A kétpólusú világ 1945-1989. A hidegháború Két szuperhatalom ENSZ (BT: az 5 állandó tag vétójoga) -szakirányú szervezetek és fegyveres erő a béke fenntartására.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Enyhülés és a hidegháború vége
Advertisements

Az 1956-os forradalom.
Nemzetközi kapcsolatok története II. (1946 után)
A „Hidegháború” A megosztott világ
A megosztott világ Szovjetunió↔nyugati tőkések tömbje
 A közös vámpolitika  Külkereskedelem  Segélypolitika  Szankciópolitika  Stb.  Egyre fontosabbá tette a külpolitikai együttműködést.
A köztársasági elnök. 1. Alkotmányos helyzete ► 1.1. Megbízatás keletkezésének módja - prezidenciális rendszerek > végr. hatalom > közvetlen választás.
Diktatórikus rendszerek, II.
HIDEGHÁBORÚ-II..
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, II.
10. 5 A rendszerváltozás tartalma és következményei (pl
LATIN-AMERIKA.
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
HAZÁNK A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Tildy Zoltán.
Földünk a második világháború után
1956. október 6. Műegyetem Október 23. Petőfi szobor Parlament Bem tér.
A közép-kelet európai politikai átmenetek sajátos vonásai a 80-as évek második felében. A rendszerváltozások történelmi háttere,közös előzményei, nemzetközi.
Politikai rendszerek típusai II. Állam és kormányformák
A hidegháború
1956 az irodalomban 1/C.
 NY-i segély megsz ű nik Kell a jóvátétel: gyors helyreállítás, fegyverkezés Elnyomást er ő síti, tisztogatások  Sztálinista külpolitika Ostromlott.
Az együttm ű ködést ő l a két Németországig.  „hidegháború” (Walter Lippmann)  febr.9. Sztálin beszéde Az imperializmus ellen küzdeni kell IMF,
A szocialista rendszer válsága és a rendszerváltás Magyarországon
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
Nyers Rezső, az „új mechanizmus” egyik legjelentősebb ösztönzője
A Szovjetunió története
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
A II. vh hatásai Háborús veszteségek Erőviszonyok alakulása
Piacliberalizáció Magyarországon
Kádár-korszak. Kádár-korszak Genezis Az 56-os forradalom és szabadságharc leverése „Forradalmi” ellenkormány Idegen (szovjet) beavatkozás Megtorlás.
A gyarmati rendszer felbomlása – a „harmadik világ” kialakulása.
Nemzetközi kapcsolatok története
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
A Kádár-rendszer válsága és a rendszerváltás. A párt és a társadalom  Társadalom és a hatalom közötti alku  ’80-as évek közepe  kezd bomlani  Hogyan.
Arab diktatúrák megdöntése Farkas Bertalan Politikai földrajz és globalizáció
 Az 1980-as évek második fele - szovjet típusú szocializmus csődje.  Az ország gyorsuló eladósodása következtében az államháztartás többször is közel.
A munkások mozgalmai az 1848-as forradalmak után. A párizsi kommün.
A szuperhatalmak a hidegháború idején
A hidegháború és az enyhülés Szovjet – amerikai kapcsolatok alakulása (A bipoláris világrend) (Tk. 157.)
Magyarország szovjetizálása
A szövetségesek győzelme Ki volt Wernher von Braun? Mi volt a Hannibal-hadművelet?
A forradalom és szabadságharc bukása, a Kádár-rendszer születése Kádár akkor és a ’70-es években.
Gorbacsov politikája Egy új generáció képviselője Idős, beteg elődök: Andropov ( ), Csernyenko ( ) (pályafutásuk kezdete a.
A kommunista diktatúrák
Kiútkeresés a válságból között
Fekete Afrika A 2. Világháború jelentős hatással volt Afrikára. A háború után a legtöbb afrikai országban napirendre került a függetlenség kihívása. A.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc.
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
ENYHÜLÉS ÉS SZEMBENÁLLÁS
A kommunizmus bukása.
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
Európán kívüli világ.
A HIDEGHÁBORÚ VÉGE.
Magyarország szovjetizálása
AZ „ÚJ SZAKASZ” ÉS KUDARCA
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
A „népek tavasza” Forradalmak ben
Bevezetés a jog- és államtudományokba
Az egypártrendszer létrejötte
12. A világgazdasági válság
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
A hidegháború kora
A potsdami konferencia július 17-től augusztus 2-ig
Készítette: Bakos Ilona, Derceni Középiskola, 2013
Hidegháború.
Előadás másolata:

