Slovenska kuhinja ob Rabi Szlovén konyha a Rába mentén.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Advertisements

Készítette:Dobák Lídia
Táplálkozási alapfogalmak
NAPTÁR Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját.
Alap Termékek.
Házi tartósítási eljárások
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
„Ez az icike-picike mind megette!”
Angol – amerikai projekt hét
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Zöldségfélék.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
Palacsinta Palacsinta. Hozzávalók: 20 db palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 1-2 kanál tej, 3 kanál porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 dl tejföl.
B-vércsoport.
Gyermekkori sajátosságok
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
A vitaminok és ásványi sók
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
Flavon max termékcsalád
Mennyi mindenre képes a fahéjas Méz ?!?
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
A táplálkozás rendje.
Az ókori görög étkezési szokások
Az ókori sumér étkezési szokások
Reformtáplálkozás.
Húspótlók, főzelékfeltétek
A helyes táplálkozás.
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
MEXIKÓI KONYHA.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Táplálékok , tápanyagok
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Fogadó étel vörös lencse krémleves 1 fej vöröshagyma kockára vágva ¾ csésze vörös lencsét külön megfőzve 1 szál fehérrépa ¼ holdra vágva.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A helyes táplálkozás.
Aktív, egészséges életmód
Étkezési szokások az ókori Rómában
A slambuc receptje.
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
VEND VIDÉK ÉS HOZZÁ TARTOZÓ ÉTELEK.. Vendvidéki Vend vidéki„Nosztalgia”
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszer lábnyom.
Mi készül? gulyásleves.
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Élelmiszer lábnyom.
Iskolánk alapításának 30. évfordulója alkalmából a diákönkormányzat
Előadás másolata:

Slovenska kuhinja ob Rabi Szlovén konyha a Rába mentén

A Rábavidék bemutatása Magyarország nyugati régiójában, az osztrák-magyar-szlovén határ találkozásánál helyezkedik el a szlovén Rába-vidék. A szlovén Rába-vidék területe 94 km2, kulturális és gazdasági központja Szentgotthárd. A szlovén falvakban (Fels ő szölnök, Alsószölnök, Szakonyfalu, Orfalu, Kétvölgy, Apátistvánfalva) a periférikus földrajzi helyzet és az 1980-as évek végéig tartó elzártság miatt is a mai napig fennmaradtak a hagyományos szlovén népi kultúra elemei…Ilyen például a tökmagolaj sajtolása és használata a táplálkozásban, a menyasszony „ajándékgy ű jtése” a faluban a lakodalom el ő tt, a nagyszombati örömtüzek és durrogtatás, valamint az újévi köszöntés. A Rába-vidéken csörgedez ő patakok, tiszta viz ű források vidéke, ahol termékeny völgyek, dús füv ű legel ő k és vadregényes erd ő k váltják egymást. A dombok közötti völgytalpakat átszel ő hideg víz ű patakok mentén nedves láprétek alakultak ki, ahol ritka növényfajtákat láthatunk.

Étkezési szokások A magyarországi szlovének az I. világháború befejezéséig árpakásából, kukoricából, káposztából, babból készült egytálételeket fogyasztottak, és ezek alapanyagából készült ételek vol­tak a leggyakoribbak a napi táplálkozásukban. Vágóállatból készült húsétel csak disznóvágáskor vagy kényszervágáskor jutott asztalra, szárnyas hús pedig csak vasárnaponként. Búza-, hajdina- és kukoricalisztb ő l készültek a kásák, pépek, gánicák és a málék. A búzalisztet csak a levestészták, f ő tt tészták, sült tészták készítéséhez használták.

