Regionális közszolgálati rádiózás Magyarországon Ditrói Zoltán 2011. október 14-15.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Advertisements

Átjáró: szférák között - Kulturális antropológia és civil szervezetek. Alkalmazott antropológiai módszerek egy miskolci civil szervezet tevékenységében.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Educatio Press Magyar Oktatási Hírügynökség. Előzmények, célok:  Az országban több mint 400 ezer felsőoktatási hallgató van.  A felsőoktatási területhez.
2007 szeptember 13. helyi nyilvánosság, helyi közélet helyi média.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
Elkülönített állami pénzalapok
A HORVÁT NEMZETISÉGI OKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Megyék és megyeszékhelyek gyakorlójáték
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
1. Az évek során ez a rendezvénysorozat átalakult, de az eredeti célkit ű zése nem változott: - felhívni a figyelmet az európai kultúrák gazdagságára,
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Dél-alföldi régió Országos adatok Itt!!! Bezárás
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Társadalmi szervezetek elhelyezése
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
kiemelt projekt bemutatkozása
Nyelv-ész-gép Új technológiák az információs társadalomban.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Pikó Zsuzsanna, NIOK Alapítvány.  A TÁMOP es pályázatok c) komponensének megismertetése civil szervezetekkel országszerte  Gyakorlati segítség.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Idegenforgalmi és Kulturális Vidéki-falusi Ernyőhálózat (IKUVÉH) kialakítása (TÁMOP /07/1) Pályázat FATOSZ-Tourinform.
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben május 24. Kiss Judit Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviselete.
Együtt a Jövőnkért Alapítvány Tapolca. Tapolca – a barlangok és vizek városa, ahol az alapítvány működik.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
2. Az egészségközpontú gyógyítás programja
„2007 a médiaszabályzás kezdete” 12. Televízió és hangtechnikai konferencia Budapest, május 2-3. Dr. Sarkady Ildikó MeH, Médiapolitikai Főtanácsadó.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
A közszolgálatiság, mint tartalmi követelményrendszer és mint intézményrendszer Médiaszabályozás április 2. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
Médiaszabályozás március 12. Készítette: Dr. Pintér Szilvia
„Még nagyobb, még hatékonyabb…” JUVENTUS MÉDIA I.FÉLÉV
Regionális statisztikák a 2008-as adatok alapján [ Hornyák Attila, Marsal Géza] Konszenzus konferencia Szeged 2009.
AZ EURÓPA RÁDIÓ MISKOLC TÖRTÉNETE. A TÁRSASÁG CÉLJAI november 23-án kezdte adását szerződést kötött a Magyar Rádióval /Kossuth Rádió Reggeli.
Egy regionális rádió szerepvállalása B.-A.-Z. megye falvainak kulturális és társadalmi életében.
Iskolai tehetséggondozás a statisztikai adatok tükrében Nikitscher Péter - Szemerszki Marianna.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
„ Kalandvágyból felelősség” Ismerjük meg az Ifjú Polgárőrt Dr. Christián László PhD tanszékvezető egy. docens NKE RTK.
Kardosné Gyurkó Katalin A család jövője – a nagycsaládosok
A magyarországi K+F politika
Idősek az idősekért Győrben
A 99,4 SUNSHINE FM BEMUTATÁSA, FELÉPÍTÉSE
A helyettes szülői ellátás működése
LEADER, Identitás, Sport
Helyi védett értékek bemutatása a
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Európai Uniós ismeretek
Az invazív meningococcus-betegség járványügyi helyzete Magyarországon,
PEST MEGYE BŰNÜGYI HELYZETE 2012
Készítette: Koleszár Gábor
Család – és Gyermekjóléti Központ
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Regionális közszolgálati rádiózás Magyarországon Ditrói Zoltán október

Fogalom magyarázat A Magyar Rádió regionális stúdiói Műsorszerkezetük változásai Környezet Külföldi tapasztalatok Összegzés Jövőkép

Regionális A évi CLXXXV. tv 203.§ 25. „Körzeti médiaszolgáltatás: az a médiaszolgáltatás, amelynek vételkörzete meghaladja a helyi médiaszolgáltatás vételkörzetét, de vételkörzetében az ország lakosságának kevesebb, mint a fele él.” Megegyezik: évi I. tv. 2.§ 15.

Helyi 203.§ 15. Helyi médiaszolgáltatás: az a médiaszolgáltatás, amelynek vételkörzetében éves átlagban legfeljebb százezer lakos vagy egy városon belül legfeljebb ötszázezer lakos él.”

