A globális felmelegedés hatása a hegyvidéki éghajlatra (globális áttekintés) Írta: Molnár Marianna 2015.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális melegedést kiváltó okok Készítette: Szabados Máté.
Advertisements

A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Amerika éghajlata.
1.Az ózonról általában 2.Mi az ózonlyuk-probléma? 3.Mik a probléma okai? 4.A megoldás megszületett 5.Mi várható a jövőben? 6.Tanulság.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
2. Az energetika környezeti kibocsátásai DR. ŐSZ JÁNOS ÁBRASOROZATA.
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
Ingázás a határ mentén. A külföldre ingázó foglalkoztatottak A külföldön dolgozók aránya a foglalkoztatottak százalékában, 2011.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
Magyarország gyógyfürd ő i és gazdasági vonzata. Magyarország különösen gazdag gyógyvizekben, termál- és gyógyvíz készletei alapján Európa országai közül.
Energiahordozók keletkezése Szén Kőölaj, földgáz.
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
Víz-foszfát-klíma kapcsolat oxigénizotópok alapján Emlősök
Ózon, a különleges oxigén
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Dohányzás,nikotin függőség
A Levegő összetétele.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
FENTARTHATÓ FEJLŐDÉS Készítette: Buzás Bence.
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
10 rémisztő tény a globális felmelegedésről
Az LMP helyi programja a klímaváltozás elleni küzdelemben
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Helyszín Dátum Előadó Előadó szervezete.
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Klímaszkeptikusok és dilemmák
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Magyarország földtana - rövid áttekintés -
Globalizálódó világ Világgazdaság A világ gazdasági központjai
Téma:Környezetvédelem
VákuumTECHNIKAi LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
V. Optimális portfóliók
Bevezetés a környezetvédelembe
Hideg övezet – sarkkörök, sarkok
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Ki meri hamarabb beismerni?
A FÖLD NAPLÓJA-ŐSIDŐ 4.6md-2,5 md
SZLOVÁKIA ÉGHAJLATA PODNEBIE SLOVENSKA
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
A légkör anyaga és szerkezete
Magyarország földrajzi helyzete, határai
Élj ökosan – generációkon át II.
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
Halmazállapot-változások
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Bevezetés a környezetvédelembe
Informatikai eszközök a földrajzórán
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Megújuló energiaforrások
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A bevándorlás hatása a hazai munkavállalók munkapiaci helyzetére Európában – összefoglaló az empirikus eredményekről Bördős Katalin, Csillag Márton, Orosz.
7. A FÖLDKÉREG GEOLÓGIAI FEJLŐDÉSE.
A Föld, mint égitest.
A légkör fizikai tulajdonságai alapján rétegekre osztható
A földi rendszer A Föld morfológiailag zárt, anyagi értelemben félig zárt, energetikailag nyitott rendszer Nyitott alrendszerek kapcsolata alkotja Bonyolult.
A bioszféra.
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
A Föld kőzetburka.
Időjárás, éghajlat.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Víz Víz.
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

A globális felmelegedés hatása a hegyvidéki éghajlatra (globális áttekintés) Írta: Molnár Marianna 2015

Légkör összetétele, időbeli változásai, szerkezete -Mai összetétele: nitrogén 78,08%, oxigén 20,95%, argon 0,93%, szén-dioxid 0,03% -Földtörténet kezdeti időszakában: főleg hidrogénből és héliumból állt, később az ammónia, a metán, a nitrogén, a vízgőz, és a szén-dioxid aránya megnőtt -Fontos lépés: a Napsugárzás hatására oxigén szabadult fel (fotodisszociáció) a vízgőzből -A Nap UV-sugárzás hatására elindult az ózon képződése

Légkör összetétele, időbeli változásai, szerkezete

A légkör globális problémái Világmértékű környezeti problémák a légkörhöz kapcsolódnak: mivel a leg mobilisabb szállító közeg. A szennyeződések szinte bárhová elszállítódhatnak. Ennek következményei: 1.nem feltétlenül a kibocsátó „élvezi” a szennyezést. 2.globális léptékűvé változtatja a regionális hatásokat pl. atomrobbantások.

A légkör globális problémái Problémák: 1.Üvegházhatás fokozódása 2.Ózonprobléma 3.Savas esők 4.Sivatagosodás 5.El Nino …

Az Üvegházhatás Föld légköre=Energiacsapda (mint az üvegházak) A légkört alkotó gázok csak bizonyos hullámhosszú sugárzásokat engednek át (pl. Napból fénysugárzás)(nem, vagy korlátozva engedik át: UV, röntgensugárzás) Föld felszínéről érkező hosszú hullámhosszú hősugárzásokat kevésbé engedi át csapdába esik.