A kétpólusú világ

A hidegháború Két szuperhatalom ENSZ (BT: az 5 állandó tag vétójoga) -szakirányú szervezetek és fegyveres erő a béke fenntartására Helyi háborúk a két szuperhatalom támogatásával Vasfüggöny (Churchill, fultoni beszéd: 1946) Köztes-Európa: a „béketábor” 1947: Truman-elv (a feltartóztatási politika) 1947: Zsdanov-elv (a két tábor közül az egyik bukásra, a másik győzelemre van ítélve) A berlini válság (1948/49)a két német állam létrejötte Németország és más nyugati államok rekonstrukciója a Marshall-terv segítségével (1947-) A két katonai tömb (NATO: 1949, VSZ: 1955)

Helyi háborúk Korea ( )—a panmindzsoni fegyverszünet Vietnam ( )—a franciák föladták a térséget, nagy veszteségek árán az USA is (Nixon elnök) Kuba (1962): a rakétaválság, majd az azt követő enyhülés („forró drót” létesítése: Hruscsov-Kennedy)) A SZU: „a szocializmus exportja” Elhúzódó válság a Közel-Keleten -Izrael önálló állam (Ben Gurion min. eln.: 1948)-a politikai cionizmus a századforduló óta küzdött érte A környező arab államok Izraelt „idegen testként” kezelik, de legyőzni nem tudják (a menekültkérdés!) A szuezi válság (1956): az USA ebben a térségben érvényesíti érdekeit, a SZU pedig a vasfüggöny mögött

A gyarmati rendszer összeomlása 50-es évek: Ázsia felszabadulása, melynek öntudatosodása már a két vh. között megindult 60-as évek: Afrika felszabadulása Neokolonializmus (újgyarmatosítás gazdasági eszközökkel) 1.A volt gyarmati országok határai szétvágják a törzsi-tradicionális kapcsolatokat (ez a körülmény kedvez a mindenkori puccsoknak, lokális háborúknak) 2.Nem tudnak gazdaságilag önállósulni (nincs tőkéjük hozzá nyugati hitelekre szorulnak, melyeket általában nem tudnak visszafizetni) 3.Az önállósulás feltétele a képzett szakembergárda lenne; ehhez átfogóbb reformok kellenének (oktatás-, egészségügy) 4.Hiányoznak a demokratikus-alkotmányos hagyományok (a nyugati minták, a jogállam elvei nem ültethetők át) -ahol van tőke, ott is igaz ez (pl. olajállamok) - „a Cadillacből könnyű visszakerülni a tevére” (Balogh Sándor tanár úr, utalva a viszonylagos jólétre) A bandungi nyilatkozat (1955, Indonézia): az el nem kötelezettek mozgalma -India (1947-) és Egyiptom irányító szerepe

Az enyhülés Hruscsov: a két világrendszer békés egymás mellett élése (gazdasági nehézségei miatt a SZU. nem bírja a fegyverkezési versenyt) A helsinki csúcs (1975): leszerelés, emberi jogok A II. vatikáni zsinat ( ): -békés egymás mellett élés, karitatív munka Ostpolitik: Willy Brandt szoc.dem. kancellár -az NDK--NSZK-viszony rendezése -No. keleti határának elismerése: az Odera-Neisse-határ

A kis hidegháború (1979—1988) Az afganisztáni bevonulás (SZU, majd USA: fegyveres segítség a gerilláknak) -a Carter-doktrína az olajövezet megvédéséről és az olimpia bojkottjáról (a SZU. békebontó) Olajárrobbanások (1973, 1979) cserearányromlás a szocialista világban, termelékenységnövelés Nyugaton A Brezsnyev-doktrína (1968): a korlátozott szuverenitás elve

A kétpólusú világ összeomlása (1989) Peresztrojka, glasznoszty -Gorbacsov „elengedi” a béketábort, uis elvesztette a fegyverkezési versenyt (az USA „csillagháborús terve”) A nagyhatalmak párbeszéde (csúcstalálkozók sora: egyeztetés a szovjet kivonulásról, az állami szuverenitás helyreállításáról a vasfüggöny mögött) —vagy már a nyugati érdekszféra bővítése indul el? (NATO, EU) A pártállam összedől nemzeti eszmék előretörése Csehszlovákia, Jug., Szu. szétesik Átmenetileg 1 szuperhatalom marad a világon: az USA

