Szoftvermenedzsment A szoftver fogalma programmodulok rendszerdokumentáció konfigurációs adatok, és ezeket tároló fájlok felhasználói dokumentáció a szoftver.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Advertisements

Rendszertervezés CAD.
Önkormányzati informatika ASP alapokon
A szoftver minősége A szoftverfejlesztési folyamat azt igényli, hogy a fejlesztők és felhasználók ugyanazokat a minőségi jellemzőket használják a szoftver.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Verfasser · weitere Angaben
Partner kiválasztási feladat modellezése Virtuális vállalat 8. gyakorlat Dr. Kulcsár Gyula.
Rendszerfejlesztés gyakorlat - © Fülöp Lajos
Rendszerfejlesztés.
RENDSZERINTEGRÁLÁS B_IN012_1
Informatikai projektek
A Microsoft rendszermenedzsment víziója A Dynamic Systems Initiative A System Definition Model Az üzemeltetésre tervezett szoftverek A SDM jelentősége.
Projektmenedzsment 2.. Egyszeri, komplex feladat tervezésére, kivitelezésére vonatkozó tervezet, kapcsolódó munkálatok sorozata, egyenként jellemző idő.
2. Rendszer fejlesztés
A webes tesztelés jövője
MINŐSÉGMENEDZSMENT 3. előadás
Intelligens szoftver megoldások acélszerkezeti tervezéshez.
Trendek a szoftveriparban: e-business és e-development Csontos Péter IQSOFT Rational e-development szakmai nap 2000 február 16.
Programozás alapjai A programozás azt a folyamatot jelenti, melynek során a feladatot a számítógép számára érthető formában írjuk le. C++, Delphi, Java,
Szoftverrendszerek fejlesztése
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 3. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Funkciópont elemzés: elmélet és gyakorlat
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Agilis szoftverkészítés (Agile software development)
Programozástechnológia
Szoftvertechnológia Módszertanok.
Szoftvertechnológia Szoftvergyártás 2..
Szoftvertechnológia Bevezetés.
Szoftvertechnológia Rendszertervezés.
WEB MES (webes gyártásirányító rendszer) Kiss Miklós (G-5S8)
ESzabványok Workshop 1. előadás: Bevezető, eAdatmodell október 13.
| | Tananyagfejlesztések fejlesztői szemmel Wagner Balázs MTA SZTAKI.
SOFTWARE.
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
Ipari középvállalat projektvezetőjének tapasztalatai az integrált vállalatirányítási szoftver bevezetési szakaszában Projektmenedzsment Fórum A kis-
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN
R EQUIREMENTS D EVELOPMENT Készítette: Devecseri Viktor.
Magas szintű hardware szintézis
2008/2009 – 2. félév levelező tagozat
Programtesztelés. Hibák keletkezésének okai nem egyértelmű vagy hiányos kommunikáció fejlesztés közben maga a szoftver bonyolultsága programozói (kódolási)
3.2. A program készítés folyamata Adatelemzés, adatszerkezetek felépítése Típus, változó, konstans fogalma, szerepe, deklarációja.
Rendszertervezés Alapfogalmak; Az informatikai rendszer
Információs rendszerek tervezése
Szoftver születik Eötvös Konferencia Köllő Hanna.
Webes alkalmazásfejlesztés
Információs rendszer fejlesztése 4. előadás
Programozás, programtervezés
Információs rendszer fejlesztése 5. előadás
Bevezetés a programozásba
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Biztonságos szoftverfejlesztés kipipálva!? TickIT követelmények
Projektirányítás elmélet - teszt
Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek
SZOFTVEREK (programok). Szoftver fogalma A szoftver (software) valamely számítógép rendszerhez tartozó programok, program- rendszerek, és azok dokumentációinak.
Kommunikáció Boda Klaudia 12.c. Mi a kommunikáció? A kommunikáció tájékoztatás, információk cseréje közlése valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
A programozástól a rendszerfejlesztésig A kicsiben jól működő elveket magasabb szintre emelik.
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN Structured Systems Analysis and Design Method.
KONFIGURÁCIÓKEZELÉS è A projektirányítás a költségekkel, erőforrásokkal és a felhasznált idővel foglalkozik. è A konfigurációkezelés pedig magukkal a termékekkel.
INFORMÁCIÓMENEDZSMENT Dr. Szalay Zsigmond Gábor adjunktus, intézeti tanszékvezető VEZETÉS ÉS SZERVEZÉS MSC SZAK SZENT ISTVÁN EGYETEM.
GAZDASÁGI INFORMATIKA 2. BMF KGK Szervezési és Vezetési Intézet.
SZERVEZET Szervezeti okok è A felhasználók és az informatikai részleg közötti gyenge kommunikáció è A felhasználók és az informatikai részleg céljai ütköznek.
EUCIP konferencia október 20. Cséfalvay Katalin Fejlesztés (BUILD) modul.
A könyvtári integrált rendszerek statisztikai moduljának használata
Projektirányítás elmélet - teszt
Információs rendszerek tervezése
"Ha nem tudod, hogy hová mész,
Elvárások és a realitás egy agilis pilot projektben a tanácsadó szemszögéből agilitas.hu | Copyright © 2013 Agile Coaching Kft. |
Igény a rendszerezett munkára
Szoftverfejlesztési életciklus és módszerek BBXEMI2SLE
Használati útmutató Törölje a felesleges vonalakat és szöveget.
Előadás másolata:

Szoftvermenedzsment A szoftver fogalma programmodulok rendszerdokumentáció konfigurációs adatok, és ezeket tároló fájlok felhasználói dokumentáció a szoftver bevezetését és használatát támogató eszközök: weblap, fórum, oktatóanyagok, demók, stb.