F ő eledelük a kukoricalisztb ő l készült kenyér, amelyhez rozs- vagy hajdinakását kevertek, s ő t darált sz ő l ő maggal is ízesítették. Ezeket az alapanyagokat a malomban ő röltették, és ebb ő l sütötték sovány kenyerüket. A lisztb ő l nagy pogácsákat sütöttek, amit napokig ettek. Reggelire f ő leg rántott levest ettek, és ha valami maradt a vacsorából, de nem volt nagy választék. A legtöbb ételt kukoricalisztb ő l készítették. Tejes ételeket f ő leg reggelire és vacsorára ettek : tejeskávé, kukorica- vagy hajdinagánicával, ftt vagy sült krumpli tejjel, tejbegríz, dödölle. Akiknek nem volt tehene, igyekezett napszámba kapni tejet. Ahol volt elegend ő tej, ott vajat is köpültek bel ő le, és a böjtös napokon használták. A zsírzó szerepét nem a zsír, hanem a tökmagolaj töltötte be és ez sok háztartásban ma is így van. A leveseket inkább habarták, mint rántották. Sok családnál több napra elegend ő káposztát f ő ztek, ezt ették reggel, délben és este is, ha lehetett, a tepsibe egy kis füstölt húst is raktak a káposzta mellé.

Régebben a friss sertéshús nagy részét - így a sonkát, oldalast, körmöt, s ő t a szalonnát is néhány napig páclében tartották, és utána felfüstölték. Friss húsból készült a disznótoros vacsora, a kóstolók és a húskészítmények anyaga. A friss hús nagy részét a disznóölést köve­t ő napokon lesütötték, és zsírral leöntve tartósították. Az is szokás volt a vendeknél, hogy a füstölt szalonnát darabokra vágva húshagyókedd el ő tt lesütötték és a nagy nyári munkák idejére tartalékolták. A Murántúlon ma is készítik (zaseka).

Fehér kolbász : a koptatott köleskását sós vízben feltették f ő ni, annyi vizet öntöttek rá, hogy ellepje, és állandó kevergetéssel - hogy oda ne égjen - készre f ő zték. Ezután fatekn ő be öntötték, sóval, apróra vágott, zsírban pirított vöröshagymával, finomra vágott fokhagymával, ő rölt szeg­ f ű szeggel, ő rölt borssal, majoránnával, f ű szerpaprikával f ű szerezték. Jól összedolgozták és a gondosan kitisztított disznóbélbe töltötték, a hurka két végét elkötötték. Forrásban lev ő vízben kif ő zték, megszurkálás után kiszedték, leh ű tötték, és zsíros tepsiben megsütötték.

Szlovénvidéken káposzta- és répasavanyítás van szokásban, minden család b ő ven savanyít télire. A káposztasavanyítás módszere a szokásos. Répasavanyítás : a gondosan tisztított hordó alján gyümölcstörkölyt terítenek szét - legjobb az almatörköly - erre raknak egy sor hámozott, de nem gyalult répát, aztán újra törköly­réteg következik, majd réparéteg és ez így folytatódik, amíg a készletb ő l tart, de legfelül tör­kölyrétegnek kell lenni. Az így elrakott répa aztán rövid id ő alatt kellemes íz ű re savanyodik. A megf ő tt és megszárított hajdinát egy nagy vékába öntötték, kis széken melléje ültek és mezítláb ráhágtak a hajdinaszemekre, dörzsölték, taposták, amíg a héja le nem mállott a szemek­r ő l. Amikor már sok szem összegy ű lt, rázogatással, szél felé fordulva kicsapatták, „kipállat-ták" a szemetet. A többi szemetet aztán kézzel szedték ki a kásából.

Olajütés: Az érett tökb ő l ő sszel kiszedik a tökmagokat, és ha még szép napos id ő van, akkor napon, a kemence tetején, vagy a t ű zhelyen megszárítják, szárítás után rostán tisztítják és a padláson szá­raz, szell ő s helyen tárolják. Ezután jön a „köpesztés" vagyis a magnak héjból való kibontása, amelyet esténként szoktak végezni november végén a család tagjai, jó szomszédok hangulatos beszélgetés közben. A köpesztett magot a kemencében jól megszárítják, és zsákokba rakják. Ré­gen házilag készítették a tökmagolajat kalákában: a tökmagot ledarálták, meleg vízzel jól összegyúrták, aztán serpeny ő be rakva nyílt t ű zön addig pörkölték, amíg olyan érdes nem lett, mint a homok. Ezután lyukacsos fazékba öntötték, és kézzel kipréselték bel ő le az olajat.

