A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Az osteoporosis rizikófaktorainak vizsgálata serdülő-, és ifjúkorban
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az ISZB kialakulása. Preklinikus szakasz
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Helyes táplálkozás.
Cukorbetegség Diabetes mellitus Készítette: Tőkéné Czvitkovics Szilvia
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Az emberi szervezet legfontosabb része Készítette: Skultéty István
Az elhízás.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Kardiovaszkuláris prevenció június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
A helyes táplálkozás.
Részlegvezető: Dr. Kovács András
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
 van jótékony koleszterin ?  gyógyítható a cukorbetegség ?  napoznunk kéne minnél többet, főleg 11-3 óráig és hogy kerülnünk kell a naptejet ?  kerülnünk.
Az egészséges életmód és a stressz
Szívünk napja- a Szív Világnapja
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A helyes táplálkozás.
A cukorbetegség.
Testi - lelki egyensúly
Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe
Egészségkultúra 9. évfolyam
Egészséges életmód, helyes táplálkozás
Tegyünk az elhízás ellen!
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
Élettani hatások, amelyekre nem fordítunk kellő figyelmet
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A KORAI FELNŐTTKORI SZÍVBETEGSÉGEK GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORI MEGELŐZÉSÉBEN SZAMOSI TAMÁS EGYETEMI MAGÁNTANÁR SEMMELWEIS EGYETEM ÁOK.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Egyedi mérések összegzése
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Egészségtudatos kávéházi sütemények
Therápia segítő program Családorvosi alprogram
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói tudatosság növelésére a teljes ellátási láncban Készítette: Szabó Csilla

IDÉZETEK TÁMOP B-14/ “A tested a poggyász, amit egész életeden keresztül hordanod kell. Minél több a felesleg rajta, annál rövidebb az út.” Arnold H. Glasgow “Az ember az egynegyedén megél annak, amit eszik. A másik háromnegyed részből az orvosa él meg.” Egy egyiptomi piramison talált felirat, i.e körül

FÉLELMEINK TÁMOP B-14/

TÉMÁK Elhízás 2-es típusú cukorbetegség Magas vérnyomás Metabolikus szindróma Csontritkulás Szív- és érrendszeri betegségek Daganatos betegségek TÁMOP B-14/

ELHÍZÁS Társadalmi teher, mely gyorsan súlyosbodik Epidemiológiai adatok 2030-ra a világ felnőtt népességének majdnem fele elhízott lesz TÁMOP B-14/

ELHÍZÁS Az elhízás okai Állapotfelmérés lehetőségei- BMI TÁMOP B-14/

ELHÍZÁS Nagy zsiradék- és cukortartalmú ételek fogyasztásának jelentősége az elhízásban Biokémiai útvonalak (szénhidrátok, zsírok) Zsírsejtek tulajdonsága: hypertrófia – hyperplasia Az elhízás típusai-kockázatok TÁMOP B-14/

ELHÍZÁS Étkezési szokások Az elhízás társbetegségei TÁMOP B-14/

ELHÍZÁS Tanácsok az elhízás megelőzésére és súlycsökkentésre TÁMOP B-14/

2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG Jóslatok WHO adatok TÁMOP B-14/ A diabétesz „olyan csendes járvány, amelynek felbecsülhetetlen mértékű emberi, társadalmi és gazdasági következményei vannak”. L. Lazouras, ENSZ, 2006

2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG Honnan tudhatom, hogy cukorbeteg vagyok? TÁMOP B-14/

2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG Szövődmények TÁMOP B-14/

2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG Mit kell tudni a glikémiás indexről? TÁMOP B-14/

2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG Tanácsok a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére és súlycsökkentésre mozgás gyümölcs- és zöldség fogyasztás GI figyelése rendszeres étkezés túlsúly kerülése TÁMOP B-14/

MAGAS VÉRNYOMÁS 90%-ának kiváltó okát nem tudjuk 140/90 Hgmm fölötti vérnyomás Magyarországon a felnőtt lakosság 25-30%-ának magas a vérnyomása Szövődmények TÁMOP B-14/

MAGAS VÉRNYOMÁS Hogyan kerüljem el a magas vérnyomás kialakulását? Kerüljük a magas sótartalmú ételeket Kálium, kálcium, magnézium pozitív hatása Telített zsírsavak kerülése Alkoholfogyasztás, dohányzás abba hagyása Fizikai aktivitás TÁMOP B-14/

METABOLIKUS SZINDRÓMA Fogalom meghatározás-”halálos négyes” Nyugati típusú táplálkozás egyik következménye Mit tehetek a kialakulása ellen? 1.Cukrok, zsírok fogyasztásának csökkentése 2.GI, rostdús ételek 3.Rendszeres fizikai aktivitás 4.Elhízás elkerülése 5.C-vitamin, E-vitamin, omega-3 pozitív hatásai TÁMOP B-14/

