Zsidók Pannóniában.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
Advertisements

Az ókori Róma 2. A köztársaság kora (Kr.e. 753 – 510)
A császárság első századai
A RÓMAI PANNÓNIA.
HOGYAN ÉPÜL BE A VILÁGÖRÖKSÉG AZ ISKOLA HELYI TANTERVÉBE
A RÓMAI BIRODALOM BUKÁSA
Ki volt? Jézus • Mária • József • Heródes • Péter • Pilatus • Kőszikla
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
Készítette: Szalay Zoltán
Pannonia Városai.
AZ ÓKORI RÓMA KULTÚRÁJA
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
Izrael.
Esztergom.
Kerettantervi követelmények
A válság százada (III.sz.)
a principatus rendszere
Az egyeduralom létrejötte
A Kárpát-medence a római korban
A Közel-Keletet egyesítő birodalmak
Izrael születése -britek elleni terrorista akciók(Dávid Károly Hotel felrobbantása) novemberében az ENSZ döntése értelmében Palesztinát két részre.
A görög-római világ.
A császárság kr. e. 27.–kr. u korszak: principátus (kr. E. 27 – 282-ig) Álcázott egyeduralom a köztársasági intézmények formális működése mellett.
A nagy népvándorlás.
Európa vallásai.
AZ ÓKORI RÓMA TÖRTÉNETE
Ókori Róma.
Róma Róma.
A rómaiak nyomában.
Ókeresztény Sírkamrák
Készítette: Bujdosó Villő
Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az.
Készítette: Keresztes Balázs Naszály.
Békéscsaba és a frontokon harcoló katonák az I. Világháborúban
Szent István Király.
Tettye.
A mohácsi csata.
Gorsium Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
Luxemburgi Zsigmond uralkodása
Népszavazás Sopronban, A szavazók egy csoportja az Evangélikus Tanítóképző előtt.
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Csáki Fanni (Piarista Általános.
Készítette: Szalay Zoltán
Kis országok az ókori Közel-Keleten
Rómaiak és zsidók az I. században
A Pun-Római háborúk.
Az egyeduralom kialakulása. A principátus és a császárság
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
Törökök Magyarországon
A császárság első századai. A Julius-Claudius dinasztia (Kr.u )  Augustus †  sajátos forma alakul ki  adoptálás  Előnyős mindkét fél számára.
A Kárpát-medence a római korban. Pannónia meghódítása  A hódítás előtt Pannónia lakói kelták voltak  Kr.e. IV. században vándoroltak be, de   hoztak.
A SEVERUSOK KORA. CARACALLA EDICTUMA. A KATONAI ANARCHIA IDŐSZAKA. A III. SZÁZADI VÁLSÁG. NYME BDPK TTI Történelemtudományi Intézeti Tanszék Agócs Nándor.
A Római Birodalom Összeállította: Csapó Konrád 9.C.
Római császárkor válsága. Gazdasági válság Hódítások elmaradása Kevesebb rabszolga Kevesebb adóbevétel Elszegényedés Áremelkedés Csökkenő termelés Megszűnő.
Vallási emlékek és vallások a mai Magyarországon
5. évfolyam – 2. téma Ókori Kelet.
Az ókori Róma 2. A köztársaság kora (Kr.e. 753 – 510)
A RÓMAI KÖZTÁRSASÁG VÁLSÁGA
A babiloni fogság.
Róma a világ ura i. e. 27-ben Octavianus Augustust Róma első polgárává választották. Megalakult a császárság, élén a császárral, aki teljhatalmú.
Polgárháború Rómában Út az egyeduralom felé.
Róma – Összefoglalás.
Julius Caesar.
Kinizsi pál 1431?-1494.
A brit birodalom („A világ műhelye”).
Magyarország a kora újkorban
Honfoglalás, letelepedés
Az egyeduralom létrejötte
Jézus Krisztus világa 3. A Makkabeusok és háborúik
Izrael a hellénizmus korában
ÓKORI RÓMA - ÖSSZEFOGLALÁS
Előadás másolata:

Zsidók Pannóniában

Zsidó emlékek Pannóniában Aquincum, Sopianae (Pécs), Savaria (Szombathely), Dombóvár, , Esztergom, Komárom, Sárvár, Siklós területén kerültek elő emlékek.

Dunaújvárosban három sírkő, ill Dunaújvárosban három sírkő, ill. kőkoporsó és egy fogadalmi tábla szövege utal zsidó származású lakosságra: „Az örök istennek! A mi urunk, a kegyes és szerencsés Severus Alexander és a császár anyja, Julia Mamaea császárnő tiszteletére szívesen tett eleget fogadalmának Cosmius, a Spondill vámállomás vezetője, a zsidó zsinagóga elöljárója.”

Palesztina-Pannónia kapcsolata A rómaiak évtizedek alatt hódították meg, és hozták létre Palesztina provinciát, melynek területén sok felkelés zajlott. Az un. Bar Kochba lázadás (i. sz. 132-135) leverésére már pannóniai csapategységeket is út­nak indítottak. Később a csapatok kisegítő egységként rabszolgákat hurcoltak magukkal állomáshelyükre, Aquincumba és Savariába.

Szír alakulatok Pannóniában I sz. 175-ben felkelés tört ki Syria és Júdea provinciákban, ekkor a birodalom e keleti részén ellencsászárt választottak Marcus Aureliussal szemben. A pannóniai származású császár ekkor úgy döntött, hogy a fellázadt, megbízhatatlan szíriai katonaság egy részét eltávolítja, áthelyezi a Duna mellé. Két cohorsot, egy-egy ezer főnyi gyalogos egységet indított el Pannóniába. A szír ezredeket sajátos taktikájuk miatt évtizedeken át szülőhelyükről töltötték fel. Így azután a helyőrségek állandó és folyamatos összeköttetésben maradtak Syriában levőkkel. A katonákon kívül polgári foglalkozású zsidók is megjelentek a szírek lakta településeken.

Zsidó egyenjogúság időszaka a Római Birodalomban Severus-dinasztia uralkodási idején, i. sz. 193 és 235 között a zsidóknak ugyanazokat az életkörülményeket és jogokat biztosították a provinciákban is, mint a más nemzetiségű polgárainak. A zsidó családok feliratokon, arcképeken is megörökíthették magukat, a közösségek szabadon álló zsinagógákat építhettek. Severusról a hálás zsidók zsinagógákat neveztek e.