Alapfogalmak A távhőellátás jelentősége a fejlett ipari államokban A hazai távhőszolgáltatás fejlődése és jelenlegi helyzete Hőszállítás Épületgépészet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fűtéstechnika Épületgépészet B.Sc., Épületenergetika B.Sc. 6. félév május 6. HIDRAULIKAI MÉRETEZÉS.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
Távlati öntözési vízigények felmérése Somlyódy Balázs főigazgató Országos Vízügyi Főigazgatóság.
A fogyasztók és a tulajdonosok elvárásait megvalósító cégvezetés, gazdálkodás Előadó: Katona Sándorné gazdasági igazgató Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Napelemes rendszerek üzemeltetési tapasztalatai PV Napenergia Kft. „STEEP” projekt Workshop BOKIK Miskolc,
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Tóth Péter Győr, május 4.
Open SKM Agency Kft. - „...a nyílt szabványok választása egyértelműen okos üzleti döntés...” „... az EU nem válhat a zárt forráskód rabjává,
Hőszállítás Épületgépészet B.Sc.; Épületenergetika B.Sc. 5. félév szeptember 14. Budapest távhőellátása Alapfogalmak Távhőrendszerek felépítése és.
Esettanulmány: épületenergetikai korszerűsítés Fűtési rendszerekben jelentkező gravitációs hatások Épületüzemeltetés Épületenergetika B.Sc. 7. félév 2011.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
Előadók: Kovács Richárd – marketing vezető Marketing osztály Bálint Norbert – PR főmunkatárs PR és kommunikációs osztály ZÖLDGÁZT ADUNK.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
Önkormányzatok épületenergetikai beruházásai pályázati forrásból!
Az új METÁR szabályozás és a biomassza piac
Biztonságos, fenntartható és tiszta energia a Duna-medencében
Dr. Bihari Péter BME Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
Energetikai gazdaságtan
Dr. Kovács László Főtitkár
Az LMP helyi programja a klímaváltozás elleni küzdelemben
Kertészet korszerűsítése - ültetvénytelepítés támogatására öntözés
Természeti erőforrások
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Levegőszennyezés matematikai modellezése
SZÁMVITEL.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
Környezet és Energia Operatív Program Energetikai pályázatai
Az energiamérlegünk torzulásai és javítási lehetőségei
Az információs társadalom joga
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Ki meri hamarabb beismerni?
Villamosenergia-piac Törvény után, liberalizáció előtt
Válaszok a globális oktatáspolitikára
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése.
Hárskúti Megújuló Energia Központ
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Közösen a fogyasztókért! A FŐTÁV Zrt. Közös Képviselők konferenciája
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Élj ökosan – generációkon át II.
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
A modern hőközpontok jelentősége a távfűtésben Kovács Lajos ügyvezető
Településföldrajz II. A városok fejlődése.
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10.
37. AZ EURÓPAI UNIÓ.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
36. AZ EURÓPAI UNIÓ.
Megújuló energiaforrások
Járműtelepi rendszermodell 2.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Energiahatékonysági és Megújuló Finanszírozási Program Erste Bank Hungary Budapest,
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Alapfogalmak A távhőellátás jelentősége a fejlett ipari államokban A hazai távhőszolgáltatás fejlődése és jelenlegi helyzete Hőszállítás Épületgépészet B.Sc. 5. félév Épületenergetika B.Sc. 5. félév szeptember 11.

A tárgy követelményei A tárgy témakörei Távhőellátó rendszerek kialakítása A távhőellátás jelentősége a fejlett ipari államokban A hazai távhőszolgáltatás fejlődése és jelenlegi piaci helyzete Az előadás témái

A tárgy követelményei BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék Titkárság: D. épület 105. (egyben: Oktatási adminisztráció) a tárgy előadója: Dr. Szánthó Zoltán egyetemi docens, D.125.; óra/hét 2*90 perc, 16:15-től 19:30-ig óravázlatok: Letölthető anyagok/B.Sc. Épületgépészeti képzés/Hőszállítás/2013 őszi félév 2 zárthelyi (X.16., XI.27.) pont; beugró kérdések; új feladatok! pótzárthelyi a pótlási héten (XII ) szóbeli vizsga, csak sikeres félév esetén megajánlott jegy 2 db. sikeres zárthelyi, min. Σ70% esetén szóbeli javítás lehetősége min. 65% esetén

Ajánlott irodalom Dr. Garbai László: Távhőellátás - Hőszállítás Tipotex Kiadó, Budapest 2012 Dr. Garbai László – Dr. Dezső György: Áramlás energetikai csővezeték rendszerekben Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1987 Távhőszolgáltatás Magyarországon Szerk.: Fábián Miklós; MATÁSZSZ, Budapest, 2003 órai sajátkezű jegyzetek epgep.bme.hu → Letölthető anyagok → B.Sc. Épületgépészeti képzés → Hőszállítás → őszi félév

Tervezett félévbeosztás előadás gyakorlat 1.IX.11. Alapfogalmak. Hőszállító rendszerek. A távhőellátás jelentősége Magyarországon és a modern ipari államokban. A hazai távhőszolgáltatás fejlődése. A távhőellátás piaci helyzete.4 óra 2.IX.18. Alapfogalmak. Távhőrendszerek felépítése és üzeme. A hazai távhőellátás műszaki fejlődése. Távhőrendszerek hőforrásai.4 óra 3.IX.15. A hőigények megállapítása. A hőigények valószínűségi jellege. Hőigények időbeli változása, igények menetrendje. Tartamdiagramok.2 óra Sűrűség- és eloszlásfüggvény Példák a hőigények megállapítására. 2 óra 4.X.2. A távhővezetékek fektetési módjai, hőszigetelése, kialakítása. Hőtágulás felvétele. Hőközpontok kialakítása. A hőigények egymáshoz illesztése. Állandó és változó tömegáramú rendszerek.4 óra 5.X.9. Hőközponti kapcsolások. Kompakt hőközpontok. A szekunderoldali fűtési hálózat kialakítása. 3 óra Hőközpont megtekintése. 1 óra 6.X zárthelyi, 40 perc A forróvíz áramlásának számítása a csőben. Csősúrlódási tényező. Nyomásveszteség a csőben.3 óra Csősúrlódási tényező számítása. Csővezeték nyomásvesztesége. 1 óra 7.XI.30. Szivattyú és hálózat jellegörbéje. A munkapont szerkesztése. A hálózatok számításának alapelvei. Áramlási kép számítása csőhálózatokban. Hidraulikai analízis.2 óra Csővezeték nyomásvesztesége. Jelleggörbe szerkesztése, munkapont meghatározása. 2 óra 8.XI.6. A hőellátó rendszer nyomásviszonyai. Nyomástartás. Nyomásdiagram. A hidraulikai beszabályozás és szerelvényei. Szabályozó szerelvények.4 óra 9.XI.13. Távhővezeték hővesztesége. Kritikus hőszigetelési vastagság. Az előremenő hőmérséklet-menetrend meghatározása. Hőközponti HMV termelés.2 óra Párhzamos tárolós HMV termelő rendszer hidraulikai jelleggörbéje. Számítási példák. 2 óra 10.XI.20. Vezeték hőmérsékletének változása a hossz mentén. Távhőrendszer tervezése. gazdaságos csőátmérő. Távhőellátó rendszer optimális üzemvitele, optimális hőmérsékletmenetrend.3 óra Vezeték hőmérsékletének változása a hossz mentén 1 óra 11.XI zárthelyi 60 perc Hideg energia szállítása, távhűtés. Gőzös vezetékrendszerek kialakítása.4 óra 12.XII.4. A távhőellátás gazdaságossága2 óra Gőz vezetékhálózat nyomás- és hővesztesége 2 óra 13.XII.11. A kapcsolt energiatermelés és a távhőszolgáltatás szerepe az energetikában és az üvegház-hatású gázok kibocsátásának csökkentésében2 óra Távhőrendszerek hőszigetelésének gazdaságossága 2 óra

Távhőellátás Fogalommeghatározások távhő: az a hőenergia, amelyet a távhőtermelő létesítményből hőhordozó közeg (gőz, melegített víz) alkalmazásával, távhővezeték hálózaton keresztül, üzletszerű tevékenység keretében a felhasználási helyre eljuttatnak távhőszolgáltató: az a gazdálkodó szervezet, amely meghatározott elepülésen vagy a település meghatározott részén a távhő üzletszerű szolgáltatására engedélyt kapott; távhőtermelő: az a gazdálkodó szervezet, amely távhő termelésére engedélyt kapott; (A távhőszolgáltatásról szóló évi XVIII. törvény)

