Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver eszközök II. rész
Hardver ismeretek Háttértárolók
Adattárolási technológiák
Hardver, szoftver A hardver
Háttértárak. Háttértárak A háttértárak működési elve A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk.
Az optikai tárolók Az optikai tárolórendszerekre jellemző, hogy az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan.
Készítette: Ferenczi Krisztián (FEKSAAI.ELTE). Optikai lemezek jellemzői Az írás és olvasás lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok.
Tárgy: Számítógépes alapismeretek Készítette: Horti Tamás (HOTSAAI.ELTE)
DISZKréten az adathordozókról
Mai számítógép perifériák
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Optikai tárolók Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Készítette: Sebestyén Dávid SEDRAAI.ELTE. Az adathordozók Ha nincs hálózatban a két számítógép, amik között adatot szeretnénk átvinni Vagy a digitálisan.
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Háttértárak.
12. Óra Háttértárak.
Készítette: Simon Anett 9.c
Diczházi Attila munkája alapján
Minden, amit az adathordozókról tudni kell!
Amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Solymosi Roland EHA-Kód: SORSSAI.ELTE
Háttértárak Informatika tananyag.
Damjanich János Általános Iskola
Napjaink háttértárolói
Memóriák típusai, jellemzői
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Állománykezelők és optikai elven működő háttértárak.
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
Háttértárak.
Háttértárak csoportosítása
Optikai tárolók CD, DVD.
Háttértárak és adathordozók
A számítógép felépítése
A számítógép elvi felépítése
A háttértárak felépítése és működése
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
 Rajtuk keresztül kerülnek az információk a központi egységbe.  Néhány példa: Billentyûzet, egér scanner, trackball, fényceruza, digitalizáló tábla,
Háttértárak.
5. osztály Háttértárolók
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Minden, amit az adathordozókról tudni kell
Mai számítógépes perifériák
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
A számítógép felépítése
Háttértárak csoportosítása
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Háttértárak By: TR .
Készítette: Diczházi Attila. Mágneses Winchester Floppy Optikai CD DVD Egyéb Pendrive Memóriakártyák.
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Információ.
Napjaink háttértárolói
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
A számítógép feladatai és felépítése
Hardver eszközök.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
A nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériákat Háttértárolónak nevezzük. Több féle típusa is létezik.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Háttértárak.
A számítógép felépítése
A számítógép tárolóeszközei
Tároló perifériák.
A számítógép feladatai és felépítése
Előadás másolata:

Ismétlés

Memória

RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat  Tartalmát csak addig jegyzi meg, amíg a számítógép be van kapcsolva

ROM  Csak olvasható memória (Read Only Memory)  Tartalma állandó, változtatni nem lehet rajta  Tartalmát kikapcsolt állapotban is megőrzi

Háttértárak

 Háttértáraknak nevezzük az adatok tárolására szolgáló eszközöket  Összehasonlítás a memóriával: HáttértárMemória tartalom megőrzésestabilan, hosszú távonrövid ideig, amíg a gép be van kapcsolva kapacitásmanapság akár 1000 GB maximum néhány GB sebességa RAM-hoz képest sokkal lassabb gyors

Háttértárak  A tárolási elvek szerint megkülönböztetjük az alábbi fajtákat: I. Mechanikus - történelem II. Mágneses III. Optikai IV. Elektronikus

I. Mechanikus háttértárak

 Sérülékeny adathordozók  Nagy mennyiségű alapanyagot igényelnek  Kezelésük körülményes  Ma már nem alkalmazzák

II. Mágneses háttértárak

 Az adatok tárolása sorosan történik  Az adatok elérése lassú - csak a szalag elejéről vagy végéről kezdve lehet kiolvasni  Archiválásra használják  Nagy mennyiségű adat tárolható olcsón Mágnesszalagos háttértár

II. Mágneses háttértárak a. Hajlékonylemezes háttértár (FDD - Floppy Disc Drive) b. Merevlemezes háttértár (HDD – Hard Disc Drive)

II. Mágneses háttértárak  A meghajtó és a lemez különálló egységet alkot  A hajlékonylemez mágnesezhető réteggel ellátott műanyag korongja koncentrikus körökre (sávokra) van felosztva, a sávok pedig szektorokra Hajlékonylemezes háttértár (FDD)

II. Mágneses háttértárak Merevlemezes háttértár (HDD)  több lemezből áll  lemezenként két fejjel  egymás alatti sávok: cilinder

II. Mágneses háttértárak Merevlemezes háttértár (HDD) Formatálás: A sávok, szektorok kialakítása Partícionálás: Egymástól logikailag és fizikailag elkülönülő területek (partíciók) kialakítása

III. Optikai háttértárak

 Jellemzők:  Nagy adatsűrűség  Hosszú élettartam  Olcsó előállíthatóság  Főbb fajtái:  CD  DVD  HD DVD  Blue-Ray lemez (BD)

III. Optikai háttértárak  A műsoros lemezek (CD-ROM, DVD-ROM) préseléses technológiával készülnek  Az írható lemezek (CD-R, DVD-R, DVD+R) speciális lézerrel írható réteget tartalmaznak  Az újraírható lemezek (CD-RW, DVD-RW, DVD+RW) olyan réteget tartalmaznak mely képes visszanyerni eredeti formáját

III. Optikai háttértárak  Optikai háttértárak kapacitása: DVDEgy oldalról olvashatóKét oldalról olvasható Egy rétegűKét rétegűEgy rétegűKét rétegű 120 mm4,7 GB DVD 5 8,4 GB DVD 9 9,4 GB DVD GB DVD mm1,4 GB2,6 GB2,8 GB5,2 GB CD 120 mm640/700 MB72/80 perc 80 mm210 MB22 perc

III. Optikai háttértárak  Egy nagy felbontású (HD) filmnek, aminek sokkal tisztább képe van, körülbelül 5-ször több hely kell, mint egy DVD  A HD DVD-t és a Blue-ray lemezt (BD) is a hagyományos DVD utódjául szánták  Kitört a „formátum-háború”, melyet nagy küzdelem után a BD nyert meg  Az egyrétegű BD kapacitása 25 GB, a duplarétegűé 50 GB

IV. Elektronikus háttértárak (Flash memória) A flash-memória teljesen elektronikus elven működik, nem tartalmaz mozgó alkatrészt, ezért jobban ellenáll a mechanikai behatásoknak (pl. a rázkódásnak), mint a merevlemez. A legelterjedtebb az SD kártya (Secural Digital)

Pendrive A Flash- memóriát használják az USB-csatolású pendrive-okban is, melyek az adatok általános tárolói és szállítói a számítógépek között.