Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szociális vállalkozások az európai polgári kultúra erősítése érdekében A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szociális vállalkozások az európai polgári kultúra erősítése érdekében A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul."— Előadás másolata:

1 Szociális vállalkozások az európai polgári kultúra erősítése érdekében A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

2 Kiindulópont Banalitás: a jólét vállalkozások sikerességének függvénye Vita: mit tegyen az állam, a „politika” stb. a vállalkozások sikerességéért? Lehetőség: vállalkozásfejlesztés = kisvállalkozások fejlesztése Dilemma: hogyan lesz a vállalkozásfejlesztés “szociális fejlesztés” is? A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

3 Kételyt ébresztő tények 1. EU27 (2010) – 20 000 000 kisvállalkozás és 43 000 nagyvállalat – 87 500 000 foglalkoztatott, 43 300 000 foglalkoztatott – 3 500 000 millió EUR, illetve 2 500 000 millió EUR hozzáadott érték A válságban a kisvállalkozások átlagos mérete csökkent, a nagyvállalatoké nem Az egy főre jutó éves beruházás a kisvállalkozásoknál jóval (60%) alacsonyabb Magyarország vs. fejlett európai országok – Kisebb méret (5 fő vs. 12 fő) – Alacsonyabb jövedelem (100 000 EUR vs. 500 000 EU) A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

4 Kételyt ébresztő tények 2. A kisvállalkozások magas arányú elterjedtsége nem a fejletlenség jele – Országok között – Országon belüli régiók között Egy komoly dilemma: – A kisvállalkozások magasabb aránya konzerválja-e az elmaradottságot? A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

5 Jó eredmények BAGázs Közhasznú Egyesület (Magyarország) – az egyén felelősségvállalásának erősítésén keresztül, folyamatos közösségi párbeszéddel valósítja meg a társadalmi esélyegyenlőséget – egyszerre próbál egyfajta teljes körű szociális vállalkozásként működni, és a fiatalok ügyét felkarolva alternatív pedagógiai módszereket alkalmazva segíteni a problémák megoldásában – célja egy közösségfejlesztésen alapuló roma integrációs modellprogram kidolgozása és terjesztése A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

6 Tevékenység – nem-formális oktatás, csoportos és egyéni foglalkozások – drogprevenció, bűn-, illetve bűnismétlést megelőző tevékenység, kortárssegítő tevékenységen, valamint a bűnözéssel és a kábítószerekkel kapcsolatos ismeretek átadása – egészségfejlesztés szabadidős programok és sporttevékenységek szervezésével, lebonyolításával, továbbá egészséges életmóddal kapcsolatos ismeretterjesztésen, higiénés és szexuális felvilágosítás – békés konfliktuskezelési eljárások, a mediáció módszerének terjesztése és alkalmazása. – társadalomtudományi tárgyú kutatás, tanulmányok, cikkek, szakmai fejlődést elősegítő kiadványok készítése, megjelentetése. – rendezvények, képzések, konferenciák, táborok szervezése és lebonyolítása a helyi kulturális értékek bemutatásával, a településen élők bevonásával A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

7 COGITO szociális vállalkozások (Lengyelország) – Krakkóban és környékén működő szociális vállalkozási üzletlánc részei – különböző üzletágakban működnek, de a vállalkozások legfőbb társadalmi célja és az alkalmazott személyzet kiválasztási folyamata közös: főként olyan személyeket alkalmaznak, akik skizofréniában szenvednek – vállalkozások célja, hogy segítsék a fogyatékkal élőket és az elsősorban mentális betegségük miatt társadalmilag kirekesztett személyeket azáltal, hogy számukra megfelelő kezeléseket, szakképesítést és foglalkoztatást biztosítanak – másik közös céljuk, hogy annyi nyereséget termeljenek, ami garantálja számukra a piacon való folyamatos működést A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

8 A magyar kisvállalkozások A szocialista nagyiparból és mezőgazdaságból ered (“kiszervezés”) Nem a piaci lehetőségek vonzásában alakultak (“kényszer”) Az adórendszer generálta – Háztartási költségek vállalkozói költségként elszámolása – Az alacsony bérű alkalmazás kiugróan magas vállalkozói terhei A magyar kisvállalkozó nem Max Weber ideális protestáns vállalkozója! A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

9 Kunjunkturális korlátok Keresleti oldal – Nincs fizetőképes kereslet a lokális szolgáltatási piacokon – Nincs hova “beszállítani” Kínálati oldal – Általános és speciális kompetenciák hiánya A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

10 Szociális vállalkozások Két szélsőség: – Fair Trade korlát: költségérzékenység – “Szegények bankja”: Greamon Bank, Kiútprogram korlát: a magyar “szegény” nem képes pénz nélkül megélni Feltételek: – A „társadalmi tőke” megléte – Kockázat- és felelősségvállalás A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

11 Szociális vállalkozások alapja – a társadalmi tőke megléte – gazdasági erőforrássá konvertálható, ezért szükség van a társadalmi tőke fejlesztése különböző programokon keresztül (Twinned Towns, Ezer Gyerek Program), ezeknek a célja a közösségeken belüli bizalom, szolidaritás, kooperációs hajlam és képesség növelése – társadalmi tőke = gazdasági tőke összefüggés a szociális vállalkozások egyik legfontosabb alapgondolata A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

12 Mozgatórugók Európai szubvenciók – Vissza nem térítendő támogatások – Adókedvezmények – Foglalkoztatáspolitikai támogatások – Természetbeni juttatások Következmény – Projektszervezetek: kézzelfogható, azonnali és fenntartható haszon – Támogatottak: rövid távon fenntartható, bizonytalan egzisztencia A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

13 Lehetséges célok Externális hasznok – Konszolidált élet – Gyerekek iskolázása Valódi piaci rések megtalálása – “Messzebbre kell menni” A létező kisvállalkozások koncentrálása – “Látható” produktum – Korszerű munkaszervezés – Marketing A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.

14 Szociális vállalkozások az európai polgári kultúra erősítése érdekében http://ezergyerek.hu/ http://szocvall.eu/ A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul meg.


Letölteni ppt "Szociális vállalkozások az európai polgári kultúra erősítése érdekében A projekt az Európai Unió Európa a polgárokért programjának támogatásával valósul."

Hasonló előadás


Google Hirdetések