A Nemzeti Civil Alapprogram 4 éves működése, a törvénymódosítás indokai, az alapprogram jövőképe CIVIL PARTNERSÉG REGIONÁLIS KONFERENCIA SZOMBATHELY 2007.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének- támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
A magyar civil jogi szabályozás várható változásai, Kormányzat – Civil Szektor – Információs Társadalom Dr. Latorcai Csaba Nemzetiségi és Civil Társadalmi.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Szja % APEH Sajtótájékoztató dr. Juhász István elnökhelyettes Budapest, szeptember 15.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Nizák Péter Az intézményi fejlesztés kérdése a civil szektorban Budapest, november 29. Táncsics Alapítvány, Friedrich Ebert Stiftung.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
A kormányzat és a civil szervezetek kapcsolata Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár.
ESZA Nonprofit Kft. Nagy Balázs– uniós programigazgató.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
„Új irányok a magyarországi távmunka terjedésében” évi monitoring feldolgozása Dr. Tésits Róbert egyetemi docens Bokor Lászlóné Szőke Éva PTE TTK.
Konzulens: Dr. Pitlik László
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány közötti években indított munkaerő-piaci programjairól, valamint.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Pályázat kiírás kódja: NEA-13-N Pályázat kiírás kódja: NEA-13-N.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
1% Magyarországon Határtalan Civil Nap, Budapest, május 12.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A Nemzeti Civil Alapprogram szerepe a civil szektor fejlesztésében
ÁROP „Partnerség erősítése”.
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Zuglói társasház energiahatékonysági felújításának tapasztalatai Dzsiki Ferenc Lagross Kft. Budapest,
Indulnak az új, kkv-k versenyképességét segítő EU-pályázatok
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
TAMOP /1 „CÉHÁLÓZAT KAPACITÁSFEJLESZTÉSE” Kézenfogva Alapítvány Projektnyitó Szakmai Nap
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
INDULNAK AZ ÚJ, KKV-K VERSENYKÉPESSÉGÉT SEGÍTŐ EU- PÁLYÁZATOK MÁTHÉ PÉTER VEZETŐ TERVEZŐ, DDRFÜ.
2011. január 27. Nemzeti Civil Alapprogram november 26. Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága november.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
Nemzeti Civil Alapprogram Jogi háttér, általános tudnivalók január 27.
KDOP Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése.
NCA Nyugat-dunántúli Regionális Kollégiuma „Így látják a kollégiumok elnökei…” A Nemzeti Civil Alapprogram öt éve a Nyugat-dunántúli Regionális Kollégium.
Nemzeti Civil Alapprogram január 31. Budapest.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
Milyen feltételek mellett jöhetnek létre a Tisza-tavi turisztikai régió bal parti TDM szervezetei?
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
TOP vas megyei aktualitásai
Szpi működése 2011-ben létrejött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. a Promei Nonprofit Kft. jogutódjaként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tulajdonosi.
„Út a munkához” program tapasztalatai
Európai Uniós ismeretek
A civil szervezetek támogatása és a vonatkozó jogszabályi változások
Előadás másolata:

A Nemzeti Civil Alapprogram 4 éves működése, a törvénymódosítás indokai, az alapprogram jövőképe CIVIL PARTNERSÉG REGIONÁLIS KONFERENCIA SZOMBATHELY NOVEMBER 8. Készítette:Németh Ferenc

NCA rendszer értékei és eredményei Szervezeti konstrukciója újdonság a hazai államigazgatási / pályázati gyakorlatban: –az elektori választási rendszer – a civil többségű döntéshozó testületek; –elvi irányító szint (Tanács) és konkrét támogatást nyújtó szint (Kollégiumok) különválasztása; –a „civil” és az „államigazgatási” gondolkodási és cselekvési stílus „együttműködési kényszere” egy szervezeten belül; –a szubszidiaritás és a regionalitás elvének érvényesülése.

