A gyermekek napközbeni ellátásának intézményes lehetőségei a társadalmi befogadás és a gyermekszegénység megelőzése érdekében Pécs, 2006. december 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet módosítása
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
A jelzőrendszer működésének tapasztalatai
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Gyermekvédelmi alapellátás
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Szilvási Léna szakmai vezető november 11.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Családi napközi.
Szociális ellátás a településeken - család- és gyermekvédelem -
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
Családok átmeneti otthona a Józsefvárosban
Az esélyegyenlőséget szolgáló intézkedések az óvodában Némethné Józsa Ágnes tanácsos, óvodai szakreferens Győr, április 29. Győr-Moson-Sopron Megyei.
Gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte az Európai Unióban
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
Legyen jobb a gyerekeknek! Gyerekszegénység – egészségügy XVI. Magyarországi Egészségügyi Napok Balatonfüred, október 7-9.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
1 A gyermekvédelmi szakellátás fővárosi sajátosságai és fejlesztési szükségletei „A gyermekvédelmi szakellátás fejlesztése Budapesten” Fővárosi Gyermekvédelmi.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
ÜNNEPÉLYES NYITÓRENDEZVÉNY ÉS SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ BERETTYÓÚJFALU OKTÓBER 30.
A mainstream szakpolitikai fejlesztések és a gyermekszegénység Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Beruházások a gyermekek érdekében Magyarországon:
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Biztos Kezdet Gyerekházak
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Speciális gyermekvédelem
Szarvák Mónika Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztálya
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Debrecen, a gondoskodó város SZIME XVII. Konferencia Debrecen, szeptember Dr. Papp László polgármester.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
Gyermekek napközbeni ellátási rendszerének átalakítása Március 19. Szeged.
Kistérségi gyerekesély programok MTA GYEP Iroda SZMI április 21.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Gyermekszegénység – gyermekesély Vranesics Ágnes MEH Gyermekesély Iroda Szécsény, május 27.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
A családpolitika szerepe a társadalmi integrációban A családpolitika szerepe a társadalmi integrációban december 9.
Gyermekek napközbeni ellátási rendszerének átalakítása május 26. Hajdúböszörmény.
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat azaz települési önkormányzati nézőpontok a szociális ellátórendszer átalakításáról.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
Zánka A 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet 9.§ (5) alapján: Az éves szakmai tanácskozást minden év február 28-áig kell megszervezni, és arra.
Válság és a szegénységben élők kilátásai MSZEH június 24.
„Legyen jobb a gyermekeknek! ” Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
Legyen jobb a gyerekeknek, legyen jobb a gyakorlatban MACSGYOE konferencia Budapest, május 12. Darvas Ágnes MTA Gyerekszegénység Elleni Program Iroda.
Gyerekszegénység Elleni Nemzeti program Szécsényi Gyerekesély programja Az alternatív vitarendezés lehetőségei és multiplikációja a programban.
A Gyerekesély Program prioritásai a kistérségi kiterjesztések során A szegregátumok közösségi házai Május 25. Settlement konferencia.
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
And what else?... Leszakadó gyerekek.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
A gyerekszegénység néhány metszete Magyarországon
Ágazatközi együttműködés
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Miért kell kistérségi kiterjesztés; hol tart Szécsény
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

A gyermekek napközbeni ellátásának intézményes lehetőségei a társadalmi befogadás és a gyermekszegénység megelőzése érdekében Pécs, december 1.

1. Gyermekszegénység Magyarországon A 2,2 millió gyermek 20 százaléka, 420 ezer gyermek él az EU által elfogadott szegénységi küszöb alatt A gyermekek 40 százaléka, 880 ezer gyermek olyan háztartásban él, amelynek jövedelme nem éri el a létminimum szintjét A gyermekek 36 százaléka, 800 ezer gyermek él a legalsó jövedelmi ötödben

A kétgyermekeseknek kétszeres a szegénységi kockázatuk, a 3 és több gyerekeseknek 3,5-szörös A szegény gyerekek 45%-a nagycsaládban él (az összes gyerek 25%-a), a három és többgyerekes családokban élő gyerekek 60%-a él a létminimum szint alatt A községekben élők szegénységi kockázata az országos 1,5-szöröse, a budapestinek csaknem négyszerese

Szegénységi ráta gyermekszám szerint (2005.) Nincs gyermek (60 éven aluli háztartásfő) 10,6 Egy gyermekes család11,2 Két gyermekes család18,6 Három vagy többgyermekes család35,8 Gyermekes családok összesen19,3 Népesség összesen13,7 Forrás: TÁRKI Monitor vizsgálat, 2005.

