AZ ENTERPRISE EUROPE NETWORK Európai támogatási lehetőségek KKV-k részére Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Tanulmányi látogatás az Európai Bizottságnál.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Advertisements

Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Enterprise Europe Network Vékásyné Gál Zsuzsanna regionális vezető.
Roncz Gábor vezérigazgató
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Nemzeti Innovációs Hivatal
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
2011. évi Kereskedelemfejlesztési pályázat Bács Edit osztályvezető Ügyfélszolgálati és Stratégiai Elemző Osztály Szeged, január 19.
Winkler Gyula EP képviselő
Vállalkozások az EU-ban Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál igénybe vehető szolgáltatások Lászlóné Tanács Edina szolgáltatási igazgató november 15.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Az Európai Unió KKV politikája Mikro-, kis-, és középvállalkozók első országos fóruma Bakodpuszta, május 6. Németh István, Európai Bizottság.
A kereskedelmi és iparkamarák gazdaságszervező szerepének változása Pekó László.
Lorem ipsum Széchenyi Programirodák bemutatása ELTE Innovációs Nap február 23.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Vállalkozásfejlesztés
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Vállalkozáspolitika az EU-ban
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Problémák az interoperábilis közlekedésre alkalmas vontatójárműveknél Dr. Márkus Imre vezérigazgató 1.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Introduction to the BBS | 2009 | ‹#› Szolgáltatások kis- és középvállalkozásoknak.
 Római szerződés: 1957március 25.  Európai Ipar fejlődése  1973 olajválság  es évek legnagyobb problémája  80 – s években Amerika és Japán.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
AZ ITD HUNGARY ZRT. ÉS AZ ENTERPRISE EUROPE NETWORK VÁLLALKOZÁSOKAT TÁMOGATÓ TEVÉKENYSÉGEI Pólus Program Információs Napok 2009.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
A zöld közbeszerzés európai és magyar jogi szabályozása Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
INDULNAK AZ ÚJ, KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉT SEGÍTŐ EU- PÁLYÁZATOK MÁTHÉ PÉTER VEZETŐ TERVEZŐ, DDRFÜ.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen főosztályvezető-helyettes Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató.
Hazai pályázati lehetőségek a vállalkozások innovációs törekvéseinek segítése érdekében Jámbor Anita, pályázatkezelési koordinátor.
Az M&E Csoport Tagja MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda MEGAKOM Development Consultants Az M&E Cégcsoport Tagja Stratégiai.
KKV-k külpiacra lépése és finanszírozási lehetőségeik *** A HITA szerepe a kereskedelemfejlesztésben Miskolc, november 13.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Hazai pályázati lehetőségek a vállalkozások innovációs törekvéseinek segítése érdekében Jámbor Anita, pályázatkezelési koordinátor Szekszárd,
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
Enterprise Europe Network Üzletfejlesztés karnyújtásnyira.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
Az izraeli üzleti környezet vállalkozói szemmel Zsámboki Gábor vezérigazgató 1.
PARTNERSÉGI MONITORING BIZOTTSÁG TÁJÉKOZTATÓ AZ EX-ANTE FELTÉTELEK TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ AKCIÓTERVEK VÉGREHAJTÁSÁRÓL JÚNIUS 10.
az önkéntes kamarai tagság
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Az EU kis- és középvállalkozás politikájának változásai
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
ACT SME: A kis- és középvállalkozások határon átnyúló üzleti kapcsolatainak elősegítése KKV-k fejlesztési eszközeinek, forrásainak és erőforrásainak európai.
prezentációja A bemutató és annak tartalma a HT ZRT szellemi terméke!
Közbeszerzési Hatóság
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

AZ ENTERPRISE EUROPE NETWORK Európai támogatási lehetőségek KKV-k részére Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Tanulmányi látogatás az Európai Bizottságnál Brüsszel, június 8. Németh István

, , , Miért fontosak a KKV-k? Tőzsdén jegyzett Nagy Közepes Kis Mikro Egyszemélyes 100 % 99,97% 99,7% 98,7% 91,0% 57,0%

A KKV-k fontos szerepet játszanak KKV-k adják az EU-ban az össz GDP 58% -át áru és szolgáltatások terén

A KKV-k munkát adnak

Mi is egy KKV?

