A csatlakozó berendezés átalakítására, és a csatlakozási pont áthelyezésére vonatkozó szabályok értelmezése, díjfizetési szabályok 2016-06-24.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közművek elhelyezése közterületen, közmű keresztezések, házi bekötések
Advertisements

Tájékoztató Győr város villamos energia ellátási rendszerének helyzetéről, fejlesztésekről, korszerűsítésekről október 26.
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
főigazgató-helyettes
Tatabánya, EHÖSZ konferencia október 24.
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Villamosenergia-piac
Az új épületenergetikai szabályozás
Családi ház villamosenergia-ellátása napenergiával
XVII. Dunagáz Szakmai Napok Dobogókő április Biztonság és bürokrácia a gázfelhasználói rendszerek létesítésében Előadók: Bayer Károly E.ON.
A vízjog időszerű kérdései
A hazai mérnöki tudás piacképes termékké formálásának eszközei Kovács Lajos ügyvezető igazgató INFOPLAN Mérnökiroda Kft.
TISZTELETTEL ÉS SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM AZ EGYHÁZKERÜLETI PEDAGÓGUS TALÁLKOZÓ VALAMENNYI RÉSZVEVŐJÉT! VALAMENNYI RÉSZVEVŐJÉT!
A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége szervezésében az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. támogatásával TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Molnár Gábor, az MGE igazgatója
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Készítette: dr. Szucsigán Ádám
Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor 19.
tűzvédelmi tapasztalatai
A KÉTTÉNYEZŐS TELEPÜLÉSI HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DÍJ Előadó: Kneifel Ferenc ügyv. igazgató Gyulai Közüzemi Kft.
A hazai gázipari társaságok előtt álló feladatok évben Molnár Gábor, az MGE igazgatója DUNAGÁZ Szakmai Nap Dobogókő,
Gazdálkodás és gazdaságosság a vállalatban
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
A villamosenergia-rendszer alapfogalmai
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Villamos energetikai szakember találkozó
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
A villamos hálózatra való csatlakozás új rendje és díjai
Közművek elhelyezése közterületen, közmű keresztezések, házi bekötések
Kihívások az új jogszabálytervezet kialakítása során
Decentralizált energiaellátás
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
KÖZPONTI MUNKAHELYMEGŐRZŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER (1991. IV. tv. Flt; 6/1996. MÜM rendelet; 1/2009. MAT határozat) Németh Zsolt igazgató Nyugat-dunántúli Regionális.
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakoztatása Harsányi Zoltán Műszaki stratégiai osztály
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Regisztrált villanyszerelők és az E.ON régióközpontok kapcsolata.
GÁZFÓRUM MINŐSÉG ÉS FELELŐSSÉG, MINT A BIZTONSÁG GARANCIÁJA az egyszerűsített gázkészülékcsere folyamatában. Gyárfás Attila Magyar Épületgépészek.
Varga Pál elnök MÉGNAP Egyesület Napkollektoros hőtermelés jövője a napelemes áramtermelés mellett Egyetemek, főiskolák környezetvédelmi oktatóinak VIII.
Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
„H” hőszivattyús tarifa előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE A Magyar Mérnöki Kamara szerepe a közbeszerzési szabályozásban Dr. Virág Rudolf főtitkár.
PRÉMIUM KATEGÓRIA bevezetése az EON-nál Készítette: Soósné Kropp Tünde & Tóth László
Az okos mérés jövője a gáziparban Dr. Szilágyi Zsombor Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozat Okos Jövő Innovációs Klaszter Budapest, november.
Energetikai gazdaságtan Villamosenergia-termelés energia és teljesítménymérlegei.
Köteles Tünde, Ph. D. hallgató Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar Kőolaj és Földgáz Intézet, Gázmérnöki Intézeti Tanszék FGSZ Zrt., Kapacitásgazdálkodás.
Regisztrált szerelők képzése E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati ZRt./EMO Soósné Kropp Tünde
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
Kötelező Tervezői - kivitelezői felelősségbiztosítás tájékoztató
A TAXI SZOLGÁLTATÁS FELTÉTELEI BUDAPESTEN
ETIKAI KÓDEX ÉS JELENTŐSÉGE A Regisztrált Villanyszerelő felelőssége
Nemzeti Digitális Fejlesztési Program
Regisztrált szerelői képzés
Jellemző szabálytalanságok a Gázközösségi tagok részéről.
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
Partnerség és együttműködés
Épület-üzemeltetési tagozat
Kerekasztal beszélgetéshez
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Vitarendezés az EU belső piacán
A vasúti járművek karbantartását, javítását és időszakos vizsgálatát végző műhelyeket érintően tervezett jogszabályi változások dr. Erb Szilvia főosztályvezető.
ELMŰ Hálózati Kft. ÉMÁSZ Hálózati Kft.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Előadás másolata:

