Az államutódlás Dunay Pál, 2011. március 25.. Mi az? Jogirodalom: „Államutódlásról akkor beszé- lünk, amikor egy államot egy másik állam vált fel egy.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements


A gyülekezés és az egyesülés szabadsága 1.Közös gyökerek 2.A gyülekezéshez való jog 3.Az egyesüléshez való jog 4.A pártalapítás szabadsága.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Rugalmasabb, egyszerűbb befektetések márciustól Dr. Bejó Ágnes.
Az I. Világháború Békekötések.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
KÜLFÖLDIEK NÉVVISELÉSE
A nemzeti vámjogszabályok
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
A környezetvédelem története és alapfogalmai
1)A SZÖVETSÉGI ÁLLAMBERENDEZÉS ORSZÁGUNKBAN V.rész A LEGÚJABB KORI HAZAI ALKOTMÁNYOSSÁG ÉS ÁLLAMISÁG TÖRTÉNETE.
Adatvédelmi fogalmak.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
FÖLDRÉSZEK.
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Mediátor képzés Kártérítés.
AZ ÁLLAMPOLGÁRSÁG NEMZETKÖZI JOGI JELENTŐSÉGE – ELŐADÁS – NOVEMBER. BCE T-KAR NEMZETKÖZI TANULMÁNYOK INTÉZET.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
TÁMOP Közüzemi ivóvízellátás és szennyvízelvezetés Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
8. Előadás Érvénytelenség Szerződés létszakai
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer Alaptörvény - vázlat Alaptörvényvázlat.
Állampolgárság.
A normák kialakulása és szerepük a társadalom életében
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
NOTES.
A munkaviszony megszüntetése
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Az adatvédelem szabályozása
Nemzetközi tervek a tőkepiaci infrastruktúrák szanálási szabályzásáról Szanálási keretrendszer – Piaci konzultáció Dr. Kómár András szeptember.
Az UNHCR feladatai és működése. A menekültügy nemzetközi feladatai
Migráció és nemzetközi jog
Fogyasztók diszkriminációja az EU-ban Bak Pál Európai Köz-és Magánjogi Tanszék
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
A nemzetközi szerződések joga Dunay Pál, április 15.
Az első házasok kedvezménye
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Utazási Irodák Speciális Felelősségbiztosítás 2017
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Az Európai Unió polgári eljárásjogának kialakulása, fejlődése Joghatósági szabályok az Európai Unióban Debrecen, november 16.
A bizalmi vagyonkezelés és az öröklési jog kapcsolata
A kommunizmus bukása.
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
A KÜLFÖLDIEK JOGÁLLÁSNAK NEMZETKÖZI JOGI KÉRDÉSEI
A HIDEGHÁBORÚ VÉGE.
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Érvényesség, hatály, alkalmazhatóság
A jogforrási rendszer II.
Nemzetközi magánjog II.
Előadás témája: Eredménykimutatás fogalma, célja, szerkezete, formái
Családi vállalkozások jogi buktatói Jövőtervezés generációváltással
Új adatvédelmi szabályok – Az EU adatvédelmi rendelete
Előadás másolata:

Az államutódlás Dunay Pál, március 25.

Mi az? Jogirodalom: „Államutódlásról akkor beszé- lünk, amikor egy államot egy másik állam vált fel egy terület fölötti szuverenitás tekinteté- ben a nemzetközi jognak megfelelően.” (Ian Brownlie) Szerződés: „Egy államnak egy másik állam- mal egy terület nemzetközi kapcsolataiért vi- selt felelősségben történő felváltását jelenti.” 1978-as bécsi egyezmény 2. cikk 1. bek. (b)

Mi a jelentősége a nemzetközi kapcsolatokban? A világ államainak száma lassan, ám folya- matosan növekszik. A világ minden lakható része lakott és állami ellenőrzés alatt áll. Elképzelhetetlen, hogy állam jöjjön jogszerű- en létre államutódlás nélkül. (Sziget emelke- dik ki a tengerből…) Előfordulhat, hogy új állam jogellenesen keletkezik. (Államutódlás ez?)

Mi a nemzetközi kapcsolatok utódlással kapcsolatos érdeke? A stabilitás és a rugalmasság vegyítéke. - Ha történelmi okok, az erőviszonyok válto- zása, etnikai körülmények indokolják, mód legyen államok keletkezése, megszűnése vagy területi fennhatóságuk változása útján arra, hogy emberek csoportjai ne kényszerül- jenek együttélni. - Legyen állami felelősség a területért. - Mi van, ha nincs állami felelősség?

