Téma  Az állati szervezet számára fontos a változó külső környezeti tényezők között a belső állandóságának a fenntartása. Így a hőmérséklethez is alkalmazkodniuk.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szajga.
Advertisements

Kiskunsági Nemzeti Park
Az év madara és fája.
Szerengeti Nemzeti Park
AZ ÉV MADARA 2013 GYURGYALAG Merops apiaster
GÓLYÁK.
Hortobágyi Nemzeti Park
Ausztráliai túra Az Ausztrál Államszövetség 6 szövetségi államból és 2 szövetségi területből áll, fővárosa: Canberra. A 6 szövetségi Új Dél Wales (New.
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel
Hortobágyi Nemzeti Park
Évente csak egyszer, májusban költ, de ha a fészekalj elpusztul, újból költ. Az építés általában 4-6 napot vesz igénybe. A fészekanyagot mindkét madár.
Városlakó állatok.
Madarak Debreczeni Sándor
A mosómedve.
A Föld élővilága 1.) Trópusi esőerdők
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
Körös-Maros Nemzeti Park
Az év denevére: ALPESI DENEVÉR (Hypsugo savii).
12. Vadászható madárfajaink vonulási jellegzetességei, vadászati módok
14. A madárvonulás természetvédelemi és humán jelentősége, a védelem eszközei és a vonuló fajok jövőbeni kilátásai Humán jelentőség -Mítoszok és vallások.
Macskaféle ragadozók.
Az általános légkörzés
Madarak a térségben.
A Tisza környékén élő madarak
Tavasz.
Készitette: Cammisa Matteo
Hoacin (Opisthocomus hoazin) Készítette:Lénárt Kristóf.
Kockás piton Kockás piton Készítette: Dani Renáta.
K ÉSZÍTETTE : S ZOBI C SONGOR F ELKÉSZÍTŐ TANÁR : D OROGI L ILLA I SKOLA : P IPACSVIRÁG M AGYAR - A NGOL K ÉT T ANÍTÁSI N YELVŰ Á LTALÁNOS I SKOLA I SKOLA.
Madarak Illés Anna Eszter 7.B Felkészítő tanár: Salamon Róza
Készítette: Nagy Zsanett
Madarak Rigó Marcell 7.B Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr.Török Béla Általános Iskola 1142 Budapest, Rákospatak u.101.
Készítette: Rácz Imre Vince
Natura 2000 Okolicsányi Viktor. Az Európai Unió a területén megmaradt természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állat- és növényfajok védelme érdekében.
MONSZUNOK.
Az év madara 2013-ban: GYÚRGYALAG (Melops apiaster)
Globális fölmelegedés hatásai
Ciklonok, anticiklonok
Pöttyös hátú Harkály Dendrocopos Leucotos
Szavannák.
Füves puszták.
A földrajzi övezetesség
Név: Feszt Bernadett Téma: A négy évszak
Havasi gyopár, zerge, szirti sas
Füsti fecske.
Házi tyúk éve háziasították!.
Madarak a mezőn fácán egerészölyv.
Hány méteres volt a rúd mellyel az utat mutatta meg Toldi Miklós, ha karja 74 centiméter, és a rúd az ujja végétől a rúd végéig 17 arasz volt. Miklós.
Tundra, állandóan fagyott területek
A globális éghajlatváltozás hatásai a bioszférára, állatokra
Rejtőzködő „lakótársak”
8. számú melléklet 8.sz. melléklet Állati….
Készítette: Hazafi Márton 7.a
Esőerdő állatvilága.
Vörös László 7.a Kolibri.
Hideg mérsékelt öv - állatok
A füves puszták élővilága
B ă rbos Lőrinc, Fülöp Tihamér, Hegyeli Zsolt Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület VI. Madárvédelmi konferencia, , Budapest.
A nemzetközi migráció globalizálódása
Baromfiudvar lakói.
Rovarok a vízben, vízparton
Csodálatos madárvilág
György Réka 7.b Madarak menedéke -az Atlasz hegység.
Aggteleki Nemzeti Park
Készítette: Blága Bence és Jenei Gréta 5.osztály
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
SÁRGARIGÓ.
Az év növényei, állatai – 2019
Előadás másolata:

Téma  Az állati szervezet számára fontos a változó külső környezeti tényezők között a belső állandóságának a fenntartása. Így a hőmérséklethez is alkalmazkodniuk kell. A hazánkban élő fajoknak, nem csak a nyári meleghez kell alkalmazkodniuk, hanem a telet is át kell vészelniük.  Eltérő módon alkalmazkodnak az egyes fajok a változó hőmérsékleti értékekhez. Néhányan most ébredtek a téli álomból, néhányan hibernálták magukat a hidegebb hónapokban, más fajok most érkeztek vissza hozzánk egy távoli útról.

A fehér gólya  A fehér gólya a gólyaalakúak rendjébe, ezen belül a gólyafélék családjába tartozó nagytestű és elterjedési területén általánosan ismert madár. A köznyelvben erre a madárfajra értik a közismert gólya kifejezést. Népi elnevezései a gilice, cakó,koszta, gagó és az eszterág. Fehéroroszországés Litvánia hivatalos madara. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1980-ban, 1981-ben, 1994-ben és 1999-ben „Az év madarává” választotta.gólyaalakúakrendjébególyafélékcsaládjábaköznyelvbenFehéroroszországLitvániaMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület„Az év madarává”  Európában és Ázsiában elterjedt, de élőhelyein egyre fogyatkozó madárfaj. Tollazata nagyrészt fehér, de szárnyainak végeit fekete tollak borítják. Lába hosszú, csőre hosszú, hegyes és piros. Ragadozómadár és sokféle fajt fogyaszt; zsákmányol rovarokat,halakat, kétéltűeket, hüllőket, kisebb emlősöket és madarakat. Monogám mivel a párok nem maradnak együtt egész életükben, de a pár együtt építi a fészket gallyakból, amit azután évekig használnak. A tojó rendszerint négy tojást rak, melyek 33–34 nap múlva kelnek ki. A szülők felváltva kotlanak és mindketten táplálják fiókáikat. A kölyök gólyák 58– 64 napos korukban repülnek ki, ezután a szülők még 7-20 napig etetik őket. EurópábanÁzsiábanRagadozórovarokathalakatkétéltűekethüllőketemlősöketmadarakat

