Zuglói Hajós, egy tehetséggondozó általános iskola 2013.05.14. 1 Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
Advertisements

Induló képzéseink – 2008/2009-es tanév Lovassy László Gimnázium  :  : Lovassy László Gimnázium Induló képzéseink 2008/2009-es.
Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda
Tehetségazonosítás gyakorlata
Pályaválasztás 2014/15.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Iskolánkról.
H Ú S V É T P R O J E K T TÁMOP pályázat
Tehetségpont létrehozása
Jó gyakorlatok a Kazinczy Ferenc Tagiskolában
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Beiskolázási tájékoztató december
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
Esélyegyenlőségen alapuló tehetség- felismerés, tehetséggondozás egy innovatív Észak-Pest megyei gimnáziumban (TÁMOP 3.4.4/B-08/2/KMR) Az Európai Unió.
BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
Varga Katalin Gimnázium (Varga Katalin Secondary School)
BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
Bagaméri Zsuzsanna, BME Nyelvvizsgaközpont 1 SZAKMAI NAP Az akkreditált egynyelvű és kétnyelvű középfokú francia nyelvvizsgák bemutatása 2. Ebédszünet.
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
SYLVESTER JÁNOS PROTESTÁNS GIMNÁZIUM
Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
A kerettantervek fejlesztése
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Óvodai szülői értekezlet Szentgotthárdi Oktatási Intézmény.
Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolája
ILOSVAI SELYMES PÉTER ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Tehetséggondozás 1962 óta ének-zene tagozat indításával.
Két tanítási nyelvű oktatás az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskolában Egressy Béni Bilingual Primary School.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
Szülők iskolája program ÉVFOLYAM SZÜLŐI KÖZÖSSÉGE SZÁMÁRA.
BUDENZ JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM Oktatási modellünk, továbbtanulási eredményeink 2014/2015. tanév.
4 éves általános tantervű képzés 4 éves, emelt szintű angol nyelvi képzés 5 éves, magyar-német két tanítási nyelvű képzés 4 éves emelt szintű kommunikáció.
1 A Világ – Nyelv Program és a nyelvi előkészítő évfolyam július 07.
Iskolai tehetséggondozó tevékenység az online kérdőíves felmérés tükrében Sági Matild.
A nemzetiségi oktatás régi-új sarkalatos pontjai.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Tanulási karrierutak a Váci Szakképzési Centrumban.
Az idegen nyelv oktatása a Darusban 1990-ig kötelező az orosz nyelv társadalmi igény:német angol mindennapos német a két tannyelvű oktatás – 2000-ben.
Bemutatkozik A Debreceni Szakképzési Centrum Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolája NYITOTT KAPUK NAPJA
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2017/2018-as tanévre szeptember 14. Balázs Lászlóné igazgatóhelyettes.
Köszöntjük a pályaválasztási szülői értekezlet résztvevőit! Nyíregyháza, szeptember 29.
Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete Verein für Ungarische Pädagogen und Pädagoginnen in Österreich Kaposvár 2016.
1961-ben alapított intézmény Létszám: 770 fő Osztályok száma: 24 Az engedélyezett pedagógus státusz: 63 Az engedélyezett pedagógiai munkát segítő: 9,5.
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
ANDRÁSSY GYULA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM
MIÉRT AZ AVASI FRANCIA NYEK?
DARUS a gyermekekért.
Jánoshalmi Hunyadi János Általános Iskola,
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Álmodtunk egy iskolát magunknak
A KECSKEMÉTI BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
MINŐSÍTETT TEHETSÉGGONDOZÓ MŰHELY PÁLYÁZAT
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Beiskolázás a „Gundel”-ben
Köszöntjük intézményünkben!
Pályaválasztási szülői értekezlet
„Hagyjátok- mondta-, hadd jöjjenek hozzám a kicsinyek, ne akadályozzátok őket, hisz ilyeneké az Isten országa.” Mk 10,14.
Előadás másolata:

Zuglói Hajós, egy tehetséggondozó általános iskola Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban

Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban 2/21 Szükség van utakra, hidakra vasútvonalakra DE! az emberek közötti kapcsolatnak is épülnie kell Magyarországon csak a saját anyanyelvét beszéli: 71% Az ideális európai polgár 2 idegen nyelven is képes kommunikálni

Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban 3/21 A nyelvtanulás egy egész életen át tartó folyamat Korán kell elkezdeni  már az 1. osztályban Tartalomalapú nyelvoktatásban rejlő lehetőségeket is ki kéne aknázni  két tanítási nyelvű program Germán; a latin; és a szláv nyelvcsalád A kommunikáció a különböző országokhoz, kultúrákhoz tartozó emberek között hozzásegít egymás jobb megismeréséhez, csökkenti az idegengyűlöletet és erősíti közös egységhez való tartozás érzését

Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban 4/ ben épült egy bp-i lakótelepen 60-as évek Magyarországa: általános iskolákban központi célmeghatározás, egységes ismeretátadás 70-es évek: iskolakísérletek kezdete  1971-től sporttagozatos iskola (szűkös feltételek) BVSC-vel együttműködés 1986: BVSC tehetséges úszó kollégistáinak beiskolázása  nemzetközi sportversenyek  orosz helyett angol az idegen nyelv 7-8. osztályban (új igazgató: Valent Györgyné) Kerületben elsőként számítástechnika szaktanterem Magyarországon elsőként magyar-német kéttannyelvű program általános iskolában

Magas érdeklődés az iskola iránt: egy utcányira csökkentik a körzetet es tanévtől teljes körzeten kívüliség  csak két tanítási nyelvű osztályok indítása Rendszerváltást követően: szabad iskolaválasztás (  szegregáló iskolarendszer erősödésének veszélye  Pisa felmérések is jelzik)   Körzethatárok szerint kötelező felvétel /21 Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban Szülő Energia-, idő-, pénzbefektetés a „karrier” reményében Fenntartó homogén iskola, kevesebb stressz, jobb légkör Bejelentkezés vásárlása a körzetbe

/21 Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban … a tehetségesek képzése az iskolai oktatásban háttérbe szorult, majd kimaradt” Czeizel Endre „A mai oktatás a legtöbb esetben egységesít: az alulteljesítőket megbélyegzi, a túlteljesítőket pedig visszafogja” Csermely Péter Működik a fűnyíró-elv.

A köznevelési törvény szerint megszűnik e képzési forma azokban az iskolákban, ahol a diákok 60%-a nem teljesíti az előírt rész- és kimeneti vizsgákhoz kötött követelményeket. A korai két tanítási nyelvű iskolai oktatásban a célnyelv tanítása és célnyelven történő tanulás egyidejűleg kezdődik. A célnyelvi óraszám évfolyamonként heti 5 óra… 3. évfolyamtól kezdődően az éves órakeretbe épüljön be legalább 5 témazáró dolgozat /21 Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban

Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban 8/21 Első perctől német óravezetés, csoportbontás 1-2. osztály: Játék és beszélgetés németül csak szöveges értékelés  csökkenthető a kezdeti szorongás technika óraszáma beépített  „kézműveskedés” is segíti a bevésődést; a heti óraszámot nem növeli Célnyelven oktatott tárgyak (évfolyamonként legalább három tantárgyat célnyelven kell tanulni): Alsó tagozat : ének-zene, testnevelés, rajz, környezetismeret Felső tagozat: természetismeret, országismeret, német nyelvű irodalom Táborozások, diákcsere-utak

Szókincs: 1600 aktív és 800 passzív lexikai egység. Beszédértési készség: Szűrje ki a rádióban és a televízióban az őt érdeklő műsorokból a számára fontos információkat, … Beszédkészség: Tudjon külföldi partnerrel is általános és aktuális témakörökben beszélgetést folytatni…. A nyelvhasználat szintje: megegyezik az Európai Tanács által kiadott ajánlás B1 szintjével: B1: „… le tudja írni a tapasztalatait és különböző eseményeket, álmokat, reményeket és ambíciókat, továbbá vázlatosan meg tudja indokolni a különböző álláspontokat és terveket.” /21 Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban

Cél: a részképesség- zavaros az iskolaéretlen gyerekek kiszűrése a tanulási kudarcok, a túlzott szorongás kialakulásának az elkerülése Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban 10/21 mindenki számára elérhető képzés tanulási kudarc elkerülése csökkentett anyanyelvi óraszámok szigorú kimeneti követelmények sokszoros (idén 4.5- szeres) túljelentkezés felvételi eljárás törvényi tilalma DE sport- és művészeti tagozatnál lehet! oktatáspolitikai megfontolások

