„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/12 -2012-0001 Dr. Pompor Zoltán Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakmai vezető Szakértő és szaktanácsadó.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Molnár László tanügy-igazgatási igazgatóhelyettes BPI
Advertisements

Sárik Zoltán A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet szakmai működésének rendszere és fejlesztésének perspektívái.
1Tanügyigazgatás aktualitásai. Szakmai területet érintő szabályozás •Pedagógiai programPedagógiai •Gyakornoki szabályzatGyakornoki Szervezeti működés,
integrációs szaktanácsadó
1 EMDOR KFT Integrációs Pedagógiai Rendszer Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2008/2009.
A szaktanácsadás támogató szerepe
Fejlesztő célú szaktanácsadás
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
A Szaktanácsadók feladatai a 48/2012. (XII.12.) EMMI rendelet alapján
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
A referencia intézmények szerepe a TÁMOP intézmények tanulószervezetté válásának folyamatában Csizmazia Sándorné szakmai vezető Harkány, nov.13.
2009/2010. tanév szaktanácsadói tevékenysége
Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A Z OKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN A MÉREI FERENC Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet valamint a FOK Fővárosi Oktatástechnológiai Központ Szolgáltató.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
Az ÚMVP intézményrendszere
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
A halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolások nevelését/oktatását segítő pedagógiai rendszer Győr, Mosolits Lászlóné, Ildikó.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Műhelyvezetők, tanácsadók szakmai napja Csizmazia Sándorné Szakmai vezető Pécs, nov. 10.
„A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Közművelődési és Képzési Intézet jelene és jövője” augusztus 23.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt Az intézményi fejlesztési terv Krajcsovicz Ágnes dél-alföldi.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.

Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
KRE TFK Nyári Akadémia, Nagykőrös
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadás támogató szerepe Dr. Szabó Mária Budapest február 27.
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Szaktanácsadás, pedagógiai-szakmai szolgáltatások
A szaktanácsadó segítő szerepe
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az OFI szerepe pedagógiai szakmai szolgáltatások megújításában Hancock Márta Budapest február.
AZ ÚJ TÍPUSÚ SZAKTANÁCSADÁS Szabó Klára január 28.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
A MEGÚJULÓ SZAKTANÁCSADÁS FOLYAMATOS SZAKMAI FEJLŐDÉS TÁMOGATÁSA
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
Készítette: Kovács Ferencné
Az Oktatási Hivatal új szervezeti felépítése, feladatainak bővülése
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
MEGÚJULÓ PEDAGÓGIAI- SZAKMAI SZOLGÁLTATÁS A REFORMÁTUS KÖZNEVELÉSBEN TÁMOP A Magyarországi Református Egyház köznevelési feladatainak.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
A SZAKTANÁCSADÁS IRÁNYÍTÁSA ÉS KOORDINÁLÁSA Brassói Sándor Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettes.
A Commitment Köznevelési Kht. MOHAY GERGELY március 31. ÉS A KECSKEMÉTI IRODA BEMUTATKOZÁSA.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Az önfejlesztő terület bemutatása Száva Eszter augusztus 31. Salgótarján.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
AZ OKTATÁSI HIVATAL ÉS A SZAKÉRTŐK EGYÜTTMŰKÖDÉSE
Új típusú, személyközpontú szaktanácsadás
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Barcsák Marianna KPSZTI
TÁMOP /2-2F FVM Dunántúli Agrár-szakképző Központ
főosztályvezető-helyettes
Tankönyvellátás és iskolai könyvtár
Szakértés/szaktanácsadás módszertana
Előadás másolata:

„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Dr. Pompor Zoltán Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakmai vezető Szakértő és szaktanácsadó - mi a különbség?

„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Tudna segíteni, kolléga? Erről nem tanultunk az egyetemen…

„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A pedagógiai munka támogatása „A pedagógusok tevékenységét szakértők, szaktanácsadók segítik.” Nemzeti köznevelési törvény 61§ (4) A szaktanácsadó tanácsot ad. A szakértő ellenőrzi a pedagógiai munka minőségét.

„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Feladatok A szaktanácsadó feladata a pedagógusok munkájának szakirányú (tantárgyi vagy sajátos pedagógiai területen igényelt) segítése, véleményezése, konzultációk, továbbképzések, szakmai fórumok szervezése. A szakértő feladata a szakmai ellenőrzés, szakvélemény készítése a felkérésben foglaltak szerint.

„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadás mint pedagógiai szakmai szolgáltatás 10/1994. (V. 13.) MKM rendelet 8. § (1) A szaktanácsadás ellátásának eszközei és módszerei különösen: a)pedagógiai programok, helyi tantervek, házirendek és más dokumentumok elemzése, elkészítésének és alkalmazásának segítése, b)pedagógiai fejlesztő tevékenység elemzése, értékelése, segítése, c) tankönyv és taneszközök készítésének, kiválasztásának segítése, d)pedagógiai módszerek, eszközök, eljárások megismertetése, terjesztése, e)egyéni szakmai tanácsadás. (3) A szaktanácsadói feladatok ellátásában az vehet részt, aki szerepel a szaktanácsadói névjegyzékben. A szaktanácsadói névjegyzékbe történő felvétel nyilvános pályázat útján történik. A pályázat feltételeiről és közzétételéről, a pályázatok elbírálásáról a pedagógiai intézet dönt.

