Foszfor phosphorum = “fényhordozó”. Az elemet először Henning Brandt alkimista állította elő 1669-ben, úgy hogy először napokig vizeletet desztillált,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
S Sulfur.
Advertisements

Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
10. Kísérletek acetilénnel 1. Az acetilén előállítása
Az ammónia 8. osztály.
Kristályrácstípusok MBI®.
A VII. főcsoport elemei és vegyületei
AZ OXIGÉN (oxygenium, oxygen, kiseonik, кислород)
Készítette: Tóth Tünde
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Szervetlen kémia Nitrogéncsoport
HIDROGÉN-KLORID.
keménység Alkálifémek és vegyületeik Alkáliföldfémek és vegyületeik
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
Az Oxigén.
Kénsav H2SO4.
A KLÓR klorosz = zöld A KLÓR klorosz = zöld KÉMIAI JEL: Cl2
A MÉSZKŐ.
SZÉN-MONOXID.
Ammónia.
phosphorum = „fényhordozó”
A foszfor egy nemfémes, szilárd kémiai elem.
A VEGYI KÉPLET.
A Molekularács A környezetünkben lévő anyagok nagy része molekulákból épül fel. 1 részük szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú. Megfelelő hőmérsékleten.
Nitrogéncsoport elemei
A HIDROGÉN.
Mangáncsoport elemei.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
A biogén elemek.
A fémrács.
A VI. főcsoport elemei (kalkogének – kőképzők) és vegyületei – O2
A kalcium és a magnézium
A salétromsav és a nitrátok
A kén Sulphur (S).
A réz-csoport I. A réz.
Az oxigén 8. osztály.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A szén és vegyületei.
A halogén elemek SÓKÉPZŐK.
SAVAK és BÁZISOK A savak olyan vegyületek,amelyek oldásakor hidroxidionok jutnak az oldatba. víz HCl H+(aq) + Cl- (aq) A bázisok olyan vegyületek.
Szervetlen kémia Oxigéncsoport
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
H3PO4 Hidrogén-foszfát Foszforsav
A tűz.
Összefoglalás.
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Atomkristályok. Az atomkristály Atomtörzsek rendezett halmaza: benne nem meghatározott számú atomot kovalens kötések rögzítenek.
A NITROGÉN OXIDJAI. Nitrogén-dioxid A nitrogén változó vegyértékű elem. Többféle oxidja létezik. Nitrogén-dioxid NO 2 Vörösbarna, mérgező gáz. A salétromsav.
Kén oxidjai és a kénsav. Kén-dioxid SO 2 Fizikai tulajdonságai: Színtelen, szúros szagú, levegőnél nehezebb, gáz. Kémiai tulajdonságai: Vízben oldódik.
Hidrogén-klorid. A hidrogén gáz és klór gáz hő vagy fény hatására robban – klór- durranó gáz. A hidrogén folytatja „égését” a klórgázban. H 2 + Cl 2 =
Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
Nitrogén csoport V. főcsoport. Sorold fel az V. főcsoport elemeit és vegyjelüket! NitrogénNnemfémgáz FoszforPnemfémszilárd ArzénAsfélfémszilárd AntimonSb.
A nitrogén és vegyületei
A KÉN
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Milyen kémhatásokat ismersz?
A kén=Sulfur.
A FOSZFOR ÉS VEGYÜLETEI
Készítette: Kothencz Edit
Kristályrács molekulákból
Ki tud többet kémiából?.
A nitrogén és vegyületei
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Kell ez nekem....? A szén és vegyületei.
A salétromsav A salétrom kristályosítása 1580 körül.
Előadás másolata:

Foszfor phosphorum = “fényhordozó”

Az elemet először Henning Brandt alkimista állította elő 1669-ben, úgy hogy először napokig vizeletet desztillált, és a lombikban maradt anyagot vörösizzásig hevítette. A lombik és a belőle távozó gáz sötétben is világított, láng nélkül. A világító anyagot „hideg tűz”-nek nevezte el. A foszfor szó a görög phosphoros, fényt hordozó szóból származik. A foszfor egyedülálló az elemek között azzal, hogy először fedezték fel állati/emberi testnedvben, majd utána a növény- és az ásványvilágban, valamint az első elem, melynek ismerjük felfedezőjét.

Allotróp módosulatai: fehérfoszfor: viasz keménységű, késsel vágható, erősen mérgező anyag, szobahőmérsékleten is hevesen oxidálódik, öngyúlékony.öngyúlékony Víz alatt kell tartani, oxigéntől elzárva. Zsírokban, olajokban jól oldódik, ezért nem tanácsos szabad kézzel hozzányúlni, mivel a bőrőn zsír található. Lenyelve már 0,05 g is halálos belőle. Át tud alakulni vörösfoszforrá.

vörösfoszfor: sötétvörös színű por, nem oldódik semmiben, így nem is mérgező, levegőn tartható Gyulladási hőmérsékletek fehérfoszfor 60 °C vörösfoszfor 400 °C Kémiai tulajdonságai A két foszfor kémiailag azonos módon viselkedik. A foszfor égésekor foszfor- pentaoxid keletkezik.

Miért különbözik a két allotróp módosulat? Fehérfoszfor 4 atomos molekulákból áll, kristályszerkezete molekularács (kicsi a molekulák közötti összetartó erő). Képlete P 4

Vörösfoszforban végtelen számú atom kapcsolódik össze kovalens kötéssel, atomrácsot hoz létre. Jele: P

Előfordulása csak vegyületekben (pl.guanoban) Az emberi szervezetben nagy mennyiségben található ( g/felnőtt). Szükséges a csontok, fogak felépüléséhez, az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsíranyagcseréhez, a fehérjeszintézishez és az enzimek működéséhez. Felhasználása Irinyi János a vörösfoszfort a mai biztonsági gyufa elődjéhez használta.

Irinyi János, a gyufa feltalálója: Ki volt ő? Nézz utána!

Foszfor-pentaoxid P 2 O 5 Foszfor égése során képződik, szilárd anyag. 4P+5O 2 = 2P 2 O 5 Hány vegyértékű a P a molekulában? Erős vízmegkötő tulajdonságú, vízben oldva foszforsav lesz.

Foszforsav=hidrogén-foszfát H 3 PO 4

Előállítása: 1.Foszfor oxidációja 4P + 5O 2 = 2 P 2 O 5 foszfor-pentaoxid 2. Az oxidot vízben oldják P 2 O 5 +3 H 2 O = 2H 3 PO 4 Savmaradék ion: foszfát ion PO 4 3-

Felhasználása: Híg vizes oldata fogyasztásra alkalmas: pl. Cola, üdítő italok. Hatásuk: a fogakat, csontokat roncsolja, „kalciumrabló”. Vízkőoldószerként háztartásban. Műtrágya gyártás - szuperfoszfát Mosószerek gyártása-vízlágyító, de az élővizek elalgásodnak.

Sói a foszfátok Ca 3 (PO 4 ) 2 kalcium-foszfát, szuperfoszfát műtrágya Na 3 PO 4 nátrium-foszfát, trisó Zsíróldó, fémtisztító, vízlágyító