CSONTRITKULÁS Fogalom meghatározás Csontsűrűség maximuma Nők,férfiak közti különbség 1 millió ember érintett hazánkban TÁMOP B-14/

CSONTRITKULÁS A csontritkulás és a táplálkozás kapcsolata 1.Kalciumbevitel jelentősége 2.Foszfor/ kalcium arány 3.Oxálsav, fitinsav hatása a kalcium felszívódására 4.Laktóz 5.Zsiradékban gazdag ételek TÁMOP B-14/

CSONTRITKULÁS Mire figyeljek, hogy elérjem maximális csontsűrűségem? tej, tejtermék fogyasztása rendszeres fizikai aktivitás oxálsavban, fitinsavban gazdag ételeket együtt kalciummal ne fogyasszunk TÁMOP B-14/

SZÍV –ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK Epidemiológiai adatok Betegség hátterében: érelmeszesedés, plakk kialakulása TÁMOP B-14/

SZÍV –ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK Érelmeszesedést kialakító tényezők 1.Elhízás 2.Inzulinrezisztencia 3.Magas vérnyomás 4.Dohányzás 5.Szérum LDL magas szintje (telített zsírsavak, transzzsírsavak jelentősége) TÁMOP B-14/

SZÍV –ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK Transzzsírsavak TÁMOP B-14/

SZÍV –ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK Prevenció 1.Dohányzás mellőzése 2.Rendszeres testmozgás 3.Zöldség-, gyümölcs-, teljes kiőrlésű gabona fogyasztása 4.Halfogyasztás: omega-3 zsírsav 5.Margarin, kekszfélék kerülése 6.Normál vérnyomás-NaCl bevitel 7.Normál testsúly megtartása TÁMOP B-14/

DAGANATOS BETEGSÉGEK A világ vezető halálokai közé tartoznak Genetikai hajlam, életmódbeli tényezők Környezeti tényezők-táplálkozás, étrendi szokások Jóléti társadalmak táplálkozása  tüdő-, emlő-, prosztata- és a végbél-vastagbél- daganatok TÁMOP B-14/

DAGANATOS BETEGSÉGEK GI traktus 1.Szájüreg- és garat 2.Gyomor rizikófaktorok, megelőzés 3.Vastagbél Rostfogyasztás előnyei TÁMOP B-14/

DAGANATOS BETEGSÉGEK Általános életmódbeli tanácsok a daganatos betegségek megelőzéséhez 1.Növényi eredetű táplálékok fogyasztása 2.Kevés feldogozott élelmiszer 3.Normál testsúly megtartása 4.Cukrokban, telített zsírsavakban gazdag ételek kerülése 5.Odaégett ételt ne fogyasszunk, grillezett ritkán 6.Sózás helyett- zöldfűszerek használata TÁMOP B-14/

ÖSSZEFOGLALÁS Elhízás jelentősége, tévhitek „Nem kell fogynom. Így tetszem magamnak és a túlsúly nem betegség.” „Alig eszek, mégis hízok!” „Naponta csak kétszer eszek, ez is sok?” „Ha nem iszok akkor kisebb lesz a súlyom, tehát fogyok.” „ A gyümölcslé egészséges bármennyit ihatok belőle.” „Gyorsdiétával néhány hét alatt leadom a súlyfeleslegemet.” „Csodaszerrel nem kell kevesebbet ennem és lefogyok.” „A sport fárasztó. Inkább csak koplalok” „De jó! Lefogytam! Most már bármennyit ehetek!” TÁMOP B-14/

ÖSSZEFOGLALÁS Tanácsok az egészséges életmód kialakításához 1.Rendszeres fizikai aktivitás 2.Napi 5-6-szori rendszeres kisétkezés 3.Minden étkezésnél zöldség-, gyümölcs fogyasztás 4.Teljes kiőrlésű termékek fogyasztása 5.Alternatív ételkészítés- új receptek liter ivóvíz fogyasztása 7.Kristálycukor, cukros ételek, italok kerülése-helyette? 8.Telített zsírsavban gazdag ételek mellőzése-helyette? 9.Relaxáció, motiváció 10.Minőségi pihenés, alvás TÁMOP B-14/

ÖSSZEFOGLALÁS Rendszeres fizikai aktivitás TÁMOP B-14/

ÖSSZEFOGLALÁS A döntés a miénk!!! TÁMOP B-14/

ÖSSZEFOGLALÁS TÁMOP B-14/ Testünk a kert, akaratunk a kertész.” William Shakespeare

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!