Összefogás és megújulás az élelmiszeriparban 2010. június 10. Gyaraky Zoltán főosztályvezető V idékfejlesztési M inisztérium.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
UDOVECZ GÁBOR Közelmúlt és jövőkép az agrárgazdaságról Pallas Páholy december 11.
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
„LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK” Lakitelek Népfőiskola január 25.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
A mezőgazdaság gondjai és kitörési lehetőségei a Homokháton Előadó: Kőváriné dr. Bartha Ágnes Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara elnöke Kecskemét,
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Családi vállalkozás.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
Élelmiszer-stratégia –
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Hungarikumok a Parlamentben II Gyaraky Zoltán főosztályvezető Gőgös Zoltán államtitkár.
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
A fogyasztói tudat befolyásolása a közösségi marketing eszközeivel
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Eu-s források súlypontja a KKV fejlesztés és Innováció Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Várható fontosabb pályázatok ban.
AGRÁRINNOVÁCIÓS MŰHELY A RÓNA – JUH Klaszter innovációs hatékonyságának növelése ÉAOP
ÖSSZEFOGÁSMEGYE A Békés Megyei Önkormányzat szerepe a gazdaságfejlesztésben, válságkezelésben BÉKÉS MEGYE, MINT HATÁRMENTI TÉRSÉG FEJLESZTÉSE Magyar-román.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen főosztályvezető-helyettes Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei ( ) vállalkozások számára Keller Péter osztályvezető GKM Vállalkozásfinanszírozási Főosztály.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Biztonságvédelmi és autóipari klaszterek együttműködésének lehetőségei hazai és nemzetközi téren.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Eu-s források súlypontja a KKV fejlesztés és Innováció
12 ezer milliárd forintos keret
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
Európai Uniós ismeretek
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Kihívások a tojáságazat előtt
Előadás másolata:

Összefogás és megújulás az élelmiszeriparban június 10. Gyaraky Zoltán főosztályvezető V idékfejlesztési M inisztérium

1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Az élelmiszeripar helye, helyzete  Magyarországon 2009-ben 2069 milliárd HUF bruttó termelési érték - a termelési volumen tovább csökkent (-2,1 %) – ezalatt az ipari termelés csökkenése 17,7% volt tej 209; húsfeld. 195; hús, baromfi készítmény 181; pék, tészta 179; gyümölcs-zöldség 171; baromfihús 169; üdítő 150 mrd. HUF termelési érték növekedés: húsfeldolgozás, takarmány, üdítő, malom, kiugróan magas: halfeldolgozás, malátagyártás jelentős termelési érték csökkenés: sör, hús-baromfihús készítmény, gyümölcs-zöldség belföldi értékesítés (-4,7%), export (4,7%/614 mrd HUF) feldolgozó iparban továbbra is a harmadik helyen foglalkoztatottak száma fo vállalkozások száma 8322 (ebből 4 fő feletti 2773) ebből kisvállalkozás 96%, mikro 80% (KSH) beruházások 2009-ben 75,9 mrd. HUF (-11,5%, 2008-ban -26%) EU 27-ből a magyar termelés tartósan 1 % körüli – 16. helyen

1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Élelmiszeripari adatok grafikusan

1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Élelmiszeripari adatok grafikusan

1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Élelmiszeripari adatok grafikusan

1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Élelmiszeripari adatok grafikusan

1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Élelmiszeripari adatok grafikusan

1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium A kibontakozás feltételei és lehetőségei „ÖSSZEFOGÁS ÉS MEGÚJULÁS” stratégiai program Határozott, de differenciált válaszok kellenek  az élelmiszeripar legyen stratégiai ágazat  vállalkozási méret szerint – mikro, kis, kis-közepes, nagy-közepes, nagy  szakágazat szerint – lehetőségek és veszélyek elemzése

1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Kihívások és akadályok Választ kell adni az alábbi kihívásokra  versenyképesség, életképesség  változó fogyasztói elvárások, változó termékszerkezet igény  export irányok, export elvárások  fokozódó élelmiszer-biztonsági elvárások, valós vagy vélt aggodalmak  értékesítési kihívások, láncok  hozzájárulás a vidéki foglalkoztatáshoz  hozzájárulás a fenntartható fejlődés megvalósításához Főbb akadályok a vállalkozók előtt  forrás hiány (tőke, hitel, adó, támogatás politika)  bizonytalan alapanyag ellátás, kedvezőtlen termékszerkezet, elavult technológia  bizalmatlanság, együttműködési készség hiánya  piac építési, fenntartási hiányosságok  humán háttér gyengeségei

