Energiatakarékossággal a Napért ÉS a függetlenségért!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
Megújulók: mekkora támogatást érdemelnek? Dr. Gács Iván egy. docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
Egyház és Társadalom Lehet-e? Fórum
GREEN ENERGY SYSTEM.
Hogy akarsz gyorsan pénzhez jutni? Avagy a jótündér elhagyta a varázspálcáját, úgyhogy ez maradt...
Energiaköltségek optimalizálása
A Passzívház Forgó Dávid Gál Tamás
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
Hogyan csökkenthetőek drasztikusan Önkormányzatának közüzemi kiadásai?
Hatékonyságnövelő intézkedések megengedhető többletköltsége
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
Energiatakarékos otthon
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
Megújuló energiák Készítette: Szűcs Norbert
Fosszilis vs. megújuló Gazdaságossági szempontok
Napelemek Készítette: Vincze István (JHKAXQ) Energetika BMEGEENMN01
Napenergia.
Fülemüle informatika verseny
Passzívház Török Krisztián Kovács Kornél
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
ENERGIAGAZDÁLKODÁS 6. Energia és költségmegtakarítás tárolással dr. Balikü Sándor:
Megújuló energiaforrás: Napenergia
A megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Költséghatékonyság a XXI. századi vállalatirányításban
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
HÁLÓZATRA VISSZATÁPLÁLÓ NAPELEMES RENDSZEREK MAGYARORSZÁGON
Óvjuk meg a természetben kialakult egyensúlyt !
Megújuló energetika  EU külső energiaforrásoktól való függése 50%-ra csökkent 1999-re  EU cél: 2020-ra 20%-ra növelni a megújuló részarányát a teljes.
A bemutató a 2007-es PowerPoint programmal működik rendesen!
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
Nap, mint megújuló energiaforrás a gyakorlatban
A jövő az energia hatékony lakásoké nyílászáró csere, külső hőszigetelés és megtakarítási lehetőségek :19.
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
- szervezetfejlesztési (csapatépítési) tréning, - kommunikációs tréning, - 8 alkalmas nyílt nap, - sajtónyilvános záró rendezvény szervezése.
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Dr. Gutay Zoltán – ügyvezető Kovács Sándor épültgépész-mérnök
„Innovatív közösségi napelem hasznosítás” LEADER térségek közötti együttműködési projekt.
MEGÚJULÓ ENERGIÁK INTEGRÁLÁSA A HAZAI ENERGIARENDSZERBE,
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Tőkés Napenergia hasznosítási körkép ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia szeptember 12–13., Tatabánya EUSOL.
A napelem A napelemek villamosenergiává alakítják a nap sugárzását félvezetők segítségével – általában szilíciummal. Egy családi ház egész éves áramszükségletét.
A Dunaújvárosi Főiskola megújuló energiaforrás beruházásának elemzése Duhony Anita /RGW4WH.
Szabó Béla Gábor – Varga Zoltán Műszaki tanár – kutató mérnök Edutus Főiskola - A Modern Tudományok Főiskolája Megújuló energiahasznosító rendszerek és.
A megújuló energiaszabályozás növekvő szerepe a magyar energiarendszerben „Mivel pótolhatók a következő évtizedben kieső erőművi kapacitásaink?” GAZDÁLKODÁSI.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
Napelemes rendszerek üzemeltetési tapasztalatai PV Napenergia Kft
A NAPELEMEK HATÁSA A FOGYASZTÓI KARAKTERISZTIKÁRA Herbert Ferenc november 25.
Varga Pál elnök MÉGNAP Egyesület Napkollektoros hőtermelés jövője a napelemes áramtermelés mellett Egyetemek, főiskolák környezetvédelmi oktatóinak VIII.
Energetikai tanácsadás Tervezés Energetikai tanúsítás Komplex kivitelezés Megvalósítási tanulmány Projekt finanszírozás Több mint 400 db kivitelezés több.
Napelem és hőszivattyú Út az energia önellátás felé Gyurcsovics Márk.
Háztartási méretű kiserőmű (HMKE) Jogszabályi keretek, műszaki feltételek előadó: Harsányi Zoltán E.ON Műszaki stratégiai osztály.
Gyakorlati példák önkormányzatok részére Bodó Béla.
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
Napelemes rendszerek és a napkollektor
Megújuló energiaforrás Napkollektor
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Fenntarthatósági témahét
Energiatakarékos megoldások
Mindennapi energiáink Dr. Gutay Zoltán - ügyvezető
Atomerőművek a villamosenergia-termelésben
Előadás másolata:

Energiatakarékossággal a Napért ÉS a függetlenségért!

Könnyebb megspórolni, mint megtermelni akár fosszilisból (ki kell fizetni: nem marad pénz a fejlesztésre!) akár megújulóból: ott még inkább (kevesebb fogyasztás és még a mintázata is számít) felkészülés egy tisztább korra mindenki számára

Fogyasztási lépcsők 5 kWh/nap: minden funkcionális, pazarló; keringetés nem megy egész nap 4 kWh/nap: mélyhűtő lekapcsolva; napkollektor megy egész nap 3 kWh/nap: szolár kapcsolóóráról nem megy egész nap; éjszaka vagy ha elmegyünk főkapcsoló lekapcsolva

Fogyasztási lépcsők 2 kWh/nap: hűtő kapcsolóóráról; mosás szolár-meleg vízről; router sem megy egész nap; ha elmegyünk, lekapcs. 1 kWh/nap: töltés csak munkahelyen; mikró nincs; hosszabb számítógépes munka, filmnézés meglátszik 0,5 kWh/nap: 21 óra áramszünet: szolárkeringetés csak délben, hűtő nincs

Fogyasztási lépcsők 0 kWh/nap: Áramszünet. Napelemes töltő, fejlámpák, olvasás, éneklés, cserépkályha - 0,5 kWh/nap: Nem vagyunk itthon, szolár akku töltődik. Ebből nem élünk meg, nem is ez a cél!

2-3 kWh/nap hőtermelés árammal nincs; napkollektor nem megy egész nap; mélyhűtő csak időszakosan; éjszaka vagy ha elmegyünk főkapcsoló lekapcs.; esetleg télen hűtő kapcsolóóráról; mosás bioszolár meleg vízről; router sem megy egész nap NA EZ AZ, amit megtermel 3 napelem és a 4. mehet szigetüzemmódba!

Visszaszámlálás 4 napelem (250W-os, polikristályos) 3 mikroinverter (240W-os, DC-kapcsoló) 2 akkumulátor (12V, 230Ah szolár) 1 töltésvezérlő (45A MPPT, monitorral) 0 villanyszámla ÉS +33% függetlenség (2 kW inverter) = 723 eFt (+ pályázat, ill. áfa)

2-3 kWh/nap = 4-5 eFt/hó villanyszámla (már nagyon jó!) DE hogyan lesz a megtérülés? 40% a megtakarításból(!) 30% a termelésből 20% a függetlenségből 10% a Napenergiás szigetből... a költségek pont fordítva vannak

...és még egy trükk novembertől 3 hónapig 2 tábla menjen az akkumulátorra behavazva pedig mind a 4 napelem erre is jó a mikroinverter KÖSZÖNÖM A FIGYELMETEKET!

Tézisek 1. Hőtermelés árammal (bojler, sütő, villanyfűtés) soha sem éri meg Hűtő mindig megéri (oda kell figyelni, évente kétszer leolvasztani) Zöldség mélyhűtése sohasem éri meg Fél évnél tovább mélyhűteni húst sem érdemes Mélyhűtőláda szinte soha nem éri meg

Tézisek 2. A legnagyobb kiegyenlítő kapacitásra az atomreaktorok miatt van szükség Az időjárásfüggő ingadozást a légkondicionáló berendezések okozzák A napelemek összesen sem termelnek annyi nyári többletet, mint amennyi klímaberendezést bármiféle megfontolás vagy engedély nélkül installáltak A megtermelt napenergia 50%-ban az adott háztartásban valós időben elfogy A napenergia 95%-a nem jut ki az utcából A transzformátorig egyáltalán nem jut el A visszaáramló energia javítja (javítaná) a vezetékek kihasználtságát ("visszáru")

Tézisek 3. Ha havonta leolvassuk a villanyórát 10%- kal csökken a számlánk Ha hetente leolvassuk 20%-kal csökken Ha naponta (vagy energia monitort használunk), akkor 30%-kal A többit megtermeljük megújulóból Ha ennyit ráfordítunk, akkor ennek legyen következménye a függetlenség elérése

Záró tézisek A fenntartható életmódot MEG lehet valósítani Karikagyűrű nem esik le az ujjunkról Jóval kevesebbe kerül, mint a pazarlás KÖSZÖNÖM SZÍVES FIGYELMÜKET!