Legfontosabb üvegházhatású gázok: 1.Vízgőz 2.Szén-dioxid 3.Metán 4.Nitrogén-oxidok 5.Freonok 6.Troposzférikus ózon, szén-monoxid, metil- kloroform, szén-tetraklorid

A hegyvidéki éghajlat általános jellemzése: Függőleges övezetesség: A hegységekben az övezetesség alapját jelentő legfontosabb éghajlati elemek a tengerszint feletti magassággal változnak. A csapadék felfele haladva nő, míg a hőmérséklet csökken (100m/0,5 Celsius fok) Az éghajlat nyomán emeletes övekbe rendeződött a növényzet, a talaj, valamint a felszínformálás sok elem, illetve a földhasznosítás is. Ezt nevezzük függőleges övezetességnek.

A hegyvidéki éghajlat általános jellemzése: Az egyes öveket elkülönítő határvonalak közül a legjelentősebbek: az erdőhatár (a magányos fák felső határa) a fahatár a hóhatár (ahol az év minden napján hó fedi a területet)

Klímazónák:

Földünk 5 legnagyobb hegyvidéke, és a globális felmelegedés hatása reájuk 1.Mount Everest- Himalája (Ázsia) -elmúlt 40 évben 10 százalékkal megfogyatkoztak a gleccserei -olvadékvíz-tavak13- szorosára dagadtak -gleccserek a belföldi folyók, tavak, ott élők vízforrásául szolgáltak

Földünk 5 legnagyobb hegyvidéke, és a globális felmelegedés hatása reájuk 2. Kilimandzsáró (Afrika) -Kilimandzsáró tetőszintjét borító jég 1912-es mennyiségének közel 82%-a mára eltűnt. Ha az előrejelzéseknek megfelelően fogy tovább a jégtakaró, közel 15 év múlva a Kilimandzsáró jegének döntő része végleg eltűnik.

A Kilimandzsáró hóval fedett csúcsai 1993-ban a Landsat-3 műhold felvételén (NASA) A Kilimandzsáró megfogyatkozott hó- és jégborítása 2009-ben (Astro_Soichi, NASA)

Földünk 5 legnagyobb hegyvidéke, és a globális felmelegedés hatása reájuk 3. Andok (Dél-Amerika) - gleccsereinek kiterjedése körülbelül %-kal esett vissza az elmúlt 50 évben, ami a leggyorsabb olvadási sebességet jelenti az elmúlt 300 esztendő folyamán. A változást az a 0,7 Celsius fokos felmelegedés okozta, amit az elmúlt 70 évben figyeltek meg. Mivel ezek a gleccserek látják el Dél- Amerika lakosságának egy részét ivóvízzel, a folyamat több ország számára is kedvezőtlen hatású.

Földünk 5 legnagyobb hegyvidéke, és a globális felmelegedés hatás reájuk 4. Sziklás hegység (Észak Amerika) -gleccserek területe 70 százalékkal csökkenhet a 21. század végére, ami komoly gondokat okoz majd az energiatermelésben és a vízellátásban, de különösen súlyos következményei lesznek a helyi ökorendszerek szempontjából.

Földünk 5 legnagyobb hegyvidéke, és a globális felmelegedés hatása reájuk 5. Alpok (Európa) Az Alpok vidékére az átlagosnál erősebben hat a globális felmelegedés. Több mint másfél méter vastag jégréteget védtek meg az olvadástól milánói tudósok egy négy milliméter vastag anyaggal az Alta Valtellina sí régió egyik gleccserén.

Egy kis érdekesség: az Antarktisz és a globális felmelegedés Antarktisz -Átrajzolhatja a Föld térképét az antarktiszi olvadás, amely a NASA szerint az utolsó évtizedben évente 130 milliárd tonna jég vizével növelte a tengereket. Ezzel a mennyiséggel több mint 1,3 millió 50 méteres medence tölthető meg, és az olvadás gyorsul.

A Globális felmelegedés további negatívumai a hegyvidéki éghajlatra nézve: 1.Nagy mennyiségű törmeléket rak le a gleccser 2.Permafrost felolvad 3.Egyre extrémebb lesz az időjárás