Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ö sszet ö ret é s á ld á sa.
Advertisements

Készítette:Dobák Lídia
HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK
NAPTÁR Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját.
Serpenyős Vendéglő Rezi György
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
8.C FÁNKOS KÖNYVE.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
„Ez az icike-picike mind megette!”
Angol – amerikai projekt hét
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Palacsinta Palacsinta. Hozzávalók: 20 db palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 1-2 kanál tej, 3 kanál porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 dl tejföl.
B-vércsoport.
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Változások az utóbbi évtizedekben
Marhahúsból készült ételek
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Húspótlók, főzelékfeltétek
A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”. A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő.
Készítették: a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium 7.a osztályos tanulói.
Gombák.
Étkezési szokások az ókori Hellászban
MEXIKÓI KONYHA.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Kedvenc ételem Bajcsi Ágnes 9.b. Rántott sajt Hozzávalók Rántani való sajt Rántani való sajt Liszt Liszt Tojás Tojás Zsemlemorzsa Zsemlemorzsa Hasábburgonya.
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Fogadó étel vörös lencse krémleves 1 fej vöröshagyma kockára vágva ¾ csésze vörös lencsét külön megfőzve 1 szál fehérrépa ¼ holdra vágva.
A helyes táplálkozás.
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
SALSA BÜFÉ ÉTLAP Pizza 28cm: Minden PIZZA: 950 Ft Köret Savanyúság
A slambuc receptje.
Testi - lelki egyensúly
Mézeskalács készítése
Római étrend,étkezés.
Német étkezési szokások
Határtalanul. 1. nap Utazás 04:15-kor indultunk el Győrújbarátról. 11-kor már a határon voltunk. A vámosok mindenkinek elkérték a személyi igazolványát,
Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
VEND VIDÉK ÉS HOZZÁ TARTOZÓ ÉTELEK.. Vendvidéki Vend vidéki„Nosztalgia”
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Haemocromatosis Klub Étrendi javaslatok
Új alapanyagok, technológiák – Tradícionális ételek modern köntösben
A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!
Egészségtudatos gasztronómia
Élelmiszer lábnyom.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Mi készül? gulyásleves.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Élelmiszer lábnyom.
Iskolánk alapításának 30. évfordulója alkalmából a diákönkormányzat
Budapest 19. Étkeztetés a Kispesti iskolákban
Előadás másolata:

Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség

Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség

Szentgotthárd Lakóhelyem földrajzi elhelyezkedése (Szentgotthárd)

Szentgotthárd (Monošter) A legnyugatabbra fekvő város Magyarországon. Vas megyében található a Szentgotthárdi kistérség központja,1983-ban kapott városi rangot. Közvetlenül az osztrák határ mentén, a szlovén határ közelében a megye délnyugati csücskében a Rába és a Lapincs összefolyásánál fekszik. Jelenleg Szentgotthárd a magyarországi szlovén kisebbség központja. A Rába völgye, a Hársas-tó, a Vendvidék, az őrségi erdők, a csak itt látható, jellegzetes szórványtelepülések egyre több vendéget vonzanak a városba és környékére.

Étkezési szokások (Reggeli) Az Őrség és környékkén régen és még most is a jó magyar ember a reggelit mindig valami laktató, általában zsíros és szénhidrátban gazdag étellel kezdte. Ilyen például a paraszttál amely a sonkától kezdve a kolbászig minden megtalálható. Emellé paprikát, paradicsomot és hagymát fogyaszt. Néhány családban a kukorica illetve a búzadara váltja fel a paraszttálat.

Étkezési szokások (Ebéd) Főétkezés : Általában valamilyen levessel indul ( tyúkhúsleves, gulyás…),majd ezt követi a főétel ( rakott krumpli,dagadó ), az étkezést csak ritkán követi a desszert, a főétel zárja le az ebédet.

Étkezési szokások (Vacsora) A tájegységre jellemzően az emberek zsíros kenyeret esznek vacsorára, amit lilahagyma, újhagyma, pirospaprika, paradicsom egészít ki. A kenyér elfogyasztása után a vacsorát 1 pohár hazai vörösborral zárjuk.