Az átmenet évei Mo.-on Ideiglenes Kormány (1944): -földosztás (1945): példátlan a magyar történelemben, megszűnt a nagybirtokrendszer --de: a háttérben további politikai meggondolások, a demokratizálódás nem fog folytatódni -választások (1945, a kékcédulás 1947-es) koalíciós kormányok, közben folytatódó szalámitaktika -a 2. köztársaság kimondása (1946) -a hiperinflációt követően a forint bevezetése (1946) -a párizsi béke (1947): rosszabb feltételek, mint 1920-ban; a kollektív jogok a kisebbségi nemzetrészeknek nincsenek biztosítva

Kommunista diktatúra MDP (1948)—a fordulat éve Alkotmány (1949): a párt vezető szerepe, köztársasági elnök helyett Elnöki Tanács Egypárti választások (1949): színjáték Tanácsrendszer (1950): az önkormányzatok szovjetizálása, pártirányítás alá helyezése Koncepciós perek, ÁVH, internálások („éberség”: a rendszeridegen elemek, pl. kulák, polgár likvidálása) Tervutasításos rendszer (készülés a 3. vh.-ra) Kollektivizálás: téeszek kolhoz módra, munkaerő-elvonás az ipar számára Személyi kultusz (de: Sztálin nem szerette legjobb magyar tanítványát!) Átmeneti bukás: 1953-ban Nagy Imre a min. elnök, aki módosít a belpolitikán (Recsket felszámolják, a nehézipart visszafogják)

1956 és a forradalom leverése Nemzetközi ö.függések (Lo., Szuez) Kitörésének hazai okai A főbb helyszínek, események Az MSZMP létrejötte (1956. nov. 1.) Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány (1956. nov. 4.) A megtorlás háttere és tényei Értékelés: Nagy Imre 2. miniszterelnöksége Mit tehetett meg az adott viszonyok között (mozgástere)? Pere és kivégzése (1958. jún. 16.) -búcsúbeszéde: más nemzetközi viszonyok között majd máshogy ítélik meg a tetteimet.. úgy érzem, bírósági tévedés áldozata vagyok, kegyelmet nem kérek (Nézőpontok, 206. o.)

A Kádár-rendszer Az eredendő bűn az 1956-os forradalom leveretése és megtorlása. Kádár hatalomra kerülésétől (1956. nov. 4- ) Kádár-korszakról beszélünk. Konszolidáció és „közmegegyezés” Az enyhülés légköre kedvez a rendszer működésének és külföldi megítélésének 1968: új gazdasági mechanizmus („szocialista piacgazdaság”); ekkortól Kádár-rendszer, speciális szocializmus A „gulyáskommunizmus” depolitizált társadalma (a kis szabadságok nem állnak össze nagy szabadsággá) A kultúrában TTT Az olajárrobbanásra való rossz gazdasági reakciók eladósítják az országot, amely társadalmi-morális válságot idéz elő az államcsőd veszélye A tervutasításos rendszer nem versenyképes a piacgazdasággal Ellenzéki mozgalmak szerveződése, összefogása majd szétválása Pozsgay és más reformkommunisták a láthatáron (1956 népfelkelés volt mi szükség van akkor a munkásőrökre?)

A rendszerváltozás Nagy Imre és társai újratemetése, rehabilitálások (az 56-os elítéltek, meghurcoltak számára igazságtétel) Pártokká alakuló ellenzéki szervezetek a közvélemény formálói Nemzeti Kerekasztal Tárgyalások a rendszerváltozás békés levezényléséről (a sarkalatos törvények megfogalmazása: hogyan működjön a többpártrendszer?) A 3. köztársaság kimondása (1989. okt. 23.) 1990 tavasza: szabad, többpárti választások (egyéni és listás mandátumok) -jobbközép koalíciós kormány alakul, mely a szociális piacgazdaság megvalósítását hirdeti meg (TK o.) -a gondoskodó állam jelenléte ellensúlyozza majd a piacgazdaság viszonyait Parlamentáris rendszer alakul, a tv. hozásnak felelős kormánnyal (gyengének mondható a köztársasági elnöki hatáskör) Politikai és gazdasági rendszerváltás (veszteséges állami vállalatok privatizálása=magánkézbe adása) 1990 ősze: önkormányzati választások