Közszolgálati 83.§ 1.(1) A közszolgálati médiaszolgáltatás célja: a) a társadalmi és kulturális értelemben átfogó médiaszolgáltatás nyújtása, amely a lehető legtöbb társadalmi réteghez és kulturálisan elkülönülő csoporthoz, illetve egyénhez kíván szólni, b) a nemzeti, a közösségi, az európai identitás, a kultúra és a magyar nyelv ápolása, gazdagítása, c) a nemzeti összetartozás és a társadalmi integráció elősegítése, illetve megerősítése, valamint a házasság intézményének és a család értékének tiszteletben tartása, d) az alkotmányos jogoknak, az alkotmányos rend alapértékeinek és a demokratikus társadalmi rend szabályainak megismertetése, támogatása, e) nemzeti és etnikai kisebbségek, vallási közösségek valamint egyéb közösségek médiával szemben támasztott igényeinek kielégítése, kultúrájának bemutatása, a nemzeti és etnikai kisebbségek anyanyelvének ápolása, f) az életkoruk, testi, szellemi vagy lelki állapotuk, társadalmi körülményeik következtében súlyosan hátrányos helyzetben lévő csoportoknak, valamint a fogyatékkal élőknek a médiaszolgáltatásokkal szemben támasztott sajátos igényeinek kielégítése, g) a határon túli magyarság kulturális igényeinek szolgálata, nemzeti önazonosságuk és anyanyelvük megőrzésének elősegítése, az anyaországgal való szellemi kapcsolattartásuk lehetővé tétele, h) a kiskorúak testi, lelki és erkölcsi fejlődését, érdeklődését szolgáló, ismereteit gazdagító műsorszámok, valamint a gyermekvédelem céljait szolgáló ismeretterjesztő, felvilágosító műsorszámok közzététele, i) oktatási és ismeretterjesztő feladatok ellátása, az új tudományos eredmények bemutatása, j) az egészséges életmódot, a környezetvédelmet, a természet- és tájvédelmet, a közbiztonságot, a közlekedésbiztonságot elősegítő ismeretek terjesztése, k) Magyarország, illetve a Kárpát-medence különböző területeinek társadalmi, gazdasági, kulturális életét megjelenítő műsorszámok bemutatása,

l) Magyarország és a magyar kultúra, illetve a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrájának bemutatása Európa és a világ számára, m) kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás, n) az egyes eltérő vélemények ütköztetése, a közösség ügyeivel kapcsolatos viták lefolytatása, a megbízható tájékoztatáson alapuló, szabad véleményalkotáshoz való hozzájárulás, o) sokszínű, gazdag választékú, többféle értékrendet bemutató műsorok közzététele, színvonalas szórakoztatás, nagy érdeklődést kiváltó műsorszámok bemutatása, p) a műsorfolyam minden elemében minőségi műsorkészítés megvalósulása, a médiapiaci versenyben való ésszerű és indokolt részvétel. (2) A közszolgálati médiaszolgáltatás törekszik: a) a médiaszakmai innovációra, a szakmai színvonal folyamatos emelésére, a magas etikai mérce alkalmazására a médiaszolgáltatásban, b) az új technológiák és műsorterjesztési módok bátor alkalmazására, kiemelt szerep vállalására az új digitális és internetes médiaszolgáltatások feltérképezésében és közérdeket szolgáló kihasználásában, c) a tudatos médiahasználathoz szükséges ismeretek és képességek megszerzésének elősegítésére és fejlesztésére műsorszámainak segítségével, illetve a médiaszolgáltatáson kívüli egyéb tevékenységek által, d) a magyar filmművészet támogatására és az új magyar filmalkotások bemutatására, e) a közérdek szolgálatára a médiaszolgáltatáson kívüli egyéb tevékenységek által, mint például a könyvkiadás vagy a színházi eseményekben való tevékeny részvétel. (3) A közszolgálati médiaszolgáltató részt vesz a tevékenysége során birtokába került kulturális értékek és történelmi jelentőségű dokumentumok tartós megőrzésében, archívumban való elhelyezésében, szakszerű összegyűjtésében, gondozásában.”

Rádió „Ha rádiót hallgattok, … Jusson eszetekben, hogy volt egy Oerstedt, aki elsőnek vette észre az elektromos áramok magnetikus hatását, hogy volt egy Reiss, aki elsőnek tudta felhasználni ezt a tudást abból a célból, hogy elektromagnetikus úton hangot idézzen elő, hogy volt egy Bell, aki érzékeny kapcsolók segítségével, mikrofonja felhasználásával a hangrezgéseket át tudta változtatni elektromos váltóárammá. Gondoljatok Maxwellre is, aki matematikai számítások útján mutatta ki az elektromos hullámok létezését, és Hertzre, aki elsőnek tudta fogni ezeket a szikra segítségével, és bebizonyította, hogy ezek a hullámok valóban léteznek. Gondoljatok Liebenre is, aki az elektromos oszcilláció számára páratlanul érzékeny szerkezetet fedett fel: a katódlámlát – ezt az ideálisan egyszerű készüléket az elektromos rezgések felfogására.” Albert Einstein

A Magyar Rádió December Nyíregyháza Győr Pécs Lillafüred Szolnok Ok: tartalék stúdiók (hidegháború) Napi egy óra Kezdetleges felszerelés Családi ház Fogadtatás, visszajelzés: interaktív - komolyan? Megbízható munkatársak 56, tank, népbíróság Vételkörzet

Győr 1350 kHzkábelen 99,1 MHz Mosonmagyaróvár 116 kHz „Szombathely” 1251 kHz

Stúdiók átrendeződése 1987 Szeged FM 1988 Debrecen FM 1999 Pécs +FM 2008 Miskolc +FM 1953 – 2011 Győr AM Szombathely, Calypso AM Nagykanizsa CCIR

Fehér foltok az ország közepén Budapest is az

Regionális média Európa – erős Nálunk – erős és gyenge Ok: frekvencia- és pénzhiány –Utolsó technikai stúdióberuházás –URH: olcsóbb, állítólag jobb minőség –reputáció (1991:5-270)

Megyei Kisalföld Vas Népe Kelet M i Napló Zalai Hírlap Dél Magyar Észak Mo Veszprémi Napló Hajdú m i Napló Fejér Somogyi Hírlap Békés Néplap, Szolnok óra, Eszterg Tolnai Heves Nógrád Országos Népszabadság Magyar Nemzet Népszava Magyar Hírlap »2011. II. negyedév Napilapok értékesített plsz.

Helyi vs. Országos rádióadók hallgatottsága (15-49 évesek) május Ipsos-Gfk

Felmérés - Régió Rádió – 2004 szinte naponta: 7% = fő

Horvát regionális rádiók 6 régió 4 regionális rádió műsorkészítő (nálunk 5+2, Kisalföld: 27+13) Napi 24 órás önálló adás Támogatás + reklám FM műsoruk

1590 KLIV – a Silicon Völgy rádiója 15 műsorkészítő Digitalizált középhullámon Reklámból Kalifornia, San Jose + 60 km Műsor: Vezérigazgató show, hétfő reggelente interjú a pgm-rel, szerdánként Rotary klub találkozókról, havonta egyszer a rendőrfőnökkel, heti kétszer zöld tanácsok, hetente háromszor Brian Adams vezetésével mozi és szórakozás hírei Zenei műsor csak késő esténként (7-10-ig)

Holland regionális rádiózás 22 regionális rádió, napi 2,5 millió hallgató (15M)16,6% Felügyelő Bizottságok határozzák meg az adók műsorpolitikáját - tagjai: a régió jelentősebb érdekképviseleti csoportjai - állami ellenőrzés nincs Tv által előírt támogatás

Műsor (holland) A műsorok 50 %-ának kulturális, oktatási, információs jellegűnek kell lennie. A programok: a sarki pék az utcákon levő szemét a helyi önkormányzat adópolitikája Felnőttoktatás Közösségi munka - Dordrechtben lakos – 40 önkéntes - Amersfoortban 110e l: 1 rádió 2 műsor, 60 mkészítőből 3 főf, 5 részf

Kapcsolat az egyetemekkel A helyi média kutatása, a helyi média használatának tanítása igen fontos szerepet játszik. A nijmegeni egyetemen vizsgálják: a helyi közösségi média hollandiai szerkezetét. Kutatják, hogy használják-e, kik és miért használják a helyi médiákat

Szabadon fogható regionális csatornák az Astra műholdon Omroep Brabant Radio Holland 18 11,4790 V Omroep Frylan Radio Holla nd 18 11,4790 V Omroep Zeeland Radio Holland 18 11,4790 V Radio Drenthe Holland 18 11,4790 V Radio Gelderland Holland 18 11,4790 V Radio Noord Holland 18 11,4790 V Radio Noord-Holland Holland 18 11,4790 V Radio Oost Holland 18 11,4790 V Radio Rijnmond Holland 18 11,4790 V

Itt tartunk ma 1.Fehér foltok 2.Túl nagy vételkörzetek (Győr-Belezna: 215 km, 3 ó 42p) 3.Frekvenciahiány 4.Megbízhatatlan technika 5.Szegényes tudósítói hálózat 6.Létszámhiány

Jövőkép Új sugárzási térkép Frekvenciák – legnagyobb esély Technikai fejlesztés Humán erőforrás Meg kell erősíteni a regionális rádiókat, és el kell fogadtatni, hogy regionális rádiók elsősorban a regionális nyilvánosság színterei!

Köszönöm a figyelmet. „Nem ismerjük a helyet, ahol élünk, nem ismerjük a népet, amelyhez tartozunk, nem ismerjük Európának azt a zónáját, amelybe beékelődünk, és nincs magyar szemüvegünk Európára, amelyről fecsegünk.” » Németh László 1937 »Cél: hogy ne legyen ne…