A csatlakozó berendezés átalakítására, és a csatlakozási pont áthelyezésére vonatkozó szabályok értelmezése, díjfizetési szabályok

VET 119 §, Vhr 9/A § A VET 119 §, és a Vhr 9/A § költségviselési szabályai A csatlakozó berendezés és a csatlakozási pont átalakítása vagy áthelyezése Vhr. 9/A. § (2) A rendszerhasználónak … a hálózati engedélyes a csatlakozó berendezést, vagy a csatlakozási pontot áthelyezheti, vagy átalakíthatja, ha …. a rendszerhasználó …vállalja az átalakítással vagy az áthelyezéssel kapcsolatban felmerülő költségek viselését. VET 119. § (1) A rendszerhasználónak … kérésére, … a hálózati engedélyes a csatlakozó berendezést, vagy a csatlakozási pontot áthelyezi, vagy átalakítja, ha … d) a rendszerhasználó … vállalja az átalakítással vagy az áthelyezéssel kapcsolatban felmerülő költségek viselését. 2 A csatlakozási pont áthelyezésének, és a csatlakozó berendezés átalakításának a költségét (100%) az igénylőnek kell viselnie

MEKH 7/2014 MEKH 7/2014 csatlakozási rendelet szabályai A rendelet hatálya 1. § (2) E rendelet hatálya nem terjed ki a villamos energiáról szóló törvény (a továbbiakban: VET) 119. §-ában és a Vhr. 9/A. §-ában szabályozott áthelyezésre és átalakításra. A csatlakozási díjak alkalmazásának egyéb szabályai 15. § (1) Ha a … csatlakozást igénylő felhasználó a legkisebb költség elvének megfelelő … csatlakozáshoz képest az igényelt … b) műszaki megoldás, … miatt csak magasabb költséggel megvalósítható csatlakozást kér, akkor … csatlakozási díjakon felül … különbség 70%-át is megfizeti. 3 atlakozó átalakítás csatlakozási pont áthelyezés Ha a rendelkezésre álló teljesítményt igénylő felhasználók az igénybejelentésben drágábban megvalósítható műszaki megoldást is igényelnek, akkor a meglévő csatlakozó átalakítás és csatlakozási pont áthelyezés esetén a költségek 100%-a, egyéb műszaki igényeknél a többletköltségek 70%-a is őket terheli.

Légvezetékes kábeles Légvezetékes csatlakozó helyett kábeles csatlakozó 4 Meglévő átalakítási igényét teljes költségvállalás mellett Meglévő csatlakozók átalakítási igényét csak teljes költségvállalás mellett teljesítjük, függetlenül attól, hogy egyidejűleg adtak-e be többletteljesítmény igényt, vagy sem.

Példák a gyakorlatból Új felhasználó Új felhasználó (még nincsen csatlakozója) bekapcsolást kér földkábeles csatlakozóval egy meglévő légvezetékes közcélú hálózatról.  Földkábeles csatlakozóvezeték díjtételt fizet. Meglévő felhasználó Meglévő felhasználó (már van légvezetékes csatlakozója) többletteljesítmény igényt nyújt be. Az igénybejelentőn a regisztrált szerelő nyilatkozik, hogy a meglévő csatlakozót a méretezés eredményeként cserélni szükséges. (Nem kérnek földkábelt).  A csatlakozási alapdíj a vezetékcsere költségét fedezi, csatlakozóvezeték díjat az igénylő nem fizet. EON költségen a légvezetéki csatlakozó átépítésre kerül. Meglévő felhasználó Meglévő felhasználó (már van légvezetékes csatlakozója) többletteljesítmény igényt nyújt be földkábeles csatlakozóval. Regisztrált szerelő nyilatkozik, hogy a méretezés alapján a meglévő csatlakozó vezeték keresztmetszetét növelni kell.  Függetlenül attól, hogy a légvezetékes csatlakozót a villamos méretezés miatt mindenképpen cserélni kellene, a kábelesre való áttérési igény miatt a földkábeles csatlakozó kiépítés teljes költségét (100%) az ügyfélnek kell fizetnie. Meglévő felhasználó Meglévő felhasználó (már van légvezetékes csatlakozója) a csatlakozója földkábelesre történő átépítését kéri (teljesítmény többlet igénye nincsen)  A teljes átépítés költségét (100%) viselnie kell. 5

Back up Jogszabályi kigyűjtés a csatlakozókkal kapcsolatos szabályokról 6