III. A szociológia története. 1. Az előfutárok Claude Henri Saint-Simon (1760-1825) - a megszokás ereje és az újításra való hajlam - teológiai, katonai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szociológia mint tudomány
Advertisements

VEZETÉSELMÉLET klasszikus irányzat
Pedagógiatörténet Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem február 16. Körmendy Zsolt.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
1 A négy kvadráns: Az emberi valóságok integrált térképe.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Szociológia és szociológiatudomány
1 Pluralizmuselméletek © kurtán sándor 2011 érdekegyeztetés és érdekérvényesítés az eu-ban
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A szociológia, mint tudomány
Nevelés- és oktatásszociológia
Szocializáció Fogalmak:
2008/2009. I. félév Takács-Murinkó Lívia
Az ipari fejlődés korai korszakai
A politikai hatalom legitimitása
Elmélettörténet Bevezetés.
A VEZETÉSTUDOMÁNY TÖRTÉNETE, ALAPVETŐ VEZETÉSI ISKOLÁK
A VEZETÉSTUDOMÁNY FEJLŐDÉSE, TÖRTÉNETE
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
A VEZETÉS FOGALMA ÉS MEGHATÁROZÁSA
A társadalmi változások elmélete
A felvilágosult abszolutizmus
A társadalmi modernizáció és a szociológiai gondolkodás gyökerei
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A társadalomtudományi kutatás módszerei
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Olaszliszka/rasszizmus/ciganybunozes.hu Az internet manipulatív hatásának jelentőségéről XXX. Jubileumi OTDK Konferencia Szeder Dóra Valéria III. Évfolyam.
Emberképek a tudományágak szempontjából Szociológia II.
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
Társadalmi állapotrajzok konferencia
A szocializáció zavarai, deviancia jelenségek
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
A szociológia kilakulása, tárgya, szemléletmódja
Elmélettörténet Heterodox irányzatok.
Összehasonlító gazdaságtan
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
A szociológia „előfutárai” és az „Alapító atyák”
SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA: Történeti vázlat
Összehasonlító pedagógia
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Fogyasztásszociológia Balogh Eszter. Miről szól a kurzus? Szociológiai aspektusok Közgazdasági aspektusok.
Ideológiák.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Bevezető előadás Történelemdidaktika Dr. habil. Dárdai Ágnes /I.szem.
Funkcionalisták Dr Skrabski Árpád. Saint Simon ( ) A társadalmat mozgató erők: megszokás amely intézményekben ölt testet újításra való hajlam.
Szociológia Közgazdászoknak BEVEZETÉS A SZOCIOLÓGIÁBA
Szociológia - Jogszociológia
Az innováció forrásai.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A fizika története az ókortól Newtonig (folytatása lesz: Newton, A fizika története Newtontól napjainkig, Az atombomba története)
Erfurt, München, 1920 Marx és Durkheim mellett a modern szociológia alapító atyja Az „Objektivitás” 1913-ban jelent meg.
Társadalmi változás Szociológia előadás március 31. Keszthely.
Durkheim Társadalmi kötelékek és rituálék. A vallás társadalmi jellegű A társadalom egyes egyéni erők szintézise Ezen erők az egyén viszonylatában fölérendeltek.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A NEVELÉS CÉLJA. Emil Durkheim: A homo duplex modell szerint az embernek két oldala az individuális, önző biológiai, továbbá az erkölcsi értékekre fogékony.
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
I. MI A SZOCIOLÓGIA?. Mai órán Félévi követelmények A szociológia, mint tudomány.
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
I. MI A SZOCIOLÓGIA?.
A kezdetektől…. …”napjainkig” ( )
A politikatudomány elméleti és módszertani sajátosságai.
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Szociálpszichológia-2 Attitűd
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Előadás másolata:

III. A szociológia története

1. Az előfutárok Claude Henri Saint-Simon ( ) - a megszokás ereje és az újításra való hajlam - teológiai, katonai és ipari társadalmak Auguste Comte ( ) - tőle származik a „szociológia” elnevezés - a szociológiának a természettudományokhoz hasonló tudománnyá kell válnia - az emberiség fejlődésében három korszakot különböztet meg: 1. teológiai (az isteni lényeg beavatkozásával magyarázzák a jelenségeket) 2. metafizikai (az elvont gondolatokkal magyarázzák őket) és 3. pozitív korszak (természettudományos módszerrel kimutatott törvényekkel magyarázzák) Alexis de Tocqueville ( ) - a demokrácia kialakulását és fennmaradását vizsgálta

2. A klasszikusok: Karl Marx ( ) 1. a kapitalista rendszer elemzése 2. a formációelmélet megalkotása 3. a kapitalista társadalom után szükségszerűen következik a szocialista társadalom 4. a szocializmus eljövetele a gazdasági válságok ismétlődő megjelenésére alapul 5. a munkásosztály elnyomorodására 6. a társadalmak osztályokból állnak és ezek között konfliktus van 7. a konfliktus az emberi társadalmak lényegéhez tartozik és a társadalom fejlődésének egyik mozgatóereje 8. az elidegenedés jelensége 9. a gazdasági alap a történelem döntő mozgatóereje, a politika, a tudás, a művészet, a tudomány, a vallás mind csak a gazdasági viszonyok felépítményei

