Összefogás és megújulás az élelmiszeriparban június 10. Gyaraky Zoltán főosztályvezető V idékfejlesztési M inisztérium
1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Az élelmiszeripar helye, helyzete Magyarországon 2009-ben 2069 milliárd HUF bruttó termelési érték - a termelési volumen tovább csökkent (-2,1 %) – ezalatt az ipari termelés csökkenése 17,7% volt tej 209; húsfeld. 195; hús, baromfi készítmény 181; pék, tészta 179; gyümölcs-zöldség 171; baromfihús 169; üdítő 150 mrd. HUF termelési érték növekedés: húsfeldolgozás, takarmány, üdítő, malom, kiugróan magas: halfeldolgozás, malátagyártás jelentős termelési érték csökkenés: sör, hús-baromfihús készítmény, gyümölcs-zöldség belföldi értékesítés (-4,7%), export (4,7%/614 mrd HUF) feldolgozó iparban továbbra is a harmadik helyen foglalkoztatottak száma fo vállalkozások száma 8322 (ebből 4 fő feletti 2773) ebből kisvállalkozás 96%, mikro 80% (KSH) beruházások 2009-ben 75,9 mrd. HUF (-11,5%, 2008-ban -26%) EU 27-ből a magyar termelés tartósan 1 % körüli – 16. helyen
1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Élelmiszeripari adatok grafikusan
1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Élelmiszeripari adatok grafikusan
1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Élelmiszeripari adatok grafikusan
1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Élelmiszeripari adatok grafikusan
1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Élelmiszeripari adatok grafikusan
1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium A kibontakozás feltételei és lehetőségei „ÖSSZEFOGÁS ÉS MEGÚJULÁS” stratégiai program Határozott, de differenciált válaszok kellenek az élelmiszeripar legyen stratégiai ágazat vállalkozási méret szerint – mikro, kis, kis-közepes, nagy-közepes, nagy szakágazat szerint – lehetőségek és veszélyek elemzése
1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Kihívások és akadályok Választ kell adni az alábbi kihívásokra versenyképesség, életképesség változó fogyasztói elvárások, változó termékszerkezet igény export irányok, export elvárások fokozódó élelmiszer-biztonsági elvárások, valós vagy vélt aggodalmak értékesítési kihívások, láncok hozzájárulás a vidéki foglalkoztatáshoz hozzájárulás a fenntartható fejlődés megvalósításához Főbb akadályok a vállalkozók előtt forrás hiány (tőke, hitel, adó, támogatás politika) bizonytalan alapanyag ellátás, kedvezőtlen termékszerkezet, elavult technológia bizalmatlanság, együttműködési készség hiánya piac építési, fenntartási hiányosságok humán háttér gyengeségei
1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Javasolt főbb intézkedések az élelmiszeripar megújulásához (1) Vállalkozások működési környezetének javítása – horizontális gazdaságirányítási kérdés hitelpolitika - forgóeszköz hitelek garanciális biztosítása, banki hosszú és középlejáratú hitel feltételek garantált konstrukciókkal monetáris politika – kamatcsökkentés, árfolyampolitika kockázati tőke bevonás a versenyképes szakágazatokba EU és nemzeti támogatások központi stratégiai céloknak megfelelő meghirdetése (együttműködések ösztönzése, ágazati stratégiának megfelelő fejlesztések, KKV-k erősítése, MNÉP K+F+I programok) adminisztratív feltételek egyszerűsítése a hitelhez jutásnál vállalkozás élénkítő adópolitika (ÁFA kulcs, befizetési kötelezettség) támogatásért tulajdonosi, irányítási részvétel - konszolidáció feketegazdaság, korrupció visszaszorítása vállalkozás támogató jogi szabályozás
1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Javasolt főbb intézkedések az élelmiszeripar megújulásához (2) Technológia, termékszerkezet átalakítása – méret differenciáltan mennyiségi és minőségi szempontból biztonságos hazai alapanyag biztosítása speciális fogyasztói célcsoportok számára fejlesztett termékek számának növelése a hazai ízvilágot megtestesítő, hagyományos, regionális, termékek (hungarikumok, nemzeti értékek) előállítása közfogyasztásra új, innovatív feldolgozási technológiák és kapcsolódó szolgáltatások bevezetése környezetkímélő technológiák fejlesztése ötvözve a fenntartható élelmiszer- termelés szempontjaival hatékonyabb erőforrás-kezelés megvalósítása, kiemelten a nagy volumenű tömeg termékek előállításánál
1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Javasolt főbb intézkedések az élelmiszeripar megújulásához (3) Termelési, piaci együttműködések, társulások erősítése együttműködések a mezőgazdasági termelők és feldolgozók között a mezőgazdasági termelők, kistermelők helyben történő feldolgozása termelési, értékesítési együttműködések a KKV-k és élelmiszeripari nagyvállalkozások között termelési, értékesítési, logisztikai társulások, szövetkezetek a KKV-k és/vagy termelők között komplex, szektorok közötti együttműködés a termelők, feldolgozók, HORECA, idegenforgalom között (körútak, slow-food stb.) élelmiszeripari parkok - az azonos alágazatban dolgozó feldolgozók részére
1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Javasolt főbb intézkedések az élelmiszeripar megújulásához (5) Piacra jutás, piac építés és fenntartás elősegítése technológia transzfer, regionális tudásközpontok, kísérleti üzemek a KKV-k piacra jutásának elősegítésére új értékesítési csatornák felkutatása, bevezetése (termelői-feldolgozói áruházak, internet stb.) megújuló agrármarketing stratégia, kollektív marketing eszközök kihasználása (piac elemzések, találkozók, fogyasztói klubok, áruházi hetek, kiállítások, reklám) EU termék tanúsítások számának növelése (eredet megjelölés, hagyományos, ökologikus) nemzeti jelek, védjegyek (MÉ II. szint, HÍR, KMÉ) vertikális – termékláncra kiterjedő - minőségirányítási-nyomonkövethetőségi rendszerek kialakítása (piaci, jogi igény ill. marketing célok) szakágazati önellenőrző csoportosulások, klaszterek szervezése, működtetése
1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium Javasolt főbb intézkedések az élelmiszeripar megújulásához (6) Humán háttér - oktatás, képzés, fogyasztói tájékoztatás ipar tényleges igényeinek megfelelő, gyakorlatorientált alapképzések alkalmazkodást biztosító továbbképzések (menedzser tanfolyamok!) szakmai értékek felismerése, társadalmi szintű életcél, életpálya elismerések („az év hentese”) fogyasztói tudatformáló kampányok, felmérések, elemzések kiterjedt táplálkozási, higiéniai oktatások az alap és középfokú képzésben
1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: V idékfejlesztési M inisztérium KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!