Szövetkezeti válasz a globalitás kontra lokalitás paradigmájára Veszprém 2015. november 21. Szabó Zoltán CSc.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
A CBC-programok és a területi kohézió Budapest, június 6.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
Hivatásos csapatsportágak értékteremtése - számokban (Magyarországon)
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
Agrárszövetkezetek Dr. Szabó Zoltán HANGYA „Fenntartható gazdaság, etikus vállalkozások, alternatív pénzügyi rendszerek” konferencia Budapest június.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
A nemzetközi üzleti élet etikája
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A vállalkozások környezete
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
A NEMZETGAZDASÁGOK VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRÉNEK VÁLTOZÁSA
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
RTM kínálatának alakítása
Helyi örökség iránti felelősség a globális turizmus korában (Responsabilităţi în era turismului global)
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Elméleti közgazdaságtan
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról Vándorgyűlés Magyar Közgazdasági Társaság szeptember 25. Szepesi Balázs Közjó és Kapitalizmus.
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
kiemelt projekt bemutatkozása
Összehasonlító gazdaságtan A globalizáció hatása a gazdasági rendszerek változására.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos
Ideológiák.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Minőség menedzsment 6.előadás
Munkavédelem és controlling
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
A falu jövője az összefogás – szövetkezés - Somai József - Romániai Magyar Közgazdász Társaság Kolozsvár-Székelyszentistván.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Szervezeti kultúra a közszolgálati- és a versenyszférában
Civil Európa – civilek Európában
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Szövetkezetekről. Miről lesz szó? Definíció Fejlődés, szerepük, csoportosítás Elvek.
Vállalkozásmenedzsment I.
Szabó Zoltán főtitkár HANGYA Szövetkezetek Együttműködése
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
A Nemzeti Civil Alapprogram 4 éves működése, a törvénymódosítás indokai, az alapprogram jövőképe CIVIL PARTNERSÉG REGIONÁLIS KONFERENCIA SZOMBATHELY 2007.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
„Együttműködés a tej-termékpálya szereplői között” AZ ALFÖLDI TEJ TERMELŐI CSOPORT MŰKÖDÉSE és STRATÉGIÁJA Budapest, április 16.
Társadalmilag felelős működések különböző színterei a nonprofit, forprofit és állami, önkormányzati szektorban Herpainé Márkus Ágnes, igazgató Társadalmi.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
„Út a munkához” program tapasztalatai
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Európai Uniós ismeretek
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Előadás másolata:

Szövetkezeti válasz a globalitás kontra lokalitás paradigmájára Veszprém november 21. Szabó Zoltán CSc.

Globalitás és lokalitás Ténylegesen egymásnak ellentmondó paradigmák? A két fogalom viszonya mennyire objektív/ szubjektív ? Egyéni és társadalmi viszonylatok ? Új, vagy újratermelődő jelenség ? Miként, és milyen szinten van megoldás?

A globalitás megközelítése Dimenzió - transzcendens világ/materiális világ) -anyagi(asult) és tudati valóság -természet/gazdaság/társadalom makro- és mikro szinten - térbeliség, történeti időbeliség, szektorok kölcsönhatása Valóság/virtualitás

Globalizáció Mit értünk alatta? a világ nemzetköziesedése ? világméretű szabad piacgazdaság ? univerzális piacok és kulturális homogenizálódás ? értékrendek és életmód minták terjedése /terjesztése ? Végső lényege: integráció kölcsönös függésrendszer gazdasági, társadalmi és politikai szereplők hálózatokba szerveződése

Globális és lokális viszonya Kölcsönös feltételezettség Glokalizáció - marketingstratégia (globális termék igazítása a lokális piachoz) -globális és lokális kultúrák kölcsönhatása -globális és a lokális erőforrások koncentrálására, összekapcsolására épülő stratégia. Lokalitások versenye ?

Globális kihívások és a válasz Vészriadó: The Limits to Growth Demográfiai robbanás Élelmezési problémák Urbanizációs problémák Nyersanyag- és energetikai kérdések Környezeti problémák Globális regionális különbségek (szegény/gazdag országok/régiók) Politikai/katonai/kulturális konfliktusok Válasz: lokalitás?

Lokalitás Kölcsönös összefüggésben lévő és önerősítő intézkedések és eljárások rendszere, amely Diszkriminatív a „helyi” javára. Politikai és gazdasági keretet kínál a helyi gazdaságok újradiverzifikálására Autonóm közösségek kohézióját erősíti Csökkenti a szegénységet és egyenlőtlenségeket Megélhetési feltételeket javítja Erősíti a társadalmi gondoskodást és a környezet védelmét Forrás: Colin Hines: Localization. A Global Manifesto (2000)

Lokalitás másként A lokalizáció alapvetően a hatalomelosztás megváltoztatását, a döntési jogkörök áthelyezését jelenti a nem választott transznacionális vállalatoktól, nemzetközi szervezetektől a demokratikusan választott helyi közösségekhez. A "lokális" vagy "helyi" jelző konkrét kérdésektől függően jelentheti a nemzetállamot, a nemzetállam valamely részét vagy földrajzilag összekapcsolódó nemzetállamok régióját. A lokalizáció közgazdaságtana arra a statisztikailag bizonyítható tényre épül, hogy az emberi szükségletek túlnyomó része helyileg gazdaságosan kielégíthető. Forrás: Lóránt Károly: Amiről Ricardo nem így álmodott , Magyar Hírlap

Transznacionális cégek hálózati kapcsolódása Forrás S. Vitali, J.B. Glattfelder, and S. Battiston: The network of global corporate control 2010

Következmény 1308 transznacionális cég adja a világ árbevételének 20%-át, kapcsolódásaikon keresztül további 60 %-át Ebből 147 transznacionális cég rendelkezik a világ árbevételének 40 %-ával Az 50 legnagyobb cégnek több, mint 90 %-a pénzintézet, vagy biztosító társaság

Veszélyek globális versus lokális szinten Globális erőfölény Túlmonopolizál, verseny hiánya Korlátlan érdek és lehetőség a társadalmilag nem kontrollálható nyereség növelésére A profit magánosítása és a veszteség társadalmasítása Magas belépési tőkeigény Alacsony foglalkoztatási képesség Információs monopólium / menedzseruralom Legitimáció nélküli döntések Társadalmi diszfunkciók felerősödése Lokális erőfölény Döntések szakmai megalapozottsága, és gyorsasága esetenként kérdéses Felerősödhetnek az anarchikus erők Korlátozott erőforrások (anyagi, szellemi ) Versenyképtelen léptékarány miatt erőforrások gazdaságtalan kihasználása A „helyi” szakmailag indokolatlan preferálása Esetenként ellenállás a nemzeti szinttel szemben is Erőfölény helyett erők egyensúlya szükséges

A egyensúly szintje ?

Az egyensúly kritériuma Cél: társadalomi igazságosságra törekvés Eszköz: tulajdonosi viszonyokat méltányosan kezelő intézményesült rendszer Társadalmi különbségek igazságosság alapján történő kiegyenlítése: „maximin” szabály A társadalom intézményeit úgy kell meghatározni, hogy a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek a legkevésbé előnyős helyzetűek számára a legelőnyösebb legyenek. Ez a társadalom jólétének szempontjából azt jelenti, hogy a társadalomban elsődleges figyelmet a legrosszabb helyzetben lévőkre kell fordítani, azokra, akik a legkevesebbel rendelkeznek az alapvető javakból, és az ő helyzetüket kell javítani, hogy a társadalom egészének a jóléte növekedjen. Forrás: Rawls, J. (1993): Az igazságosság elmélete. In Kindler J. – Zsolnai L. (szerk.): Etika a gazdaságban. Keraban, Budapest, pp. 45–56.

Társadalmi javak és szövetkezeti alapelvek Szövetkezeti alapelvek önkéntesség és nyitott tagság demokratikus tagi ellenőrzés tagok gazdasági részvétele autonómia és függetlenség oktatás, képzés szövetkezetek közötti együttműködés közösség iránti elkötelezettség Társadalmi javak szabadság egyenlőség anyagi javak környezet védelme emberi jogok részvétel a közéletben Eredmény: átláthatóság, állami bevételek emelkedése, bizalom erősödése, egyéb társadalmi javak forrásának bővülése Forrás: Szabó Z: Közjavak, szövetkezet Gazdálkodás 2013/3

A szövetkezet kétarcúsága Demokratikus intézmény (1 tag - 1 szavazat) Közgyűlés /tulajdonosi testület/ hatásköre: tagsági feltételek alapszabály(nem társasági szerződés!) vezetők választása pénzügyi alapok és szabályok (vagyoni hozzájárulás/részjegy/, tagi garanciák a működéshez, konszolidáció, nyereség felosztás alapelvei, belső és külső hitelezés, hosszú lejáratú kölcsönök) Üzleti vállalkozás (menedzsment döntés) Jellemzően választott vezetők által ellenőrzött alkalmazotti jogviszony szakmai és marketing döntések működési döntések szállítási, és értékesítési szerződések piaci értékesítéssel összefüggő tevékenységek

A szövetkezetek sikeres működésének feltételei Politikai Világos, és következetes gazdaságpolitika a KKV-k életképességének lényeges prioritásával. Korlátlan liberalizmus helyett méltányos liberalizmus. Gazdasági Erős versenyhelyzet az erőfölényben lévők nyomása mellett. Jogi A szövetkezeti alapelvek jó alkalmazása, jogilag és gazdaságilag kompenzálva a tagok önkorlátozó magatartását. Társadalmi Nyitottság a partnerségre, etikai attitűd a szövetkezeti értékek alkalmazására. Egyéni Tudatosság, autonóm gondolkodás, felelősség, altruista magatartá s.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket ! HANGYA SZÖVETKEZETEK EGYÜTTMŰKÖDÉSE 1075 Budapest, Károly körút 5/a., Tel: ; Tel/fax: Mobil: Honlap: