A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Csellengő fiatalok” komplex bűnmegelőzési projekt
Advertisements

Sajó-Bódva Völgyi Hulladékgazdálkodási ISPA program PR kampányának ismertetése István Zsolt osztályvezető Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Logisztikai.
A TUDATOS VÁSÁRLÁS Venni vagy nem venni?.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
Minőségi helyi termékek - Szekszárd és vidéke – Egy helyi termék rendszer működésének tapasztalatai Csillag Péter, ügyvezető Eco-Sensus Közhasznú Nonprofit.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
Lepenye Ambrus Mátyás Király Általános Iskola Pomáz
Napocska Napköziotthon
Sikeres Székelyföld – 3 Fórumsorozat Csíkszereda, november 25. RÁDULY ATTILA Elnök, Zöld Nap Egyesület, Kézdivásárhely KÖRNYEZETTUDATOSSÁG.
Környezeti szemléletformálás
Fogyasztóvédelem.
2.-3. Beszámoló, folyamatos és tervezett feladatok január 24. Közgyűlés Feladatok Képzésszervezés Pályázatok IT-mentor munka Kapcsolatépítés.
Az ÚMVP intézményrendszere
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Vidékfejlesztés, turizmus és az alkotóházak lehetséges kapcsolata
Szemléletformálási stratégia az ÖKO-Pack Kht.-nál
A vidéki tér sikertényezői
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
A vendégek befogadásáról és gyámolításáról „A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén… Mert.
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régió
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Pikó Zsuzsanna, NIOK Alapítvány.  A TÁMOP es pályázatok c) komponensének megismertetése civil szervezetekkel országszerte  Gyakorlati segítség.
Öko tudatos szakképzési „jó gyakorlatok” a Krúdyban.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Együtt a Jövőnkért Alapítvány Tapolca. Tapolca – a barlangok és vizek városa, ahol az alapítvány működik.
Nyilas Misi Alapítvány „Civil Információs Centrum Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” ÁROP – 2012 – 2012 –0008 „Civil Információs Centrum Borsod-Abaúj-Zemplén.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Közép - Dunántúli Régió Zöld Óvoda Bázisintézmény tevékenységei
Körlánc Egyesület.
A Köztársaság Téri Óvoda bemutatása
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
PROGRAM.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
9. Partnerség, érdekérvényesítés, kormányzati-közösségi kapcsolatok.
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
Szövetkezetekről. Miről lesz szó? Definíció Fejlődés, szerepük, csoportosítás Elvek.
„Nemzetköziesítés az oktatásban és a képzésben” Az Egész életen át tartó tanulás program ( ) eredményei és a tapasztalatok hasznosítása az Erasmus+
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
A Dél-borsodi Akciócsoport LEADER programja Értékelési szempontok Tiszaújváros szeptember 30.
KÖRNYEZETVÉDELEM.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Szemléletformálás rendezvényeken A fesztivál a szemléletformálás tökéletes helyszíne Fiatalok nagy tömegű elérése Nyitottság az új iránt Ha a tevékenység.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete Verein für Ungarische Pädagogen und Pädagoginnen in Österreich Kaposvár 2016.
Kardosné Gyurkó Katalin A család jövője – a nagycsaládosok
Ócsai Madárvárta. Ócsai Madárvárta Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és.
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
Fogyasztóvédelem.
A 20 éves MKNE és az ökoiskolák
MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulásra és találkozóra vasárnap
Vállalati felelősségvállalás
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Fenntarthatósági Fórum
Iskolai egyesületeket és iskolákat jelenleg foglalkoztató kérdések Európában Budapest, Hungary , 8 and 9 May
Globális nevelés: új szemlélet az oktatásban?
Gasztrokulturális örökség (GCH) ERŐFORRÁS VALORIZÁLÁS tanfolyam
Előadás másolata:

A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi tag

Civilek

Civil szervezet olyan társadalmi szervezet, amely nonprofit módon, a kormányzattól függetlenül, önkéntes alapon a közjó javára működik, önszabályozó, intézményesült önszerveződés nem függnek közvetlenül a kormányzattól, sem jogilag, sem intézményesen nem tagolódnak be az állami szektorba saját akaratból jöttek létre és ez határozza meg működési elveiket is nem profitcélok vezérlik, az esetleges profitot deklarált céljaikra költik, forrásaik: pályázatok, Norvég Alap, önkormányzatok, adó 1% jogi személyek, szervezeti és működési szabályzatuk van, folyamatosan működnek működési szabályaikat maguk alkotják, a közös döntések végrehajtását maguk ellenőrzik közhasznú szervezetek alapítvány, egyesület, szövetség

Tudatos fogyasztás? Ki a tudatos fogyasztó? Aki tisztában van fogyasztói jogaival, és él is velük. Aki tájékozódik az árakról, a termékek minőségéről, a kapcsolódó szolgáltatásokról, és a legjobb ajánlatot választja ki. Etikailag és környezetileg is tudatos: saját magunkon túl másokra is tekintettel vagyunk. Ezek a mások lehetnek ma élő emberek, vagy a jövőben megszületendő gyermekeink, unokáink, vagy nem emberi létezők: állatok, növények, sőt, ökológiai rendszerek. Olyan fogyasztói döntéseket próbálunk hozni, amelyekkel nem csak mi járunk jól, hanem a világ is. Döntéseink alapvető értékeket tükröznek: hitünket az igazságosságban, a méltányosságban, az ökológiai felelősségben. Élelmiszer: folyamatosan fogyasztjuk születéstől a halálig, a szokásokon lehet és érdemes is változtatni

Nemzetközi civil szervezetek Greenpeace (1971): független természetvédelmi és környezetvédelmi szervezet célja: környezettudatos szemlélet és életmód népszerűsítése, valamint hogy felderítse a természetet és az emberi környezetet pusztító tevékenységeket és ezek felelőseit változtatásra bírja (radikális irányzat) WWF (1961): Természetvédelmi Világalap, a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, 96 ország, tagsága ~4,7 millió fő célja a biológiai sokféleség megőrzése, a környezetszennyezés csökkentése, fenntartható fejlődés

Országos civil szervezetek Kötháló (Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata) Hulladék Munkaszövetség / HUMUSZ Tudatos Vásárlók Egyesülete régiós partnerük a PZK

Tudatos Vásárlók Egyesülete Helyi termék Fesztivál 2009 Pécs, Mecsek Áruház előtti téren megjelentek feldolgozott termékeket értékesítő kistermelők, de őstermelők is „közösségi mezőgazdaság” képzés

Pécsi Zöld Kör Egyesület Első helyi termék piac (2011) Zöld Óvoda (Zöld Híd Alapítvány) Nulla Hulladék Turné 2014 Világnapi rendezvények (Föld napja, Környezetvédelmi világnap, Ne vásárolj semmit nap, Nap Napja … )

KÉK Egyesület, KÉK-Zöld Projekt Tüke piac KÉK-Zöld Projekt

Ökováros-Ökorégió Alapítvány Önkormányzati alapítvány Oktatási program: 25 oktatási intézmény (általános iskolák Pécsen) decemberben: 2-2 óra osztályonként alsóban és felsősöknek, téma: tudatos vásárlás Ökováros Hét az Árkádban Jeles napok rendezvényei Infonapok, Iskolai büfék

Aszpik Havi rendszerességű helyi termék piac a Csinos Presszóban 2013-tól folyamatosan működik

LEADER Egyesületek (Helyi Akciócsoportok, UMVP) Teret a vidéknek konferencia (2012 – Kodály Központ) /fesztivál ( Kossuth tér)(Mecsekvidék Helyi Közösség Egyesület) Kistermelők Háza LEADER Szinergia Egyesület Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület

Köszönöm a figyelmet!