2008/09-es tanév: B1 szint 100% (27 fő), B2 szint, középfokú nyelvvizsga 56% 2009/10-es tanév: B1 szint: 77% (30 fő) B2 szint, középfokú nyelvvizsga 15% (6 fő) 2010/11-es tanév: B1 szint 78% (33 fő) 2011/12-es tanév: B1 szint: 65,5% (19 fő) /21 Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban 2012/13-as tanév országos kompetencia mérési eredményei a 8. évfolyamon

Nemzeti Tehetség Program A Nemzeti Tehetség Program elfogadásával az Országgyűlés és között, 20 évre kiemelt lehetőséget ad a tehetségsegítés fejlesztésére… Zuglói Tehetségprogram  sikeres pályázat után csatlakozás Külső szakértőként részt vettünk a pályázatban 2011/12-es tanévtől átgondoltabb tehetséggondozási munka Bemeneti szűrő vizsgálatok: pedagógusok, szülők, diákok megkérdezése; év végén a diákok újabb kikérdezése Folyamatban van az akkreditált tehetségponttá válás Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban 12/21

Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban 13/21 38%-uk (100 fő) vett részt tehetségfejlesztő foglalkozáson, a résztvevők 57%-a lány 3. osztálytól folyt a kikérdezés

Az iskolai klíma értékelésének változása a tanév során a foglalkozásokra járó, illetve nem járó gyermekek között Az iskolai klíma megítélése a tanév elején és végén a tehetségműhelyek résztvevői között a nemek tükrében Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban 14/21 Szignifikáns különbségek; Tanév végére csökkenő értékek  fáradás

Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban 15/21 Részletesebb eredmények A foglalkozások részvevői pozitívabban viszonyulnak iskolájukhoz. Az iskolában megélt jobb hangulat  erősebb motivációt jelez, mely a foglalkozásokra való jelentkezésekben realizálódott. Talán a tanév során tapasztalt érdekes kihívásoknak, (siker) élmények- nek is köszönhető, hogy kevésbé romlik a tanuláshoz fűződő viszony. Ez a vizsgálat is azt mutatja, hogy a lányok viszonyulása az iskolához pozitívabb. A társakhoz fűződő viszonyban nincs jelentős eltérés a csoportok között, és tanév végére sincs csökkenés

Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban 16/21 agresszivitás, iskolai zaklatás??? tehetségesek fokozott érzékenysége verseny- helyzetek stressz… teljesítmény- kényszer  fokozódó szorongás kiscsoportos foglalkozások, kooperatív technikák nonverbális jelek hangsúlyozott figyelése idegen kultúra meg- ismerése

Melyik gyerek van bajban? Melyik arckifejezés tükrözi legjobban azt, amit a kép láttán érzel? Mások érzelmeinek észlelése Saját érzelmek észlelése

Szignifikáns a különbség az iskola iránti érzelmi viszonyulás, a társas klíma és a zaklatás észlelése között a tehetséggondozó iskola javára Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban 18/21

Szignifikáns az elmaradás a cselekvéses agresszióban Kiegyenlített értékek a többi alskálában (csak a gúnyolódás, csúfolódás esetében magasabb az érték a Zuglói Hajósban, de nem jelentősen) Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban 19/21

Szignifikáns különbség a mások érzelmeire való fókuszálásban Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban 20/21 Öregdiákok (n=23 fő) átlagéletkor: 26 év, diplomások aránya 34%, felsőfokú tanulmányt folytat jelenleg is 65% Középiskolás korában a válaszolók 100%-a szerzett nyelvvizsgát németből, 57% felsőfokút, 43% középfokút Az elégedettség mutatója lehet a fiatal felnőttek iskolaválasztásra vonatkozó terve:

Kompetencia- és tudástranszfer az oktatásban 21 Köszönjük a figyelmet! Az objektív teljesítménymutatók, és a pszichológiai vizsgálatok eredményei alapján gratulálunk az iskola vezetőségének és tantestületének, támogatjuk az akkreditált tehetségponttá válást, állítjuk, hogy követésre méltó, jól működő a két tanítási nyelvű program 1993