„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadás szereplői A pedagógiai intézet megállapodást köt a szaktanácsadói feladatok ellátására a megrendelővel és a feladatellátásban közreműködő szaktanácsadóval. A pedagógiai intézet megállapodhat a szaktanácsadó munkáltatójával, hogy a szaktanácsadói feladatot ellátó részére munkaidőkedvezményt biztosít. A szaktanácsadó helyettesítésének költségeit – ha a megállapodás másképp nem rendelkezik – a pedagógiai intézet a munkáltatónak megtéríti. 10/1994. (V. 13.) MKM rendelet 8§ (2)

„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szakértői és szaktanácsadói tevékenység 38/2009. (XII. 29.) OKM rendelet 6. § (3) Adott ügyben nem lehet szakértő az, akitől az ügynek tárgyilagos megítélése nem várható, így különösen az, aki … c) az adott ügyben szaktanácsadóként közreműködik…

„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Szaktanácsadó és szakértő SZAKTANÁCSADÓSZAKÉRTŐ FUNKCIÓJA, SZEREPE segítő, tanácsadóellenőrző, értékelő MEGBÍZÓJA igazgató, munkaközösség, pedagógus általában a fenntartó, kivételes esetekben a miniszter, igazgató, pedagógus MUNKÁJÁNAK EREDMÉNYE szakértelem növekedése, informáltság, iskolafejlesztés ellenőrzési jegyzőkönyv, mérési, értékelési eredmények MUNKAMÓDSZERE ajánl, segít, feltett kérdésre válaszol, mintát mutat hibát tár fel, döntést készít elő, arra keres választ, amiért odaküldték, összehasonlít CÉLJAa szakmai tevékenység színvonalának javítása

„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Problémák, anomáliák I. A szaktanácsadók felől nézve: Szaktanácsadó/szakértő/szakfelügyelő – szerepzavar. A szaktanácsadók munkája csak lehetőségeken és nem kötelezettségeken alapul. A kellő szabályozottság hiányában a szaktanácsadói felkérések esetlegesek. Az órakedvezményes szaktanácsadók órakedvezményeinek mértéke nem áll arányban a munkavégzésükhöz szükséges időtartammal. A listán szereplő szaktanácsadók munkája nincs kihasználva, ezért az önképzésre fordított idő, energia, pénz nem hasznosul. A tényleges alkalmasság a szaktanácsadók között is kérdés.

„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az intézmények felől nézve: Szaktanácsadó/szakértő/szakfelügyelő – fogalmi zavar. Az intézmények nem találják a szaktanácsadás helyét és szerepét az intézmény életében. Távolságtartás – „bezárkózás”. Az általános iskolában szívesebben kérik fel őket munkára (itt nagyobb az innovációs hajlandóság is), mint a középiskolában – itt nehezebben fogadják a segítő véleményeket is (rosszul értelmezett szakmai öntudat). A pedagógus-továbbképzések (30-60 órás akkreditált tanfolyamok) sok pedagógus szerint elegendőek a szakmai-módszertani ismeretek frissítéséhez, ezért sem igénylik a szaktanácsadói segítséget. Problémák, anomáliák II.

„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadók felől nézve: A szaktanácsadók körültekintő kiválasztása – nemcsak a szakmai tudás, de annak átadására való képesség is szempont. Kötelező igénybeveendő szaktanácsadás. Intézményi keret, amit csak szaktanácsadásra vehetnek igénybe. A szaktanácsadói látogatások koordinálása a pedagógiai intézetek munkatársainak feladata. Szaktanácsadói hálózatok kiépítése, vezető (senior) szaktanácsadó irányításával a szaktanácsadói munka mentorálása. Hálózat épülhet egy szaktanácsadó intézményei között is. Feladatok, lehetőségek I.

„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az intézmények felől nézve: Átgondolandó, miként lehet az intézményvezetőt érdekeltté tenni abban, hogy szaktanácsadót hívjon intézményébe akár egy-egy pedagógus, akár az egész intézmény pedagógiai támogatására. A szaktanácsadó a pedagógussal közösen fejlesztési tervet dolgoz ki, amelynek része, hogy mely továbbképzéseket szükséges igénybe vennie (ez nem más, mint a fejlesztő értékelés). A szaktanácsadói látogatások hasznosulása: A továbbképzéseken, szakmai napokon elsajátított ismeretek beépülése a pedagógiai gyakorlatba – folyamatos szaktanácsadói segítséggel (off line és online). A munkaközösségi vagy nevelőtestületi értekezleteken szaktanácsadói jelenlét, tájékoztatást a korszerű tanítási módszerekről, vagy más aktuális, az egész tantestületet érintő témákról. Feladatok, lehetőségek II.

„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Tisztázandó kérdések Hogyan küszöbölhető ki a szerepzavar? Ki/mi legyen a szaktanácsadás célközönsége a pedagógus vagy az egész intézmény? Hogyan tudja támogatni az intézményvezető 1. az intézménybe érkező szaktanácsadó munkáját? 2. kollégájának szaktanácsadói tevékenységét?

„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Útmutatás Lehetséges irányokat mutat Választási lehetőségeket kínál Segíti a növekedést A szakmai színvonalat növeli

„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Köszönöm a figyelmet!