A szoftver fajtái előállítás szerint: Általános szoftverek (dobozos szoftverek) ● Egy fejlesztő szervezet, cég specifikálja és készíti el ● Bárki megvásárolhatja és használhatja, ha megfelel neki Rendelésre készített szoftverek ● A megrendelő specifikálja a programot ● A készítő egy más által megadott specifikáció alapján dolgozik ● Szétválik a specifikáció és a fejlesztés felelőssége Szoftvermenedzsment

Szoftvertervezés fogalma Mérnöki tudományág, mely a szoftvertermékek minden aspektusát érinti a rendszerspecifikáció korai szakaszaitól a rendszerkarbantartáson át egészen a rendszer bevezetéséig. A szoftverkészítés gyakorlati feladatát oldja meg. Szoftvermenedzsment

Rendszertervezés A számítógép alapú rendszerek tervezése a szoftver mellett foglalkozik a szoftver környezetével is, a hardverrel, és a teljes rendszert alkotó folyamatokkal. Régebbi a szoftvertervezésnél, de a szoftver aránya az összetettebb rendszerekben nő, így nő a szoftvertervezés jelentősége.

Szoftvermenedzsment Szoftverfolyamat Tevékenységek és kapcsolódó eredmények olyan halmaza, amely szoftverterméket állít elő.

Szoftvermenedzsment A szoftverfolyamat részei: – szoftverspecifikáció: definiálja a szoftver elvárt működését, és az erre vonatkozó megszorításokat – szoftverfejlesztés: a specifikáció szerint elkészítjük a szoftvert – szoftvervalidáció: bebizonyítjuk, hogy az elkészült szoftver megfelel a specifikációnak – szoftverevolúció: a szoftver utóélete, továbbfejlesztése, javítása

Szoftvermenedzsment Szoftverfolyamat-modellek: A modell a szoftverfolyamat egyszerűsített leírása, amely tevékenységekből áll.

Szoftverfolyamat-modellek típusai a folyamatok szerint: Munkafolyamat modell: ● a tevékenységek folyamatbeli sorrendiségét mutatja azok bemeneteivel, kimeneteivel és függőségeikkel. ● minden tevékenység egy-egy emberi cselekmény Adatfolyam modell ● a folyamatot olyan tevékenységekre bontjuk, amelyek mindegyike valamilyen adattranszformációt hajt végre ● bemutatja, hogy a folyamat bemenete hogyan alakul át kimenetté, pl. a specifikációból hogyan lesz kész szoftver ● minden tevékenység egy-egy emberek, vagy gépek által végrehajtandó transzformáció Szerepkör/cselekvés modell: ● a szoftverfolyamatban résztvevő emberek szerepköreit és a felelősségük alá tartozó tevékenységeiket mutatja be Szoftvermenedzsment

Szoftverfejlesztési paradigmák ● „Vízesés” megközelítési mód (Waterfall) – az egyes tevékenységek a folyamat különálló fázisai, pl. specifikáció, szoftvertervezés, implementáció, tesztelés, stb. – amikor egy tevékenység befejeződött, akkor kezdődhet a következő ● Evolúciós fejlesztés (Iterative development) – nem választja szét erősen, összemossa a specifikáció, a fejlesztés és a validálás fázisát – egy kezdeti specifikációból előállítunk egy prototípust, ezt megmutatjuk a megrendelőnek, aki ennek alapján finomítja a specifikációt. ennek alapján készítünk egy újabb verziót, és ezt ismételgetjük addig, amíg a kívánt rendszer el nem készül

Szoftvermenedzsment Szoftverfejlesztési paradigmák ● Formális transzformációk (Formal transformations) – Készítünk egy matematikai specifikációt – Ezt különböző transzformációk sorozatával átalakítjuk programmá – Ha a transzformációk helyességmegőrző transzformációk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az elkészült program megfelel a specifikációnak ● A rendszer összeállítása újrafelhasználható komponensekből (Component-based software engineering) – Feltételezzük, hogy a rendszer egyes komponensei már léteznek – Ekkor a feladat a megfelelő elemek kiválasztására és integrálására „egyszerűsödik”

Egy termék árösszetevői – Tervezés, fejlesztés költsége – Alapanyag költség – Gyártási költség – Terjesztés – Működtetés Szoftver ára Szoftvermenedzsment

A szoftvertervezés költségei a különböző modellek esetében Vízesés modell: Evolúciós fejlesztés

Saját fejlesztésű szoftver költségei Szoftvermenedzsment