10. rész :Táplálékunk összetevői 10.4. Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Táplálkozási alapfogalmak
Alap Termékek.
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Gyermekkori sajátosságok
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Flavon max termékcsalád
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Reformtáplálkozás.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
A TÁPLÁLKOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA IX. 9. – XII. 9.
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Malomipari termékek.
A helyes táplálkozás.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
NÖVÉNYI ALAPÚ, INSTANT ITALPOROK HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI KIVONATOK A MODERN VILÁGUNKBAN.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Táplálékok , tápanyagok
ÚJ Partnertermékek. SANKOM A Sankom egy tökéletesen kiegyensúlyozott energianövelő, amely természetes módon csökkenti az étvágyat.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Tápanyagok.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Készítette: Oravecz Ágnes Gödöllői Református Líceum 11. Osztály 2012.
Aktív, egészséges életmód
A TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLELMEZÉSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA II. 7. – V. 9.
Növényi rostok Cellulóz
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
Az egészséges életvitel, életmód
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
A TÁPLÁLKOZÁS HATÁSAI SZERVEZETÜNKRE
10. rész :Táplálékunk összetevői
Spirulina, a mindennapi multivitamin Előadó: Farkas Barna Sándor.
Káposztafélék és a burgonya. A fejes káposzta Őse a vadkáposzta. Vitaminokban ( B- és C-vitamin)és rostokban gazdag növény. Jó a hidegtűrő képessége.
Előadás másolata:

10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz

Az élelmi rostok a növényi táplálékok természetes összetevői, amelyek a növények sejtfalából származnak. Számos kedvező élettani hatást tulajdonítunk nekik.

Minél öregebb a növény, annál keményebbek a rostjai. Minél tovább főzi valaki az ételt, annál inkább csökken a rosttartalma.

A rostoknak két fajtája van: az emészthetők és az emészthetetlenek. Sok étel, főleg a teljes értékű gabonák mindkettőt tartalmazzák.

A legtöbb emészthető rost a gyümölcsben, a zöldségfélékben, a hüvelyesekben és a zabban van. Ezek az ételek fékezik a szénhidrátok felszívódását, és lassítják a cukornak a véráramba kerülését.

Emészthető rostot

Emészthetetlen rostot tartalmaznak a diófélék, a korpa, a rizs és a gyümölcsök héja. Ezek változás nélkül haladnak át a beleken, de az emésztési folyamat szempontjából nélkülözhetetlenek. A rostok növelik a bélsár mennyiségét, telítettség érzését keltik, így könnyebb ellenállni a cukros és zsíros ételek csábításának.

Emészthetetlen rostok

Sajnálatos, hogy hazánkban a nemzetközileg ajánlott napi mennyiségnek általában csak a felét fogyasztjuk el megszokott étrendünkkel. A következő ábrán figyeljük meg, hogy a napi szükséges rostmennyiség milyen könnyen elérhető!

Epidemiológiai vizsgálatokból ismeretes, hogy az elhízás, a magasabb vérzsír-szint, a cukorbetegség, a székrekedés, a vastagbélrák és a hasnyálmirigyrák lényegesen kisebb számban fordul elő az élelmi rostokban dús táplálékot fogyasztó népeknél.

Arra, hogy a táplálékunk energiadús koncentrátummá egyszerűsödött, és ballasztanyagot nem tartalmaz, a szervezet egyszerűen nincs felkészülve. Rostokban gazdag étrend, és napi legalább egy liter víz elfogyasztása némi testgyakorlással összekötve képes megerősíteni a renyhe emésztőrendszert.

A rostbevitel növelését fokozatosan kell végezni, mert a rosthiányos táplálkozáshoz szokott emésztőrendszer elcsökevényesedett izomzatának és mirigyeinek megerősítése óvatos diétaváltást és türelmet igényel. Kezdjük emészthető rostokkal, igyunk több vizet, főleg étkezések között.

A szervezetnek időre van szüksége az átálláshoz, de a hosszú távú javulás érdekében érdemes kitartónak lenni.

Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér!