A vaskorban (Kr. e. VII-VI.) a mai Szeged területén megtelepedett agathürszosz és szignünna népcsoportoktól származhat: a „tijah” (ejtsd: tidzah) szó.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Víz alatt a Bodrogköz Készítette: György Zoltán
Advertisements

Avagy néhány szó Magyarország 3. legnagyobb folyójáról
Kattintással tovább léphetsz!
Folyószabályozás Kilépés START.
A folyóvizek.
Társadalom bevonás a vízgyűjtő- gazdálkodási tervezésbe Ereifej Laurice és Vári Anna Öko Zrt. vezette konzorcium VKI fórumok, április ÖKO.
Foktő – Kalocsai repülőtér önkormányzati fejlesztése
Vizek a mélyben és a felszínen
Városlakó állatok.
Körös-Maros Nemzeti Park
Körös-Maros Nemzeti Park
A víz jelentősége az életben!
EUROPA A DUNA hosszában A Duna, mint a második legnagyobb folyó földrészünkön(az els ő a Volga) kilométer hosszan nyújtózik. A Fekete-erd ő ben.
Folyószabályozás a Reformkorban
A Tisza szabályozása.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Magyarország természeti csodái
Városok és a vizek.
Hazánk tájai: Alföld.
Gyakran előforduló táblák és jelzések vízen és vízparton
Február 1.: A Tisza élővilágának emléknapja.
A Tisza büszkesége A tiszavirág Előadó: Purgel Adrienn 12. C.
4.a. EURÓPA – VÍZHÁLÓZAT -sűrű és egyenlőtlen eloszlású
A folyók földrajza.
Tározók Hidrobiológia áramló vizek folyó vizek, mint ökoszisztéma? folyó-kontinuitás koncepció.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Alföld Az Alföld résztájai: Duna-Tisza-köze Tiszántúl Mezőföld
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
EUROPA NAGY FOLYAMA A DUNA.
Tisza-tó, mint vonzerő.
A Segovia-i akvadukt talán a legnagyobb és legépebb akvadukt (oszlopokon álló vízvezeték) az ókori római császárság idejéből.
Rovarok a fákon és a fában
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Amazonas.
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
A tiszavirágzás „”Az apró kérész mindössze egyetlen napig él. Egyetlen napig. Mégsem sajnáljuk érte, hiszen ezen a napon csak annak él, amit szeret. Szárnyra.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
A rómaiak nyomában.
A Sió környezete és élővilága
Magyarország természeti kincsei
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
A Tisza.
Magyarország.
A kárpát-medencei földrajzi környezet jellemzői és azok változásai a történeti korszakokban
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Románia folyói,borvidéke és barlangjai
DUNA A MAGYARORSZÁGI SZAKASZA ÉS DUNAPARTI MAGYAR VÁROSOK.
Sétahajózás a Dráván A Dráva, Magyarország egyik legvadregényesebb és legtisztább vizű folyója. Néha olyan érzése támad az utazónak, hogy egy dzsungelfolyón.
Folyók felszínformálása
Hazánk nagy folyói.
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár (általános összefoglaló) Gábris Veronika, környezettan Bsc 2015 Gábris Veronika Y4EXCR.
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
Új, kombinált módszerek a Közép- Tisza jelenkori mederképződményeinek jellemzésére Nagy Ágnes Tímea – Tóth Tamás – Sztanó Orsolya.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA
2016. május 20. ERDÉLY TERMÉSZETI KINCSEI GEOLÓGIAI FORMAKINCSEK NYOMÁBAN.
A Tisza Készítette: Simon Erika 1/13 KE. A Tisza szabályozása A Tisza a Duna leghosszabb mellékfolyója, aminek forrása Ukrajnában található és a Fekete-
Folyóvíz felszínformálása Csak eljegesedett és sivatagos területen nincs A munkavégző képesség függ: a, meder esésétől (áramlás sebessége) b, vízhozamtól.
A folyó élete.
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP)
MIÉRT SZŐKE? 6.A Dth
Rovarok a vízben, vízparton
121. óra Algebra
Nagykovácsi - Budapest
Rovarok a vízben,vízparton
Tartalom Felszíni vizek A folyó részei A folyó részei képekben
Kattintással tovább léphetsz!
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
13. FOLYAMI ERÓZIÓ.
A parton és a partközelben. Partközeli tengerek Parttól a nyílt tenger felé haladva kevesebb a vízmélység 200 m-nél. Gazdag élővilág Tápanyagban gazdag.
32. FOLYÓK.
Előadás másolata:

A vaskorban (Kr. e. VII-VI.) a mai Szeged területén megtelepedett agathürszosz és szignünna népcsoportoktól származhat: a „tijah” (ejtsd: tidzah) szó folyót jelenthetett A Tisza hossza valamikor 1419 km volt. Az Alföldön folyik keresztül, amely Közép-Európa legnagyobb síksága, s lelassítja a folyók futását. A Tisza rengeteg kanyart és mellékágat alakított ki, gyakoriak voltak az áradások. Gróf Széchenyi István szervezte meg a Tisza szabályozását, mely 1846-ban kezdődött. A folyó új hossza 962 km lett, született 136 km új, épített meder, valamint kialakítottak 589 km holtágat.

Hossz:962 km Vízhozam:820 m³/sm³s Vízgyűjtő terület: km²km² Forrás:Északkeleti-Kárpátok, UkrajnaUkrajna Torkolat:Duna, SzerbiaDunaSzerbia Országok:Ukrajna, Románia, Magyarország, Szlovákia, SzerbiaUkrajnaRománia Magyarország SzlovákiaSzerbia A folyó esése a kilométerenként 6 cm A víz sebessége3- 5 km/ó között

A legmagyarabb folyó. Jókai Mór szerint a Tisza a legmagyarabb folyó. Ez a jelző évszázadokig igaz is volt. Magyarország területén volt a forrásvidéke, s Magyarország területén ömlött a Dunába.

Tisza Visonál (Ukrajna )

Fekete és a Fehér-Tisza összefolyása

Tisza Óbecsén

Tisza és a Bodrog

Tisza Kiskörénél

Zagyva és a Tisza torkolata Szolnoknál

Körös - torok Csongrádnál

Pontonhíd a Csongrád – Csépa átkelőnél. AZ ÁTKELÉS FOLYAMATOSAN LEHETSÉGES, 7,5 tonna SÚLYKORLÁTOZÁS MELLETT, 5 km/h SEBESSÉGGEL! KÉRJÜK ÖNÖKET EZEK BETARTÁSÁRA A SZERKEZET MEGÓVÁSA ÉRDEKÉBEN!

Tisza- Maros torkolat

Tisza Szegednél

Szőke Tisza.

E rövid életű, tömeges násztáncot járó rovarokról, a kérészekről, már az ókorban említést tesz Arisztotelész (Kr. e ), aki Ephemeronnak, egynapinak nevezte őket. Egy nőstény általában db petét rak a víz felszínére, melyek a fenékre süllyedve kezdik meg lárvaéletüket. A hímek az utolsó lárvastádiumot követően nehezebben repülő ún. szubimágókká válnak, amelyek a partra repülnek és egy újabb vedlés után kezdik meg néhány órás vagy félnapos imágó életüket. A nőstények valamivel később jelennek meg, mint a hímek és levetve lárvabőrüket, egyből imágóvá alakulnak. Ezt követően csak párjuk keresésével törődnek, nem is táplálkoznak. A rajzás általában szakaszokra osztható. Előrajzás alkalmával csak százával repülnek az állatok. A leglátványosabb főrajzás során milliónyian repülnek a víz felett. Az utórajzáskor csak néhány tucatnyi állattal találkozhatunk. A rajzás a késő délutáni, esti órákban, kb h között zajlik. Tiszavirágzás a Tiszán