3. A klasszikusok: Émile Durkheim ( ) 1.a társadalmi integráció feltételei: közös hiedelmek, érzések, értékek, „kollektív tudat”, szolidaritás (mechanikus és organikus) szükséges 2. az anómia elmélete (Öngyilkosság) 3. a vallás kiemelt szerepe a társadalmon belüli konszenzus és szolidaritás megteremtésében 4. elfogadtatta a szociológiát mint tudományt - a szociológia társadalmi tényeket vizsgál és elemzési módszereiben a természettudományokhoz hasonlóan jár el: megfigyel, mér, összefüggéseket keres - társadalmi tényeket csak más társadalmi tényekkel lehet magyarázni - Durheim kezdett először statisztikai módszereket használni a szociológiai összefüggések elemzésére - a társadalmi jelenségek társadalmi funkcióit kell feltárni (a funkcionalizmus előfutára volt)

4. A klasszikusok: Max Weber ( ) 1.a társadalmi változásokban kisebb jelentőséget tulajdonított a forradalomnak 2.a társadalmi szerkezet differenciálódik a gazdaság, a hatalom és a megbecsültség (rend) dimenzióiban 3.a hatalom és az uralom (tradicionális, karizmatikus, racionális) kérdésköre 4.a fejlődés lényege a racionalitás terjedésében van 5.a társadalmi cselekvés négy típusát különböztette meg: tradicionális, érzelmileg motivált, értékracionális és célracionális cselekvés 6.a bürokrácia, mint a racionalizálódás megnyilvánulása 7.vallásszociológiai munkák (Protestáns etika) 8.tudományfelfogása: „megértő szociológia” - az ideáltípus fogalma - a társadalomban valószínűségi jellegű összefüggések érvényesülnek

5. A klasszikusok kortársai Herbert Spencer ( ) - szociál-darwinizmus Vilfredo Pareto ( ) - a történelem nem az osztályharcok, hanem a hatalmi elitek körforgása Georg Simmel ( ) - a „formális szociológia” előfutára volt Ferdinand Tönnies ( ) - közösség és társadalom, tömegek Thorstein Veblen ( ) - a dologtalan osztály -az intézményes közgazdaságtan egyik első képviselője George Herbert Mead ( ) - a szimbolikus interakcionizmus egyik megalapozója - a „felépített én” és a „reaktív én”

6. A két világháború közötti szociológusok Polányi Károly ( ) - a gazdaság a társadalomba beágyazottan működik Mannheim Károly ( ) -csak a „szabadon lebegő” értelmiségiek képesek a társadalom megismerésére Norbert Elias ( ) -az emberi viselkedés szükségszerű, egyre kiterjedtebb szabályozottságát vizsgálta Alfred Schütz ( ) -a fenomenológiai szociológia elmélete: hogyan értelmezzük a társadalmat Robert E. Park ( ) és Ernest W. Burgess ( ) - a chicagói úgynevezett „városökológiai iskola” alapítói -a statisztikai módszerek szociológiai alkalmazása Lloyd W. Warner ( ) - „helyi közösség” vizsgálati módszer megalapozója - a presztízsen alapuló társadalomstruktúra-vizsgálatok „úttörői”

7. Szociológia a II. világháború után  ezekben az évtizedekben a szociológia jelentős fejlődést mutat: - a nyugat-európai országokban újra fellendült, a volt totalitárius és autoriter országokban megújult - a kelet-európai országok többségében az újjászületés a 60’-as évekre tehető  a változások fő tendenciái: - professzionalizálódás (alapos szakismeret, átfogó módszertani ismeretek, kutatási folyamat szabályszerűségei, kutatási eredmények publikálásának formai követelményei) - szakszociológiák kialakulása társadalmi igény nyomán - középszintű elméletek kidolgozása és ezek empirikus igazolása  a korábban kidolgozott megközelítésmódok mentén kialakultak a szociológia legfőbb irányzatai

8. A legfontosabb szociológiai irányzatok 1.empirikus szociológia (neopozitivizmus): chicagói iskola, Znaniecki és Thomas 2.funkcionalizmus: Parsons és Merton 3.strukturalizmus: Lévi-Strauss 4.marxizmus: Wright, Adorno, Habermas 5.neoweberiánus iskola: Lenski, Bourdieu, Giddens, Dahrendorf 6.szimbolikus interakcionizmus: Mead, Goffman, Becker 7.fenomenológiai szociológia: Schütz, Berger, Luckmann

9. Újabb elméleti orientációk a szociológia népszerűsége a 70’-es években lecsökkent a 80’-as évekre a szociológia visszanyerte tudományos elismertségét: - elméleti orientáció változása - kutatások szakszerűbbé válása - módszerek tökéletesedése az elmúlt évtizedekben új elméleti megközelítések látszanak körvonalazódni: 1. az egyéni cselekvés és társadalmi struktúrák viszonyának megítélése: az egyén képes társadalmi környezetét alakítani, nincsenek determinisztikus törvények 2. a normákra és értékekre vonatkozó konszenzus kérdése: nem lehet és nem szabad norma- és értékkonszenzusra törekedni 3. mikro-makro dilemma: a mikor- és makroszint összekapcsolása 4. konfliktus-konszenzus dilemma: ma a harmóniaelmélet tűnik dominánsabbnak 5. a társadalmi változások irányának kérdése: 3 elmélet: a fejlődés vége, posztmodern, modernizáció