A HAJLÉKTALAN ELLÁTÁS FŐBB JELLEMZŐI AZ ÉSZAK – ALFÖLDI RÉGIÓBAN 2008. November 06.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
A népszámlálás szerepe a hajléktalanok számbavételében Nemzeti tanácskozás a hajléktalanügyet támogató információs rendszerek kialakításának lehetőségeiről.
A célcsoport munkaerő-piaci helyzetét és életminőségét javító információk az interneten és azok használata Tapolcai-Hatházi Andrea főigazgatói PR tanácsadó.
Móra-Partner Foglalkoztatási és Szociális Közhasznú Társaság
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
A szociális szolgáltatásokhoz kapcsolódó foglalkoztatás tervezett átalakítása 1.Klasszikus határterületi kérdés szociális ellátástámogatott életvitel foglalkoztatás.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A Magyar Vöröskereszt tevékenysége Pest megye népegészségügyében
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az Észak-alföldi régió mezőgazdaságának sajátosságai
A Magyar Regionális Tudományi Társaság XI. Vándorgyűlése
Az Észak-Alföldi régió bemutatása
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
Kormányszóvivői tájékoztató Hajléktalan-ellátás Felkészülés a télre.
Társadalmi hátrányok – Módszertani válaszok Prevenciós intézkedések, jelzőrendszer és téli kríziskezelés a hajléktalan személyek ellátásában Bartolomeu.
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
Szociális regiszter publikus felület használata
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Támogatott lakhatási programok a fővárosban Adatok és módszertan szerepe a fővárosi lakhatási programok lebonyolításában.
Modell program a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására Dunaújvárosban TÁMOP / Kedvezményezett:
BMSZKI Szabolcs utcai Átmeneti Szálló bemutatása
Velünk egy jobb világért! I. Országos Konferencia Országos Módszertani Családok Átmeneti Otthona Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Budapest, Május.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
„Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és önálló életvitelt elősegítő programjai TÁMOP C-09/ „Trambulin”
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Hajléktalanügy 2015 Hajléktalanellátás Országos Konferenciája
Rászoruló személyeket támogató operatív program RSZTOP
Debrecen, a gondoskodó város SZIME XVII. Konferencia Debrecen, szeptember Dr. Papp László polgármester.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
Az Evangélikus Egyház szerepe szociális kérdésekben, jó gyakorlatok és egyházi programok.
Szociális földprogram és foglalkoztathatóság Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet Konferencia szeptember 29.
85,2 milliárd forint uniós forrás az egészségügy fejlesztésére („Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban”)
Tájékoztató a Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése i ülésére a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tevékenységéről.
Lakhatási program hajléktalanoknak Nyíregyházán Szoboszlai Katalin elnök, szociális munkás.
Műhelytalálkozó SOPRON Május 26.. Soproni ellátás Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Szociális Szolgáltató Intézmény Idősek ellátása Fogyatékosok.
A felnőttképzés Hajdú- Bihar megyében Dr. Erdei Gábor Dr. Teperics Károly
"Munkahelyek megőrzéséért" központi munkaerő-piaci program Készítette: Koren Monika ÉMRMK Gyöngyösi Kirendeltsége 3200 Gyöngyös, Vezekényi u. 24.
SZOCIÁLIS HÁLÓ SIÓFOKON Szociális gazdaság Készítette: Potocskáné Kőrösi Anita Siófok Város alpolgármestere december 4.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
1 Szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások, intézmények ágazati azonosítója, országos nyilvántartási rendszere Szociális regiszter publikus.
A hódmezővásárhelyi szociális ellátórendszer. A befogadó város Európa-díj Becsületzászló fokozata (1997) Az év települése (2009) Magyar Örökség-díj (2010)
„Út a munkához” program tapasztalatai
A helyettes szülői ellátás működése
Megbecsülés az idős embereknek
Gyorsjelentés a hajléktalan emberek kérdőíves adatfelvételéről
IV. Demográfia Halandóság
A Heves Megyei Kormányhivatal Európai Uniós források keretében folyó foglalkoztatási és képzési programjai.
Európai Uniós ismeretek
AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ és HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Szociális regiszter publikus felület használata
„Út a munkához”program
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Előadás másolata:

A HAJLÉKTALAN ELLÁTÁS FŐBB JELLEMZŐI AZ ÉSZAK – ALFÖLDI RÉGIÓBAN November 06.

Az Észak - alföldi régió főbb jellemzői  A második legnagyobb kiterjedésű régió;  389 település található itt, kétharmaduk Szabolcs –Szatmár-Bereg megyében;  Lakosainak száma fő, a legnépesebb megye Szabolcs-Szatmár- Bereg, a legalacsonyabb népességszámot pedig Jász-Nagykun-Szolnok megyében találjuk;

Az Észak - alföldi régió főbb jellemzői II.  A rendszerváltozás után a gazdasági struktúraváltás következtében az itt élők tömegesen veszítették el munkahelyüket ;  Nagyarányú elvándorlás: legjelentősebb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (2004-ben fő), valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében ( fő);  A legtöbb komfort nélküli és szükséglakás Jász- Nagykun-Szolnok megyében található (KSH – év: 22,9%), a legkevesebb pedig Hajdú- Bihar megyében (18,7%);

Az Észak - alföldi régió főbb jellemzői III.  Az aktív foglalkoztatottak aránya országos viszonylatban is rendkívül alacsony, az eltartottak aránya viszont meglehetősen magas;  Olyan munkahelyek szűntek meg, amelyek nagy számban foglalkoztattak alacsony iskolai végzettségű munkavállalókat;  A régió gazdasági karakterét a mezőgazdaság határozza meg;  Jellemző a kevésbé korszerű és nem piacképes ágazatok túlsúlya - a régióban a szolgáltató szektor szerepe is kisebb, mint az országban általában;

Az Észak - alföldi régió főbb jellemzői IV.  A régió lakosságának iskolai végzettsége minden kategóriában elmarad az országos átlagtól;  Mélyszegénység - települési hátrány és etnikai szegénység;  Nyilvántartott tbc-s betegek száma az Észak-alföldi régióban a legmagasabb a régiók közül  A munkavállalók átképzése is problematikus;

Az Észak - alföldi régió főbb jellemzői V.  Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében az fős, illetve a fős településnagyság a legdominánsabb, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a 229 település egyharmada aprófalu, tehát fő közötti népességszám jellemzi.  Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a nagy településekből álló településstruktúra okán a legtöbb önkormányzat önállóan biztosítja a szociális feladatokat, ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye külső perifériát alkotó aprófalvas kistérségeiben a települések a szükséges források hiányában önerőből képtelenek a szociális ellátások biztosítására, így a társulási formát alkalmazzák.

A régió hajléktalan ellátásának főbb jellemzői  A hajléktalanok ellátása terén az egyik fő problémát az jelenti, hogy e létforma sajátosságaiból fakadóan nem állnak rendelkezésre adatok az otthontalan emberek pontos számáról. Készültek ugyan felmérések és kimutatások, ezeknek azonban két fő kritikája fogalmazható meg: egyrészt az adatok nem minden esetben tartalmazzák a kisebb falvak, városok hajléktalanságra vonatkozó adatait; másrészt a meglévő adatok az egyes intézményeknél regisztrált hajléktalan létszámot tartalmazzák, nem pedig a ténylegesen ellátott, napi kapcsolatrendszerben álló ügyfelek adatait.

A régió hajléktalan ellátásának főbb jellemzői II.  Az Észak – alföldi régióban /saját felmérésünk eredménye/ 1754 fő a regisztrált hajléktalan emberek száma – ez hozzávetőleges képet ad a régió érintettségéről;  A nemek szerinti megoszlás szempontjából az országos átlag figyelhető meg, 14%-os a nők aránya és 86%-os a férfiaké;

A régió hajléktalan ellátásának főbb jellemzői III.  Az életkor szerinti megoszlás szintén az országos arányokat mutatja, vagyis a 35 – 65 év közöttieket száma a legmagasabb. Ezen belül emelkedő tendenciát mutat a 45 év felettiek száma, melynek előrelátható következménye az idős korba lépő hajléktalanok számának emelkedése;  Megyénként jelentős eltérést nem mutatnak az életkori megoszlásról szóló mutatók, csakúgy, mint a családi állapotról szóló számok. Nagyon magas az egyedülállók, társas támasz nélkül élők száma.

A régió hajléktalan ellátásának főbb jellemzői IV. Életkor Megoszlás év év év év év Összesen:1754 Családi állapot Megoszlás egyedülálló/ elváltak, özvegy, különél is/ 1448 házas174 élettársa van132 Összesen:1754

A régió hajléktalan ellátásának főbb jellemzői VI.

A régió hajléktalan ellátásának főbb jellemzői VII.

A régió hajléktalan ellátásának főbb jellemzői VIII.

A régió hajléktalan ellátásának főbb jellemzői IX.  A régióban összesen 18 ellátó 11 településen nyújt szolgáltatást, jellemzően Nappali Melegedőkben, Éjjeli Menedékhelyen és Átmeneti Szálláson, az összes férőhelyszám így megközelíti a 800-at. Ha ehhez hozzávesszük, hogy 10 utcai szolgálat működik a térségben, gyakorlatilag elmondható, hogy olyan településeken is jelen vannak a szolgáltatók, ahol egyébként más ellátás nincs,  Leterhelt terület Szolnok és Hajú-Bihar Megye, ezen két megyében összesen 5 településen van ellátás,  Pozitív azonban, hogy regionális szinten a Periféria Egyesület (Nyíregyháza) diszpécser szolgálata és a módszertani központ folyamatosan a férőhelyszám figyelésével közvetít az ellátók felé/között;