2. Gyermekek napközbeni ellátása Cél: a gyermekek sikeres iskolai beilleszkedésének, ill. későbbi társadalmi integrációjának elősegítése és a szülők munkaerő-piaci esélyeinek javítása 2.1. Gyermekvédelmi törvény Bölcsőde Családi napközi Házi gyermekfelügyelet 2.2. Közoktatási törvény Óvoda Napközi

Bölcsőde 3 éven aluli, illetve testi, szellemi fejlődésben elmaradó 3-4 év közötti és 6 éven felüli fogyatékos gyermekek nevelése, gondozása (Gyvt. 42. §) Családi napközi bölcsődei, óvodai ellátásban nem részesülő, ill. iskolás gyermekek iskolán kívüli nevelése, gondozása (Gyvt. 43.§) 20 hetes – 14 éves gyermekek ellátása (15/1998. IV. 30. NM rendelet 49. §)

Házi gyermekfelügyelet A gyermek otthonában nyújtott ellátás, ha a gyermek intézményes ellátása nem vagy csak részben oldható meg (Gyvt. 44. §) 20 hetes – tanköteles korú általános iskolás gyermekek ellátása (15./1998. IV. 30. NM rendelet 51.§) Óvoda 3-7 éves gyermekek nevelése, felkészítése az iskolára (Kt. 24. §)

Napközi Tanórán kívüli, az iskola által – a szülő igénye szerint - biztosított napközis és tanulószobai foglalkozás A 10. évfolyam befejezéséig a felügyeletre szoruló tanulók számára (Kt. 53. §)

2.3. A szolgáltatások néhány jellemzője SzolgáltatásElért gyermekek aránya az adott korcsoporton belül (%) Szolgáltatás jellege Szelekciós szempont Bölcsőde7,7SzelektívNyílt Családi napközi0,01SzelektívNyílt Házi gyermekfelügyelet 0,01SzelektívNyílt Óvoda83-92Szelektív, 5 éves kortól univerzális Nyílt és rejtett Napközi25-33univerzálisNincs

2.4. Kiket érnek el a szolgáltatások? Számok és problémák Bölcsőde Férőhelyek száma: fő, beíratott gyermekek száma: (2005.) A bölcsődék egyharmada a fővárosban, 9 százaléka más városokban, 50 pedig községekben van Egy éven aluli gyermekek 0,21%-a, az 1-2 év közöttiek 4,1%-a, a 2-3 évesek 15%-a jár bölcsődébe Az összes bölcsődés gyermek 86%-a 2 évesnél idősebb

Magasabb jövedelmű családok számára nyújtott szolgáltatás – a bölcsődés gyermekek 17 %-a után nem fizetnek térítési díjat (2005.) Magas költségek miatt az állam és az önkormányzatok nem szorgalmazzák a férőhelyek növelését A tényleges költségeknek 35-40%-át fedezi a normatíva A hátrányos helyzetű, szegény gyermekek nem jutnak hozzá az ellátáshoz

Családi napközi 357 családi napköziben 1100 gyermek ellátása (2003.) Alacsony elterjedtség, bizonytalan társadalmi fogadtatás Civil kezdeményezések kevés támogatással Alacsony normatíva – térítési díj Szegény gyermekek nem érik el a szolgáltatást Ahol nincs bölcsőde vagy kevés az óvodai férőhely, ott a gyermekek kiszorulnak az ellátásból

Házi gyermekfelügyelet 2003-ban 193, 2004-ben 156 gyermek ellátása Alacsony elterjedtség Szegény családok számára az igénybevétel szempontjából akadály a rossz lakáskörülmény, a lakás hiányos felszereltsége Óvoda 4500 óvoda, férőhelyek száma: , óvodába beírt gyermekek száma: fő (2004/2005)

3-5 éves korcsoport 87%-a részesül óvodai nevelésben (2005/2006) Átlag 22 gyermek/csoport, 10 gyermek/pedagógus Óvodás gyermekek 98%-a „normál”, 1,75%-a gyógypedagógiai nevelésben részesül (2004/2005) Évente gyermeket utasítanak el férőhelyhiány miatt 819 településen nem működik óvoda (2002/2003) Kistelepülések ellátatlansága – hátrányos helyzetű, szegény családok gyermekei egyáltalán nem, vagy csak 5-6 éves korban kezdenek óvodába járni

A szegény családokban a 3 évesek 16%-a, a 4 évesek 68%-a, az 5 évesek 95%-a jár óvodába Óvodáztatás akadályai: mélyszegénység, férőhelyhiány, térítési díjak, utazási költségek, megfelelő ruházat hiánya, sok hiányzás Napközi Az általános iskolások 33,6%-a, gyermek vette igénybe a napközit (2004/2005) Alacsony normatíva ( Ft/fő/év)

3. Az ellátások hiányai és a gyermekszegénység Területi egyenlőtlenségek – hátrányos helyzetű településeken élő gyerekek hozzáférése Szegény családok gyermekei – alacsonyabb színvonalú nevelés-oktatás Térítési díjak és egyéb költségek Hátrányos helyzetű családok és az intézmények közötti kapcsolat Rugalmatlan nyitva tartás – szülők (anyák) munkavállalása Összegezve; a rendszer növeli a térbeli és társadalmi egyenlőtlenségeket, hátrányokat

4. A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program javaslatai 4.1. Általános célkitűzések Egy generáció alatt jelentősen, a mostaninak negyedére csökkentse a gyermekek és családjaik szegénységét Felszámolja a gyermeki kirekesztés és a mélyszegénység szélsőséges formáit Átalakítsa azokat a mechanizmusokat, amelyek újratermelik a szegénységet és a kirekesztést (folyt.)

4.2. Célok 1. Szülők munkája Gyerekek fejlesztése, képzése Szociális ellátások és szolgáltatások fejlesztése Gyerekek jobb egészsége Lakhatás javítása Roma gyerekek prioritása Szegénység mélységének és kiterjedtségének csökkentése Fogyatékos- sággal élő gyerekek prioritása Települési lejtő csökkentése Működő nagy ellátórendszerek fejlesztése

4.3. Célok 2. Szülők munkája Gyerekek fejlesztése, képzése Szociális ellátások és szolgáltatások fejlesztése Gyerekek jobb egészsége Lakhatás javítása Gyermeki jogok erősítése Szegénység kiterjedtségének csökkentése Együttműködés szektorok, intézmények, ágazatok között Állampolgárok, gyerekek részvétele Információ terjesztés, hozzáférés

4.4. A napközbeni ellátást érintő fejlesztési irányok A korai képesség-felismeréshez és képességfejlesztéshez való hozzáférési esélyek javítása Az óvoda és a család közötti kommunikációban a védőnő szerepének erősítése Jogszabályok gyakorlati érvényesülésének elősegítése Családias ellátási formák terjesztése kistelepüléseken

Óvodafejlesztést igénylő települések támogatása Napközbeni ellátási formák férőhelyeinek folyamatos növelése Bölcsődével, óvodával nem rendelkező településeken rendszeres játszóház működtetése Óvodai csoportok létszámának fokozatos csökkentése (távlati cél: 15 fő/csoport)

Óvodába járás kötelezettségét négyéves korban kell meghatározni Gyermekintézmények nyitva tartásának rugalmasabb szabályozása (hétvégi, nyári nyitva tartás) Étkezés univerzális térítésmentessége (fokozatosan) Utazási kedvezmények a gyermekes családok számára Szakemberek képzése, továbbképzése

Köszönöm a figyelmet !