Stratégiai elképzelések az egészségügyi ellátás színvonalának javításáról, és a működési rendellenességek felszámolásáról _________________________________________.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. „Változtatni nehéz, a közigazgatást.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
„Gyógyító Régiók” A MÁTRAI GYÓGYINTÉZET Munkacsoportja Vezető: Dr. Urbán László A MÁTRAI GYÓGYINTÉZET Munkacsoportja Vezető: Dr. Urbán László.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
Versenyelemzés 8.fejezet.
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
KBSZ STRATÉGIA KBSZ SZAKMAI NAPOK - VASÚT Siófok, április 10. Bajkó Erika kommunikációs vezető.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Minőség az egészségügyben Szubjektív fogalom (nézőpont kérdése) Különböző emberek (betegek), különböző fogalmak (kifizetem!) Szituáció függő:  Mi az igény?
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Stratégiai tervezés.
Egészségpolitika.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Az egészségügy ma és a távlatok
B ÉRES G YÖRGY Gazdasági főigazgató Az egészségügy háttérszolgáltatásának és egyéb népgazdasági ágazatoknak a kapcsolata március 31.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Az EEM helye a menedzsmentben
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
Nem a forrás hiányzik, hanem a döntés… Csató András MKSZ Kongresszus – április 23. WWW. ETOSZ. ORG.
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Szükségletek és igények lehetséges értelmezése … Nemzeti Drogmegelőzési Intézet és az Országos Addiktológiai Intézet „Határ – Helyzetek” Konferencia Budapest,
Dr. Stubnya Gusztáv. Egészségpolitika Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek az egészség (gyógyításon kívüli)
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Desztináció-marketing
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
A határtérség.
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Szakmapolitikai fórum
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Előadás másolata:

Stratégiai elképzelések az egészségügyi ellátás színvonalának javításáról, és a működési rendellenességek felszámolásáról _________________________________________ Drexler Donát

I. rész Helyzetelemzés

A Probléma

A gondolkodási tér sarokpontjai Jelenségek (okok vagy okozatok?)  Alulfinanszírozottság (fizetési morál)  Alacsony bérek, rossz munkakörülmények  Hálapénz, várólisták  Rossz gazdálkodás  Korszerűtlen intézményrendszer  Alulmotivált dolgozók stb. Megj.: GKI – 52%-os elégedettség, felkészültség +28 pont, háziorvosok +47 pont, gyógyszertárak +53 pont Cselekvési irányok, támadási pontok problematikája 1. A fenti jelenségek okok és okozatok, nem találunk egyetlen változót, a bonyolult viszonyrendszerből kiragadva kezelhetővé teszi az amúgy is nehezen definiálható problémákat, a társadalmi elégedetlenséget entcove.co m/blog/se tting-okrs- the-right- way-step- by-step- process/

Az ország valamennyi lakosának meg kell kapnia a szükségletéből fakadó, általa igényelt egészségügyi ellátást, mégpedig a lehető legmagasabb színvonalon; vagyis az ellátás minőségében, és a hozzáférés lehetőségeiben nem tehetünk különbséget ember és ember között. Az egészségügy credója - Az első (és egyetlen?) sarokpont -hitvallas-margojara//

A problémák eredője - Közgazdasági megközelítés  Jól azonosítható szereplők  Vásárló (az ellátást igénybe vevő)  Szolgáltató (Intézményrendszer, infrastruktúra, felszereltség, HR)  Finanszírozó  Szabályozó (állam)  A piaci automatizmus feltételeinek hiánya (Pareto-optimum)  Szabad választás feltételeinek hiány Nincsenek helyettesítő termékek, drága beavatkozások nem decentralizálhatóak  Jelentős belépési korlátok a szolgáltatói oldalon Anyagi és adminisztrációs (ellátásbiztonság)  Tökéletes informáltság hiánya – kifejezett információs aszimmetria about-striking-the-right-balance/

A problémák eredője - Közgazdasági megközelítés  Eldöntendő kérdések: 1. Finanszírozás módja Biztosítás (kötelező – önkéntes), eseti, co-payment Szabad választás problematikája (egyedi felelősség, társadalmi felelősség) 2. Biztosítók tulajdoni szerkezete Hatékonysági kérdések (1-2% kontra 20-40%) 3. Szolgáltatók tulajdonlásának kérdésköre  Nincs egységes piaci modell, nincs egyetlen üdvözítő út A szereplők viszonyrendszerének bonyolultságából fakad /23/egeszsegunk_irgalom_istenes_epi to_celokert_udvozules_vezetes ?

A problémák eredője - Szociokulturális megközelítés  Mindaz, hogy a fejlett országokban a legkülönfélébb finanszírozási modell, és tulajdonosi szerkezet előfordul, mélyebb elemzést igényel  Társadalmi kohézió és öngondoskodás fogalma  Szabad választás, szektorsemleges finanszírozás aspektusából  Az előnyök maximalizálása  Hátrányok minimalizálása

A problémák eredője - Szociokulturális megközelítés  Társadalmi kohézió  A Jacobs University felmérése  34 országban (OECD, EU) mérték a kohézió erejét  Magyarország a 27. helyen végzett  Öngondoskodás  Kiegészítő privát egészségbiztosítást a magyar lakosság alig néhány %-a fizet szemben az állami biztosításban és ellátásban hasonló szerkezetű Ausztria mintegy 30%-os értékével alak/nyugdijpenztarak-10755/

A problémák eredője - Következtetések Eldöntendő kérdések: 1. Finanszírozás módja Biztosítás (kötelező – önkéntes), eseti, co-payment Szabad választás problematikája (egyedi felelősség, társadalmi felelősség) 2. Biztosítók tulajdoni szerkezete Hatékonysági kérdések (1-2% kontra 20-40%) 3. Szolgáltatók tulajdonlásának kérdésköre  A gyenge társadalmi kohézió, és az öngondoskodás széles körben tapasztalható hiánya magyarázza, és indokolttá teszi a jelenlegi finanszírozási és tulajdonlási szerkezetet  Örökség, de nem megváltoztathatatlan tényezők  Az egészségügyön túlra tekintve is alapvető fontosságú a kohézió és öngondoskodás erősítése (individualizmus – kollektivizmus) 2. sarokpont? 3. sarokpont

II. rész Cselekvési irányok  Források  Ellátások - szolgáltatások  Folyamatmenedzsment  Lakosság  Szolgáltatók  Finanszírozás, szabályozás

Fenntarthatóság elérése Szükségletekből fakadó igények ellátása Finanszírozási lehetőségek Tervezés, szabályozás

Az ország valamennyi lakosának meg kell kapnia a szükségletéből fakadó, általa igényelt egészségügyi ellátást, mégpedig a lehető legmagasabb színvonalon; vagyis az ellátás minőségében, és a hozzáférés lehetőségeiben nem tehetünk különbséget ember és ember között. Az egészségügy credója - Az első sarokpont -hitvallas-margojara//

Szükségletek és igények  Szükséglet - implicit Fiziológiai fogalom Egészségügyi szükséglet a Maslow-féle hierarchia alapszintje  Igény - explicit „Szükségletekből fakad” Kognitív fogalom Csak ismert, vagy elképzelhető dolgok irányába lehetséges (repülés vágya, reklámok hatása-igény=kereslet)

Szükségletből fakadó igények

Kognitív igények

Egészségpolitikai célok - lakosság  Az igény a szükségletből fakadjon Felvilágosító munka Küzdelem a hamis reklámok ellen Védekezés az igaz reklámok valóságot torzító hatása ellen  Az igény minél jobban fedje a szükséglet spektrumát (A~B) Felvilágosító munka Egészségtudat kialakítása

Egészségpolitikai célok - lakosság Társadalmi programok, melyek az egészségtudatosság növelésének irányába hatnak:  Nevelés óvodában, iskolában  Chipsadó kiterjesztése egészségkárosító termékekre (dohány, alkohol)  Élelmiszerlogók  Szűréseken való megjelenés, egészséges életmód támogatása Pl. adójóváírás, tömegsport rendezvények állami támogatása stb. Szükségletek, és valós szükséglet nélküli igények csökkentése

Finanszírozás kérdésköre - Forrásbővítés  Biztosítási díj  Biztosítási csomagok kérdésköre o Alapcsomag definiálása o Horizontális és vertikális igazságosság  Kockázatközösség növelése – ösztönzők a befizetésre Belső ösztönzők – befizetési morál o Egészségtudatos nevelés – Az egészség érték o Befizetések-kifizetések egyénileg lekérdezhető naprakész nyilvántartása o Betegcompiance növelő programok Külső ösztönzők („Potyautasok”) o Járulékfizetés elkerülésének szankcionálása o Egészségkárosító fogyasztási termékek (dohány, alkohol stb.) egészségügyi adója o Egészségkárosító gazdasági tevékenységek (negatív externália) egészségügyi adója

Finanszírozás kérdésköre - Forrásbevonás  Egészségügyi adók  milliárd szál cigaretta/év o 5 Ft/szál = 75 Mrd/év  160 millió l alkohol/év o 25Ft/korsó sör = 160 Mrd/év  Várható kedvező hatás az ellátási szükségletek csökkenésével  Klinikai turizmus  Az egészségügy ellátórendszer versenyképességének javítása – innovatív projektek

Klinikai turizmus – Definíció  Egészségturizmus: Az egészséggel kapcsolatos szándékos mobilitás összefoglaló kifejezése, ahol a helyváltoztatás célja a gyógykezelés, rehabilitáció vagy az egészségfejlesztés (wellness, rekreáció), és ehhez - különböző mértékben - turisztikai szolgáltatás is társul  Gyógyturizmus: Az egészségi állapot konkrét javítása céljából igénybevett, egészségügyi ellátásokra alapozódó egészségturizmus, azaz a betegmobilitásnak az a fajtája, amikor az egészségügyi szolgáltatáshoz jellemzően valamilyen turisztikai szolgáltatás is társul  Klinikai turizmus: A gyógyturizmusnak az orvosi szolgáltatásokra szakosodott ága, amely alapvetően független a természetes gyógytényezők alkalmazásától, bár azokkal alkothat szolgáltatási egységet Informatikai és Rendszerelemzési Főigazgatóság egészségügyi fogalomtára (KINCSES et al ) com/

 Az állami tulajdonú egészségügyi intézmények vonatkozásában o Szabad kapacitások értékesítése o Forrásbevonás lehetősége  többletbevétel, hazai szakemberek megtartása  3 fő terület o Nagy hozzáadott értéket, magas szaktudást képviselő beavatkozások (idegsebészet, ortopédiai műtétek, invazív kardiológia, onkológia, transzplantáció stb.)  Célpiac: Nyugat-Európa, Izrael, a „keleti nyitás” célországai  Intézmények: országos intézmények, megfelelő infrastruktúrával rendelkező fővárosi, megyei kórházak o Nagy és folyamatos humánerőforrás igényű ellátások (krónikus kezelés, rehabilitáció)  Célpiac: Nyugat-Európa, Izrael o Ambulánsan (egynapos sebészet), tömegesen végezhető invazív beavatkozások  Célpiac: Ukrajna, Románia, Szerbia határ menti területei  Intézmények: az országhatárhoz közel fekvő kórházak Klinikai turizmus – Általános szempontok

Az egészségügy ellátórendszer versenyképességének javítása Nem közvetlen forrásbevonás Az erőforrások elérhetőségének megteremtése Projektek: Nemzeti Közösségi Köldökvérbank, inkubátorházak, HR- támogató informatikai rendszer kialakítása

Inkubátorházak szervezése egyetemek köré a hazai bio- és orvostechnológiai start-up cégek számára  A jelenlegi kapacitásokat, igények felmérése, egy országos adatbázis (szolgáltatás) létrehozása, működtetése, amely minden kapcsolódó kapacitást megjelenít  A jelenlegi szakemberigény felmérése, illetve az iparág nemzetközi trendjeinek elemzésével képzési stratégia alkotása az iparág hazai szereplőinek bevonásával  Megfelelő felhatalmazással bíró, szakmaspecifikus állami szervezet o Szakmai segítségnyújtás az export és befektetés ösztönző szervezeteknek általánosságban illetve konkrét projektek során o Szakmai segítségnyújtás az iparágon belül a hazai és külföldi cégek, intézmények, befektetők tekintetében a kereslet és kínálat összehangolásában o Az előzőekben említett országos adatbázis (szolgáltatás) létrehozása és működtetése  Kedvező hatás a start-upokra, a magyar termékek felhasználására, az exportra, a piaci versenyre, az árakra, az egyetemekre, az iparág fejlődésére stb. modul=oldal&tartalom= /

Az egészségügyi humánerőforrás hiány kezelésére kidolgozandó kereslet-kínálat nyilvántartó match making rendszer  Az intézmények egy zárt weboldalon keresztül megadhatják, hogy milyen jellegű állandó, vagy ideiglenes munkaerőt keresnek néhány alap paraméter kíséretében  Az egészségügyi dolgozók ENKK által nyilvántartott, érvényes Működési Nyilvántartási Igazolványuk igazolványszámával, és egy mobiltelefonszámmal tudnak regisztrálni.  A profiladatok kapcsán beállíthatják kapacitásfeleslegükhöz kapcsolódó paramétereket  A rendszer felhasználási területei: o Hirdetések feladása és adminisztrálása o Automatikus Matchmaking o Keresés az intézmények és a hirdetések között o Keresés a dolgozói profilok között  A rendszer haszna: o Adott esetben megoldhatja, jelentősen enyhítheti a fennálló humánerőforrás problémákat. o Fokozza az ellátási biztonságot, hozzáférést (pl. nincs betöltetlen ügyelet) o Többletjövedelmet eredményezhet az egészségügyi dolgozóknak, csökkentheti az elvándorlást rendszer/hatekonysag-noveles/

Folyamatmenedzsment  Hatékonyságjavítás (allokációs hatékonyság)  A korlátozott erőforrások allokációja  Progresszív betegellátás  Minőségbiztosítás, standardok  Hálapénz mint hatékonysági tényező vizsgálata rendszer/hatekonysag-noveles/

Hálapénz („orvosbárók”)  Csoportosítás a motiváció szempontjából 1. Vélt vagy valós előny megszerzése Jogosulatlan előny A hagyományos ellátás során el nem érhető szolgáltatás megszerzése 2. Vélt vagy valós zsarolási pénz 3. Valódi hálaérzet kifejezése éves múlt (Y-generáció???) Adózás szempontjából vet fel kérdéseket ugyeszseghez-fordultak-az-orvosok-halapenz-ugyben

Hálapénz mint hatékonysági deficit  A hálapénz léte önmagában csökkenti-e az előállított output mennyiségét, azaz hálapénz nélkül több lenne-e az egészségnyereség?  A rendszerbe hálapénzként érkező forrás másfajta elosztása a szereplők között növelné-e az outputot?

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! _________________________________________ Drexler Donát