Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jézus Krisztus világa 3. A Makkabeusok és háborúik

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jézus Krisztus világa 3. A Makkabeusok és háborúik"— Előadás másolata:

1 Jézus Krisztus világa 3. A Makkabeusok és háborúik
PSZE 2017, tavaszi félév Kőszeghy Miklós, PPKE BTK

2 Elöljáróban Kr.e. 587/586 és 163: nincs zsidó államiság.
A közösségi identitás fogódzópontjai: A Templom élén a főpappal. A vallási előírások. S mindez a köznép soraiban? – Fogalmunk sincs… A Makkabeusok jelentősége: Újra létrejön egy zsidó állam – 100 évre. Önálló válaszok a kor kihívásaira.

3

4 Johann Gustav Droysen Hellenizmus, hellenizáció.

5 A hellenizmus mint kihívás
A korszak határai: Alexandrostól meddig? A fogalom jelentésárnyalatai – hellenismos Igényes görög nyelven beszélni, írni. A görög kultúra sodrában élni. Pogánynak (azaz: nem kereszténynek) lenni. A keleti elitek életstílusává válik: A zsidóság esetében azonban mindez nem ilyen egyszerű…

6 A kihívás elemei Az érvényesülés és az idomulás összefüggései.
A gymnasion – ahol a helyzet a legjobban látható: Meztelen sportolás – a körülmetéltség szégyellése. A homoszexualitás nyílt gyakorlása >< Lev 18,22. Libáció Héraklész előtt >< monoteizmus. A következmény: Két részre szakadó elit. A hellenisták, és a hellenizmus elutasítói.

7 Korszakolás Alexandros: váratlan és korai halál: Diadokhosok:
Etilalkohol, életmód, sebesülések. Diadokhosok: Ptolemaios Sōtēr: Egyiptom Seleukos Nikātōr: Szíria, Anatólia, Mezopotámia, Irán Egyiptomi befolyás: Kr.e Szeleukida befolyás: Kr.e. 200 után Öt szeleukida kísérlet a terület megszerzésére: I-V. szíriai háború Eközben Palesztina hadműveleti terület. Eseménydús, de forrásokban igen szegény korszak. Szeleukida nyugalmi periódus 198-ig – Antiokhos Mégas

8 A Szeleukida-birodalom: a zsidóság új élettere

9 A magnesiai csata Kr.e. 190, Kisázsia: Az apameiai béke, Kr.e. 189:
Róma győzelme Gnaeus Domitius legatus vezetésével Az apameiai béke, Kr.e. 189: 12 év alatt talentum hadisarc III. Antiokhos nem terjeszkedhet a Taurosz-hegységtől nyugatra A nagyvonalú politika ellehetetlenül.

10 A szeleukida-zsidó viszony
A szeleukida király a hadisarc szorításában politizál: III. Antiokhosz halála. Az utódok is lépéskényszerben: Pénzt kell szerezni, még olyan kis szentélyek is fontosak lehetnek, mint Jeruzsálem…

11 IV. Antiokhosz Epiphanēs (Kr.e. 175-164)
A főpap kinevezése mint lehetőség: Iasón / Jésua Polisz-jogot vesz Jeruzsálemnek 150 talentumért. Gümnaszion építése Jeruzsálemben – problémákkal – hellenizál a főpap! Menelaos 171-től A templomi kincstár megnyitása. A főpapi tisztet megvásárolja a királytól.

12 A viszony elmérgesedik
Kr.e. 169 / 168: IV. Antiokhos egyiptomi hadjárata: Popilius Laenas története 168 nyara / 167 tavasza Jeruzsálem: Büntető rendelkezések: Vérfürdő A Tóra betiltása. Zeusz áldozat sertésekkel a Templomban Autonómia helyett katonai igazgatás.

13 A felkelés – 1. Okok: Bázis: A vallásszabadság ügye is felmerül.
A felkelés a hellenizmust elutasító elit harca a hatalomért a hellenizmust elfogadó elit ellen. Bázis: Vidéki politikai és vallási elit. A nem hellenista fővárosi elit. A haszidok (későbbi farizeusok).

14 A felkelés 2. 167 / 166: Modein, gyilkosság. Gerillaháború.
Róma szerepe: 1 Makk 8: hitelessége? Életszerűsége? A haszidok szerepét Róma veszi át: Hatékonyabb, de egyre messzebb sodor az eredeti céloktól. Júdás Makkabeus: Kr.e. 164: a Templom újraszentelése – hanukka.

15 A győzelem Simeon Makkabeus 143 – 135 Johannēs Hyrkānos 135-104
Főpap és fejedelem: a régi teokratikus és a régi-új világi hatalom. Johannēs Hyrkānos Hódítások: Idumea – erőszakos judaizálás. Pénzverés: az állami szuverenitás jele. Alexander Jannáj További hódítások, teljes hellenizálódás. Szembenállás a farizeusokkal, vérontás, Kr.e. 94

16 Alexander Jannáj állama

17 A Makkabeusok bukása Belső harcok Róma beavatkozása:
A Szeleukidák bukása után feleslegessé válnak a Makkabeusok. Kr.e. 63: Pompeius elfoglalja Damaszkuszt Syria provincia megalakítása Jeruzsálem ostroma és elfoglalása.

18 Jeruzsálem ostroma circumvallatio észak mint gyenge pont

19 A Makkabeusok csatában: Leideni kódex, 925k.
Jelenlegi helye: St. Gallen

20 Sankt Gallen

21 Makkabeusok: Kneszet, Jeruzsálem.

22 A Kneszet és a menóra

23 Hanukkai „menóra”.

24 A Makkabeusok után Róma bizonytalan a terület új struktúráját illetően: Hasmóneus állam: nem időszerű. Közvetlen kormányzás: szintén nem. Kliens királyság mint a megfelelő forma. Idumea sztratégosza Alexender Jannáj idején: Antipatrosz. Fia: Heródes…

25 és cseppet sem magától értődő
Köszönöm megtisztelő, és cseppet sem magától értődő figyelmüket!


Letölteni ppt "Jézus Krisztus világa 3. A Makkabeusok és háborúik"

Hasonló előadás


Google Hirdetések