Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Varga Attila A fenntarthatóságra nevelés új kihívásai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A tanári munka értékelése
A mentori munka kihívásai a mentorképzés tapasztalatai alapján
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
Szolnoki Evangélikus Gyülekezetért Alapítvány 5000 Szolnok, Verseghy park ,
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Az intézményes nevelés stratégiái
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
HÁLÓZATI TANULÁS Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon TÁMOP nyitókonferencia EGER, szeptember 3.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A vidéki tér sikertényezői
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
A közoktatás alapkérdései Radó Péter Oktatáspolitikai Elemzések Központja (2008.)
Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása.
A kompetencia alapú oktatás implementációja
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Egyensúlyban a világgal TÁMOP A konzorcium tagjai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
A MAGYARORSZÁGI ÖKOISKOLA HÁLÓZAT Az erdőpedagógiától a környezetpedagógiáig Nemzetközi tudományos konferencia április 1-2. Győr Horváth Dániel NYME.
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Az értékek Rapos Nóra.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Az iskoláskor küszöbén
A KMMSTG ökoiskola fejlesztési munkájának bemutatása Néhány pontos ö/o/koskodás: Iskola rövid története Innovativitás és a KMMSTG Ökoságunk kezdete A kritériumrendszer.
Aktív és felelős állampolgárság – demokrácia – szabadság OFI - KONFERENCIA OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET Aktív és felelős állampolgárság.
A szaktanácsadó segítő szerepe
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Speciális gyermekvédelem
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Nemzetközi ökoiskolai helyzetkép Varga Attila
Pedagógus értékelési rendszer
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet FENNTARTHATÓSÁG A NAT-BAN ÉS A KERETTANTERVEKBEN Ökoiskola címátadó
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Az új ökoiskola kritériumrendszer Varga Attila
A felnőttek bevonásának fejlesztése a kora gyermekkori oktatásba Chris Pascal, prof. és Tony Bertram, prof.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
A szakiskola jelene és jövője
Tervezési folyamat.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
TÁRSADALMI HATÁSOK.
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
A civil szervezetek hatásméréséről
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Előadás másolata:

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Varga Attila A fenntarthatóságra nevelés új kihívásai

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u A jövő iskolája (OECD) Bürokratikus modell – a status quo megőrzése Iskolátlanítás – Piac – Hálózat Újfajta iskoláztatás – Tanuló szervezet – Társadalmi központ Válság – a rendszer elolvadása

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Tanuló szervezet jellemzői Személyes kiválóság és önreflexió Mentális sémák, gondolati minták Közös jövőkép Csoportos tanulás Rendszergondolkodás

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u A rendszergondolkodásról (Michael Fullan nyomán) Az oktatási rendszer –folyamatos átalakulásban van –sosem lesz tökéletes –minden elemén lehet csiszolni Következmények: – A reform, ha jól csináljuk örökké fog tartani –Aki csak másokban látja a hibát, maga is a probléma része.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Társadalmi központ Együttműködés –Szülőkkel –Helyi közösséggel –Kutatóintézetekkel Tanulásmenedzsment –Helyben releváns tudás –Információkezelés

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u A fenntartható fejlődésre való nevelés helye tudomány és technológia társadalmi változások az összegyűjtött információk és stratégiák átadása, ökológiai ipar: az iskola mint az a hely, ahol kompetenciáink fejlődnek az egyén segítése, érzelmi fókusz, az iskola mint család demokratikus párbeszéd, társas folyamatok és tevékenységek: az iskola mint közösség természet a természet megóvása, az iskola mint értékközvetítő

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Hogyan mutatkozik ez meg egy ökoiskolában? pedagógia társas kapcsolatok technikai, gazdasági szint „öko”: 1.ökológia 2.ökonómia

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Kihívások A környezeti nevelést korán kell elkezdeni, de nem szabad később sem abbahagyni, csak másképp kellene csinálni

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Abbahagyás I.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Abbahagyás II. Környezettel összefüggő tankönyvi fejezetek

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Abbahagyás III. Környezeti attitűd alakulása egy éves különbséggel

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Kihívások – Statikus tudománykép a tankönyvekben Az ötödik alapíz: umami Gerincesek altörzse Kontinensvándorlás – Mai tudományos problémák hiánya Fúziós erőmű Klímaváltozás

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Kihívások –Környezet és társadalom kapcsolatának hiányának oldása Gazdaság: piac, állam szerepe Jog: védelmi szabályok, nemzetközi egyezmények Értékek: pénz, szabadság.. Vallás: természetfelfogás, erkölcsiség

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Kihívások Problémák – megoldások nélkül „Mindenhonnan azt látom és hallom, hogy komoly gondok vannak. De azt már nem tudom, hogy mit lehetne tenni és engem nem érdekelnek a lehetetlen helyzetek.” középiskolás diák ökoiskolából (Gyetvai 2007)