Étkezési szokások (Apperitív ital) Apperitív italt, mint étvágygerjesztő italt az étkezések előtt fogyasztjuk. Ez lehet alkoholos illetve alkohol mentes. Alkoholmentes: Ásványvíz Alkoholos: Pálinka

Alapanyagok Erdei gombák: vargánya, nyulica, galambica Tökmagolaj Hagyma Fűszerpaprika Háznál tenyésztett állatok ( sertés, baromfi, marha ) Háznál termelt zöldségek, gyümölcsök

Ételkészítési technológia (Natúr sütés) A vékony szelet húsokat enyhén fűszerezve kevés zsiradékon sütjük Pl: Natúr szelet

Ételkészítési technológia (Bő zsírban sütés) Általában valamilyen bundázott ételt sütünk bő zsírban. Pl.: rántott hús Magyarországon elterjedt bundázási formák: - bécsi: liszt, tojás, zsemlemorzsa - párizsi: liszt, tojás - sörtészta: liszt, tojás, sör

Ételkészítési eljárások (Szakaszos párolás) A nyersanyagot kevés zsiradékon megpirítjuk,fűszerezzük majd kevés vízzel felöntjük. Alacsony lángon és gyakori kevergetéssel addig pároljuk, amíg zsírjára sül. Egy kevés vízzel újból felöntjük. Pl.: pörkölt

Ételkészítési technológia (Abálás) Folyamatos, forráspont alatti 90-95°C-on történő hőkezelést, főzést jelent. pl. a szalonna, hurkafélék

Ételkészítési technológia Rántás Zsiradékon a lisztet, a megfelelő színárnyalatig pirítjuk. Felengedjük hideg folyadékkal, és habverővel simára keverjük. Fakanállal folyamatosan keverve öntjük az ételhez. Fajtái: - világos, - zsemleszínű, - magyaros Pl.: Zöldborsó leves

Ételkészítési technológia (Habarás) A lisztet tejföllel kikeverjük ha igen sűrű a massza akkor tejjel vagy vízzel hígítjuk, majd hő kiegyenlítéssel a forró leveshez/főzelékhez adjuk. Pl.: Jókai bableves

Vasi dödölle (Az étel vizsgálata egészséges táplálkozás szempontjából) Hozzávalók: 1kg burgonya, 30 dkg liszt, 30 dkg hagyma, só, sertés zsír, tejföl. Elkészítése: 1kg burgonyát meghámozunk, apróra vágjuk, majd sós vízben megfőzzük, ezután apróra törjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy kemény tésztát kapjunk. Kanállal kiszaggatjuk, és olajon mindkét oldalát megpirítjuk. Hagymás zsírral megöntözzük, tálaláskor tejföllel meglocsoljuk. Egészségtelen mert : Sertészsírt,szénhidrátot tartalmaz. Az étel elkészítési módja is egészségtelen, mivel a hagymát zsíron pirítjuk meg és tálalásnál tejföllel öntjük le a kész ételt.

Vasi pecsenye (hagyományos és átdolgozott recept) Eredeti recept Hozzávalók: 60 dkg kicsontozott sertéstarja, 8 dkg liszt, 1 dkg fűszerpaprika, 2 dkg só, 2 dl tej, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, csipetnyi őrölt bors Elkészítés módja: A tarját felszeleteljük, gyengéden megveregetjük, sós, borsos, fokhagymás tejbe áztatjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap elővarázsoljuk a húsokat, jól lecsurgatjuk, megforgatjuk pirospaprikával elkevert lisztben, kedvenc teflonserpenyőnkben olajt hevítünk, és mindkét oldalán szép pirosra sütjük. Egészséges recept Hozzávalók: 60 dkg kicsontozott sertés karaj, 8 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1dkg fűszerpaprika, 1 dkg só, 2dl zsírszegény tej, 4 gerezd fokhagyma. 1 evőkanál olívaolaj, egy csipetnyi őrölt bors Elkészítés módja: A karajt felszeleteljük, gyengéden megveregetjük, enyhén sós, borsos, fokhagymás tejbe áztatjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap elővesszük a húsokat, jól lecsurgatjuk, megforgatjuk pirospaprikával elkevert lisztben, majd sütőzacskóba tesszük a hús szeleteket, és egy evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk. Végül sütőben megsütjük.

Sterc ( gyermekétel ) Hozzávalók: Fél kg teljes kiőrlésű liszt, só, 2-3 dl felforralt víz, 4 evőkanál olvasztott margarin. Elkészítése: A lisztet rózsaszínűre pirítjuk,margarint és vizet forralunk külön-külön edényben. Fél kiló liszthez két dekagramm sót teszünk. A forró vizet és az olvasztott margarint kanalanként keverjük hozzá a liszthez,amíg stercesre sül, vagyis morzsás lesz, mint a császármorzsa. Tálaláskor friss gyümölcsöt és natúr joghurtot adunk az étel mellé.

Készítették: Holczbauer Anett Klujber Bettina Koszár Viktória