Kivel áll az Európai Bizottság kapcsolatban ? A szakpolitikáért felelős szervekkel és gazdasági érdekképviseleti szervezetekkel nemzeti és regionális szinten Egyedi KKV-kel az európai támogató hálózatokon és pénzügyi közvetítőkön keresztül

Az Európai Bizottság szerepe A gazdaságpolitika a tagállamok hatásköre Az EB, mint katalizátor:  KKV vonatkozású intézkedések a Lisszaboni folyamaton keresztül  KKV-k Európai Chartája  Best Projektek - Jó gyakorlatok cseréje SBA

Az Európai Bizottság szerepe Támogatás:  Enterprise Europe Network  Pénzügyi eszközök Saját politikák:  Jobb szabályozás (KKV dimenzió)  Kisvállalkozói intézkedéscsomag SBA

Kisvállalkozói intézkedéscsomag A Small Business Act (SBA) 10 elvet fogalmaz meg, amelyek segítik majd a KKV-barát szakpolitikák kidolgozását és végrehajtását mind közösségi mind tagállami szinten:  KKV igényeihez alkalmazkodó szabályok, szakpolitikák és közigazgatási rendszer kialakítása szükséges.  Meg kell könnyíteni a KKV finanszírozáshoz jutását.  KKV-k piacra jutásának támogatása.

Az alapelvek I. Olyan környezetet kell teremteni, amelyben a vállalkozók és a családi vállalkozások boldogulhatnak, és amely díjazza a vállalkozói készséget. II. Biztosítani kell azt, hogy a csődbe jutott becsületes vállalkozók gyorsan megkapják a lehetőséget az újrakezdéshez. III. A „Gondolkozz előbb kicsiben!” elvnek megfelelő szabályokat kell alkotni. IV. A közigazgatási rendszereknek meg kell felelniük a kkv-k szükségleteinek.

Alapelvek V. A szakpolitikai eszköztárat hozzá kell igazítani a kkv- k szükségleteihez: meg kell könnyíteni a kkv-k részvételét a közbeszerzési eljárásokban, és jobban ki kell használni a kkv-k állami támogatásának lehetőségeit. VI. Meg kell könnyíteni a kkv-k finanszírozáshoz jutását, továbbá olyan jogi és üzleti környezetet kell teremteni, amely támogatja a kereskedelmi tranzakciókhoz kapcsolódó fizetések időben történő teljesülését.

Alapelvek VII. Segíteni kell a kkv-kat abban, hogy nagyobb mértékben élvezhessék az egységes piac nyújtotta előnyöket. VIII. Elő kell segíteni a kkv-k szaktudásának fejlesztését és az innováció valamennyi formáját. IX. Lehetővé kell tenni a kkv-k számára, hogy a környezetvédelmi kihívásokat üzleti lehetőségekké alakítsák. X. Ösztönözni és támogatni kell a kkv-kat, hogy részesüljenek a növekvő piacok előnyeiből.

Kisvállalkozói intézkedéscsomag Konkrét jogszabályalkotási javaslatok:  (1) Az állami támogatásokra vonatkozó általános csoportmentességi rendelet  (2) Az európai zártkörű társaság (Societas Privata Europaea, SPE) statútumáról szóló rendelet  (3) A csökkentett ÁFA-kulcsokról szóló irányelv Ezen túlmenően az SBA részeként az alábbi javaslatok kerültek kidolgozásra:  (4) Az ÁFA-számlázásra vonatkozó hatályos szabályok megújítására, egyszerűsítésére és harmonizálására irányuló jogalkotási javaslat, amelynek célja a vállalkozások terheinek csökkentése.  (5) A késedelmes fizetésekről szóló 2000/35/EK irányelv módosítása annak biztosítása érdekében, hogy a KKV-nak a kereskedelmi ügyletek kapcsán járó fizetések időben teljesüljenek.