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Kihívások Természetkárosítás és természetvédelem

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Természetkárosítás és természetvédelem A természetkárosítást ábrázoló képekről az esetek többségében hiányzik az ember Ha mégis, akkor az ember mint „áldozat”, nem mint „elkövető” jelenik meg legtöbbször A természetvédelmi tevékenységet szemléltető képek gyakran ábrázolnak gyerekeket

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Természetkárosítás emberábrázolás nélkül A savas eső hatása a környezetre (Jámbor et al: Biológia 7. Mozaik Kiadó)

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Savas eső Honnan jött a savas eső? Miért jó ez nekem? Hogyan lehetne ezen változtatni? Mit tehetnék én ezért, most és ha felnőtt leszek?

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Ember, mint áldozat Városi légszennyezé s (Dr. Kovács István-Dr. Victor András: Biológia 8. Nemzeti Tankönyvkiadó)

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Autóvezetők Kik ülnek a volán mögött? Ők miért autóznak? Hogyan lehetne ezen változtatni? Mit tehetnék én ezért, most és ha felnőtt leszek?

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u A környezetvédő gyermek Papírgyűjt ő gyerekek (Jámbor et al: Biológia 7. Mozaik Kiadó)

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Környezetvédő gyerek Miért a gyerekek védik a környezet? A felnőttek miért nem védik mind? Hogyan lehetne ezen változtatni? Mit tehetnék én ezért, most és ha felnőtt leszek?

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Eredmény Várható –Kinövik a környezeti kérdéseket a diákok –Negatívvá válik az attitűd –Passzivitás –Elfordulás Ideális –Átalakul a környezeti kérdésekről alkotott felfogás –Pozitívabbá válik az attitűd –Aktivitás –Bevonódás

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Köszönöm figyelmüket! Varga Attila

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Mi jellemző az ökoiskolák kritériumrendszerére? fokozatos fejlődés lassabb előkészítés, nevelőtestület bevonása, egyetértése „testre szabott lépések” folyamatorientált összetett minőségi kritériumrendszer helyi kritériumok megjelenése hálózatos gondolkodás pedagógia  infrastruktúra

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Mi nincs és nem lesz az új pályázati rendszerben sem? Közvetlen anyagi plusztámogatás minden iskolának Kevesebb munka Unalom Diadalmenet

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Mi van biztosan az ökoiskolák jövőképében? Erkölcsi elismerés Pályázati előnyök Hálózati tagság

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Mire jó az erkölcsi elismerés? Versenyelőny A környezeti nevelés intézményen belüli és intézményen túli presztízsét növeli Segít újabb kollégákat, partnereket bevonni a munkába A környezeti ügyek iránti nagyobb érdeklődést eredményez mind az intézményen belül, mind a partnerek körében

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Milyen pályázati előnyök? EU-s pályázatok – TIOP – TÁMOP – KEOP – ROP Csak ökoiskoláknak szóló pályázatok: – Karton-Art Design - újrapapír bútor – E.ON – fotópályázat, továbbképzések – NaturZone – környezetkímélő takarítószerek – Siemens Discovery Boksz 33 ökoiskolában

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Mire jó a hálózati tagság? Szakmai kapcsolatok Emberi kapcsolatok Gyakorlati ötletek Együttműködési lehetőségek Érdekérvényesítés

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Pályázati rendszer Adatlap – Egy oldal, alapadatok (név, cím létszám …) Szándéknyilatkozat – Igazgató, szülők és diákok képviselői írják alá (hosszú távú elköteleződés) Az iskola bemutatása – Rövid, általános és öko – Újrapályázóknak plusz rövid beszámoló az előző három évről Önértékelés kritériumok és szempontok mentén

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Kritériumok Alapdokumentumok (kötelező) Szervezeti feltételek Pedagógiai munka Az iskola működtetése Kommunikáció Együttműködések Helyi közösség Az iskola arculata, specialitásai Vállalások

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Önértékelés Minden kritériumhoz több szempont tartozik Minden kritériumnál minimumpontszámot kell elérni a szempontokból válogatva (az Alap-dokumentumoknál a maximum a minimum) A választott szempontoknál dokumentációt és felelőst kell megjelölni A vállalásoknál 3 éven belüli határidőt is meg kell adni A dokumentáláshoz ötleteket ad a segédanyag

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az Ökoiskola Hálózat fejlesztési tervei Szakmai segítségnyújtás – pályázati segédanyag –Fejlesztő monitoring Regionalizáció –forrásközpontok kialakítása –pályázni szándékozók támogatása

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Minden iskola lehet ökoiskola! Köszönöm figyelmüket! Varga Attila