Az elvek Három elv határozza meg: - Folyamatosság, - Tiszta lap, - A változó szerződési határok. Felelősség az adott területen korábban uralmat gyakorolt entitás cselekedeteiért. Kivételesen: Szabadulás a felelősség alól, ha az súlyosan méltánytalan lenne.

Az államutódlás nemzetközi jogi alapjai A szokásjog, Az évi bécsi egyezmény a szerződé- sekben való államutódlásról, Az évi bécsi egyezmény az állami va- gyonban, archívumokban és adósságokban való államutódlásról, Az elődállam(ok) és utódállam(ok) között létre jött megállapodások.

A szereplők Elődállam, Utódállam, Az államutódlás időpontja, Jogellenes államutódlás? A nagyfokú bizonytalanság és okai, A szabályozás megkésettségének okai.

Az államutódlás fajtái Utódlás a terület egy részében, Újonnan függetlenné vált államok, Az államok egyesülése, Az állam beolvadása, Az államok szétválása.

Miben utódlunk? Szerződésekben, Nemzetközi szervezeti tagságban, Javakban és adósságokban, Állampolgárságban.

Szerződésekben Klasszikus dilemma – mint mindig – a nemzetközi jogban. - A stabilitás/folyamatosság és a - Változásnak való helyadás viszonya. Mit vizsgálunk? - Konkrét helyzetet, - Az érintett és harmadik államok vélekedé- sét.

Beolvadás és egyesülés A német egység létrejötte: - A „nem egyesülés”. Miért nem? Miért jó ez így? - Politikai szerződések elhalnak (Kivéve? Végleges rendezési szerződés 6. cikke.) - Területi rezsimek (államhatárok!) hatályban maradnak. - A közvagyon átszáll az utódállamra. Mi a közvagyon?

Utódlás a terület egy részében Változó szerződési határok elve. Az utód szerződései kiterjednek, az előd szerződései megszűnnek az adott területe- ten. Közvagyon átszáll. Elzász-Lotaringia 1919.

Elszakadás Elődállam fennmarad … (Kelet-Timor – Indonézia) Utódállam tiszta lappal kezd … Kivéve: Területi rezsimek. A stabilitás érdeke. Uti possidetis elve: - Eredeti területi keretek között. Pl. Latin- Amerika, Afrika (AESZ). - belső határból lesz nemzetközi határ.

Újonnan függetlenné vált állam Tiszta lap elve – Ne terhelje az elődállam nemzetközi kapcsolatrendszere az utódállamot. A területi rezsim fennmaradásához fűződő érdek. Csatlakozás hatályos multilaterális szerződésekhez: Egyszerű utódlási értesítés. Természetesen a nyitott szerződésekhez.

Az államok felbomlása Egy államból több állam … Az utódlás leg- gyakoribb formája, s a második leggyakoribb forma maradhat a jövőben is. - Melyik lenne a leggyakoribb forma? Rendezés a felbomlás folyamatában az utódállamok megállapodásával. L. Szovjetunió és Csehszlovákia.

Fontos érdekek… Fontos érdek fűződik ahhoz, hogy államok az utódlásra történő hivatkozással ne szabadul- hassanak emberi jogi kötelezettségeiktől és nemzetközi határaik tiszteletben tartásának kötelezettségétől. (Odera – Neisse határ…) Genocídium egyezmény (Bosznia és Hercegovina v. Jugoszlávia ügy) Bős-Nagymaros: Területi rezsim.

Tagság a nemzetközi szervezetekben Egyesült Arab Köztársaság ( ) bizonyítja a folyamatosság dominanciáját és az ENSZ rendkívüli rugalmasságát. Szovjetunió: Kik voltak ENSZ-tagok? NATO: Németország, EK: Németország.

Állami vagyon Általában átszáll az utódállamra, Területhez kötött közvagyon (Jugoszlávia: Társadalmi tulajdon – társult munka szervezetei). Területen kívül lévő: Ha fennmarad az elődállam, vele marad. Széles körben van mód eltérő megállapodásra. SzU, CsSzSzK, JSzSzK: Megállapodással.

Államadósság Terhek a javakkal mennének? Ha az elődállam fennmaradnak: Vele maradnak az adósságok (Biztos?) 1983-as egyezmény: méltányos arányban száll át az utódállamra. Vitatott szabály. Hitelezők jogai és kötelezettségei: Erős érdek a folyamatosság mellett.

Állampolgárság Mit mond a gyakorlat? - A „területszerző” államok megadják az utódállam állampolgárság: Vagy választást biztosítanak (áttelepülés?) vagy lehetővé tesznek kettős állampolgárságot. A hontalanság elkerülésének ésszerűsége. A szokásszerű lakhely szerinti állampolgár- ság ésszerűsége.