Rábamenti konyha Gombaleves (Gobova juha Sirauticova ž upa) Hozzávalók: Szegénygomba 30 dkg Pirospaprika 1 kis evk. Zsír 5 dkg Ecet 1 kis evk. Liszt 3 dkg Víz 2 l Só 2 csipetnyi A gombát megtisztítjuk, szeleteljük és hideg vízben feltesszük f ő ni. Berántjuk és ecettel ízesítjük. Hasonlít a savanyútüd ő leveshez.

Miért egészséges? Gomba: A gombákat már nagyon régóta fogyasztja az ember. A gombák magas víztartalmúak, ezért gyorsan romlanak. Fehérjék teljes érték ű ek, ezért fogyasztásuk el ő nyös. Rostanyagot, kitint tartalmaznak, ezért telít ő értékük magas. Sok ásványi anyag megtalálható bennük, közülük a kálium kiemelked ő. A- és D- vitamin el ő anyagai fokozzák táplálkozási értéküket. A bennük lév ő tápanyagokon kívül jelent ő s a gombák élvezeti értéke. Az íz- és illatanyagaik miatt f ű szerez ő hatásuk az ételkészítés során érvényesül.

Sertéssült (Pe č eno mesau) Hozzávalók: Sertéshús 2 kg Bors 2 tk. Víz 2 dl Köménymag 2 tk. Zsír 2 kanál Fokhagyma 4 gerezd Só Ízlés szerint Lábosba zsírt teszünk, majd beletesszük a sertéshúst, amit sózunk, borsozunk, köménymaggal és fokhagymával ízesítünk. Felöntjük vízzel, fed ő vel letakarjuk és pároljuk a húst. Közben forgatjuk és öntünk még hozzá vizet. Amikor a hús félig már megpuhult, levesszük a fed ő t és a lábost a süt ő be tesszük. A húst pirosra sütjük, közben szaftjával öntözgetjük. Ha a hús szalonnás és b ő r ő s, akkor a b ő rös szalonnát kockára vágjuk és a hús tetejére helyezzük, úgy tesszük a süt ő be, hogy szép pirosra süljön.

Hagymás burgonya (Krompir s č ebulo) (Krumpli z lükom) Hozzávalók: Burgonya 2 kg Zsír 2 kanál Hagyma 2 fej A meghámozott, szeletelt burgonyát sós vízben megf ő zzük, majd leöntjük róla a vizet. Zsíron apróra vágott hagymát pirítunk és a f ő tt burgonyára öntjük. Alaposan összekeverjük. Kanállal a hús köré szaggatjuk.

Miért egészséges? Hús: Életfunkcióinkhoz nélkülözhetetlenek a hús tápanyagai, nagyon fontos fehérje-, zsír-, vitamin- és ásványianyag-források. A húsok teljes érték ű fehérjetartalma g/100 g között van. Fehérjehiány esetén gyengül a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, csökken az immunrendszer m ű ködése. Nagy mennyiségben tartalmaz B1-, B2-, B6-, B12-, A- és D-vitamint. Ki kell emelni a B12- vitamint: húsfogyasztás nélkül táplálkozásunkkal nem fedezhet ő a napi szükséglet. Elégtelen felvétel esetén súlyos vérszegénység alakul ki (a vörösvértestek képzése szinte teljesen leáll). B12-vitamin nagy mennyiségben a marhahúsban, a sertéshúsban és a bels ő ségekben van Fontos ásványi anyagai a húsféleségeknek a vas, a cink, a réz, a mangán és a szelén. A húsokban lév ő vas fontos jellemz ő je, hogy nagyobb mennyiségben (15-35 százalékban) hasznosul a felszívódás során, míg a növényi eredet ű élelmiszerek vastartalma csak 1-5 százalékban. A kiegyensúlyozott táplálkozásnak a húsfogyasztás is fontos eleme. Nem mellékes az sem, hogy a húsételek változatosan elkészíthet ő k, nagy az élvezeti értékük, színesítik étrendünket.

