Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Növekedés-támogatás M27 ABSOLVO. 2 Mi kell a növekedéshez?
Advertisements

Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Önkormányzatok finanszírozása
Magyar Export-Import Bank Rt.. Alapítás: évi XLII. Tv. u 100 % állami tulajdon u Az Eximbank alapításának célja:  a magyar külkereskedelmi kapcsolatok.
Magyar Export-Import Bank Rt.
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és a JEREMIE Program Garamvölgyi Balázs üzleti vezérigazgató-helyettes Budapest, augusztus 29.
Mihálovits András Vezető szerkesztő
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
A diákat készítette: Matthew Will
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Vállalati pénzügyek alapjai
PÉNZPIACI SZABÁLYOZÁS 1.
Avem încredere EU és üzlet határok nélkül román–magyar üzleti konferencia Egyszerűen a siker felé Befektetési és uniós tanácsadás Romániában Diósi László.
Ingyenes oktatás a tőzsdéről – a Tőzsdén
Vállalatfinanszírozás
A jelzáloghitelezés története
Luxemburg, Málta,Hollandia
Rózsa Andrea – Csorba László
KOCKÁZAT – HOZAM.
Projektfinanszírozás
FINANSZÍROZÁSI ELVEK RENTABILITÁS BIZTONSÁG RUGALMASSÁG NORMATIVITÁS
A felzárkóztatás buktatói Riecke Werner. A régió.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A befektetői tőke szerepe a megújuló energiát
Magyar államadósság és a kötvénypiac
Pénzügyi mutatószámok!
KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSI, ÖSZTÖNZÉSI
Logisztikai Központok Finanszírozása szeptember 24.
A nyomdaipar évi teljesítménye a papírkereskedelem tükrében.
KKV-szektor likviditása, finanszírozása banki szemszögből
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
SIGNUM vállalkozásoknak Tóth Gyula xx.xx. Általános előnyök Személyzeti eszköz Pénzügyi eszköz.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
Fetter István Kereskedelemfinanszírozás és EU Szolgáltatások vezető CIB Bank Zrt. EU támogatások finanszírozása és ezen túlmutató pénzügyi szolgáltatások.
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 2. Dr. Vigvári András
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
III. További finanszírozási alternatívák
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Be SMART – az új generáció vállalkozásai Budapest, november 20. Szalai Piroska.
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Előszó Tizenkét előadás (92)
Vállalati pénzügyek alapjai
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt. Határon átnyúló tőkeprogramok kis- és középvállalkozások számára Márk Péter Igazgató.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Projektfinanszírozás Projektszponzorok Tanácsadók Közös vállalatokkal kapcsolatos kérdések Projekttársaság jellemzői.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
OTP Pénzügyi Pont KFT február. 1-től létrejött egy új partneri hálózat, mely kizárólag az OTP Bank termékeit közvetíti az ország egész területén.
(Megújuló) energetikai projektek finanszírozási lehetőségei szeptember 12. Előadó: Papadimitropulosz Alexander a megújuló energia.
Private Equity Bohák András Befektetések.  Zártkörűen működő társaság részvényeinek, tulajdonjogának megvásárlása.  Később nyilvános bevezetés, eladás.
MIKROHITEL A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 1992-ben kezdte meg működését annak érdekében, hogy segítse a megye mikro- és kisvállalkozásainak.
Pénzportál Szabadegyetem A pénz- és tőkepiacok speciális intézményei előadássorozat Különleges feladatokkal felruházott hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások:
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Indítás „Zöld mezős” vállalkozással 0-ról indított vállalkozás Előnyei: – Vállalkozó elképzelései szerint alakítható Hátrány: – Időigényes – Nehéz hitelezőt,
Projektfinanszírozás
Mazsu Gergely ügyvezető igazgató
14 év szakmai tapasztalat
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
Projektfinanszírozás
SZÁMVITEL.
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
SZÁMVITEL.
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
A nemzetközi tőkeáramlások
Készítette: Koleszár Gábor
Előadás másolata:

Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac. A mezzanine és a hátrasorolt hitelek. A lízingfinanszírozás

Projektfinanszírozás előnyei Befektetők számára Magas tőkeáttétel Adókedvezmények Mérlegen kívüli finanszírozás Hitelfelvevő képesség Korlátozott kockázat Kockázatmegosztás/közös vállalkozások Hosszú távú finanszírozás Nagyobb hitelek Egyenlőtlen partneri viszony

Projektfinanszírozás előnyei Kívülállók számára Alacsonyabb termék- és szolgáltatásköltségek Pótlólagos beruházások az állami infrastruktúrába Kockázatáthárítás Alacsonyabb projektköltségek Harmadik féltől elvárt fokozott gondosság Átláthatóság További belföldi beruházások Technológiai transzfer

A projektfinanszírozás hitelpiacai Kereskedelmi bankok A projektfinanszírozás legfontosabb hitelezői Regionális jellemzők: USA: legnagyobb piac Ausztrália: nyersanyagok Ázsia: Kína és India Nyugat-Európa: A legnagyobb regionális piac (alapvetően PPP projektek)

A projektfinanszírozás hitelpiacai Kereskedelmi bankok Kelet-Európa és a Szovjetunió utódállamaiban: A projektfinanszírozás fejletlen Közel kelet és Észak Afrika: a leggyorsabban fejlődő régió Szaharától délre fekvő országokban: a projektfinanszírozás Nigéria és Dél-Afrika kivételével lényegében elhanyagolható

A projektfinanszírozás hitelpiacai Kereskedelmi bankok A legkedvezőbb, ha a hitelt abban az országban veszik fel, ahol a projekt létrejön OK: a helyi feltételek között a helyi bankok igazodnak el a legkönnyebben árfolyamkockázatot

A projektfinanszírozás hitelpiacai Kereskedelmi bankok Fejelődő országokban nincs mindig mód erre OK: nincs hosszú lejáratú hitelezés járatlanok a projektfinanszírozásban A nemzetközi bankok játsszák a fő szerepet

A projektfinanszírozás hitelpiacai Kereskedelmi bankok Vezető szervezők: bankoknak az ún. belső köre 20 bank finanszírozott projektek a világ minden pontján megtalálhatóak Minimális követelmény: egy iroda az USA-ban egy másik Európában és egy Ázsiában vagy Ausztráliában legalább 50 szakembere az irodákban.

A projektfinanszírozás hitelpiacai Kötvénypiac A kötvény kibocsátója ígéretet tesz a kötvény tulajdonosának, hogy a kötvény értékét visszafizeti, és előre meghatározott jövőbeli időpontokban kamatot fizet. biztosítók és nyugdíjalapok vásárolják kötvények piaca kisebb, mint a hiteleké

A projektfinanszírozás hitelpiacai Mezzanine és a hátrasorotl hitelek Teljesítésére a szenior (előresorolt) hitelezők és a kötvénybefektetők kifizetése után, de a befektetők nyereségének kifizetése előtt kerül sor fix, és az előresorolt hitelek kamatánál nagyobb kamatot fizetnek külső befektetők, biztosítók vagy speciális befektetési alapok nyújtják

A projektfinanszírozás hitelpiacai Mezzanine és a hátrasorotl hitelek az előresorolt hitelezők a projekt teljes hiteligényét terméknek, szolgáltatásnak akarnak versenyképes piaci árat elérni és a saját tőke helyett használják

A projektfinanszírozás hitelpiacai Lízingfinanszírozás Lízingfinanszírozás során a finanszírozott eszköz nem a lízingbe vevő (kölcsönző), hanem a lízingbe adó (kölcsönadó) tulajdonában van. A felhasználó lízingdíjat fizet, nem kamatot és tőketörlesztést (adósságszolgálat), mint hitelfelvételkor. A projektfinanszírozásban akkor érdemes lízingelést bekapcsolni, ha utána adókedvezmény vehető igénybe.

A projektfinanszírozás hitelpiacai Lízingfinanszírozás Két formája van: Tőkeáttétes lízing: pl.: Szintetikus lízing Garantált lízing Lízingfinanszírozással nem lehet földvásárlást finanszírozni. adóorientált lízing ingatlanokra kevésbe kedvezőek, mint gépekre és eszközökre Az ún. puha költségvetésekre a lízingfinanszírozás ritkán nyújt fedezetet