Graciela Sbertoli / Vox A kisebb települések önkormányzatainak támogatása az életen át tartó tanulás szemléletének népszerűsítésében MANORKA – zárókonferencia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai egészségfejlesztés – iskolai egészségterv
Advertisements

A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Miből tanítsak? A taneszköz-választás kérdései a 6-10 évesek nyelvoktatásában Kuti Zsuzsa Oktatási Minisztérium.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
D ALE C ARNEGIE T RAINING  Dale Carnegie ® : A hagyomány  Alapítva: 1912  Cég-központ: New York City  DC Kutató-központok: New York, St.Louis, Washington.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
KVN OP 1.1. – TEAM – Képzés a közigazgatás hatékonyabbá tételének érdekében.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
A SZETT bemutatása A 20 éves múltra visszatekintő Szövetség magyarországi nonprofit, civil szervezetek szövetsége; Kiterjedt hazai és nemzetközi partnerhálózattal.
DPR kommunikáció alapelvei
Angol nyelvi kompetencia
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Könyvtárhasználati verseny
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
Drajkó László Microsoft Magyarország
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
COMENIUS PROGRAM.  „Egész életen át tartó tanulás programja“  Iskolák nemzetközi együttműködése Mi is az a Comenius?
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Az ÚMVP intézményrendszere
NAT 2007 kompetenciák.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt Motiváció felkeltése és fenntartása internethasználattal.
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
Tréningcsoportra történő kiválasztás folyamata
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Kitagolás – foglalkoztatás – életminőség Az intézményi kiváltás foglalkoztatási szempontú aspektusai.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Az idegen nyelv fejlesztésének célja és rendszere Készítette: Robinson Erika Anna.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
A járási és az önkormányzati hivatalok közötti együttműködés erősítése Képzési program tájékoztató Dr. Zongor Gábor TÖOSZ főtitkár MANORKA projektvezető.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
EÖTVÖS JÓZSEF ISKOLAALAPÍTVÁNY SZAKKÖZÉPISKOLÁJA BÉKÉSCSABA.
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Vállalkozói attitűd „ Legyen tartásod „.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Az Új Széchenyi Terv - keretében kiírt TÁMOP -_3.3.10/A-12 kódszámú, A hátrányos helyzetű tanulók iskolai sikerességének elősegítése a Lévay József református.
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
IKER felülvizsgálata, referenciakeret bemutatása IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Fodorné Tóth Krisztina PTE Regionális Távoktatási Központ Multimédia az oktatásban 2009.
Idősen is fiatalosan Senior fejlesztő program a
Idősen is fiatalosan Senior fejlesztő program a
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt
A falvak hatékonysági hálózatának kiépítése
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Előadás másolata:

Graciela Sbertoli / Vox A kisebb települések önkormányzatainak támogatása az életen át tartó tanulás szemléletének népszerűsítésében MANORKA – zárókonferencia

Vox, a norvégiai életen át tartó tanulás központi intézete… … a Norvég Oktatási Minisztérium oktatási és kutatási intézete – más minisztériumok számára is dolgozik. Víziónk: életen át tartó tanulás egy befogadóbb társadalomért és jobb munkakörülményekért Vox / Graciela Sbertoli

A magyarországi nyitott tanulási központok (NYITOK) hálózatának tudásközpontja Graciela Sbertoli / Vox

Jövőkép és célok Kapacitásfejlesztés, képessé tétel stratégiája A figyelemfelhívás, tudatosítás fogalma Az életen át tartó tanulás fogalma Mint eszköz Mint cél Elsődleges célcsoport: településvezetők és önkormányzati dolgozók Végső célcsoport: a teljes lakosság KÉPESSÉ TÉTEL > ÖNÁLLÓ TEVÉKENYÉG Graciela Sbertoli / Vox ADJ egy halat és lesz élelmem egy napra. TANÍTS meg halászni és lesz élelmem egy egész életre. Kínai közmondás

A települések A kiválasztás kritériumai: -Méret -Nyitott tanulási központ működik a helyszínen -Jó települési együttműködés a mikrórégióban Graciela Sbertoli / Vox

Tevékenységek (1) Tájékoztató napok Településvezetői tanulóklubok 1 modul - Hatékony digitális megoldások a településvezetők sikeres munkájáért (személyes hatékonyság az IKT eszközök segítségével) 2 modul - Modern infókommunikációs eszközök a polgármester kezében (a település bemutatása és hatékony kommunikáció az IKT eszközök segítségével) 3 modul – Idegen nyelv a kommunikáció javítása és a közösség készségeinek fejlesztése érdekében 4 modul - A tanuló közösség (a felnőttkori tanulás fontossága, a közös tanulás hozzáadott értéke) Graciela Sbertoli / Vox

Tevékenységek (2) Felkészítő műhelymunkák az önkormányzati dolgozók számára Útmutató az életen át tartó tanulás helyi stratégiájának kialakításához és fejlesztéséhez Graciela Sbertoli / Vox

Tapasztalatok, következtetések Fontos a megfelelő előkészítés és részletes egyeztetés a helyi szereplők bevonódásának és elköteleződésének eléréséhez, A kulcs az attitűd és az elköteleződés – különösen fontos a központi települések vezetőinek elköteleződése Fontos eredmény: a résztvevők visszajelzései azt mutatatták, hogy meggyőződtek az ilyen természetű fejlesztések, tanulási lehetőségek kiemelkedő fontosságáról Településvezetői tanulóklubok: a résztvevők a tanulás mellett kiemelten fontosnak tartották a tapasztalat megosztás, az egymástól tanulás lehetőségét Meg lehet csinálni! - Megfogalmazódott, hogy a közösségi tanulásra alkalmas helyiség kialakítása és elérhetővé tétele nem kifejezetten pénzkérdés Tanulási fesztiválok: érdekes és hasznos tapasztalatok Graciela Sbertoli / Vox

Hogyan tovább? Dolgozzunk tovább a motiváció és a pozitív hozzáállás növelésének irányába Kövessük a jó példákat Használjuk ki a közös lehetőségeket Helyezzük fókuszba a digitális kompetenciák fejlesztést, amelyek motivációt és eszközt jelentenek a tanuláshoz Gondolkodjuk további fejlesztési lehetőségeken Graciela Sbertoli / Vox

Graciela Sbertoli / Vox Graciela Sbertoli VOX, Norway Vincze Zsolt NYITOK Tudásközpont