Miért egészséges? Zöldségfélék : A zöldségfélék olyan növényi részek, melyek nyersen vagy konyhatechnológia feldolgozás után táplálkozásra alkalmasak. Vitaminokban ( %) és ásványi anyagokban gazdagok. Els ő sorban a vízben oldódó C-,B1-,B2- vitamin és az A- vitamin el ő vitaminja, a karotin található meg bennük. Ásványi anyagok közül a legjelent ő sebb: vas,kalcium,kálium,magnézium,nátrium és foszfor. Burgonya: Az egyik legfontosabb élelmiszernövényünk.Föld alatti megvastagodott,modósult szárát,gumóját fogyasztjuk. Fehérjetartalma %, telsej érték ű. Vízben oldódó vitaminokat tartalmaz (C-,B- csoport.) Kálium tartalma kiemelked ő. Összetételéb ő l adódóan könnyen emészthet ő. A burgonyát a vendéglátásban és a háztartásokban széleskör ű en felhasználják.

Savanyú káposzta babbal (Straušanca) Hozzávalók: Bab 20 dkg Ecet Savanyúkáposzta 20 dkg Só Hagyma 1 gerezd Bors Tökmagolaj Pirospaprika A sós vízben f ő tt babot lesz ű rjük, kih ű tjük és összekeverjük a savanyú káposztával. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, kis borsot, pirospaprikát és egy kis ecetet. Leöntjük tökmagolajjal és jól összekeverjük. Letakarjuk és állni hagyjuk 2-3 órát.

Miért egészséges? Fejes káposzta: A káposztafélék közül a legnagyobb mennyiségben fogyasztjuk. C- vitamin tartalma jelent ő s. Vitamintartalmát a savanyítással történ ő tártósítás során meg ő rzi, így téli id ő szakba is fontos vitaminforrás. Étkezési só: Az étkezési só kémiailag nártium- klorid (NaCl). A szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag. A túlzott fogyasztás egészségtelen! Bors: a trópusi borscserje termése. Hatóanyaga a piperin nev ű alkaloida. Ezenkívül olajat, szénhidrátot és gyantát tartalmaz.

Almás-mákos rétes ( Jabol č ni š truklji ) Hozzávalók: Rétestészta Alma Mák Cukor A kinyújtott tésztára csepegtetjük az olajat és lúdtollal szétkenjük az egész felületen, majd egyben feltekerjük. Hosszúkás vagy kerek tepsibe tesszük és meghintjük reszelt almával és a cukros mákkal..

Gyümölcskenyér (Sadni kruh) Hozzávalók: Liszt 70 dkg Víz Éleszt ő 3 dkg Aszalt gyümölcs 20 dkg Só 1 kk. Dió 15 dkg Cukor A kenyértésztát az aszaltgyümölcs (alma, szilva, körte) f ő z ő levével gyúrjuk. A f ő tt aszalt gyümölcsöt ujjnyi vékonyra szeleteljük. Mindegyik gyümölcsb ő l egy maroknyit. A diót is apróra vágjuk. Hozzátesszük a tésztához és jól átgyúrjuk. Kisebb adagokra osztjuk és lisztezett terít ő n kelesztjük. Forró süt ő ben több mint egy órán át sütjük.

Miért egészséges? Aszalt gyümölcs: Kalóriatartalmuk ugyan némileg magasabb, mint a friss gyümölcsöké, hiszen kivonták bel ő lük a vizet, ezért minden mást s ű rítve tartalmaznak, viszont így intenzívebb az ízük, és valóban az édességevés örömét nyújtják. Végre egy édesség, ami egészséges! Gyerekek számára a gyümölcskenyér: Édességként gyümölcstortát, pudingot, piskótát adjunk. A vitaminok a kisgyermekek számára alapvet ő fontosságúak, hiszen nagyrészüket nem képes el ő állítani a szervezetük, így a táplálékkal készen kell felvenniük. A különböz ő makro- és mikroelemek élettanilag igen fontosak a csont,- a vérképzésben, az enzimm ű ködésben és az anyagcserében. Sok nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak!

Készítette: Grebenár Klaudia Doncsecz Beatrix Simon Éva