.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
OFA Hálózat évi tevékenységei
Fékezés vagy lendület? Tovább nehezedik a hazai munkahelyteremtő mikro-, kis- és középes vállalkozások helyzete Varga Mihály, 2004.október 10.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A helyzetfeltárás ágazathoz kapcsolódó következtetései és az előzetes célrendszer bemutatása: K+F+I tevékenységek Bujdosó Zoltán – Molnár Ernő – Patkós.
A helyzetfeltárás ágazathoz kapcsolódó következtetései és az előzetes célrendszer bemutatása: Vállalkozási környezet Bujdosó Zoltán – Molnár Ernő – Patkós.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
GINOP programidőszak rövid áttekintése.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
ÖSSZEFOGÁSMEGYE A Békés Megyei Önkormányzat szerepe a gazdaságfejlesztésben, válságkezelésben BÉKÉS MEGYE, MINT HATÁRMENTI TÉRSÉG FEJLESZTÉSE Magyar-román.
Vállalkozási környezet Ausztriában GYSMKIK Győr, május 5. Külgazdasági és Külügyminisztérium Mautner Márk külgazdasági attasé, Magyar Nagykövetség,
Milyen Kamarát akarunk? A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara legyen a gazdaságszervezés és irányítás valamennyi szintjének (kistérségi,
Fejér megye szakképzés-fejlesztési koncepciója Összeállította a Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság 2013 Összeállította a Fejér Megyei.
Az M&E Csoport Tagja MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda MEGAKOM Development Consultants Az M&E Cégcsoport Tagja Stratégiai.
Miskolc-Lillafüred, január 30. Bihall Tamás.
Tájékoztató a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése i ülésére a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékenységéről.
CSMKIK Ipari Tagozat évi stratégiája Január.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése ÉMOP 1. Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A Széchenyi kártya jelentősége a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vállalkozások életében Miskolc, május 9. Bihall Tamás elnök.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Őszi Attila főigazgató. ELŐZMÉNYEK A szakképzés kezdetei városunkban  Dunaújváros – új, tervezett, város  A szakképzés kezdete 1953 Technikum/(1969)Főiskola.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
az önkéntes kamarai tagság
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Patikamérlegen a magyar gazdaság
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai jelentőségű programja a közötti időszakra Miskolc, november 29. Bihall Tamás elnök

Az elmúlt évek tendenciái: vissza-visszatérő válság Világgazdaság/Európa/Magyarország/Borsod- Abaúj-Zemplén megye: Csökkenő tőkeerő Szűkülő piacok Romló foglalkoztatás A magasabb életszínvonalat megalapozó érték-termelés lassan kapaszkodik vissza a válság előtti szintre

Borsod-Abaúj-Zemplén megye: Hozzáadott érték Mélypont A középvállalkozások már meghaladták, a többiek éppen elérték a es szintet

A növekedés megalapozói: a vállalkozások A közötti program célja nem lehet más, mint a megyében működő vállalkozások megerősödésének segítése -Szakmai munkával -A vállalkozói környezet javításával -A vállalkozások növekedési feltételeinek javításával – együttműködésekkel, lobbival, érdekérvényesítéssel

Tervezési alapok: jelenlegi helyzet, várható folyamatok Magyarország és Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági helyzete, kilátásai Optimális esetben lassú növekedés Potenciális lehetőségek bővülése A magyar kamarai rendszer alakulása, a BOKIK lehetőségei Közjogi feladatrendszer további erősödése, stabil kapcsolatrendszer és bizalom, kiegyensúlyozott működés

Fő stratégiai program-célok A gazdaság versenyképességének erősítése A foglalkoztatás érdemi bővülése A kistérségi különbségek csökkentése A megye megtartó-képességének növelése Erős érdekképviseletet és magas színvonalú szolgáltatásokat biztosító kamara

A gazdaság versenyképességének erősítése I. Innovatív, magas növekedési potenciálú iparágak fejlesztése Külgazdasági kapcsolatok erősítése az exportpiacok bővítése érdekében Energiagazdálkodás, fenntarthatóság Innovatív fejlesztések humán feltételeinek biztosítása Az innováció elsődleges költségviselői a vállalatok, de a hatékony, közvetlen és közvetett kormányzati ráfordítás elengedhetetlen

K+F ráfordítások a GDP %-ában

A gazdaság versenyképességének erősítése II. Oktatási feladatrendszer Szakképzés Szakképzés (duális szakképzés elterjesztése) Felnőttképzés Felnőttképzés Felsőoktatás Felsőoktatás

A gazdaság versenyképességének erősítése III. Helyi vállalkozások védelme Vedd és védd Vedd és védd Vállalkozásbarát gazdasági környezet kialakítása, fejlesztése Vállalkozásbarát gazdasági környezet kialakítása, fejlesztése Erős gazdasági érdekképviselet Erős gazdasági érdekképviselet

A foglalkoztatás érdemi bővítése Szabad Vállalkozási Zónák Munkanélküliek foglalkoztatása+szakképzés Borsod-Abaúj-Zemplén – Borsod-Abaúj-Zemplén program Speciális foglalkoztató ágazatok fejlesztése

A kistérségi különbségek csökkentése Területfejlesztés, tervezés, kistérségi programok Új közigazgatási rendszer Képviseleti irodák bővülése, együttműködések Ipari Parkok szolgáltatás-fejlesztés

A megye megtartó-képességének bővülése Vállalati kapcsolatok, gyakornoki programok Ösztöndíj és lakásprogramok (önkormányzatokkal együttműködve) Elvándorlás megállítása, a tehetséges fiatalok visszahívása

Erős érdekképviseletet és magas színvonalú szolgáltatásokat biztosító kamara Magas színvonalú szakmai munka, együttműködések Hatósági feladatrendszer ellátás Kétszintű szolgáltatási rendszer Klubrendszer bővítése Dolgozók továbbképzése Információszolgáltatás – testületi tagok, megyei társadalom

Köszönöm a figyelmet