A távhőellátás alrendszerei hőtermelés – hőszállítás – hőátadás – fogyasztás

A távhőellátás létesítésének indokai I. Ha van meglevő hőforrás és annak van szabad kapacitása, akkor az felhasználható a környezetében települő új hőfogyasztók igényének kielégítéséhez. Új hőforrás létesítése mellőzhető. Lakótelepek, városrészek hőigénye egy központi hőforrásból elégíthető ki, az épületenként, vagy lakásonként elhelyezett sok kis hőforrás helyett. A „tiszta város” megteremtésének lehetőségét biztosítja, a káros anyag kibocsátás mérsékelhető, illetve az kedvezőbb területi elosztásban jelentkezik. Lehetőséget ad a kapcsolt hő- és villamosenergia- termelés megvalósítására. Jelentős tüzelőanyag megtakarítást tesz lehetővé.

A távhőellátás létesítésének indokai II. A távhőellátó rendszerek hőforrásában többféle energiahordozó felhasználására van lehetőség. A nemzetgazdasági szintű energiahordozó szerkezet rugalmasságát növeli, a nemzetgazdság energiahordozó ellátásának biztonságát fokozza. A fogyasztó kényelme elsődleges szempont. A fűtési módok között a legmagasabb komfortfokozatot biztosítja. A fűtési módok között a legkedvezőbben és legnagyobb mértékben alkalmas a hulladék- és megújuló energia felhasználására.

A téli (London típusú) szmog Magas légnyomás, magas páratartalom és -3 és +5 °C közötti hőmérséklet esetén alakul ki ipari és városi területeken. Kialakulásáért elsősorban a SO 2, por, a koromszemcsék, kénsavcseppek a felelősek. Ennek a maró hatású szmognak a káros következményei: asztma, halálos kimenetelű tüdőödéma.

A távhőellátás előnyei Olcsó kapcsolt hőtermelés hulladékhő, egyéb olcsó energia hasznosítása optimalizálható üzemvitel kisebb fajlagos beruházási költség Kényelmes igény szerinti fogyasztás lehetősége jól szabályozható rugalmasan illeszkedik az igényekhez a felhasználónál nem (vagy csak alig) jelennek meg felügyeletet igénylő gépészeti berendezések Környezetbarát központi, jó hatásfokú hőtermelés

A távhőellátás hátrányai Drága! Kényelmetlen! Csőhálózat üzemeltetése hálózati hőveszteség szivattyúzási munka A rosszul kialakított rendszerekben drága üzemeltetés rossz szabályozhatóság rugalmatlan üzem érdekeltség hiánya KÉNYSZERKAPCSOLAT

New York, 1878/79 Birdsill Holly: „A hőszolgáltatásnak ugyanolyan közszolgáltatássá kell válnia, mint a víz-, gáz- vagy áramszolgáltatás." 1878/79 telén prototípus fűtőművet hoz létre saját birtokán, ahonnan gőzzel látja el a szomszédos ingatlanokat is.

New York Steam Company, 1881

United Bank, 1882 március 3. Kips Bay Station, MW Empire State Building

Németország: 1900 Drezda; 1901 München; 1912 Berlin, Lipcse 1945-ig: 33 városban üzemel távhőszolgáltatás Oroszország: 1903 Szentpétervár Svájc: 1932 Zürich ETH Svédország: 1948 (katasztrofális szárazság) Ausztria: 1961 Bécs Franciaország: 1970 Melun, az első geotermikus távfűtő rendszer

A távfűtött lakások számának részaránya az összes lakásszámon belül

A távhőszolgáltatás évi hőenergia mennyisége és részaránya az összes hőtermelésen belül

Szemétégetőmű; Spittelau, 1989 (Hundertwasser) Bécs távhőellátása gáz- és távhőfogyasztó körzetek alaphőszolgáltatók: szemétégetőművek (Flötzersteig 1963; Simmeringer Haide 1980; Spittelau 1989; 860 ezer t/év) kogenerációs erőművek: Simmering, Donaustadt, Leopoldau hulladékhő a Schwechat-i olajfinomítóból csúcskazánok lakás, 5300 nagyfogyasztó 1000 km csőhálózat 5480 GWh/év

A terhelés megosztása a bécsi távhőrendszerben 21

A Spittelau hulladékhasznosító folyamatábrája NaOH mésziszap

Frederiksberg, Koppenhága: az első hőszolgáltató erőmű Dániában, 1903 (ma kulturális központ) Dánia

Az EU energetikai problémái meghatározó földgáz- és kőolajfüggőség energiaimport-függőség (Oroszország) – kiszolgáltatottság ellátásbiztonsági problémák éghajlatváltozási tendenciák és levegőszennyezettség (szerény eredmények a széndioxid-kibocsátás terén)

Az Európai Unió energiapolitikája Az Európai Bizottság január 11-én meghirdetett energetikai és éghajlatvédelmi stratégiája 2020-ig a CO 2 kibocsátás 20%-os csökkentését kívánja elérni, a megújuló energiaforrások felhasználásának 20%- kal való részesedés növelését írja elő, az energiahatékonyság 20%-os növelését írja elő, a bioüzemanyagok kötelező felhasználásának 10%- os részarányát kívánja elérni.

A távhőszolgáltatás mellett szóló európai érvek távfűtés (centralizált hőigény) = megújulók biztos piaca + éghajlatvédelem távfűtés = szabad és gazdaságos tüzelőanyag választás = biztonság még nagy hálózati problémák esetén is ellátásbiztonság hulladékenergia felhasználása

A (növekvő) távfűtés társadalmi haszna Európában A távfűtés megkétszerezése a következő előnyökkel járna: Javuló energiahatékonyság: a primer energiafelhasználás évi PJ-lal csökkenne (ez megegyezik Svédország teljes primer energiafelhasználásával). Javuló ellátásbiztonság: Kevesebb CO 2 -kibocsátás: az importfüggőség évi PJ-lal, azaz a teljes primer energiafelhasználás 5,5%-ával csökkenthető (ez megegyezik Lengyelország primer energiafelhasználásával). évi 400 millió tonnával, azaz a jelenlegi kibocsátás 9,3%- ával csökkenthető. Ez többet jelenthetne, mint amit Európa a kyotói vállalásban megjelölt (8%).

A távhőellátás magyarországi története Az Országház távfűtése (1900/1902) Knuth Károly: „Budapest távfűtése műszaki és gazdasági nézőpontból” (1932) 1950Csepeli Vasmű210 lakás Kőbányai Sörgyár354 lakás Dunapentele/Sztálinváros; Kazincbarcika 1957 Thälmann utcai lakótelep 1958Lágymányosi lakótelep 50-es évek vége termálvíz szolgáltatás a Margitszigetről

15 éves lakásépítési program eleve távhőellátásra tervezett épületek (nincs kémény!) olajtüzelésű fűtőművek állandó tömegáramú rendszerek panelprogram „lakásínség”, társbérletek a tervezett lakásépítési tempó csak nagypaneles technológiával tartható olcsó, gyors, tömeges lakásépítés 1973: első olajválság „bukaresti árelv” (KGST) egycsöves fűtések 1989/90

A budapesti lakásépítések adatai

A budapesti lakótelepek építésének ideje

Távhőrendszerek Magyarországon

95 településen 209 távhőrendszer

MW beépített kapacitás nyomvonalkilométer távvezeték Technológia Kiadott hőteljesítmény, termelt hőmennyiség Kapcsolt villamos energia PEM MW% MWTJ/év%TJ/évMWMWh/évTJ/év% Gázmotorok3718, , ,5 Kombinált ciklusú erőművek 73417, , ,5 Gázturbinák hőhasznosításs al 741,73711, ,7 Hagyományos kapcsolt hőtermelés 2505, , ,8 Nem kapcsolt hőtermelés , ,8 Összesen , , ,3

Egyoldalú földgázfüggőség (2011)

hőforrások beépített teljesítmény PQ cogen Q MW 1 gázturbina fűtőmű 174 2KC erőmű KC erőmű szemétégetőmű4 (24)30 fűtőmű 174 gázmotor fűtőmű gázmotor2018 fűtőmű gázmotor99 fűtőmű 46 7 KC erőmű gázmotor66 8KC erőmű 125 (396) Total 651 (942) Budapesti távhőtermelés

A különböző hőforrásokból származó hő arányának változása

A vásárolt és a saját termelésű hő arányának változása

A sikeres távhőszolgáltatás alapja az olcsón termelt hő 49 Bécs

Budapest

Köszönöm a figyelmet!