 Az IUCN szerint nem veszélyeztetett. A középkorban az ember megtelepedése és erdőirtása kedvezett a fajnak, de a termelés módjának megváltozása és az iparosodás ahhoz vezetett, hogy a fehér gólya eltűnt Európa egyes részeiből a 19. században és a 20. század elején. A fajmegőrző programok és az újratelepítések miatt ma ismét megtalálható Hollandiában, Belgiumban, Svájcban és Svédországban. Vannak természetes ragadozói, és élősködők gazdája is lehet. Tollazatában rágótetvek telepedhetnek meg, és a fészekben atkák rejtőzhetnek. Elterjedési területének bizonyos pontjain meséket, regényeket ihletett, valamint közkeletű hiedelmeket, például azt, hogy ő hozza a kisbabát.középkorbanHollandiábanBelgiumbanSvájcbanSvédországbanrágótetvekatkák

 Élőhelye:  A fehér gólya táplálkozáshoz leginkább nyílt füves területeket, mezőket, sekély vizeket keres fel. A magas füvet és az erdőt kerüli.Csernobil környékén az os baleset után megritkult, mert a művelt területeket visszahódította a magas füves bozót.Lengyelország egyes vidékein a táplálékhiány miatt szeméttelepeken is keresgél. Szeméttelepen látták továbbá a Közép-Keleten, Spanyolországban, Észak- és Dél-Afrikában.  Nagyobb számban nyílt füves területeken szaporodik. Leginkább az erdőszéleket kedveli, azok közül is azokat, amelyek az év legalább egy részében el vannak árasztva. Nem kedveli a magas növényzetet, például az erdők belsejét.Örményországban 2000 m magasan is találtak fészket. Megtelepszik szavannán, sztyeppén, mezőkön, vizes helyeken, művelt földeken, de kerüli a trópusi erdőket.A középkorban az ember tevékenysége segíthette terjedését, amikor is az erdőket kiirtották, hogy legelőket és szántóföldeket alakítsanak ki a helyén. Akkoriban Európa nagy részén elterjedt, és egészen Svédországig szaporodott. Ritka vendég a brit szigeteken, ahol minden évben körülbelül 20 madarat látnak, de nem regisztrálnak fészket ban a skóciai Edinburgh Szent Egyed-katedrálisának csúcsán fészkelt egy pár.  Napjainkban a fehér gólyák állományának jelentős része az ember közelében, a települések villanyoszlopain, épületek kéményén fészkel. Ennek elősegítésére műfészkeket szerelnek a madárvédők a villanyoszlopokra, amelynek segítségével újabb fészkek építésére veszik rá a madarakat és elkerülik az általuk okozott meghibásodásokat a villamosenergia hálózatban.

 A fehér gólya palearktiszti vándormadár, télire délre vándorol. A vonulási útvonalak hagyományosak, de nincsenek szigorúan rögzítve. Augusztus közepén már csapatokba verődnek, de csak szeptember közepén indulnak el vándorútjukra. A nyugat-európai állomány Gibraltár a kelet-európai populáció Boszporusz felé indul el. A Földközi-tengert e két tengerszoros valamelyikén szelik át. Ez a nagy madár széles szárnyain képes mozdulatlan testtel és szárnyakkal siklani a felmelegedő föld fölött kialakuló termikeken. Így kihasználva a Gibraltár vagy a Boszporusz fölött keletkező meleg légáramlatokat. A gólyák a Szahara felett átrepülve egészen Dél-Afrikáig eljuthatnak. Mindkét fő útvonal 12 ezer kilométernél hosszabb. A telet Afrikában töltik, majd a megfelelő időben visszaindulvamárcius végén jelennek meg a Kárpát-medencében. A korszerű technikának köszönhetően műholdas jeladókkal már on-line is nyomon követhető a gólyák vonulása. Az első magyarországi kezdeményezés keretében két fehér gólyára került jeladó 2010 augusztusában óta közel ötven példányra helyeztek fel jeladót a Magyar Madártani Intézet szakemberei.AugusztusszeptemberGibraltárBoszporuszFöldközi-tengertSzaharaDél-Afrikáigmárciuselső magyarországi kezdeményezés  A vándorlás rendszeres kutatását a német Johannes Thienemann kezdte meg, aki ban kezdett gyűrűzni. Újabban a modern technikát is bevetik, például az Argus rendszert. A leghosszabb ideje így figyelt gólya Max, akit 1999 óta követnek így nyomon.  Egy spanyol közmondás szerint a gólyák február 20-án érkeznek meg Afrikából. A globális felmelegedés miatt azonban ez korábbra tolódott. Sokan már december végén visszajönnek, hogy gyorsan elfoglalják a legjobb fészkeket. Megint mások, bár elindulnak Afrikába, de még a tengert sem repülik át, és októberben-novemberben már otthon vannak. Ebben a felmelegedés mellett a táplálékkínálat is szerepet játszik az öntözéses földművelés és a szeméttelepek miatt.

Cseresznye, a móri gólya    / /?type=2&theater / /?type=2&theater

s/vb / /?type=2&t heater

Dolgozik az osztály