OTP Bank, a kisvállalkozások pénzügyi partnere Előadó:Lovasiné Fibik Zsuzsanna szakértő Győr, 2010. március 18.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai
Advertisements

Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
2007. április 24. BG Finance Zrt. Meizl József.
Magyar Export-Import Bank Rt.
Mihálovits András Vezető szerkesztő
Kis- és középvállalkozások finanszírozása Készítette: Gál Judit Pálos Attila.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
KKV hitelezés és kockázatkezelés pénzügyi konferencia
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Hogyan támogatják a bankok a kkv-k beruházási elképzeléseit? Budapest, november 30. dr. Tamás Gábor.
Az MFB Invest Zrt. tevékenységének bemutatása Buda Sándor Tanácsadási igazgató október 24.
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
Hitelgarancia Zrt.. A Hitelgarancia Rt ben alakult meg non-profit szervezetként. A kormányzat, 25 bank, 40 takarékszövetkezet és 11 egyéb szervezet,
Megfizethető források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Amikor nem kell biztosíték: tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, március 21.
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja Homolka Éva Piac & Profit konferencia „Pénz,de honnan? Pénzszerzés és pénzgazdálkodás”
BG Finance Zrt. Moskovits Pál április 24..
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Hitelek, akár évi 4,5 %-ért, az Új Széchenyi Hitel Program keretében
A kisvállalkozások finanszírozása és az OTP Széchenyi 50 Program Mikro- és Kisvállalati Igazgatóság.
Tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Kecskemét, november 28.
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
A kisvállalkozások finanszírozása és az OTP Széchenyi 50 Program
OTP Bank: finanszírozás és fejlődés
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Kormányszóvivői tájékoztató. Lendületbe hozzuk a vállalkozásokat Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Bátora László vezérigazgató-helyettes Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, szeptember 17.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Benke Ákos vezérigazgató, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, 2008.április 23. Az Új Magyarország.
JEREMIE Programok módosulásai
partnerség a K&H – tól Új Magyarország Programok Pályázatok
Hiteles múlt, biztos jelen
A felsőoktatási intézmények gazdálkodásának szabályozása az új felsőoktatási törvényben Prof. Dr. Katona Tamás.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
A hitel egy olyan pénzügyi művelet, amelynek során a hitelező  lemond az azonnali kifizetéséről  közvetlenül pénzt ad az adósnak  Hitelt leggyakrabban.
Vállalkozói mikrohitelek
III. További finanszírozási alternatívák
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére III. (hitelkonstrukciók, finanszírozási lehetőségek) Széchenyi Kártya, Tőke Unió Program, Pályázati lehetőségek.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
SZÉCHENYI KÁRTYA PROGRAM ÚJDONSÁGOK ÉS HITELEK UNIÓS PÁLYÁZATOKHOZ SZÉP ZOLTÁN fejlesztési igazgató KAVOSZ Zrt.
KAVOSZ Zrt – az MKIK és VOSZ létrehozta a KAVOSZ Zrt-t Feladatai:  Szakmai irányítás  Több mint 200 regisztráló iroda koordinálása  Ügyfelek.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
MIKROHITEL A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 1992-ben kezdte meg működését annak érdekében, hogy segítse a megye mikro- és kisvállalkozásainak.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
Budapest Premium Medical Port Klaszter
K&H a családi vállalatok bankja
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Költségvetés – vállalkozói hatások
Előadás másolata:

OTP Bank, a kisvállalkozások pénzügyi partnere Előadó:Lovasiné Fibik Zsuzsanna szakértő Győr, március 18.

Miért fontosak a mikro- és kisvállalkozások?  A kb. 1,6 millió magyarországi gazdálkodó szervezet 96%-ának 500 millió Ft alatti nettó árbevétele és 10-nél kevesebb foglalkoztatottja van.  A nemzetgazdaság számára: meghatározó szerep a foglalkoztatásban, a GDP előállításában. -A Magyarországon működő mikro vállalatok, egyéni vállalkozások és KKV-k száma eléri az 1,6 milliót (ezen belül nagyon magas az inaktív vállalkozások száma), -a GDP mintegy 50%-át ezek a vállalkozások adják, -részesedésük a nemzetgazdasági beruházásokból 30-35%, -a magyar vállalati szektor éves árbevételének közel felét adják, -az exportból kb %-ban részesednek, -az összes jegyzett tőkéből való részesedésük kb %, -a teljes hazai foglalkoztatott lakosság 2/3-a mikro vállalatok és KKV-k alkalmazásában áll, - termelékenységük az EU átlag 60%-a, amely nemzetközi összehasonlításban gyengének számít, - a magyar mikro vállalatok, egyéni vállalkozások és KKV-k kb %-a hitel nélkül gazdálkodik (EU átlag: 20-25%).  Banki szemmel: többszázezres ügyfélkör, ami számtalan üzleti lehetőséget és kapcsolódási pontot jelent. 2

A válság a mikro- és kisvállalkozásokat különösen érzékenyen érinti Vállalati hitelflow-k alakulása (milliárd forint) Hitelszűke esetén a rosszabb tőkehelyzetű és kevésbé biztos jövedelmű mikro- és kisvállalatok hitelfelvételi lehetőségei romlanak leginkább. * A Bankadat statisztikából látható mikro- és kisvállalatoknak folyósított új hitelek összegének, ill. az MNB által publikált forint és euró szerződéses összegek együttesének a hányadosa. A Bankadat adatbázisa (a jelentést beküldő bankok számának nagy változékonysága miatt) számszerű következtetések levonására nem alkalmas, de némi korrekció után a trend megragadása sikeres lehet. Forrás: MNB, Bankadat, OTP Elemzés A közgazdaságtani intuíció a hazai adatok alapján is igazolódik. A mikro- és kisvállalati szektor hitelellátottságában komoly javulás várakozásaink szerint a lakossági hitelezés elindulásával párhuzamosan következhet be, második felében. A mikro- és kisvállalatoknak folyósított hitelek aránya a teljes vállalati hitelezésen belül* (új folyósítás, %) 3

A finanszírozási feltételrendszer javítása szükséges A már ma is jól működő programok fenntartása, továbbfejlesztése szükséges Továbbra is fenn kell tartani az MFB árfolyamgarantált beruházás ösztönző programjait, hogy a növekedés beindulásakor ill. a már jelenleg is fejlődni képes vállalatok számára a szükséges források rendelkezésre álljanak. Biztosítani kell, hogy a kereskedelmi bankokat az állam ebben a programban közvetítőrendszerként értelmezze, ne legyenek korlátai a kereskedelmi banki aktív szerepvállalásnak. A garanciaintézmények, garanciák használata kiemelt jelentőségűvé vált a KKV szektor romló gazdálkodási adatai és a biztosítékok leértékelődése következtében. Ezen intézmények nélkül a kkv szektor finanszírozása gyakorlatilag elképzelhetetlen. Ilyen körülmények között a kkv-k támogatása prioritást kell élvezzen a garanciát nyújtó, kezességet vállaló állami tulajdonú intézményeknél, magasabb kockázatvállalási hajlandóság és elfogadható árazás mellett. Tovább kell egyszerűsíteni a működési mechanizmusokat, adminisztrációs procedúrát, és az erőforrásokat koncentráltan a már jól működő intézményrendszerbe kell csatornázni azok bővítése helyett. A támogatási programoknak a meglévő intézményrendszerre építése a költségvetési korlátok és a 2013-as uniós határidő miatt is indokolt. Az uniós szabályok számos esetben rugalmatlanná teszik a kkv-k támogatását szolgálni kívánó programokat akadályozva a hatékony válságkezelést. Ezért szükséges hazai forrásokat biztosítani az életképes vállalatok fenntartására, mert csak a túlélést követően lehet a az uniós forrásokon alapuló fejlesztéseket beindítani. 4

Sok vállalkozás alultőkésített Magyarországon. A tőke növelésének forrása lehet: 1.Megtermelt profit 2.Bankhitel 3.Vissza nem térítendő támogatás 4.Új tulajdonos bevonása (kockázati tőke, részvénykibocsátás stb.)  Bizonyos mértéket azonban nem célszerű átlépni a vállalkozás bankhiteleivel. A vállalkozás tevékenységéhez igazodó hitelösszeg és hiteltípus megválasztása indokolt. -Ez a hitel a vállalkozás átmeneti likviditási nehézségeinek áthidalására szolgál. 5 A hitelkonstrukciók kapcsán egy fontos kihívással találkoztunk… Legtöbb esetben a bankhitel tűnik a leggyorsabb, legegyszerűbb megoldásnak…  Mire kell a folyószámlahitel? -Sokan szeretik a folyószámlahiteleket, mivel nem kell tőkét törleszteni, állami támogatás is kapcsolódhat hozzá (Széchenyi Kártya) és úgy gondolhatják, hogy a hitelkeretet a bank minden évben meg fogja újítani, így szinte a tőkét nem is kell visszaadni. Tovább növeli a kockázatokat, ha a hitelkeretet a vállalkozás tartósan, nagy mértékben kihasználja, esetleg ha kellően nagy keretre tett szert, akkor a múltbeli veszteségeit vagy beruházásait is ennek terhére finanszírozza.

Az OTP Bank fő finanszírozási elvei: 1.A folyószámla forgalom által indokolt folyószámla hitelkeretet szükséges biztosítani. 2.Nemcsak a vállalkozás igényéhez, hanem a hitelcélhoz igazodó konstrukciót kell biztosítani. Az OTP Banknak van megoldása és készek vagyunk finanszírozni: a hiányzó termékek kifejlesztésre kerültek (többféle beruházási, éven túli forgóeszköz hitel, államilag támogatott kamatozással is) és erősítjük kollégáink tanácsadói szerepét. 3.Összhangba kell hozni a hitel futamidejét a hitelcél időtartamával. Például ha egy eszköz öt év alatt amortizál nullára és három év alatt termeli ki az árát, akkor azt három- öt éves futamidejű hitelből javasolt megvenni. 4.Adós- és hitelvédelmi programot működtetünk: a válság miatt átmeneti fizetési nehézségbe került ügyfeleket a lehetőségeinknek megfelelően segíteni kell, közös érdek, hogy a hitelek ne dőljenek be. Lehetőségek: havi törlesztésű hitel felvétele, prolongáció, stb. 6 Az OTP Bank kész finanszírozást biztosítani felelős hitelezéssel! Az OTP Bank a Széchenyi kártya programban való aktív részvételével továbbra is elő kívánja segíteni a vállalkozások likviditási forráshoz való jutását!

Mikro- és kisvállalati üzletág Köszönöm megtisztelő figyelmüket!