1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Javasolt főbb intézkedések az élelmiszeripar megújulásához (1) Vállalkozások működési környezetének javítása – horizontális gazdaságirányítási kérdés  hitelpolitika - forgóeszköz hitelek garanciális biztosítása, banki hosszú és középlejáratú hitel feltételek garantált konstrukciókkal  monetáris politika – kamatcsökkentés, árfolyampolitika  kockázati tőke bevonás a versenyképes szakágazatokba  EU és nemzeti támogatások központi stratégiai céloknak megfelelő meghirdetése (együttműködések ösztönzése, ágazati stratégiának megfelelő fejlesztések, KKV-k erősítése, MNÉP K+F+I programok)  adminisztratív feltételek egyszerűsítése a hitelhez jutásnál  vállalkozás élénkítő adópolitika (ÁFA kulcs, befizetési kötelezettség)  támogatásért tulajdonosi, irányítási részvétel - konszolidáció  feketegazdaság, korrupció visszaszorítása  vállalkozás támogató jogi szabályozás

1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Javasolt főbb intézkedések az élelmiszeripar megújulásához (2) Technológia, termékszerkezet átalakítása – méret differenciáltan  mennyiségi és minőségi szempontból biztonságos hazai alapanyag biztosítása  speciális fogyasztói célcsoportok számára fejlesztett termékek számának növelése  a hazai ízvilágot megtestesítő, hagyományos, regionális, termékek (hungarikumok, nemzeti értékek) előállítása közfogyasztásra  új, innovatív feldolgozási technológiák és kapcsolódó szolgáltatások bevezetése  környezetkímélő technológiák fejlesztése ötvözve a fenntartható élelmiszer- termelés szempontjaival  hatékonyabb erőforrás-kezelés megvalósítása, kiemelten a nagy volumenű tömeg termékek előállításánál

1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Javasolt főbb intézkedések az élelmiszeripar megújulásához (3) Termelési, piaci együttműködések, társulások erősítése  együttműködések a mezőgazdasági termelők és feldolgozók között  a mezőgazdasági termelők, kistermelők helyben történő feldolgozása  termelési, értékesítési együttműködések a KKV-k és élelmiszeripari nagyvállalkozások között  termelési, értékesítési, logisztikai társulások, szövetkezetek a KKV-k és/vagy termelők között  komplex, szektorok közötti együttműködés a termelők, feldolgozók, HORECA, idegenforgalom között (körútak, slow-food stb.)  élelmiszeripari parkok - az azonos alágazatban dolgozó feldolgozók részére

1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Javasolt főbb intézkedések az élelmiszeripar megújulásához (5) Piacra jutás, piac építés és fenntartás elősegítése  technológia transzfer, regionális tudásközpontok, kísérleti üzemek a KKV-k piacra jutásának elősegítésére  új értékesítési csatornák felkutatása, bevezetése (termelői-feldolgozói áruházak, internet stb.)  megújuló agrármarketing stratégia, kollektív marketing eszközök kihasználása (piac elemzések, találkozók, fogyasztói klubok, áruházi hetek, kiállítások, reklám)  EU termék tanúsítások számának növelése (eredet megjelölés, hagyományos, ökologikus)  nemzeti jelek, védjegyek (MÉ II. szint, HÍR, KMÉ)  vertikális – termékláncra kiterjedő - minőségirányítási-nyomonkövethetőségi rendszerek kialakítása (piaci, jogi igény ill. marketing célok)  szakágazati önellenőrző csoportosulások, klaszterek szervezése, működtetése

1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Javasolt főbb intézkedések az élelmiszeripar megújulásához (6) Humán háttér - oktatás, képzés, fogyasztói tájékoztatás  ipar tényleges igényeinek megfelelő, gyakorlatorientált alapképzések  alkalmazkodást biztosító továbbképzések (menedzser tanfolyamok!)  szakmai értékek felismerése, társadalmi szintű életcél, életpálya elismerések („az év hentese”)  fogyasztói tudatformáló kampányok, felmérések, elemzések  kiterjedt táplálkozási, higiéniai oktatások az alap és középfokú képzésben

1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!