Egyedi döntés helyett pályázati rendszer. Költségvetési forrásautomatizmusra épül. Hozzájárult a szervezetek működési stabilitásának megteremtéséhez és a civil szektor egészének fejlődését szolgáló (nem ágazati jellegű) szakmai programok megvalósításához (együttműködések erősítése, képzések, kutatások, nemzetközi kapcsolatok stb.)

Az NCA hatása a civil szektorban Az NCA működésének hatására rendeződési folyamat indult el, követelményrendszere révén nagymértékben hozzájárult: a szervezetek jogszerű működéséhez, a képviseleti jogok rendezéséhez, a belső adminisztráció, elsősorban a pénzügyek területén a rendezettséghez, erősítette a civil szervezetek pályázói tudását.

a források többsége vidékre áramlott, a kis szervezetek is forráshoz jutottak, kiegyenlítettebb lett a támogatások földrajzi eloszlása, és ezzel hozzájárult a civil szektoron belüli decentralizációs folyamatokhoz; erősítette a civil szektoron belüli együttműködést és az egész szektor érdekérvényesítő képességét;

a működési költség fogalmának megteremtésével azon költségek finanszírozásához járult hozzá az NCA, amelyek a civil szervezetek megerősödését, intézményesülését, működésük személyi és infrastrukturális feltételeinek javulását, ismertségük és társadalmi támogatottságuk növelését szolgálják;

a megerősíteni kívánt szervezetek a hangsúlyozottan „klasszikus” civil szervezetek: a törvény kizárja a támogatási rendszerből a közalapítványokat, pártokat, munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szervezeteket, biztosító egyesületeket és

Eredmények a számok tükrében ezer pályázat 10,7 Milliárd Ft kért támogatás 6 Milliárd Ft kiosztott támogatás 6261 támogatott pályázat Ft átlagos támogatás Működési-szakmai arány 67% 33%

ezer pályázat 14,4 Milliárd Ft kért támogatás 6,58 Milliárd Ft kiosztott támogatás 8569 támogatott pályázat Ft átlagos támogatás Működési-szakmai arány 65%35%

ezer pályázat 23 Milliárd Ft kért támogatás 9 Milliárd Ft kiosztott támogatás 9105 támogatott pályázat átlagos támogatás

ezer pályázat 15,8 Milliárd Ft kért támogatás 6,3 Milliárd Ft forrás

A törvénymódosítás A törvény alapjai jók 4 év tapasztalatai alapján célszerű módosítni néhány ponton, de ezek a törvény szellemiségét nem érintik

A Tanács néhány fontos módosító javaslata A Tanács kizárná az NCA jogosulti köréből a pártok által alapított alapítványokat. Javasoljuk, hogy azon szervezetek ne kerüljenek ki az NCA kedvezményezetti köréből, akik a költségvetési törvényből nevesítve kaptak működési támogatást, de a támogatási szerződés valamely program finanszírozására szolgál.

A testület azt javasolja, hogy 2 éves kizárással csak azokat a szervezeteket sújtsák, akik a szerződésszegést „súlyos” vagy „szándékosan félrevezető” magatartással valósították meg. A Tanács azt javasolja, hogy a kifogásolás lehetőségét terjesszék ki a pályázókra is.

Javasoljuk, hogy ne a tárgyévet megelőző évben ténylegesen kiutalt jövedelemadó- hányaddal megegyező összeg legyen az Alapprogram bevétele, hanem a tárgyévet megelőző évben érvényesen felajánlott jövedelem-hányaddal megegyező összeg. Minden pályázat mellett tüntessék fel a döntéshozó testület összeférhetetlenséggel érintett tagjának nevét is.

A továbblépés lehetséges irányai az ágazati források csökkenésének megakadályozása támogatási stratégia kialakítása ellenőrzési és monitoring rendszer bevezetése minden szereplőre pályázati rendszer civilbaráttá tétele, a formai elemek helyett a tartalmi elemek hangsúlyozása, közhiteles állami nyilvántartás

forrásbevonás –az 1%-os felajánlások módszerében, eljárásrendjében módosításokat kell eszközölni –jogszabályi szinten is szükséges az adományozás, mint személyes és társadalmi érték megbecsülése –más, alternatív források bevonása az NCA rendszerébe

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET