Dr. Szlávik János – Dr. Valkó László Környezetgazdaságtan BME Környezetgazdaságtan Tanszék St. ép. IV em. 2008.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Advertisements

"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Környezetgazdálkodás 1.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Regionális fórum, Veszprém, november11. Dr. Szili Katalin, NFFT elnöke.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
„Környezetgazdaságtan I.” előadásvázlat /2013. ősz – Éő/MSc/
Energiatermelés és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet.
Környezettudatos terméktervezés
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
Tájékoztató LGB_km016_1. Tantárgy megnevezése, kódja Környezet-gazdaságtan NGB_AK012 Tantárgyprogramot készítő oktató Dr. Szigeti Cecília Oktatás
A környezetvédelem története és alapfogalmai
A környezetjog elvei.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Schmuck Erzsébet NFFT titkára.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS INDIKÁTORAI BÓDAY PÁL „Statisztika a mindennapokban, statisztika a mindennapokról” október 9.
Mekkora a „biztonságunk árnyéka” globalizált világunkban
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Vállalati környezeti jelentések Zsugyel János PhD Heller Farkas Főiskola.
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energia és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra.
Környezetgazdálkodás 1.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Ember és környezetének viszonya
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Energiatermelés és környezet
Előadó: Dr. Valkó László c. egyetemi tanár
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
A környezetvédelmi jog története
KÖRNYEZETVÉDELEM.
Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék I. emelet 419.
A fenntartható fejlődés
Tájékoztató AK011 Dr. Szigeti Cecília.
A környezetgazdaságtan – a maradandóság gazdaságtana -
Tájékoztató NGM_AK002 NGM_AK004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban csütörtökön óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
A fenntartható fejlődés fogalma, filozófiája Készítette: Dajka Fanni, Földrajz BSc 2013.
A fenntartható fejlődés fogalma, alapelemei, európai célkitűzései Nágel Ágnes JK1XC9 Klímaváltozás gyakorlat őszi szemeszter.
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
1111 Budapest, Műegyetem rkp Tel: (361) Fax: (361) M ÉRNÖKÖKOLÓGIA Előadó: Dr. Szilágyi Ferenc.
Biztosítási matematika és kockázatelemzés I. Egészségbiztosítási szakirány Előadó és gyakorlatvezető: Vályi Sándor Fogadóóra: kedd 14-15, 208/4. szoba.
Energetikai alapismeretek 1.Bevezetés, alapfogalmak 2.Energetika és társadalom.
Tájékoztató NGM_AK004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban szerdán és óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
1 Energia és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra Dr. Gács Iván egyéni vállalkozó.
1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiatermelésre Dr. Gács Iván egyéni vállalkozó.
Tájékoztató NGM_AK004.
Tájékoztató NGM_AK004.
Fenntartható fejlődés
Tájékoztató NGB_ak012.
Környezetgazdaságtan BME Környezetgazdaságtan Tanszék
Vállalati fenntarthatóság
Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília.
Agrár-környezetgazdálkodás
Városi Fenntarthatósági és Alkalmazkodási Tudásközpont
A környezet-gazdaságtan és a fenntartható fejlődés
A környezet-gazdaságtan és a fenntartható fejlődés
Tájékoztató NGM_AK004.
Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília.
A környezet-gazdaságtan és a fenntartható fejlődés
Előadás másolata:

Dr. Szlávik János – Dr. Valkó László Környezetgazdaságtan BME Környezetgazdaságtan Tanszék St. ép. IV em

Hasznos információk I. Előadás anyagok letölthetők a Környezetgazdaságtan Tanszék honlapjáról: Letöltések, belépés hallgatóként Jelszó: „kirtir” Jegyzet Szlávik János (szerk.): Környezetgazdaságtan, Typotex Kiadó, Budapest, 2007.

Hasznos információk II. Számonkérés Zh időpontok: 1.zh okt zh dec. 2. pót zh dec. 9. Két zh eredményei alapján megajánlott jegyet (jó és jeles) lehet kapni, ez a lehetőség a pót zh-ra már nem vonatkozik. Aláírás megszerzésének feltétele a két zh minimum követelményeinek teljesítése. Vizsgaidőpontot a megajánlott jegyet szerző hallgatóknak is fel kell vennie!

Tantárgyi tematika 1.A környezetgazdálkodás gyakorlatának és elméletének fejlődése 2.Fenntartható fejlődés, fenntarthatósági mutatók 3.Környezetértékelés 4.Külső gazdasági hatások (externáliák) és a környezetszabályozás elméleti alapjai 5.Környezeti stratégiák 6.Környezetpolitika, környezetszabályozás 7.Átmenet a fenntarthatósághoz, a jövő stratégiái

Elméletek, publikációk Nemzetközi gyakorlatMagyar gyakorlat 1962 Rachel Carson Néma (csendes) tavasz 1968 A Római Klub megalakulása 1969 U-Thant kiáltványa 1970 USA Föld napja Nixon: EPA, Clean Air Act … 1972 A növekedés határai (Limits to Growth) MIT csoport D. Meadows „0 növekedés” 1972 Stockholm ENSZ konferencia az emberi környezetről UNEP létrehozása 1972 UNEP tagság : EK I-IV. Környezetvédelmi Akcióprogram 1976 Leontief világmodell (ENSZ) 1976 I. környezetvédelmi törvény (1976/II. tv.) Szervezeti, jogszabályi keretek kialakítása (OKTH)

1962 Rachel Carson: Néma tavasz Amerikai tengerbiológus A DDT káros hatásairól ír Fikció, de tudományos alapja van Jelentősége: felhívja a figyelmet a környezeti problémák súlyosságára A DDT felhalmozódása a táplálékláncban

Cél: Időről időre felhívni a nemzetközi szervezetek és nemzeti kormányok képviselőinek figyelmét az emberiség veszélyeztetett helyzetére egy-egy konkrét világprobléma felvázolásával, tanul- mányozásával Vizsgálat ( ): népesedés iparosodás élelmiszertermelés környezetterhelés nyersanyagkészletek csökkenése Eredmény: Ha a gazdaság növekedési üteme követi a tendenciákat, akkor a jövő évszázad végére elérjük a növekedés határát Ajánlat: „ Zéró gazdasági növekedés” 1972-Római Klub „ A növekedés határai”

1973-ban az ENSZ arra kereste a választ, milyen összefüggésben állnak egymással az ENSZ Fejlesztési Stratégiája és a környezeti problémák Vizsgálat: ökológiai tényezők hogyan befolyásolják a gazdasági növekedést mennyire helytállóak a nemzetközi fejlesztési stratégiák Hipotézis: A környezetszennyezés és a környezetvédelem problémája technikailag megoldható, de költséges. Leontief féle világmodell

Elméletek, publikációk Nemzetközi gyakorlatMagyar gyakorlat Brundtland Bizottság működése (ENSZ) 1987 A Brundtland Bizottság jelentése: Our Common Future (Közös Jövőnk) a fenntartható fejlődés módszertana 1987 Montreali Jegyzőkönyv KVM, KTM, KÖM 1989 Csatlakozás a Montreali Jegyzőkönyvhöz 1992 Rio de Janeiro Környezet és Fejlődés Világkonferencia (ENSZ) EU V. Környezetvédelmi Akcióprogram (A fenntarthatóság felé) 1997 Kyoto 1995 Környezetvédelmi törvény (1995/LIII.) NKP 2002 Johannesburg NKP II VI. Környezetvédelmi Akcióprogram 2001 EU Fenntartható Fejlődés Stratégiája, Göteborg 2007 Magyarország Fenntartható Fejlődési Stratégiája 2007 Nemzeti Klímaváltozási Stratégia

Környezet és Fejlesztés Világbizottság Brundtland Bizottság Cél: a környezetvédelem és a fejlesztés kritikus kérdésinek vizsgálata, reális javaslattétel kidolgozása a kezelésre javaslattétel új nemzetközi együttműködési formákra környezeti érzékenységet és akciókészséget befolyásoló programok kezdeményezése Eredmény: Környezet és fejlesztés felvázolása 2000-ig, és az azt követő időszakig nyúló világstratégia kidolgozása.

A gazdaság és a természeti környezet közötti viszony megközelítési módjai I. Ökológiai közgazdaságtan A természet rendszeréből és logikájából kiindulva próbál meg globális szinten hosszú távú választ adni a természet társadalom-gazdaság alapkonfliktusára. Környezetgazdaságtan Megoldás irányába akkor haladunk, ha a piaci viszonyokat átalakítva érzékennyé tesszük a piacgazdaságot vagy tágabban a társadalmat a természeti problémákra, és eszközöket igyekszünk találni, hogy a gazdasági-társadalmi hatásokat környezetkonform irányba vihessük.

Környezetgazdaságtan és ökológiai gazdaságtan főbb képviselői Ökológiai közgazdaságtan Környezetgazdaságtan Pigou ( ) Coase (1910- ) Schumacher ( ) Boulding ( )

A gazdaság és a természeti környezet közötti viszony megközelítési módjai II. A gazdaság és bioszféra viszonya Gazdasági növekedés, társadalmi fejlődés A természeti tőke mérhetősége és eltérő értelmezései

A felkészülést segítő kérdések 1.Kérdések a környezeti elméletek, nemzetközi-magyar gyakorlat fejlődéstörténetéből Példák: 1970 – USA 1972 – Stockholm Brundtland jelentés EK-EU környezetvédelmi akcióprogramok EU V. Környezetvédelmi Akcióprogram EU VI. Környezetvédelmi Akcióprogram EU Fenntartható Fejlődés Stratégiája (FFS)... 2.A környezetgazdaságtan és az ökológiai gazdaságtan lényege 3.A gazdasági és bioszféra viszonya 4.Gazdasági növekedés, társadalmi fejlődés értelmezése 5.A természeti tőke mérhetősége és eltérő értelmezései