Enterprise Europe Network Vállalkozástámogató hálózat több, mint 40 országban 567 partnerrel Általános EU vonatkozású információk, innovációtámogatás, üzletfejlesztési tanácsadás, KKV-k véleményeztetése. Magyarországon 9 partner

Enterprise Europe Network: Alapvető adatok és számok 2008 februárban indult, 2013-ig tartó keret Aktívan épít az korábbi EIC és IRC hátózatok erősségeire és tapasztalatára 320 millió € Közösségi hozzájárulás a CIP programon keresztül, a hálózat teljes költségvetése, több mint 700 millió € 567 szervezet (regionális kereskedelmi és iparkamarák, technológiai és innovációs ügynökslgek, különböző szektorok képviseletei), ezek közül 130 új tagszervezet.

3 féle szolgáltatás A. Információ, üzleti együttműködés, nemzetközivé válás elősegítése, visszajelzések gyűjtése (A ktgvetés 47%-a) C. A KKV-k részvételének elősegítése az FP7 programban (A ktgvetés 6%-a) B. Innováció, technológia és ismeret közvetítési szolgáltatások (A ktgvetés 47%-a)

Fontosabb szolgáltatások Információk a közösségi jogszabályokkal és EU-s finanszírozási lehetőségekkel kapcsolatban (Struktuális Alapok is) és az ezekben való részvétel támogatása. Új piacokon való terjeszkedés, együttműködési partner keresése, a belső piac nyújtotta lehetőségek kihasználásának Technológia- és tudástranszfer, partnerségi kapcsolatok építése, innovációs szolgáltatások Innovációra ösztönzés

A hálózat nemzetközi Az EU 27 tagállamában 8 a CIP-ben résztvevő ország: HR, FYR, ICE, ISR, MON, NOR, SER, TUR 8 más harmadik ország: ARM, CHIL, CHIN, EGY, RUS, SWI, SYR, USA 2 másik országgal folyamatban: JAP, MEX

„Európa Önökért – Vállalkozások” Hasznos útmutatás az európai piacon történő vállalkozáshoz  Közös elérési pont az EU (EGT) összes országához  Az EB és a nemzeti hatóságok közösen hozták létre  Hozzáférés a nyilvános online szolgáltatásokhoz  Többnyelvű támogatás

Európai uniós és az egyes országokra vonatkozó tartalom Európai uniós és az egyes országokra vonatkozó oldalak 26-féle, az üzleti élethez kapcsolódó esemény  a vállalkozás elindításától  a csőd kezeléséig és az újrakezdésig Minden eseménynél:  A vállalkozók problémái  Uniós szintű válasz  Ország szintű válasz

Európai uniós és az egyes országokra vonatkozó tartalom Ugyanaz az elrendezés minden eseménynél és országnál:  Jogi követelmények, adminisztratív eljárások  Eszközök, programok, személyre szabott segítségnyújtás és tanácsadás  Jogi szövegek, fontos dokumentumok Hasznos információk minden eseménynél:  Hasznos információk és online állami szolgáltatások  Webes felületre készült, érthető nyelvezet  Országok oldalai: angol, francia, német nyelven + az ország nyelvén előkészületben: a szomszédos ország(ok) nyelvén  EU-s oldalak: 23 nyelven Magas színvonalú, többnyelvű útmutató az információkkal és az online állami szolgáltatásokkal kapcsolatban

Információforrások Enterprise Europe Network  KKV portál  Kisvállakozói intézkedéscsomag (SBA)  Európa Önökért – Vállalkozások 

Köszönöm a figyelmet! Németh István