A régió hajléktalan ellátásának főbb jellemzői X.  Eredmény, hogy Hajléktalanok Ápoló Otthona működik a régióban (Oltalom, Nyíregyháza),  Két nappali centrum (Szolnok, Nyíregyháza) és hamarosan egy 24 órás egészségügyi centrum (Debrecen) is rendelkezésre áll a régióban, amely tovább bővíti az ellátást,

A régió hajléktalan ellátásának főbb jellemzői XI. Sz-Sz-B MegyeH-B Megye J-N-Sz MegyeÖsszesen Ellátók száma96318 Bevont települések száma73211 Nappali Melegedő3315 Éjjeli Menedékhelyek2327 Átmeneti Szállók5117 Utcai Gondozó Csoportok26210 Hajléktalanok Ápoló Otthona1001 Rehabilitációs Szálló0101 Nappali Centrum1012 Férőhelyszám Hajléktalanok száma kb

A régió hajléktalan ellátásának főbb jellemzői XII.  Mindhárom megyében a rendelkezésre álló nappali melegedők és átmeneti szállók férőhelyei iránti igény jóval magasabb, mint amit az intézmények kapacitása elbír, ugyanakkor nem a hagyományos hajléktalan létbe való „betokozódást” elősegítő intézményben gondolkodnak a térség szakemberei, hanem más típusú intézmény létrehozását tartják fontosnak, mely főként az önállóságra épít, tehát nem átmeneti szállókat és éjjeli menedékhelyeket szeretnének létrehozni, hanem olyan programokban részt venni, amely a reintegrációt elősegíti.  Módszertanként a „mire lenne igény” típusú kérdésekre folyamatosan olyan válaszok érkeztek, melyek megerősítik az alábbiakat

A régió hajléktalan ellátásának főbb jellemzői XIII.

Főbb eredmények a régióban az elmúlt 5 évben  Európai Uniós pályázati támogatásból Nappali Centrumok épültek Nyíregyházán és Szolnokon, valamint akkreditált képzések valósulhattak meg a régió szakemberei számára 540 Millió Ft. EU-s támogatásból,  A régióban közel 2500 EU-s pályázat készült a között, összesen 99 Milliárd Ft. támogatást kapott a térség;

Főbb eredmények a régióban az elmúlt 5 évben  A támogatott pályázatok megoszlása szerint: 1.HEFOP 38 Milliárd Ft – 36% - humán erőforrás fejlesztése, beruházásokkal, képzésekkel 2.ROP 24 Milliárd FT – 23% - régiófejlesztés, regionális különbségek csökkentése 3.GVOP – 17 Milliárd FT – 16% - cél: gazdasági versenyképesség fokozása 4.Egyéb 26 Milliárd FT (pl.: környezetvédelem, agrártámogatások) – 25%

 Támogatott pályázatok megoszlása a kistérségekben: 1.Debreceni Kistérség: 380 pályázat 2.Nyíregyházi Kistérség: 308 pályázat 3.Szolnoki Kistérség: 171 pályázat Főbb eredmények a régióban az elmúlt 5 évben

 Kiépült a Regionális Diszpécser és Módszertani Központ (Nyíregyháza, Debrecen);  Hiánypótló ellátásként 24 órás egészségügyi centrum kezdheti meg működését ez év decemberében Debrecenben – ReFoMix Kft.  Szolidaritási programok 5. éve – kapcsolatteremtés a piaci – versenyszférával – aukciós programok, „Egy éjszaka hajléktalanokért”, gyermekrajzpályázat  Prevenciós előadások középiskolásoknak 3 alkalommal Debrecenben.

 december 1-én vette kezdetét a Hajléktalanokért Közalapítvány által kiírt „támogatott lakhatási program keretében hajléktalan emberek beilleszkedési támogatása” elnevezésű modellkísérleti program;  A pályázat mérföldkövet jelentett a hajléktalan- ellátás hazai fejlődésében, mivel a sok esetben hospitalizálódást eredményező intézményi elhelyezés helyett, az önálló életvitelre késztette az arra képesnek tartott ügyfeleket, a hajléktalan létből kivezető utak egyik legalapvetőbb elemének, a lakhatás kérdésének megoldásával. Főbb eredmények a régióban az elmúlt 5 évben

 A régióból 6 intézmény 75 férőhelyre pályázott,  A program 15 hónapja alatt 110 ügyfél részesült támogatásban, akik átlagosan 8,5-10 hónapot töltöttek el a különféle bérleményekben,  65 fő lakhatási körülményeiben állt be pozitív változás

Főbb eredmények a régióban az elmúlt 5 évben  Egyedülálló program valósult meg Nyíregyházán - Hajléktalanok albérleti lakhatásához biztosít támogatást a Nyíregyházi önkormányzat.  A rendszeres jövedelemmel rendelkező fedél nélküli emberek havonta 8 és 25 ezer forint közötti támogatást kaphatnak, amely segít abban, hogy a hajléktalanoknak sikerüljön visszailleszkedni a társadalomba.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !

ReFoMix Nonprofit Közhasznú Kft Debrecen, Bégány utca 4. sz. Tel.: 52/ ;